HOMOJEN ESIINMARSSI

Ensin ajattelin, etten tänä vuonna jaksa raapustaa mitään Linnan juhlista, mutta kun niitä tuli kuitenkin parisuhdestrategian mukaisesti telkusta katseltua, niin eihän kaikkia ajatuksia vaan VOI pitää omana tietonaan – vaikka Sinä varmaan oletkin sitä mieltä, että parempi olisi ollut edes tämän kerran olla hiljaa.

No niin, ehkä tiedätkin, etten ole presidentti Halosen innokkaimpia faneja. Mieluumminkin kuulun niihin, joiden mielestä viimelauantainen Uutisvuoto on parasta, mitä maamme niinkutsutusta johtajasta on pitkään aikaan sanottu. Onneksi tässä apinamarssikättelyssä on aina niin paljon muuta katseltavaa, ettei pieni kauneusvirhe pääse liikaa ärsyttämään. Tissit eivät tälläkään kertaa pettäneet. Parhaimman paljastuksen teki Riitta Uosukainen – ei suinkaan Karita Mattila, kuten ensi näkemältä olisi saattanut päätellä. Riitan ryntäät tosin pääsivät valloilleen vasta kameramiehen hyvän bongauksen ansioista, kun hän zoomasi sopivasti parvekkeelta tanssilattialle.

Apinamarssi

Aivan väkisin tuli mieleen, kuinka tyypillistä apinameininkiä tämä juhlien kättelyseremonia onkaan. Toinen toistaan erilaisemman näköinen yksilö siinä osoittaa nöyryyttään lauman johtajalle. Uroksille tämä on tietysti hankala tilanne, sillä heidän tapansa edetä sosiaalisessa hierarkiassa on (naarasaivoisia) naaraita aggressivisempi. Siksi useimpien lajien urokset ovatkin suurempia, vahvempia ja aggressivisempia kuin naaraat. Naaraita kohtaan voimaa ei kuitenkaan ole sopivaa käyttää. Näin he saavat tietynlaisen etulyöntiaseman samoista palleista taisteltaessa.

Hierarkiassa nousu on tärkeää, koska eloonjäämisen todennäköisyys on sitä suurempi, mitä korkeampi on oma sosiaalinen asema. Korkeassa asemassa olevilla miehillä on nykyäänkin keskimäärin enemmän puolisoita ja lapsia kuin alemmassa sosiaalisessa asemassa olevilla. Kädellisten sosiaalinen vuorovaikutus onkin pääosin oman sosiaalisen aseman edistämistä, ylläpitoa ja parantamista sekä muiden sosiaalisen aseman seuraamista. Ihminen osaa tämän taistelun ehkä hieman ”siistimmin” kuin sukulaisensa, sillä muiden apinoiden keskuudessa puolet murrosikäisistä uroksista kuolee asemaa koskevissa konflikteissa. On siis aika turhanpäiväistä päivitellä sitä, miksi nuoret miehet esimerkiksi kaahailevat autojensa kanssa.

Urosaivot osaavat systemoinnin keskimäärin paremmin kuin naarasaivot, jotka puolestaan hallitsevat empatoinnin taidot paremmin. Mitä tämä tarkoittaa politiikassa, joka vaatii erityisesti systemointitaitoja? Se osittain selittää vaikkapa sen, miksi demareiden ja keskustan suosio laskee kuin lehmän häntä ja miksi populisti Timo Soini houkuttelee ja viekottelee äänestäjiä. Pelkkää biologiaa tämä politiikka. Politiikkahan on vain lauman sosiaalisten suhteiden seuraamista, analysoimista ja manipuloimista. Simpanssit osaavat sen yhtä hyvin, elleivät jopa paremmin kuin me.

Ranking

Unohdetaan nyt politiikka hetkeksi ja nautitaan näkymistä. Jutta Urpilainen oli varmaankin politiikkonaaraista seksikkäin. Meillä on sentään yksi puoluejohtaja, jota heteromieskin voisi kuvitella panevansa, mutta silti se ei heijastu puolueen suosioon. No joo, olihan siellä Marja Tiurakin. Hän onnistuu näyttämään linnanjuhlissa aina parhaat puolensa (paitsi että hänellä on huono ryhti). Nytkin hän kantoi kilokaupalla kultaa mukanaan. Minkäniminen maakuntayhdistys on mahtanut tällä kertaa olla asialla? Vaatteilla, kampauksella ja meikeillä tehdään ihmeitä, sillä jopa Päivi Räsäsestä oli kuoriutunut dekolteen jumalatar. Vaikka seksi on syntiä, niin silti se kelpaa hierarkiataiston aseeksi.

