MÖLÖKYN KÖLÖKYN URHEILURUUTU

Jutta Urpilainen lupasi STTK:n talousseminaarissa 24.8. puolueensa olevan täysin rinnoin mukana kuntalahdissa. No niin, ei sitten muuta kuin tissit esille!

Liikuntatunnit koulussa olivat musiikkituntien ohella suoranaista kärsimystä nuorelle apinanpennulle. Muistan vieläkin elävästi, kuinka sodasta kotiutunut upseeriapina juoksutti meitä ympäri kalseaa maapohjahallia, ikään kuin hevosia sirkuksessa. Siitä ei väkivalta ollut kaukana, melkein siinä kuuli piiskan läimäykset korvissaan. Armeijassa juostiin seuraavaksi, mutta siellä sentään oli tarjolla porkkanaa eli kuntsareita. Kolmannen kerran innostuin juoksemaan metsissä kompanssin kanssa ihan vapaaehtoisesti. Valitettavasti se päätyi yhtä nopeasti kuin aiemmatkin hikoilut, tällä kertaa sairastumiseen.

Olen aina ollut hyötyliikunnan kannattaja. En ole oikein koskaan ymmärtänyt kilpailemisen päälle. Siksi kai on helppo olla kilpaurheilukriittinen. Pikkupoikana tosin kuuntelin radioselostuksia suurkilpailuista ja liimailin Tokion olympialaisten tulossivuja leikekirjaan. Se taitaa olla vieläkin tallessa jossain puulaatikossa aitan kätköissä. Joskus 80 -luvulla tuli jopa istuttua television ääressä jääkiekon MM -kisoja katsoen. Silloin sitä kuskattiin jo omia pentuja milloin futishankkoihin, milloin jääkiekkoturnauksiin, milloin tenniskilpailuihin tai apinatreeneihin telinevoimistelusalille.

Oi Viivi!

Niinpä on tunnustettava, että kaikki suosikkinaaraani ovat olleet itseäni innokkaampia penkkiurheilijoita. Siksi parisuhteen hoidon nimissä on silloin tällöin syytä istahtaa sohvalle katsomaan urheiluohjelmia. Viimeksi tällainen uhraus tuli tehtyä sunnuntai-iltana. Urheiluruutua piti seurata, vaikkei siinä ollut kerrassaan mitään kiinnostavaa, loppukevennystä ehkä lukuun ottamatta. Ilonaihe oli toki se, että tuloksia esitteli kohtuullisen hyvännäköinen naarasapina, tällä kertaa Inka Helenius.

Varmaan erään f- alkuisen totalitaristisen aatteen kannattajat ovat sitä mieltä, että on tasa-arvon voitto, kun nykyään kaikki urheilutoimittajat ovat naaraita. He eivät ehkä punaisten sukupuolisilmälasiensa takaa ole huomanneet, ettei taustalla suinkaan piile mikään tasa-arvo, vaan pelkkä laskelmoitu, kapitalistinen voiton maksimointi. Mitä kauniimpi naaras puikoissa, sitä enemmän (mies)katsojia ohjelma hunajan lailla kerää. Tosin Viivi Avellanin ja Kirsi Almin jälkeen mediapomot eivät ole löytäneet täydellistä naista tähän tehtävään.

Kirsi on sittemmin tullut maailmanlaajuisesti tunnetuksi kahdesta asiasta, tuolilta tippumisesta ja aivastamisesta. Viivi sen sijaan on hävinnyt johonkin universumin pimeyteen. Muisteluksi kelvannee nimimerkki Kynän luonnehdinta elokuulta 2001: Ehdottomasti Viivi on ykkönen. Se on kumma juttu, mutta aina kun Viivi lukee illan urheilut, sitä vaan manailee, että loppuis jo tää futispätkä, että saatais Viivi ruutuun. Ja sitten kun lähetys on ohi, jääkin miettimään, että mitäs tänään urheilussa tapahtuikaan. Mutta kyllähän Viivi hipoo täydellisyyttä, häikäisevän kaunis nainen, joka ymmärtää urheilun päälle. Ja jestas mitä flirttailua kameralle.

Ei kai tarvitse selostaa, että tämän Kynän on pakko olla urospuolinen eikä mikään sukupuolineutraali apina.

25 minuutin painajainen – vai hupihetki?

