MENUMATTI JA VEROMARTTI

Roolimallipuhetta käyvät vain apinat, jotka eivät ole kuulleetkaan aivojen olemassaolosta. Luulevat ilmeisesti, että tunteet asuvat sydämessä ja päätökset tehdään jalkovälissä.

Suosikkitoimittajani Eve Mantu tapasi ruokinta-automaatin. Minullakin on terassilla sellainen. Sitä hyödyntävät varpuset ja pikkuvarpuset, tali- ja sinitiaiset sekä harakat, vaikka hätistelenkin jälkimmäisiä pois aina kun kirjoittamiselta ehdin. Lintujahan nekin ovat, mutta ei nyt vaan ole vara ostaa niille satoja kiloja pähkinöitä vuodessa. Arvelen, etteivät naapuriapinatkaan suopein silmin katselisi ”roskalintujen” ruokkijaa. Vähän sama asia kuin ihmisten keskuudessa. On roskaihmisiä ja sitten niitä, joita on söpö katsella.

Viimeksi Eve puhui ohjelmassaan roskaihmisiksi luokitelluista eli vanhuksista. Niille on keksitty Suomessa maailman ensimmäinen puhuva automaattiruokkija. Tämä Menumatiksi ristitty pakastin-uuniyhdistelmä tulee halvemmaksi kuin oikeat ihmiset. Raha ennen kaikkea. Raha ennen kaikkea. Raha ennen kaikkea – kaikissa tapauksisssa on tärkeää, että rahat ovat avoimesti ennen kaikkea…

150 ominaisuuden Matti

Helsingin kaupungin sosiaalitoimi suosittelee automaattia ja on ottanut sen käyttöönsä – avoimen tarjouskilpailun jälkeen! Jestas sentään, onpa ollut avointa, kun maailmalla on olemassa vain yksi laite. Sen suunnittelusta ja rakentelusta vastaavat tietysti urokset. Even vieraana ollut Hilkka ihmetteli kuinka kolme iloista nuorta miestä oli vempaimen ympärillä suunnittelemassa koneelle uusia toimintoja. Koneesta löytyykin kerrassaan 150 ominaisuutta, joista Menumat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Penttinen kehuu keksineensä itse viisi.

Tämä on toki luonnollista. Menumat on systeemi ja sen tekemiseen tarvitaan systemointiin orientoituneet urosaivot. Mutta eipäs nyt siellä narskuteta miehiä ihan palasiksi, vaikka olisitkin sitä mieltä, että moinen rakkine halventaa ihmisarvoa. Ei tätä vempainta olisi kukaan tehnyt, ellei sosiaalitoimessa vallalla olevien empatointiin suuntautuneiden aivojen taholta olisi esitetty toiveita vanhusongelman ratkaisemiseksi. Urostenhan pitää aina löytää ratkaisut kaikkiin naaraiden ongelmiksi kokemiin asioihin. Yleensä jokin ratkaisu löytyykin. Tällä kertaa se oli ruokinta-automaatti.

Menumat on suomalainen yritys, jonka omistaa 20 yksityishenkilöä. Hallituksen jäseniin kuuluu muun muassa vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet. Vempaimella on jo 230 käyttäjää, osa on Penttisen mukaan tilannut sen ihan omilla rahoillaan. Pakastimeen ladataan ruoka-annokset pari kertaa kuukaudessa. Pakastimen lisäksi myös kiertoilmauuni osaa puhua. Tarjolla on tällä viikolla 32 pääruokaa ja 16 jälkiruokaa. Annokset tekee Finncatering, sama yritys, joka valmistaa kaikkien tuntemat herkulliset lentokoneateriat.

Haluaisitko Sinä syödä joka päivä lentokoneruokaa? Eve ei ainakaan halunnut. Vaikka laite oli hankittu YLE:n toimitukseen kahdeksi viikoksi, itse ohjelman tekijä maisteli annoksia vain kolmena päivänä. Olisin ehkä olettanut, että toimittajalta löytyisi sen verran uhrimieltä, että olisi kestänyt sen kaksi viikkoa pakasteruualla, kun kerta on aiheesta ohjelmaa tekemässä. No, ehkä tämä kertoo enemmän ruoan maittavuudesta kuin toimittajasta. Vai kertooko?

