VIIKON KUVA: Jupiterin kuut

Tämä kuva ei ole kovin kummoinen, jos vertaa oikeisiin tähtikuviin. J-P Metsävainion huikaiseviin teoksiin on mahdollisuus tutustua lokakuussa Vuoden Luontokuva 2010 -festivaaleilla Helsingissä. Mutta on tämä sentään itse tavallisella digipokkarilla otettu. Siinä on se juju monessa muussakin asiassa. Itse tehty.

Jupiter on näillä näppäimillä lähempänä maata sitten JFK:n salamurhan. Sehän tapahtui vuonna 1963, ellet sattunut muistamaan. Seuraavan kerran Jupiteria pääsee ihailemaan näin läheltä (vain 592 miljoonaa kilometriä!) vuonna 2022. Tällä aurinkokunnan suurimmalla planeetalla on ainakin 63 kuuta, enemmän kuin millään muulla tuntemallamme planeetalla. Neljä niistä näkyy tavallisella kiikarillakin, kunhan asettaa sen jalustalle tai alustalle. Ainakin omat käteni tutisevat jo sen verran, ettei käsivaralta ole mitään toivoa nähdä ensimmäistäkään pistettä.

Jupiter itsessään näkyy tietty paljain silminkin, ellei nyt kovin likinäköinen satu olemaan. Itse asiassa se on nyt kuumme jälkeen kirkkain taivaankappale. Sen pyörähdysaika akselinsa ympäri on alle kymmenen tuntia eli lyhin kaikista aurinkokuntamme planeetoista. Melkoista haipakkaa, onhan se massaltaan 318 kertaa ja tilavuudeltaan 1300 kertaa maata suurempi. Mutta mikä mielenkiintoisinta apinalogiikan kannalta, eri osat planeetasta pyörivät hieman eri nopeudella… Revontulet, ukkoset ja myrskyt ovat sielläkin arkipäivä. Tuulet puhaltelevat usein 600 kilometrin tuntinopeudella.

Galileo Galilei lienee ensimmäinen ihmisapina, joka vuonna 1610 näki nämä neljä kuuta ja aivan oikein oletti niiden kiertävän Jupiteria. Io on aurinkokuntamme tuliperäisin kappale. Europa on aurinkokuntamme tasaisin kappale. Ganymedes on aurinkokuntamme suurin kuu (suurempi kuin planeetta Merkurius). Kallisto on aurinkokuntamme kraateroitunein kuu. Siinäpä ennätyksiä, joihin meillä ei ole mitään sanomista.

Muuten, satuitko muistamaan, että tämä vuosi 2010 on maailmanlaajuinen, itsensä YK:n nimeämä luonnon monimuotoisuuden teemavuosi? Aika hiljaista on ollut. Muistatko yhdenkään ministerin raivonneen asian puolesta? EU:n muinaisena tavoitteena oli luonnon monimuotoisuuden vähenemisen pysäyttäminen vuoteen 2010 mennessä. Tämä ei tietystikään ole onnistunut. Ei mikään yllätys. Kuinka se voisikaan onnistua, kun luonnonvarojen ryöstäminen vain kiihtyy koko ajan ja siinä meidän oma hallituksemme on näyttämässä hyvää esimerkkiä. Juhlavuosi huipentuu Japanissa pidettävään Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen kymmenenteen osapuolikokoukseen! Yes. Pääsevät taas korkea-arvoiset apinat matkustelemaan ja tutustumaan tällä kertaa japanilaiseen naiskauneuteen. Monimuotoisuutta sekin.

4 kommenttia artikkeliin ”VIIKON KUVA: Jupiterin kuut

 1. Kommenttisi (nimimerkin perusteella) Pyöreän pöydän sivulla on poistettu.

  Itse ihmettelin omassa viestissä, kuinka outoa on ehdottaa automaattista rangaistusta naisiin kohdistuvasta väkivallasta varsinkin, kun ko. tutkimuksessa väkivallaksi määriteltiin psyykkinen väkivalta, uhkailu ja kiinnipitäminen. Viesti ei koskaan ilmestynyt sivulle tai sitten toimitus on tooodella hiiidas.

  Olen piruuttani kysellyt asiasta parissa viestissä. Lähetin yhden ohjelmaa kovasti kehuvankin, mutta ehkä jo olen sensuurilistalla.

  Vaikka kyse ei ole suuresta asiasta, kyllä se pistää harmittamaan, kun lupamaksuillani levitetään propagandaa eikä edes palautetta julkaista.

  http://yle.fi/radiosuomi/taustapeili/2010/09/pyorea_poyta_vaittelee_sahakasti_mm_rdsta_ja_kdsta_2000712.html

  (Jos käy ilmi, että kyse on teknisestä häiriöstä tms. ja viestit kohta ilmestyvät sivulle, olen vähän nolo.)

  1. Hei vaan Toni ja kiitos paljastuksesta. Kommenttini on todella sensuroitu YLE:n sivuilta! Kirjoitin sen joskus torstaina aamuyöllä ja eilen kommentti näkyi julkaistuna Pyöreän pöydän sivuilla eli juurikin linkkisi osoittamassa paikassa. Nyt se on poistettu.