Sunnuntainen YLE:n urheiluruutu kesti melkein puoli tuntia. Alussa mentiin kerrassaan kuusi minuuttia pesäpallon johdolla. Joku Vimpeli oli voittanut Suomen mestaruuden. Kolmentuhannen asukkaan kunnassa ratkaisuottelua seurasi yli 4400 katsojaa. Eikö näillä apinoilla todellakaan ollut mitään parempaa tekemistä? Ja biletystä mainostettiin kestävän monta päivää. Kunta lupasi järjestää kansanjuhlan. Naisten on tietysti pakko pelata pesistä, kun miehetkin pelaavat. Jyväskylän kirittärien voittoputki näyttää selvältä ja eiköhän Markku Anderssonkin joudu jonkin juhlan sitten panemaan pystyyn.

Huhhuh. Jos nuo pallolajit eivät ihan sykähdytäkään, niin auto”urheilu” se vasta on turhuuksien turhuus. Samat pölypilvet ja kuvakulmat kisasta toiseen. Ei tässä paljon kiihota edes se, että oma kärkimerkki on aivan ylivoimainen. Tällä kertaa oli rallattu Japanissa asti. Formulasaastetta vuorostaan lähetettiin Italiasta. Ja jälleen kerran tuhlattiin monta pulloa hyvää sampanjaa. Luulisi, että kuvaajiakin jo nolottaa tallentaa aina samat roiskeet kerta toisensa perään, katsojista nyt puhumattakaan. Mitä kiksejä niistä mahtaa saada? Sampanjan väärinkäyttöä pahimmillaan. Yleensä ruuan tuhlausta paheksutaan syvästi, autoihin liitettynä se on seksikästä?

Yli kolme minuuttia pakokaasun hajua ja sen jälkeen Espanjaan. Pyöräily lienee sentään kaasunpolkemista fiksumpaa hommaa, mutta mitä järkeä täällä taigan reunalla nyt on jostain Espanjan ympäriajosta meuhkata? Kaiken lisäksi kuvamateriaalista löytyi enemmän autoja kuin pyöriä… Ihan samaa hulluutta kuin luetella jokainen jossain typerässä NHL -liigassa tehty maali – sehän tapahtuu toisella puolella maapalloa. Jotain suhteellisuudentajua please!

Seuraavana tarjoiltiin kahden minuutin ajan tennistä. No se on sentään jollakin tapaa ymmärrettävä pallopeli ja varsinkin näitä naaraspelaajia katselee mielellään. Tällä kertaa ei valitettavasti ollut tarjolla Williams -sääriä eikä peppuja eikä edes tissejä. Piti tyytyä johonkin Kim Clijstersiin. Outo tuttavuus apinalle. Voitti silti jo toisen kerran peräkkäin Yhdysvaltain avoimen tennisturnauksen. Onnittelut tytölle! Aika nopeasti muuten päivittyy Wikipedia, sillä Kimin saavutus löytyi ainakin jo maanantaina vapaan tietosanakirjan sivuilta.

Pesäpallo taitaa olla lentopallon jälkeen niitä typerimpiä lajeja, mitä apina tietää. Käsipallo ja koripallo seuraavat tiiviisti kannoilla. Kuinka ollakaan, seuraavaksi urheiluruutu tarjosi koripalloa! Liettua on voittanut MM -pronssia Linas Kleizan loistopelin ansiosta. Ketä ihan oikeasti kiinnostaa? Ja voiko olla urheiluruutua ilman jalkapalloa? Olen hyvin tietoinen, että laji on joillekin suoranainen uskonto. Naapurikin oli virittänyt pihalleen Saksan lipun kesällisten MM -kisojen kunniaksi. Mutta kun en ymmärrä uskontoja muutenkaan, en ymmärrä tätä jalkapallohysteriaakaan. Aina ne samat maalit ja ohipotkimiset. Ei kai niiden kelaamisella yksikään maailman ongelmista ratkea?

Jos naisten pitää saada pelata pesäpalloa, niin kai niiden pitää saada sitten pelata jääkiekkoakin. No mikäs siinä, onhan naisjääkiekko suoranaista hupia. Pariminuuttinen pätkä jostain Suomen liigan huipulta valaisi kovasti asiaa. Saimme kuulla muun muassa olympiavoittaja Emma Laaksosen kuolemattomia ajatuksia. Naisjääkiekko on kuin katselisi hidastettua elokuvaa, jossa joukko kääpiöitä yrittää taiteilla pysyäkseen kiekon perässä. Ehkä tällainen viisiminuuttinen pitäisi määrätä jokaisella televisiokanavalla tasatunnein esitettäväksi pakolliseksi kansanterveyden kohottajaksi. Nauruhan pidentää ikää.

