EPÄUUTISIA

Elämme nykyään sellaisessa psykososiaalisessa ilmapiirissä, jossa valkoinen lihaa syövä heteromies on onnistuttu leimaamaan epähenkilöksi. Onneksi homoilta vapautuu sopivasti kaappeja…

Puppugeneraattori on jälleen tuottanut kasan ”tasa-arvouutisia”. Mutta mikä uutinen se sellainen on, jota toistetaan vähintään joka viikko jossain muodossa ympäri vuoden, vuosikymmenestä toiseen? Samalla logiikalla YLE:n pääuutislähetyksessä voitaisiin julistaa joka sunnuntai-ilta, että Suomi yhäkin vaan sijaitsee Tellus -nimisellä planeetalla. No, onhan siinä sellainen ero, että Suomen olemassaolo on tosiasia, mutta tasa-arvo on keksitty imaginaarinen kulttuurikäsite.

Tänään pidettiin oikein näyttävä seminaari Kansallismueon auditoriossa. Aiheena oli SATU eli megalomaaninen hanke, jossa on selvitetty uusien palkkausjärjestelmien vaikutusta samapalkkaisuuteen ja tasa-arvoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on rahoittanut tällaisen moninkertaisen epätutkimuksen. Varmaan se on niellyt kuusinumeroisen luvun euroja.

Lahjakorttia pukkaa

Moninkertaisesta typeryydestä SADUSSA on kysymys siksi, että selvittelyn kohteena oli täysin idioottimainen palkkauudistus. Siitä on aiheutunut julkiselle sektorille pelkkiä kustannuksia. Kuka paljastaisi montako miljoonaa euroa senkin lanseeraamiseen muutama vuosi sitten hukattiin – ja nyt ollaan jo tekemässä uutta uudistusta! SADUT ovat siten vanhentuneita jo syntyessään. Jos ne nyt edes ovat tuloksia, sillä eihän samapalkkaisuus voi olla tavoitteena missään muualla kuin kommunistisessa suunnitelmataloudessa – eikä se toteutunut edes siellä. Tasa-arvo taas on täysin väärinymmärretty käsite niin aatteellisella kuin politiikankin tasolla. Kuinka paljon siihenkin syydetään rahaa saamatta mitään takaisin.

Nyt sitten nämä kolme turhaa, ideologisväritteistä vellijauhoa on kaadettu samaan kippoon ja saatu keitos, jonka mukaan sukupuolten väliset palkkaerot ovat kaventuneet hyvätuloisilla. Nomutta, tämähän on positiivinen tulos! Mutta mitä kirjoittavatkaan ”toimittajat” otsikoihinsa: Nainen pääsee miehen ansioihin vain kovapalkkaisilla aloilla. YLE:n pääuutislähetys tiivisti asian näin: uudet palkkajärjestelmät eivät ole toimineet ainakaan tasa-arvon osalta. Näin meitä taas aivopestään. Edelleenkään ei haluta laskea tuntipalkkoja. Miksi ei – siksi että se paljastaisi naisten tienaavan vähintään yhtä hyvin kuin miehet. Edelleenkään ketään ei kiinnosta tutkia sitä, kuka ne rahat itse asiassa käyttää, kenen hyväksi ne menevät. Miksi ei – siksi että se paljastaisi naaraiden päättävän noin 80 prosentista yksityistalouksien menoista.

Otsikkoon ei tietysti kelvannut sekään SATU -tulos, että palkkaerojen syntyyn näyttää vaikuttavan eniten työssä hankittu monipuolinen osaaminen ja pätevyys. Niidenkö ei enää halutakaan olevan relevantteja palkan perusteita? Muuten, sukupuolten tuntipalkkavertailu on jo tehty. Pauli Sumasen tutkimustulos paljastaa palkoissa lievän naarasvallan. Tästä en muista nähneeni yhtään lööppiä. Miksiköhän?

Apinalogiikalla voisi kuvitella, että rahasta päättäminen on tärkeämpää kuin sen hankkiminen. Miehet eivät edes osaa käyttää rahaa. Juuri siksi median pitää opastaa uroksia muun muassa siinä, mitä ostaa naiselle joululahjaksi. Se ei olekaan yksinkertaista, sillä joululahjojen ostaminen puolisolle voi aiheuttaa miehelle voimakastakin stressiä. Pelko lahjuksen ostamisesta ei ole täysin aiheetonta, sillä naisten mukaan miesten omin päin keksimät lahjavalinnat osuvat harvmmin täysin kohdalleen. Ja naaraillahan pitää olla kaikki kohdallaan. Siksi kai toimittajan vihjeet oli annettu tietyin varauksin ja hän oli lopulta päätynyt suosittelemaan lahjakorttia!

