TIETEEN PÄIVÄT

Helsinkiläisillä on nyt kissan päivät – ainutlaatuiset viisi päivää tieteellistä tykitystä. Tällainen mahdollisuus suodaan kansalaisille vain joka toinen vuosi. Mistä moinen säästeliäisyys? Olisihan tieteen popularisoinnissa paljon tehtävää ja paljon annettavaa kaikille apinoille. Erityisesti toivoisi poliitikkojen keräilevän tiedonmurusia kasseihinsa. Arvelen kuitenkin, että heitä näkyy aika naftisti näissä katsomoissa. Joku media voisi ottaa oikein tehtäväkseen paljastaa kaikki tiedonhaluiset edustajamme. Kerrankin sellaista positiivista uutisointia…

Ja kerrankin tapahtuma, jota feministit eivät ole päässeet pilaamaan. Löysin ohjelmasta vain yhden epäilyttävän nimen, Anu Hirsiahon. Onkohan siellä pitänyt käydä kovaakin vääntöä, että on saatu pidettyä nais”tutkimuksen” haukat poissa pilaamasta tiedetapahtumaa? Sen tietäisi varmaankin professori Ilkka Hanski, joka on toiminut järjestelytoimikunnan puheenjohtajana. Hänen mukaansa tutkijat suorastaan kilpailevat pääsystä puhumaan näille päiville. Kumma, ettei tasa-arvovaltuutettu ole avannut sanaista arkkuaan, sillä järjestelytoimikunnan yhdeksästä jäsenestä vain kaksi on naisia.

Ehkä se johtuu vain siitä, että vakavasti otettava tiede lepää edelleen miesten leveillä harteilla. Naaraat leikkivät mieluummin humpuukitieteiden hiekkalaatikoilla. Näillä päivillä segregaatio pistää silmään häpäilemättömän uljaana ja mikäpä sen parempi. Se tekee, jolla kuhunkin asiaan on parhaat eväät. Se näkyy vaikkapa siinä, että Lasten arki -istunnon kaikki puhujat ovat naisia ja esimerkiksi Arjen matematiikka tai Miten ilmasto muuttuukaan -osioissa kaikki luennoitsijat ovat miehiä.

Hanskia

Tänään oli päivien avajaiset. Enemmistö yleisöstä näytti jostakin kumman syystä olevan uroksia. Pääsymaksu ei ainakaan kelpaa selitykseksi, sillä kaikki luennot ovat ilmaisia. Myös kaikki avajaisissa esiintyneet apinat olivat uroksia – yksitoikkoista? Ei lainkaan, sillä pari musiikkiesitystä ja kaksi puheenvuoroa olivat tajuntaa hiveleviä. Ainoa poikkeus oli valtiovallan tervehdyksen tuonut ministeri Jan Vapaavuori. Hänen tärkein viestinsä oli kertoa, että puolisonsa sentään on professori. Hän puhui sitä tavallista poliitikkolätinää, eikä uskaltanut edes ottaa koppia Hanskin esittämästä ideasta, että seuraavaan hallitukseen pitää saada tutkimus- ja tiedeministeri.

Totta helvetissä pitää saada. Pieni apina tyhmyyksissään ihmettelee, miksi meillä on kulttuuriministeri, mutta ei tiedeministeriä. Tieteentekijöiden hyödyntäminen politiikassa on meillä muutenkin lapsenkengissä. Siksi kai uskomme edelleen kulttuurisiin selityksiin ja siksi kai meillä politiikka menee niin usein metsään, kun apinoiden käyttäytymisen selittäminen on jätetty pelkkien ihmistieteilijöiden vastuulle. Avajaisissa allergioista ja muista sivilisaatiosairauksista puhunut professori Tari Haahtela kertoi, kuinka he ovat menestyksellisesti ottaneet tutkimustiimiinsä ekologeja ja biologeja.

Avantimiesten musiikki oli myös mahtavaa. Patarummut toivat eläimelliset terveisensä suoraan viidakosta, miljoonien vuosien takaa. Modernimpi tulkinta taas soitti klarinettia pölynimurilla. Kaikkea ne urosapinat keksivätkin.

Myös Ilkka Hanski on biologi, tarkemmin sanottuna ekologi. Hänen globaalia arvostustaan ja merkittävyyttään todistaa muun muassa se, että hänen mukaansa on nimetty kaksi borneolaista lantakuoriaista, Onthophagus hanskii ja Phacosoma hanskii. Olenpa tainnut joskus olla kuuntelemassakin tätä neroa. Hänellä oli tarjota myös tässä avajaistilaisuudessa selkeät yhteiskunnalliset viestinsä. Uskaltaakohan yksikään poliitikko edes minuutin verran ajatella näitä juttuja?

Ei näkynyt yleisön joukossa Tarja Halostakaan, ei.