Illan kuningatar oli kuitenkin Minna Kauppi, jälleen kerran. Seitsenkertainen suunnistuksen maailmanmestari. Mikä vartalo, mikä kampaus, mikä symmetria ja mikä puku! Ei kai se ole mikään ihme, huippu-urheilijoilla kai pitää olla hyvät geenit vähän joka lähtöön. Siksi kai toiselle tilalle kipusi Laura Lepistö. Laura on kuin naapurin tyttö, mutta silti jotain niin hienoa. Mielenkiintoista on tietysti se, ettei missään kukaan tullut maininneeksi Minnan saapuneen juhliin puolisonsa Pasi Ikosen kanssa, joka on myös suunnistuksen maailmanmestari. Ehkä pientä tasa-arvoa olisi toivonut!? Pasi taitaa olla todellinen Mr. Urosaivo, sillä hän suunnistaa ilman kompanssia. Siihen tarvitaan jo melkoiseen systemointiin kykenevä aivovärkki.

Kolmanneksi seksilistalla on rankattava Johanna Försti, joka oli juhlissa laulamassa. Sama neito, joka häärää Obladii -musiikkiohjelmassa. Tässä naisessa on jotain käsittämätöntä seksikkyyttä.

Neljänneksi nousee Anneli Laine-Näätänen, jolla oli upea puku ja niin seksikkäät hiukset. Urheilijoita hänkin. Hän valmentaa Olarin Voimistelijoiden Fotonit -ryhmää, joka voitti voimistelun MM -kultaa. Se nyt on sentään urheilua, mutta jostakin syystä Tarja oli kutsunut bileisiinsä myös muka-urheilijoita – ehkä vain siksi, että he sattuvat olemaan naaraita.

Viidennelle sijalle on kaksi ehdokasta. En osaa valita valmentaja Kaisa Niemisen ja demarinaaras Satu Taiveahon välillä. Satu oli söötti, mutta Kaisalla anteliaampi kaula-aukko. Valitse Sinä!

Vuoden yrittäjänaiseksi valittua Kati Rauhaniemeä ei sen sijaan löydy listan kärkipäästä, hyvä jos pääsee edes keskivaiheille. Joskus (?) ylpeys voi käydä lankeemuksen edellä. Katihan haukkui lehdissä linnanjuhlien yleisnäkymää varsin pahaksi ja kehui , kuinka hänen Jukka Rintalalta tilaamansa puku räjäyttää tajunnan. Eipä niin käynyt, ei edes kampauksensa säväyttänyt, vaikka olen aina panostanut hiuksiini, sillä ne ovat naisen kruunu.

Tällaista on vuoden yrittäjänaisen elämä: Ajoin taksilla helsinkiläisen Red Shoe -liikkeen eteen. Menin sisään ja pyysin kaikki punaiset korkokengät nopeasti näytille, sillä taksin mittari kävi ulkopuolella.

Olihan siellä työministeri Anni Sinnemäkikin. Jotkut apinat näyttävät alastomilta, vaikka heillä olisi vaatteet päällä. Annille kävi nyt niin. Ei se silti ollut seksikästä.

Ne homot

Tämä taisi olla se tilaisuus, jossa homoseksuaalit päättivät tulla lopullisesti ulos kaapeistaan. He olivat varmaankin sopineet etukäteen, ettei nyt kainostella. Ja miksi pitäisikään. En jaksanut edes laskea uros- ja naarasparien määrää. Nimekkäin taisi olla Pekka Haavisto, jonka käsipuolessa liihotteli nätti pikkupoju Nexar Antonio Feres. Pekkahan lienee vihreiden seuraava presidenttiehdokas. Pitäisikö oikein äänestää, sittenhän meillä olisi sekä maan isä että maan kakkosisä – vai miten häntä nyt pitäisi kutsua. Saattaisi olla ensimmäinen tapaus maailmassa? Pelkästään jo se olisi hyvä syy valita Pekka.

Homopresidenttinä Haavisto ei voisi mitenkään asettua vastustamaan seuraavaa vapautuksen aaltoa, jolloin linnaan kutsuttaisiin urokset kaikkine naaraineen ja naaraat kaikkine uroksineen. Avec on niin auttamattoman out. Avec+ sen olla pitää eli kaikki rakastajat(taret) vaan mukaan. Yksiavioisuus on out, eläköön moniavioisuus! Suomen tunnetuin kaksineuvoinen uros, Jorma Uotinen näyttikin juhlissa jo mallia tanssimalla yhtä aikaa sekä miehen että naisen kanssa. Eläköön biseksuaalisuus!

