RADIOSTA KUULTUA

Tiesitkö, ettei Suomi mitenkään poikkea muista öykkärimaista, jotka alistavat alkuperäiskulttuureja. Australia sentään on pyytänyt anteeksi, mutta oikeusministeri Tuija Brax ei näe moiseen mitään syytä Suomessa. Et tainnut tietää sitäkään, että saamelaisten kansallispäivä on helmikuun 6. päivä? Miksiköhän? Valloittajakulttuurien strategia on aina ja kaikkialla ollut alistaa ja mitätöidä alempiarvoisiksi määrittelemänsä ihmiset. Aivan sama kaava toistui muun muassa egyptiläisten tuhotessa Nubian korkeakulttuurin 3500 vuotta sitten – samalla tietysti ryöstäen alueen luonnonvarat…

Olin ajatellut kirjoittaa tänään ihan jotain muuta. Ehkä jopa jotain itseäni kiinnostavaa, mutta aamupalan syönti muutti taas kaiken. Olenkin tainnut joskus mainostaa, että kuuntelen radiosta YLE:n Puhetta. Olenkin tainnut joskus päivitellä, että varmaan se minut vielä tappaa. Kaiketi olen tullut jo allergiseksi koko kanavalle, sillä aamupalaa nauttiessa ja lintujen touhuja ruokinnalla ihastellessani aivoissa tapahtui kaksi oikosulkua. Jokapäiväisen apinalenkin jälkeen (tänään paistoi aurinkokin hienosti pilviverhon läpi, täydellinen kuvaussää) piti kipristellä vielä kolmannen kerran.

Vain kolme lyhyttä juttua tällä kertaa. Taidatte päästä helpolla? Saas nähdä. Ensin pitää kuitenkin paljastaa suuri tasa-arvoloukkaus, joka ei ole jostakin syystä päätynyt kunnolla lööppeihin. Mihin tasa-arvopeikkojen sukupuolisilmälasit ovat unohtuneet? Onneksi ne ovat minulla aktiivisessa käytössä. Nyt kun olen päässyt yli neljänkymmenen vuoden jälkeen eroon silmälaseista, niin on tilaa uusille työvälineille.

Aamupalapöydässä oli vielä sunnuntain (!) Hesari levällään. Pekka Hakala oli laatinut sivunkokoisen jutun jäänmurtaja Urhon arjesta. Paperilla loisti kuva laivan punttisalista. Ja siellä seinällä se synti roikkui! Tai oikeastaan montakin syntiä! Kuinka laivan päällystö ja Liik enne vira sto sallivat moisen naaraiden alistamisen ja esineellistämisen? Potkuja pitää tulla ainakin kolmelle urokselle, on tämä nyt niin vakava asia: vähäpukeisia alistettuja uhrinaaraita keikistelemässä yhteiskunnan lippulaivan kabiinissa. Ei helvetti sentään, tähän on pääministerin ja presidentin puututtava raskaalla kädellä kaikkia konstruktivistisia lähestymistapoja kunnioittavasti apinoiden.

Puhutaan seksistä

Taustapeilissä Paula Jokinen haastatteli Osmo Kontulaa, suomalaisen seksitutkimuksen isää ja Väestöntutkimuslaitoksen vt. johtajaa. Aiheena tietysti seksuaalisuus ja seksi, erityisesti vanhusseksi. Jostakin syystä ohjelmatiedoissa haluttiin nostaa esiin seikka, että nuorena aktiivisesti itsetyydytystä harrastaneet jatkavat sitä aktiivisesti läpi elämän. Kontulan mukaan jokainen sukupolvi on tässä suhteessa ollut aiempaa aktiivisempi. Tämähän on kuin talous, joka kasvaa rajattomasti. Milloin raja tulee vastaan – sitten kun itsetyydytys on kokonaan syrjäyttänyt pariseksin?

Väestöliitto on juuri julkaissut vanhusseksikirjan Kosketuksen kaipuu, toimittajina kaksi naarasta, Anne Leinonen ja Jaana Syrjälä. Terveystutkimukset osoittavat, että aktiivinen seksuaalielämä liittyy alempaan sairastuvuuteen ja vähäisempiin kivun kokemuksiin, stressiin ja univaikeuksiin. Vanhusseksi on kuitenkin enemmän naisten ongelma kuin miesten, koska naiset elävät miehiä pidempään – taas naarasvalitusta ehtii syntyä enemmän kuin urosvalitusta. Plussaa Osmolle, että hän uskalsi sanoa ääneen sen, minkä kaikki tietävät, mutta josta ei ääneen puhuta: onneksi etelänmatkat suovat helpotusta naisten kokemaan puutteeseen.