Suuri suomalainen ruokahävikkitutkimus paljastaa, että sinkkunaiset heittävät roskiin kaikkein eniten ruokaa, keskimäärin 30 kiloa vuodessa, sinkkumiehet puolestaan 21 kiloa. Ehkä ei kannattaisi liikaa kehuskella vegeharrastuksellaan, jos heittää ruokaa kaatopaikalle noin löysin rantein. Ruoka on sentään suurin yksittäinen tekijä suomalaisten ympäristökuormituksessa… Tutkimusta muuten oli tekemässä seitsemän apinaa, joista vain yksi on uros. Arvaapa, kuka heistä oli hankkeen johtaja!

Moraalitonta vai ei

Automaattiannosten hinta on alle viisi euroa. Kuulostaako kohtuulliselta? Vaikea tietysti arvioida, kun ei tiedä sisällön laatua ja määrää. Ei se kuitenkaan kiskurihinnalta vaikuta. Laitteen täyttö maksaa erikseen ja vimpaimen vuokra on 3,43 euroa vuorokaudessa. Siis vaikket söisi yhtään ateriaa kuukauden aikana, joudut maksamaan toistasataa euroa. Lisäksi joudut hankkimaan jostain tuoreet vihannekset, hedelmät, marjat ja maidot ja leivät. Vai onko ajateltu niin, ettei vanhus enää sellaisia ylellisyyksiä tarvitse?

Penttinen osasi kyllä selittää, miksi tämä kone on välttämätön eikä missään tapauksessa millään tavalla moraaliton. Moraalittomia ovat ennemminkin omaiset, jotka perustelevat vanhuksensa laiminlyöntiä sillä, että käyhän siellä kerran päivässä lähettipoika tuomassa ruoka-annoksen. Menumatin etuja ovat korkea hygienia ja helppous. Vanhusten ei tarvitse odottaa ruokaa, vaan he voivat syödä milloin heille itselleen sopii eikä heidän tarvitse odotella ketään. Odottaminen voi olla alistavaa ja sitoa ihmiset aikatauluihin ja pukeutumispakkoon. 42 prosenttia asiakkaista haluaa lounaan kello 14 ja 20 välillä. Eivät kai 30 sekunnin mittaiset kohtaamiset ateriapojan kanssa voi olla arvokkaita sosiaalisia kontakteja?

Laite herätti Evessä ristiriitaisia tunteita. Hän ei osannut päättää, miten siihen pitäisi suhtautua. Näin kai se on useimpien asioiden kanssa. Ehkä Matti sopiikin paremmin sosiaalisille ja kiireisille uraohjuksille kuin yksinäisille liikuntaesteisille vanhuksille. Käytön pitäisi ainakin perustua vapaaehtoisuuteen. Tuoretuotteiden puute on suuri ongelma. Vaikka aterian hinta on kohtuullinen, kokonaiskustannus nousee melko korkeaksi eikä siten sovi köyhille. Kun tulee vanhaksi kaipaa ennen kaikkea ihmisiä ja läheisyyttä – näin totesi Hilkka, seitsemissäkymmenissä oleva terävä yhteiskunnallinen ajattelija. Tuskin häntä kukaan kuuntelee, sillä on paljon mukavampi pokata ja niiata rikkaiden suuntaan. Meille on siis suunniteltava robotteja, jotta korot kasvaisivat veroparatiiseissa entiseen malliin.

Kuluttajatutkija, tutkimuspäällikkö, VTT ja dosentti Johanna Mäkelä oli niin kiireinen, ettei ehtinyt hänkään maistamaan Mattiruokaa. Ehti sentään pohtimaan syömisen filosofiaa. Syöminen on keskeinen osa elämää, jokapäiväistä toimintaa, joten sen pitää olla myös nautinto. Mielestäni emme vaadi ruoalta liikaa. Suurin ihanne on jonkinlainen versio perheateriasta – kenenkään ei pitäisi syödä jouluateriaansa yksin. Meillä on myyttinen käsitys yhdessäolosta, mutta ei pöydässä ole perinteisesti paljon puhuttu. Syömiseen liittyy paljon pitäisi -vaateita eikä automaatti istu mihinkään niistä.