   MIELENKIINTOISTA. Eihän tämä nyt ensimmäinen kerta ollut, kun kommenttini on jäänyt YLE:n sivuilla julkaisematta, vaikka olisi ollut aivan asiallinenkin – kuten mielestäni oli myös tämä pyöreän pöydän kommentti. Siinähän vain ihmettelin, kuinka Kaarina Hazard rinnasti ohjelmassa perheväkivallan ja naisiin kohdistuvan väkivallan. Totesin, etä KH:n on pakko tietää valehtelevansa ja todennäköisesti kaikki muutkin keskustelijat tietävät, etteivät naiset ole pelkkiä uhreja. Ihmettelin, ettei kukaan heistä uskaltanut oikaista KH:n harrastamaa mielipiteenmuokkausta. Lopuksi kysyin, mitä kaikki oikein pelkäävät.

   No tämä sensurointihan paljastaa, mitä kaikki pelkäävät. Kaikki pelkäävät Suomessa nykyään feministejä. Jostakin syystä he ovat niin vaikutusvaltaisia (väkivaltaisia?), ettei kukaan ihan oikeasti uskalla puuttua harjoittamaansa aivopesuun – siitäkään huolimatta, ettei yksikään feministinen argumentti perustu tosiasioihin.

   Olisipa todella mukava tietää, tuliko sensuuri tällä kertaa YLE:n sisältä vai hermostuiko itse KH vai oliko asialla kerrasssaan Naisasialiitto Unioni. Olisipa mukava kysyä asiaa vaikka Pauli Aalto-Setälältä, joka on ohjelman isäntä, mutta ehkä en kuitenkaan itse viitsi sitä tehdä. Vai pitäisikö kysyä oikein toimitusjohtaja Lauri Kiviseltä, kuinka on mahdollista, että YLE:stä on jälleen tulossa yhden mielipiteen äänitorvi.

   1. Hazard oli nähnyt oikein vaivaa ohjelmassa peittääkseen feministisen näkökulmansa. Hänhän kehui ensin suomalaisia miehiä reiluiksi. Ehkä siitä voisi antaa pisteen, jos ei tietäisi, että kyseessä oli kyyninen siirto. Myöhemmin nimittäin feminismin rumat kasvot kurkistivat kuitenkin esiin. Kohta nimittäin tutkimuksessa kyse olikin Hazardn mukaan viikoittain vaimojaan hakkaavista äijistä ja suomalaisista miehistä, jotka eivät osaa tuomita heitä. Tuollaisen älyllisen kuperkeikan on täytynyt tulla feministisestä maailmankuvasta, muuten en osaa sitä selittää. Mediakriitikkokin heräsi vasta, kun puheeksi tuli nuorten tyttöjen lisääntynyt väkivaltaisuus. Sen sijaa Hesarin ja Sipilän tolkuttomat ja typerät feminstiväitteet hän nieli sellaisinaan.

    Stiller taas tiesi, että naisten hakkaaminen kuuluu oleellisesti suomalaiseen kulttuuriin — sitä vain surkutellen ihmettelee minkälaisessa ympäristössä Stiller on kasvanut ja elänyt. Oksasen oksennustakin hän ehti puolustaa.

    Liekki ei ehtinyt kunnolla vauhtiin miesten haukkumisessa, kun Hazard äidillisesti ohjasi keskustelun pois vaaralliselta vesiltä eli liian läpinäkyvästä miesten demonisoinnista. Yhden perättömän väitteen Liekki ehti kuitenkin heittää.

    Keskustelu oli siis ihan sitä tyypillistä peruskamaa, jota mm. YLE:ssä usein harrastetaan — intelligentsian aivottomuuden takia kai lähinnä. Kuten sanottu, mukava olisi antaa kipakkaa palautetta oman mielenrauhan kannalta. Mitään vaikututahan sillä ei ole, mitä tyhmät kuuntelijat/lukijat kirjoittavat.

    Nimimerkillä Entinen toimittaja

 2. Hyvä analyysi Pyöreän pöydän keskustelusta, Toni. Toimittajan kokemuksella Sinulla on varmaan vielä normiapinaa parempi tuntuma asiaan. Ihan oikeasti sitä sortuu ihmettelemään, kuinka tässä toistuu 70 -lukulainen ilmiö. Sillonhan kaikki olivat niin taistolaisia, niin taistolaisia, eikä silloinkaan kukaan jaksanut järkipuhetta kuunnella. Varmaan YLE:ssä toimi silloin samanlainen sensuurikoneisto kuin nytkin. Ei tullut itse testattua, kun tyydyin silloin narskuttelemaan hampaita ihan vaan kotilaumassa.

  Kai tämä täydellisyyttä hipova, huippuhieno, järkevä ja jumalallinen lajimme on oikeasti niin alkeellisella kehitystasolla, että meidän täytyy kerta toisensa jälkeen keksiä jokin ismi, johon saadaan lyödä päätämme, kun todellisuutta on niin vaikea kohdata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s