Toimittaja Jani Toivola taisi olla innokkaimmin julistamassa homojen vapautusta. Hän tanssahteli kumppaninsa, Mr. Gay Finland Kenneth Liukkosen kanssa niin tunteikkaasti, että sitä katsellessa odotti koko ajan, milloin ne rupeavat pussaamaan. Ehkä sen tekivätkin kameroiden ulottumattomissa. Onhan tällainen mahdollisuus yhtä ainutkertaista kuin tavalliselle pulliaiselle liittyminen kymppikerhoon. Tilaisuuden koittaessa se pitää hyödyntää.

Lesbot esitetään mediamaailmassa (esimerkiksi L-koodissa) nuorina ja nätteinä, oikeina heteromiesten herkkupaloina. Samalla mielikuvalla myydään mittavat määrät l-pornoa. Todellisuus näyttää kuitenkin olevan tarua ihmeellisempää. Linnan lesboparit olivat kaikkea muuta kuin mielikuvitusta kiihottavia kurvikaunottaria, esimerkkinä nyt vaikkapa Pirjo Honkasalo ja Pirkko Saisio. Jostakin syystä he päätyvät rankinglistan viimeisille sijoille – jos nyt edes pääsevät listalle lainkaan.

Mahtoi Päivi Räsäsellä olla vaikeaa, kun homoparit pörräsivät ympärillä…

Iso Jorma ja muita itsestäänselvyyksiä

Suosikkipoliitikkoni, luontokuvaaja Pertti Salolainen on vuodesta toiseen tanssilattian linssilude. Miten hän onnistuukin siinä?

Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila oli myös kutsuttu juhliin. Kuinkas muuten, pakkopullaa. YLE:n toimittajienkin oli pakko haatatella häntä. Jorma kehui, kuinka brändityöryhmän aikaansaannos on otettu hyvin vastaan. Jostakin syystä olen itse törmännyt etupäässä naureskeluun ja vitsailuun. Ehkä luen vääriä aviiseja? Jorma oli myös sitä mieltä, että taloustilanne on EU -poliitikkojen hallussa. Ei kai hän olisi voinut muuta sanoa? Se oli jo pieni ihme, että hän täsmällisesti ottaen muotoili vastauksensa näin: no kyllä pääosin (tilanne on poliitikkojen hallinnassa).

Mutta miksi toimittajat jututtavat aina niitä samoja naamoja, oi miksi? Ollila, Uotinen, Tanja Karpela, Irja Askola, Ritva Oksanen, Esko Salminen. Pisteitä siitä, etteivät sentään Arto Nybergiä tai Lauri Kivistä haastatelleet! Uutisissa näytettiin surkean näköistä Jyrki Kataista, joka oli joutunut Brysseliin töihin sen sijaan, että olisi saanut juhlia Linnassa. Jyrki näytti yhtä vaivautuneelta kuin muutoinkin nykyään. Minulle on arvoitus, kuinka tällaisen pikkumiehen hartioilla päästään edelleen Suomen suurimmaksi puolueeksi. Ei Jyrki osannut nytkään muuta kuin ruuvia kiristää.

Kaksi linnanvierasta sentään suostui olemaan huolissaan hyvinvointivaltion romahduksesta, rap-artisti Karri Miettinen eli Paleface ja professori Heikki Hiilamo. Miettinen tuli Hurstin köyhäinjuhlista ja halusi muistuttaa vähäosaisista lenkkareillaan: halusin tulla tasavertaisesti molempiin juhliin samoissa kengissä. Siinäpä vasta asennetta! Karri luetteli ikäviä lukuja huono-osaisuuden kasvusta ja Hiilamo myönsi, että heikot jäävät jalkoihin, koska nokkimisjärjestyksessä korkeammalla olevat pystyvät pitämään puolensa alemmalla tasolla sosiaalisessa hierarkiassa kyhjöttäviä paremmin. Siksi hyväosaisilla menee entistä paremmin ja huono-osaisilla entistä huonommin. Pelkkää biologiaa tämäkin. Lukekaa Baron-Cohenia, ellette minua usko.

Sentään tuntuu hyvältä, että Palefacen ja Hiilamon haastattelua on katsottu Areenassa kolme kertaa enemmän kuin Ollilan vastaavaa. Jotain toivoa sentään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s