Tasa-arvon vuoksi piti kai sitten jauhaa yli kolme minuuttia miesjääkiekkoakin. Koko aika meni jonkun TPS:n asioita puidessa. Uuden päävalmentaja Heikki Leimeen mukaan joukkue on tänä vuonna jopa parempi kuin mitä oli viime vuoden mestaripoppoo. Ei kai valmentaja muuta voi sanoa? Ei tämäkään juttu kasvattanut apinaa ihmisenä piirun vertaa. Sen sijaan loppukevennyksenä esitetty raportti ranskalaismölkyn toisista mestaruuskilpailuista oli suoranainen helmi urheilu-uutisten joukossa. Oikeasti se olisi pitänyt esittää kulttuuriuutisissa.

Raine Tiessalon kolmeminuuttinen paljasti yli sadan joukkueen valloittaneen pariisilaisten petankkipyhätön. Kolme vuotta sitten laji oli vielä tuntematon Ranskassa. Suomalainenkin kulttuuri valloittaa, jos se on sen arvoista. Tämä kai sitten on sen arvoista. Raija Soinin mukaan mölkyn salaisuus on siinä, että laji on niin helppo. Yksinkertaista. Onnea vaan maailmanvalloitukselle. Toivottavasti tätäkin ei pilata kaupallisuudella. Uhka leijuu ilmassa, sillä Tuoterengas oy:n toimitusjohtaja Jouko Pylväs oli paikalla haistelemassa markkinoita uusille mölkkytuotteille. Moneymoneymoney…

Se oikea loppukevennys taisi kuitenkin olla tämä: Perparim Hetemaj pelasi täydet minuutit, kun hänen edustamansa Brescia kukisti Palermon Italian Serie A:ssa. – Hahhahhihhaa!

Tuottavuusvihje

Onko olo nyt jotenkin autuaampi urheiluruudun katsomisen jälkeen? Näyttääkö maailma paremmalta paikalta? Ovatko Telluksen ongelmat helpottaneet? Vai onko tämä nyt vain sitä samaa sirkushuvia, jota jo muinaisille roomalaisille tarjoiltiin, jotta pysyisivät nöyrinä eliitin alamaisina? Kilpaurheilulle lieveilmiöineen ei löydy yhtäkään kestävää perustetta, ellei sitä nyt sitten puolustella sillä, että kilpailu on geeneissä. Aivan oikein, hyvä että ne geenit joskus hyväksytään selitykseksi, mutta eivät ne sentään ole huippu-urheilua pakottaneet keksimään. Eiköhän se ole rahatalouden synnyn syytä tämäkin pahuus.

Päivälehtien sisällöstä ainakin kymmenesosa pyhitetään urheilulle (siinä yksi syy, miksi en niitä tilaa). YLE painii rahapulan pyörteissä, ainakin valitus on kovaäänistä. Tässä aivan ilmainen vihje tuottavuuden kohottamiseen. Lopettakaa kaikki urheilulähetykset. Sama neuvo kaikille muille valittajille valtio- ja kuntabudjettien laatijoita myöten. Yhteiskunnassa vapautuisi miljardien arvosta resursseja kaikkeen hyvään, kun kilpaurheilun hyysääminen lopetettaisiin. Ei tarvitsisi enää leikkauslistoja laatia. Rahoja voisi sijoittaa vaikkapa kansanterveyden edistämiseen, esimerkiksi apinoiden liikuntaharrastusten hyväksi. Kuntourheilu ei todellakaan tarvitse mitään doupattua ja lahjottua huippu-urheilua esimerkikseen. Onnellisuutta ei osteta rahalla. Edes mikään Suomi -kuva ei ole kaivannut urheilijoita vuosikymmeniin. Paavo Nurmen aikoihin asia saattoi vielä olla toinen.

Mikä valtaisa määrä työtunteja kuluu hukkaan, kun apinatyöläisten ajatukset ja korvat, parhaassa tapauksessa silmätkin, seuraavat erilaisia urheilutapahtumia työajalla. EK herää! Kuntourheilukin voi tietysti mennä överiksi, mistä oivalisena osoituksena on maratonhysteria. Kohta kaikkien, jopa Jarmo Korhosen, pitää yrittää juosta juurikin 42 195 metriä ollakseen hyvä kansalainen. Kiitos ulkoministeri Aleksander Stubb. Erityisesti kiitos toimittaja Baba Lybeck, joka maanantaisessa Päiväntasaajassa hehkutti harrastustaan. Ei haittaa yhtään, vaikka olisikin riippuvainen liikunnan endorfiiniryöpyistä. Ei siis haittaa, vaikka on riippuvainen? Tämähän on ilouutinen kaikille uroksille, joita syytetään seksiriippuvaisiksi. Seksi kun on ainakin yhtä terveellistä kuin maratonjuoksu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s