Tieteellinen maailmankuva ei tunnu vieläkään puhuttelevan tarpeeksi apinoita, vaikka tiede perustuu tosiasioihin arvausten sijaan. Silti arvaukset tuntuvat kiehtovan apinoita. Hanskin mukaan filosofiaan ja uskontoihin perustuvat maailmankuvat ovat mennyttä aikaa (silti valtioneuvosto marssii kirkkoon joka vuosi). Poikkeuksena Hanski mainitsi uskon jatkuvaan kasvuun. Se tuntuu voivan paksusti edelleen. Tiedekin alistetaan talouskasvulle ja perustutkimus jää mopen osille jopa tiedepolitiikan kehitysohjelmissa. 2000 -luvulla Suomen tieteellisen tutkimuksen taso on laskenut. Hanskin (ja apinan) mielestä tutkimuspolitiikan alistaminen muun politiikanteon välineeksi on lievästi sanottuna lyhytnäköistä toimintaa.

Haahtelaa

Avajaiset löytyvät netistä kahtena pätkänä: Hanski ja Vapaavuori sekä Haahtela. Jokin tekijänoikeusjuttu varmaan on estänyt näyttämästä musiikkiosuuksia.Tieteentekijät haluavat esiintyä ilmaiseksi mahdollisimman suurelle joukolle, mutta taiteentekijät minimoivat yleisönsä? Tätä logiikkaa on aika vaikea ymmärtää. ”Kulttuuri” siis on enemmän rahan perään kuin tiede? Romahtaisiko läntinen ”sivistys”, jos taide olisi kaikille ilmaista? Vai johtaisiko se mieluumminkin taiteen renesanssiin?

Hyksin ylilääkäri Haahtela osasi ottaa yleisön hauskoilla pikku jutuillaan, kertomalla muun muassa siitepölyhiukkasen seikkailusta nenäonteloissamme. Sen lisäksi hän puhui asiaa. Keskeinen viestinsä oli, että luonnon monimuotoisuus näkyy ihmisen kroonisten sivilisaatiosairauksien eli pitkäaikaisten immuunihäiriöiden lisääntymisenä. Ajatelkaapa sitä. Luonnon monimuotoisuus ei olekaan enää mikään ”kosmeettinen” asia, vaan meitä kaikkia koskettava terveysongelma. Sitä mukaan kuin infektiosairaudet on saatu lääkkeillä aisoihin, krooniset immuunihäiriöt (joihin kuuluvat eräät syövät ja masennuskin) lisääntyvät – ja ovat erityisesti nuorten apinoiden ongelma.

Haahtela esitti mielenkiintoisen vertailun Venäjänkarjalaisten ja suomalaisten sairastavuudesta – ja kotipölystä. Naapurin puolella allergiat eivät ole lisääntyneet, mutta meillä käyrät sojottavat kohti koillista. Lasten diabetes on meillä neljä kertaa yleisempää kuin rajan takana. Karjalassa kotipöly on lajistoltaan paljon monimuotoisempaa kuin Suomessa. Erityisen paha ongelmanaiheuttaja on pölynimuri, joka köyhdyttää ympäristöämme. Olemme itsekin valtava biologinen ympäristö – melkeinpä elatusalustaksi luonnehdittava kasa soluja. Siinä kokonaisuudessa rajapintabiologialla on suuri merkitys, mutta sitä on ruvettu ymmärtämään vasta viime aikoina. Siksi alatiesynnyttäjien vauvoilla allergioita on vain neljännes keisarinleikkauslapsiin verrattuna.

Tarin mukaan puhtaus on puoli terveyttä – ja lika toinen puoli. Terveytemme on riippuvainen mädättäjäbakteereista. Suolistomme häiriintyneet bakteerit ovat ruveneet vaatimaan hiilihydraatteja – siinäkö syy lihavuuden räjähdysmäiseen kasvuun. Epigenetiikastakin tiedämme vielä aivan liian vähän. Tavoitteena pitäisi olla mustat kynnenaluset, paljaat kesäjalat sekä kotipuutarhan ”rosoiset” tuotteet. Itämeren dieetti on yhtä terveellinen kuin Välimeren ruokavalio.

Luulisi tämän kiinnostavan poliitikkoja. Arvelen kuitenkin, että Vapaavuori – jos edes oli jäänyt kuuntelemaan – ei tästä paljon mitään ymmärtänyt. Tai ei se ainakaan mitenkään näy hallituksen toiminnassa, vaikka kokoomus sinne ensi keväänä pääsisikin.

Poimintoja

Loppuviikosta tulossa on monia kiinnostavia esityksiä. Haahtelaa voi seurata netin suorassa lähetyksessä vielä lauantaina aamukymmeneltä. Kaikkia urosapinoita kiinnostava Seksi meillä ja muualla torstaina kello 14:30. Vanhenemisen biologiaa perjantaina kello 12:15. Lena Huldénin esitys Hyttysnaaras – maailman vaarallisin eläin lauantaina kello 12:15. Heti perään Ilkka Hanski paljastaa luonnon monimuotoisuuden pihoillamme kello14:30.

Hanski innovoi myös yrityksille valmiin tuotteen – miksei meillä kukaan mainosta lomamatkaa Tieteen päiville? Kaiken maailman teatteripaketteja löytyy hotellien listoilta, mutta missä on viiden päivän tiedepaketti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s