Lahjakortti. Muistelen monienkin naisten sanoneen, että lahjakortti nyt on kaikkein huonoin vaihtoehto, koska se osoittaa huumorintajuttomuutta, välinpitämättömyyttä ja henkistä laiskuutta – ja sitoo naaraan tietyn yrityksen asiakkaaksi ja harvemmin sekään on se oikea. Mitäpä tähän jää urosapinalle muuta vaihtoehtoa kuin kääriä muutama tuhatlappunen joulupareriin. Raha ei koskaan haise, eihän? Toimittaja oli sentään huomannut yhden asian, jonka miehet osaavat selkäytimestä: miehillä on kohtuullisen hyvin silmää naisten(sa) muodoille…

Feministimatikkaa

Mutta vielä ufommaksi menee, kun tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen ja dosentti Johanna Kantola päästetään irti. Tai eihän heitä tarvitse päästää, he ovat koko ajan antamassa – no ei tietenkään sitä – vaan ”lausuntoja”. Asiallisissa piireissä heidän uskottavuutensa on mennyt jo aikapäivää sitten, mutta medialle he kelpaavat kuin väärä – raha. Tällä kertaa YLE oli aivan itse (?) keksinyt soittaa yliopistoille ja tiedustella, kuinka monta naisdekaania niistä löytyy. Kun matematiikkaprosessi antoi oikeassa kontekstissa suoritetun päättelyn tulokseksi 22,2222222… prosenttia, siinä taisi feministitoimittajan käämit palaa karrelle. Tuollainen päättymätön luku tietää aivan varmasti maailmanloppua. Avuksi piti saada kommentit Pirkolta ja Johannalta. Ja kyllähän sieltä kommenttia löytyi. Kas tässä.

Kantolan mukaan yliopisto on pullollaan naisiin kohdistuvaa syrjintää. Näin siitä huolimatta, että monilla opintoaloilla miehiä saa etsiä suurennuslasilla ja naaraat ovat muutenkin enemmistönä yliopistomaailmassa. Mäkinen puolestaan lupasi panna – no ei tietenkään sitä – vaan yliopistot erityistarkkailuun. Tasa-arvovaltuutettu aikoo pistää ensi vuoden matkusteluksi ja rantautuu kaikkiin ylipistoihin ja korkeakouluihin haistelemaan sukupuolista (onko sitä muunlaista olemassakaan?) tasa-arvoilmapiiriä.

Tampereella on jopa valittu yhdeksän miestä putkessa kovapalkkaisiin virkoihin, vaikka muutama nainenkin olisi ollut tyrkyllä. Järkyttävää. Tasa-arvon Suomessa tällainen peli ei tietenkään vetele. Tieteessäkin pitää valita miehiä ja naisia vuoronperään (tai mieluummin tietysti pelkkiä naaraita), onhan tieteellinen pätevyys niin toisarvoista ja suhteellistakin.

Eikä tietoakaan, että tasa-arvovaltuutettu olisi huolissaan tasa-arvotyötä ja näitä mediakirjoituksia ja tasa-arvotutkimuksia värkkäävien apinoiden sukupuolittuneesta jakaumasta. Eihän siellä pyöri kuin prosentin verran uroksia. Sen sijaan tasa-arvovaltuutettu polttaa päreensä, kun yliopistojen dekaanit eivät vielä ole kaikki naisia eikä virkoihin edelleenkään valita ihmisiä sukupuolen vaan pätevyyden perusteella. Olisiko 22 prosenttia kuitenkin enemmän kuin yksi prosentti? Ainakin Kallion laskuopin mukaan näin pitäisi olla.

On vallan järkyttävää, että meillä on veronmaksajien rahoilla palkattuja naaraita, jotka vaativat tieteeseen sukupuolikiintiöitä! Kyllä on tasa-arvon käsite todella hukassa, jos ei osata muuta kuin mittailla lopputuotteiden määriä viitsimättä lainkaan pohtia sitä, että erilaiset ihmiset hakeutuvat ja menestyvät eri aloilla eri tavalla ja että se on aivan luonnollista ja hyväksyttävää. No eihän sitä voi ymmärtää, kun aivotutkimus ja muu luonnontieteellinen fakta on julistettu pannaan. Milloin viimeksi meillä olikaan vastaava tilanne – 1500 -luvulla?

Jos nyt tasa-arvosta ylipäätään halutaan puhua, sen pitäisi tarkoittaa yhtäläisiä mahdollisuuksia kaikille, ei jokaisessa pöydässä vallitsevaa tasajakoa. Jos jälkimmäistä haikaillaan, oikea osoite on Pohjois-Korea. Mitä sillä on tasa-arvon kanssa tekemistä, että joka paikassa (paitsi niissä ala-arvoisissa) pitää olla vähintään yhtä monta naarasta kuin urostakin – mutta mieluummin kuitenkin enemmän naaraita, muutenhan paskahommiin ei riitä tarpeeksi uroksia.

Eikö tämäkään herätä huolta yliopistomaailmassa? Millaisia vätyksiä nämä dekaanit oikein ovat, etteivät nosta mekkalaa moisesta tieteen itsenäisyyteen puuttumisesta? Millaisessa pelon ilmapiirissä siellä eletään? Kun tasa-arvovaltuutettu jyrähtää, kaikilla uroksilla on löysät housuissa? Ei tällaista hiljaisuutta voi muuten ymmärtää. Jos yrityselämä tulisi sorkkimaan virkanimityksiä noin julkeasti, siitä ei olisi sota kaukana. Mutta feministit saavat puuttua kaikkeen. Kohta meillä kai on kiintiönaaraat kaikkien teknistenkin alojen ja fysiikan, tähtitieteen, matematiikan sekä sähkömagnetiikan ja konetekniikan johdossa?

Pätevintä ei saa kohta enää valita yrityselämässäkään. Talouselämä -lehti ainakin nosti mekkalan siitä, että yhä vielä on olemassa pörssiyhtiöitä, joiden hallituksissa ei ole yhtään naarasta. Parhaan valinta on kuulema kulunut faasi. Näin meitä kasvatetaan. Yritysten pitäisi nimenomaan etsiä naisia ehdolle – mutta mikä älämölö siitä syntyisikään, jos joku yritys etsisi nimenomaan miestä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s