No, ei kai yhdessäolo edellytä puhumista? Ei ainakaan näin urosaivoilla ajateltuna. Yhteisellä aterialla on merkityksensä, vaikka oltaisiinkin hiljaa. Eve teki hauskan havainnon: laitteen kanssa rupeaa keskustelemaan ihan vahingossa. Hänen mukaansa Mattiruokaa ei halunnut lisää. Mieluumminkin mietti, joko tällä määrällä pärjäisi. Johtaako se siihen, että mitataan vain sitä, mikä on pienin ponnistus, jolla pappa pysyy hengissä – samaan tapaan kuin mietitään, mikä on pisin aika, jonka piltit laitoshoidossa murentumatta kestävät. Riittääkö nykyään se, että joku on hengissä? Miten kestämme ristiriidan todellisuuden ja ihanteiden välillä?

Luulin mieheksi

En aluksi kuullut Johannan nimeä ja luulin häntä mieheksi, koska äänensä oli niin äärettömän matala. Niin kai sen pitää olla, jos meinaa johtopaikoilla pärjätä. Matala ääni herättää luottamusta ja vaikuttaa politiikassa uskottavammalta kuin korkea, sillä lajimme johtajat ovat vuosimiljoonien ajan olleet matalaäänisiä uroksia. Naaraat myös suosivat heitä seksikumppaneina. Ei tietysti mikään ihme, sillä äänen mataloittaa testosteroni murrosiässä, kuten kaikkien pitäisi hyvin tietää. Mitä enemmän testosteronia, sitä matalampi ääni ja sitä enemmän misuja…

Tämäkin vain on biologiaa. Siksi meille kai valikoituu johtajiksi tietynlainen, testosteronille jossain vaiheessa altistunut naarasaines. Loputkin yrittävät parhaansa mukaan kuulostaa miehiltä. Puheviestinnän professori Pekka Isotalus on huomannut naispoliitikkojen madaltavan ääntään uskottavuuden lisäämiseksi. Naisten äänenkorkeus on madaltunut 50 vuodessa jopa puoli sävelaskelta. Ja senhän kuulee, jos vaikka kuuntelee YLE:n elävää arkistoa. Mutta onko ”tasa-arvoista”, että johtopaikoille valikoituu vain miesaivoisia naaraita?

Menumattikin puhuu miehen äänellä. Äänenkorkeus vaikuttaa meihin tiedostamattamme. Joskus sen huomaa ärsyttävissä yhteyksissä, jos vaikka radio on turhan hiljaisella ja ulkoa kuuluu hälyä. Naaraiden radioäänistä ei vaan saa selvää. Mielenkiintoisia ovat olleet myös ohjelmat, joissa Radioteatterilaiset lukevat kirjoja ääneen. Useimmat näistä lukijoista ovat miehiä ja syystäkin. Esko Salervo on aivan omaa luokkaansa eikä Eero Saarinenkaan hullumpi ole. Mutta kuka valopää oli keksinyt panna Tarja Keinäsen lukemaan Santeri Alkion kirjaa Puukkojunkkarit? Se oli täydellinen rimanalitus.

Kateuden syövereissä

Onko se jotenkin hienompaa ja hyväksyttävämpää, että naaras etenee uralla matalan äänensä kuin kauneutensa avulla? Siltä ainakin tuntuu, kun seuraa feministisiä hyökkäyksiä missikilpailuja kohtaan. Kuitenkin kyse on aivan samanlaisista perinnöllisistä ominaisuuksista. Mutta kun yleistä mielipidettä pääsevät manipuloimaan mistään mitään tietämättömät humanistit, uhreiksi joutuvat viattomat apinat, kuten tässä tapauksessa kauniit yksilöt. Vallassa olevan doktriinin mukaan symmetriset eivät saisi käyttää vahvuuksiaan hyväksi sosiaalisessa kilpailussa. Sen sijaan syntymälahjaksi saatu ”sisäinen kauneus” on hyväksyttävää – siksikö, että arvostelijat luulevat sisäistä kauneutta hankituksi ominaisuudeksi?!