Aiheellista pohdintaa oli ihmetellä, miksi seksistä puhuminen ei vieläkään onnistu parisuhteessa. Selitystä etsittiin tietysti siitä, ettei kotoa ole saatu puhumisen mallia. Tämä on taas se kulttuuriuskovaisten ainoa ajatusmalli. Ehkä siihen voisi liittyä myös jotain biologiaa? Todennäköisesti liittyykin, mutta mekanismi selviää vasta tulevaisuudessa. Myös halujen ero kumpuaa selkeästi neurobiologiasta. Väestöliitto tutkii nyt naisten haluttomuuden lisääntymistä – olisiko siihen syynä nykyinen stressikulttuuri. Tutkimusmenetelmänä on tietysti se vanha ja perinteinen kysely, ei siis mitään uutta.

Tähän mennessä vielä melkein ok. Mutta sitten päästiin lisääntymiseen. Paula kysyi, huijaako yhteiskunta meidät lisääntymään, kun lapsista on vain vaivaa. Ja seksuaalisuuden ylipappi Suomessa vastaa näin: lapset ovat paitsi yhteiskunnan intressi, myös aidosti ihmisten oma toive ja halu. Onko se vauvakuume biologista vai onko se se kulttuuriin kirjoitettua vai mistä se tulee on vielä mysteeri.

Jaa, että lisääntymisvietti olisi kulttuurinen ilmiö tai mysteeri? Aivanko tosissaan Kontula nyt tuollaista pohtii? Kuinka noin merkittävässä asemassa vaikuttava tiedemies saattaa olla niin ulkona biologiasta? Ikään kuin ei olisi koskaan kuullutkaan hormoneista tai evoluutiosta. Moinen höpötys soveltuisi kyllä kreationistin suuhun, mutta ei vakavasti otettavalle tieteentekijälle.

Russakkanaarailla on samanlainen vauvakuume kuin ihmisnaaraillakin. Johtuuko se ehkä russakkakultuurista?

Yhteiskunnallinen yritys

Keskipäivän peilissä oli yhtenä aiheena asia, joka kuulosti ensikuulemalta radikaalin upealta. Tällainen lähestymistapa talouteen voisi pelastaa maailman. Se on malli, joka vääntäisi apinaluonnon ahneutta hieman inhimillisempään suuntaan. Se toimii jo ulkomailla, meillä tietysti ollaan vasta lähtökuopissa. Milloinkas meillä keksittäisiinkään mitään todella uutta?

Kysymys on yhteiskunnallisista yrityksistä, joissa liiketoiminnan tuotto pannaan kiertämään, yhteiseksi hyväksi. Kerrassaan hieno idea! Suomesta heitettiin esimerkeiksi Helsingin diakonissalaitos ja Hub Helsinki, jonka toimitusjohtaja Anne Raudaskoski oli haastateltavana. Innostuin niin, että kävin katsomassa nettisivujaan. No ihan kiva, siellä palveltiin ensiksi englannin kielellä. Sitten Hub määriteltiin ekosysteemiksi. No hei, ehkä hieman liioittelua. Mitä vikaa yhteisö -termissä? Sivuilta ei löytynyt yhdenkään henkilön nimeä, kasvoista nyt puhumattakaan. Mikä se semmoinen yhteisö on, jossa ei ole apinoita? Ei hirveän kutsuva eikä lämmin sivusto, niin kuin olisi yhteiskunnallisuudella ratsastavalta toimijalta odottanut. Ei tämäkään ole mikään koti syrjäytyneille.

Edellinen voi olla pelkkä makuasia ja siten toisarvoinen seikka. Mutta uutisissa haastateltiin myös Suomen yrittäjien puheenjohtajaa Mikko Simonlinnaa. Ja se oli se toisen oikosulun aiheuttaja. Suomen yrittäjät eivät ymmärrä koko ideaa ja olisivat varmaan kieltämässä moisen toiminnan, jos siihen pystyisivät. Kas näin: ajatus että tää voitto on jotain semmosta, jota ei saisi tehdä tai jos sitä tehdään se pitäisi sitten jakaa ikäänkuin robinhoodmaisesti, heh heh, kaikille tasaisesti niin ei se toimi yrityskentässä.