Jos ennen naureskeltiin tyhmille blondeille, nykyinen feministinormi mitätöi ulkonäön uudella tavalla – ei tietysti mikään ihme, ainahan kateelliset ovat keksineet keinonsa kilpailijoiden nitistämiseksi. Mutta että siitä on muodostunut yhteiskunnallinen alistusmekanismi on hieman – ei vaan kovasti – kummallista. Miksi viulu-, harmonikka- , laulu- ja monenmoiset muut kilpailut ovat sallittuja, jos missikisat pitäisi kieltää? Tällainen suhtautuminen kertoo vain asianomaisen tietämättömyydestä ja vihjaa hänen uskovan tyhjiin tauluihin.

Näiden humanistien mielestä ”hankitut” ominaisuudet ovat arvokkaampia kuin ”lahjaksi” saadut. Perustelua tälle on aika vaikea keksiä. Oletus kai on, että kaikki vauvat olisivat lähtökohtaisesti samalla viivalla alkaessaan metsästää ”sisäistä kauneuttaan”. Tämä edellyttäisi tyhjien taulujen olemassoloa, mutta niitähän ei missään ole, ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaan. Ero hankittujen ja synnynnäisten ominaisuuksien välillä on kuin veteen piirretty viiva, jos sitä nyt on lainkaan. Jos oltaisiin loogisia näiden hankittujen ominaisuuksien kanssa, meillä järjestettäisiin missikisoja plastiikkakirurgian läpikäyneille.

Martin verolauma

Ei mikään suosikkipoliitikkoni, valtiovarainministeri Jyrki Katainen kehuu estoitta alivaltiosihteerinsä Martti Hetemäen johdolla työskennelleen työryhmän väliraporttia. Siis väliraporttia. Tämähän on mainiota manipulaatiota. Kansa totutetaan vähitellen hyväksymään leikkaukset. Loppuraporttia julkistettaessa aihe ei enää jaksa herättää minkäänlaista mielenkiintoa, vaikka vedätykset eliitin rikastuttamiseksi olisi nostettu uusiin sfääreihin. Sillä siitähän tässä Jyrkin tilaamassa työssä on kysymys: rikkaille lissää rahhaa ja sassiin!

Ei siis ole mikään ihme, että Suomen Ekonomiliitto hehkuttaa Hetemäen nenän alla suitsukkeita ja mirhamia. Liiton mukaan ehdotus on tasapainoinen, looginen ja hyvä kokonaisuus verotuksen uudistamiseksi Suomessa. Apinalogiikan mielestä kyseessä on luokattoman surkea pinnistys ummetusta kärsivän yläluokan pönttösessiosta. Kuinka ollakaan, työryhmän selkeä enemmistö koostuu valtiovarainministeriön, valtioneuvoston kanslian ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen virkamiehistä – eli enemmän tai vähemmän Jyrkin alamaisista. Jyrkipoika taas on suomalaisen pääoman nöyrä juoksupoika.

Työryhmässä on Martin lisäksi neljä uros- ja neljä naarasapinaa. Muodollinen tasa-arvo siis toteutuu, mutta miten lienee todellisen tasa-arvon laita. Mikä mahtaa olla naarasjäsenten aivojen sukupuoli? Jos feministikampauksen tai symmetrian perusteella pitäisi arvioida, urosaivojen ylivoima oli murskaavaa tasoa. Niin Reija Liljalla, Seija Ilmakunnaksella kuin Raija Volkillakin on tukeva feministikampaus. Terhi Järvikareesta Googlekaan ei löytänyt yhtään kuvaa! Aika hyvin piileksitty, kun pitäisi olla Suomen parhaimmistoon kuuluva talous- ja veroasiantuntija. Mutta jos saan arvata, sisäisen äänestykseni tuloksella 98-2 hänelläkin on sellainen kynitty päälaki.

Joku voisi tietysti kysyä, miksi päättävissä asemissa olevista naaraista niin harva on panokelpoinen. Onko tämä nyt millään muotoa tasa-arvotavoitteen mukaista?

Martin ideat

Luotan tällä kertaa YLE:n toimittajiin. Siis siihen, miten he jutussaan raporttia siteeraavat. Ei vaan ole aikaa lukea kaikkea itse. Luultavasti raportin pääsanoma on välittynyt mediassa suurin piirtein oikein. Ja sehän on se, että työn ja yrittämisen verotusta kevennetään, kun taas kulutus-, energia-, ympäristö- ja makeisveroja kiristetään. Suunta on siis selkeästi kohti tasaveroa. Suunta on apinan mielestä päin persettä. Mistä tämä tällainen idioottioletus on pesiytynyt Suomeen ja muuallekin maailmaan, ettei työtä muka saisi verottaa? Tiedän kyllä, että sillä perustellaan talouskasvua, mutta eihän se ole kuin mielipide – samanlaista höpötystä kuin tasa-arvopolitiikka.

Työtä, omaisuutta, pääomia, rahansiirtoja ja perintöjä kun nimenomaan pitäisi verottaa ja sitä kovemmin, mitä suuremmista summista on kysymys. Nythän Hetemäki ehdottaa, että rikkaiden veroprosentteja pienennetään kaikkein eniten! Ottaa se nyt hieman päähän, kun justiinsa sain 200 euroa sivutuloja ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja siitä vietiin 30 prosenttia päältä pois – kun miljoonatuloja nauttivat selviävät 28 prosentilla tai vieläkin vähemmällä.

Tasa-arvohöpötys on upotettu kansaan massiivisella aivopesukampanjalla. Miksei yhtälailla saataisi läpi ajatus siitä, että olet sitä parempi ihminen, suorastaan korkeimmalle henkiselle tasolle kasvussasi yltänyt, mitä enemmän maksat veroja. Nythän veronmaksu nähdään lähes pelkästään negatiivisena asiana, vaikka se oikeasti on iloinen ja suorastaan jumalallinen ilmestys. Juurikin ahneus sattuu olemaan eläimellistä käytöstä, kun taas geenien itsekkyyden ylittävä yhteisvastuu olisi merkki yksilön poikkeuksellisesta edistymisestä valaistumisen tiellä. Vaadinkin, että feministinen propagandakoneisto väännetään uudelle aaltopituudelle, julistamaan veronmaksun autuaaksi tekevää vaikutusta!

Hetemäki on Kataisen peesissä kieltänyt raportin yksityiskohtien repostelun. Kätevää. Vain suuria linjoja saa arvioida. No tuossahan sitä jo tuli tehdyksi, mutta silti aion sanoa muutaman sanasen yksityiskohdistakin. EK -perkele kehuu työryhmän esityksiä, muun muassa korkeimpien marginaaliveroasteiden alentamista ja yhteisöveron roimaa alennusta. Totta kai, sehän sataa suoraan rikkaiden pohjattomaan pussiin. Tuloveroja (paitsi eläkkeiden ja tukien verotusta) ehdotetaan alennettavaksi kahden miljardin euron ja yritysveroja 800 000 euron edestä vuodessa. Tämä siis tilanteessa, jossa Suomi elää velaksi!

Verouudistuksella kai pitäisi tässä velkatilanteessa tähdätä siihen, että verotuloja saataisiin jäämään jemmaan. Se on mahdollista tehdä myös siten, ettei hyvinvointivaltion rakenteita tarvitse purkaa, mutta se tarkoittaisi aivan erilaista lähestymistapaa kuin mihin Hetemäki (lue: Katainen) näyttää olevan valmis. Ehkä pitäisi vaihtaa miehiä? Veroprosentteja pitäisi nostaa, marginaaleja kiristää aivan tolkuttomasti ja pääomatulojen verotusta yhtä karmeesti. Nykyinen parin prosentin korotusesitys pääomatuloveroon on naurettava. Silläkö työryhmä yrittää ostaa suosiota – vai sillä, että sivulauseessa mainitaan Windfall -vero?