Suomen yrittäjät naureskelevat uuden maailman tekijöille. Ehkä ei mitään ainutlaatuista maailmanhistoriassa? Ainahan vanhat toimijat yrittävät kampittaa edistyksen. Silti tällainen idioottimaisuus suututtaa. Näillä sanoilla yrittäjät tunnustautuvat ahneiksi oman edun tavoittelijoiksi.

Yliopistouudistus

Ulkoilun jälkeen ehdin kuuntelemaan vielä Kainuun aatelisen eli Markku Heikkisen ohjelman loppua. Aiheena oli tällä kertaa yliopistouudistus. Kiinnostava aihe, sillä moisesta tempauksesta ei ole mitään hyvää sanottavaa. Kilpailukyky, tuloskunto ja kustannustehokkuus ovat nykyisen taloususkoon hurahtaneiden johtajiemme käsitys tieteentekemisestä. Yliopistojen hallituksiin haluttiin troijan puuhevosia elinkeinoelämän etuja valvomaan. Yksityinen raha haluttiin ohjaamaan tieteentekemistä, mikä väistämättä johtaa perustutkimuksen aseman heikkenemiseen, julistavat rahauskovaiset mitä tahansa. Vastikkeetonta rahaa kun ole olemassa – se on yksi luonnonlaki.

Heikkisen vieraina olivat tieteentekijöiden liiton hallituksen puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi ja opetusministeriön johtaja Anita Lehikoinen. Tapani oli kriittinen ja Anita oli uskovainen. Ehkä Anitan pitää olla uskovainen säilyttääkseen työnsä tai sitten hän kuuluu siihen rahamafiaan, joka uudistuksen takaa löytyy. Anita osoittautui huumorintajuttomaksi tiukkapipoksi, joka keskeytti Tapanin puhet moneen kertaan ja kerran jopa menetti malttinsa turvautuen populistiseen sanailuun. Hän sentään on maamme korkeimpia opetusviranomaisia. Huolestuttavaa! Tapani sen sijaan käyttäytyi yllättävän sovinnollisesti, vaikka hän olisi voinut vedota moniin kriittisiin selvityksiin.

Anita vetosi siihen, mihin kaikki muutosprosessien isät ja äidit aina turvautuvat. Tuloksia pitää odottaa pitkän aikaa, mitään ei tapahdu hetkessä. Niinpä, vain ongelmat tupsahtavat silmille reaaliaikaisesti. Tulevaisuuteen vetoaminen poistaa vastuun, koska miesmuisti on niin lyhyt, ettei kukaan enää jaksa muutaman vuoden jälkeen pohtia koko asiaa. Vaikka kuinka olisi menty metsään, kukaan ei välitä eikä ketään vedetä hirteen.

Keskustelu oli niin tyypillinen uros-naaraskeskustelu kuin ajatella saattaa: kiltti mies ja aggressiivinen naaras -asetelma. Naaraalle sallitaan ylimielisyys, josta uros joutuisi hetimiten tilille. Uroksella ei ole mitään mahdollisuuksia kiukutella naaraille julkisesti ilman seuraamuksia.

PS. Bonuksena illan teeveetarjontaa, kun en saanutkaan tätä ulos ennen auringonlaskua. Kolme pientä muistutusta vain siitä, kuinka ahneus on suuryritysten ainoa arvo, vaikka muuta paperille rustataan. Ahneudella ei ole mitään rajaa, hävystä nyt puhumattakaan – mutta ei kai tämä ole kenellekään yllätys? Miksi sitten mitään ei tapahdu? Onko logiikka sama, joka jättää sairaskohtauksen saaneen lähimmäisen kuolemaan kaupungissa, mutta pikku kylässä hän pelastuu? Massa ei tunnista lähimmäistä eikä siinä ole yksilöitä, kukaan ei uskalla olla yksilö. Isoja pelätään ja joukossa tyhmyys tiivistyy, kuten jo vanha kansa tiesi sanoa.

Suomessa ambulanssiyritykset orjuuttavat työntekijöitään ja vaarantavat potilasturvallisuuden vain rahan vuoksi. Burmassa toimii useita länsimaisia yrityksiä tukien näin ydinpommia rakentavaa sotilasdiktatuuria. Sekin vain rahan vuoksi. Keltainen Lamborghini autotallissa on tärkeämpi kuin toisten apinoiden ruoka. Rahat piilotetaan veroparatiiseihin – odottamaan mitä? Siellä ovat piilossa myös vaatimatonta tavista näyttelevän Ikea -pomo Ingvar Kampradin miljardit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s