Veronkiristyksillä saataisiin köyhyys kuriin. Sen jälkeen olisi mahdollista korottaa kulutus-, energia- ja ympäristöveroja, jotka ovat tärkeitä taistelussa ympäristongelmia vastaan. Nämä varat pitäisi suunnata ympäristösektorille eikä miljonäärien kaviaariostoksiin, kuten työryhmä esittää. Sokerivero ja kiinteistöveron korotus ovat oikeansuuntaisia toimenpiteitä, mutta aika mielikuvituksettomasti näitä uusia verolähteitä on etsiskelty. Veronkierron kimppuun käymisellä saataisiin kaikkein suurimmat hyödyt, mutta siitä työryhmä ei taida puhua mitään.

Asuntolainakorkojen verovähennysoikeudesta työryhmä (lue: Katainen) sen sijaan haluaa eroon. Itsellä tuskin on paljon sanomista 20 vuoden päähän, mutta apinanpennut sattuvat olemaan siinä iässä, että uudistus söisi juuri heidän suunnitelmiaan – eikä mahdollinen asuntojen halpeneminen ehtisi tulla apuun. Siksi esitys saa täällä puunkolossa ristiriitaisen vastaanoton. Hieman on vaikea uskoa sitäkään, että vuokra-asumisen ongelmat tällä toimenpiteellä helpottaisivat. Suomalainen asuntopolitiikka tarvitsisi paljon mittavampaa remonttia.

PS. Katsoin A-plussan, jossa veroista keskustelivat Sampsa Kataja, Miapetra Kumpula-Natri ja Kirsi Ojansuu. Ei tarvitse enää feministien valittaa, etteivät naiset pääse puhumaan raskaista asioista. YLE Puheen politiikkaradion Kantapöydässä on tähän mennessä esiintynyt 17 naiskansanedustajaa ja seitsemän miestä. Se kertonee vain siitä, että puolueet ovat huomanneet naisten olevan parempia väittelijöitä. Silti neljästä mies/nais -mittelöstä kolme on päätynyt miesedustajan murskavoittoon (kuuntelijaäänestyksen mukaan).

Kokoomuksen Katajan puheita on pakko kommentoida, koska ne paljastavat niin räikeästi puolueen ajaman raharikkaiden hyysäämisen – ikään kuin niitä jonkun vielä tarvitsisi hallituksessa paapoa. Pysyisivät varmaan hengissä muutenkin. Kataja puolusteli rikkaiden veronalennuksia ja vastusti kiristyksiä sillä, että näin vältetään veronkierron räjähtäminen käsiin. Rehellistä puhetta.  No, ehkä vielä rehellisempää olisi ollut sanoa, että näin vältetään varojen nykyistä mittavampi piilottaminen veroparatiiseihin.

Kokoomuksen puheet ovat skitsofreenisia. Toisaalta ne sanoo, ettei rikkaiden verotuksen alentamisella ole taloudessa mitään merkitystä, koska siitä kertyisi niin vähän rahaa. Toisaalta ne väittävät, että talouskasvu hyytyisi, jos rikkaiden pitäisi kantaa kortensa kekoon. Koettakaa nyt jo päättää, onko niillä rikkailla mitään merkitystä.

Sen sijaan köyhät elättävät tämän maan, ainakin jos hallitusta on uskominen. Nuorilta syrjäytyneiltä leikataan tukia, jotta maa pelastuisi! Eläkeläisten veroja ollaan taas kiristämässä. Ovatko köyhät kokoomuksen mielestä eri lajia kuin rikkaat, kun heihin ei kannustimet Kataisen mielestä tepsi? Rikkaat tarvitsevat porkkanoita jaksaakseen tehdä töitä, köyhille riittää keppi. Omituinen ihmiskäsitys.

Aina välillä tulee ihmetelleeksi, millaisia vätyksiä ne Pohjois-Korean asukkaat oikein ovat, kun pelkäävät yhtä miestä eivätkä saa vallankumousta aikaiseksi. Mutta emmehän me ole sen kummempia. Aina äänestämme samat idiootit Arkadianmäelle. Kataisessakin on jo alkanut näkyä Kimimäisiä piirteitä. Toimittajia erotetaan ja maailmaa väännetään mustavalkoiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s