ÄLYAPNEA

Uniapneasta puhutaan nykyään paljon. Se on sairaus, jossa hengitys katkoilee unen aikana. Se aiheuttaa väsymystä altistaen monille muille taudeille. Se saattaa jopa tappaa paitsi taudista kärsivän, myös viattoman sivullisen, jos apneaa sairastava esimerkiksi nukahtaa rattiin. Älyapnea on uniapnean valveillaoloversio. Siitä ei paljonkaan puhuta julkisuudessa, vaikka se aiheuttaa yhteiskunnassa paljon enemmän kustannuksia, murhenäytelmiä ja kärsimyksiä sivullisille kuin uniapnea koskaan. Älyapneaa sairastavan aivotoiminta katkoo ja seuraukset ovat täysin ennakoimattomia ja tuhoisia nimenomaan ympäristölle. Sairautta poteva ei yleensä huomaa tautiaan lainkaan.

Tämänpäiväinen satunnaisotanta (n=2) pistää miettimään, onko älyapnea sukupuoleen sidottu ominaisuus. Koska urokset edustavat huippua melkein kaikissa asioissa, ehkä myös aivotoiminnan vajepiikit löytyvät sieltä. Suoritin tutkimusta vessanpöntöllä istuen ja radio Puhetta kuunnellen – aivan, en ole ottanut opikseni. Siitä joku alykkö voisi tehdä johtopäätöksen, että sairastan uniapnean lisäksi myös älyapneaa, mutta jätän moisen tölväisyn omaan arvoonsa. Keskityn vain tieteelliseen havainnointiin.

YLE tarjosi tällä kertaa Jälkiviisaat -ohjelman uusinnan television puolelta sekä Keskipäivän peilin.

Kalle Isokallio

Yleensä en jaksa katsella Jälkiviisaita siksi, että moinen höpötys on täysin turhanpäiväistä – melkein yhtä turhaa kuin blogin kirjoittaminen. Keskustelun vakio(?)jäseniä ovat Jan Erola ja Kalle Isokallio. Edellinen on feministi-ikoni Anne Moilasen puoliso ja jälkimmäinen Nokian entinen toimitusjohtaja, joka jäi eläkkeelle täysin eduin 43 -vuotiaana. Kertooko se jotain miehestä? Sen jälkeen hän on tosin pitänyt ääntä köyhienkin puolesta. Yllättävää kuitenkin, että Erola esiintyy ohjelmassa enemmän edukseen kuin Isokallio. Jokin tässä uroksessa ärsyttää.

Tämänkertainen jakso varmisti, että Isokallio sairastaa älyapnea. Vai miten muuten selittäisitte hänen aivottomat kommenttinsa kokovartaloministeristä? Kalle tuntui olevan suoranaisella feministisellä ristiretkellä Keskon porteilla. Jokin oli todella pistänyt aivosolunsa mutkalle. Ikään kuin pääministerin tasoinen naaras ei itse osaisi huolehtia itsestään, vaan Kallen pitää rientää pelastuspuuhiin: jos olisin ollut Mari Kiviniemen roolissa, olisin lähtenyt pois tilaisuudesta, opastaa Kalle.

Tämä on juuri sitä feminististä sortoa, jota naisliikkeen johtoon päässeet naaraat käyttävät muita naaraita hallitessaan. He ajattelevat muiden puolesta ja ”opastavat”, mikä näille on hyväksi. Tämä kertoo hienosti siitä, kuinka aivottomina olioina feministit kaikkia muita naaraita – jopa pääministeriä! – pitävät.

Tässähän ei ollut sinänsä mitään uutta. Se varsinainen aivovapaa osuus tuleekin tässä: Isokallion mukaan älykkyys, luovuus ja suvaitsevaisuus kulkee käsi kädessä – jos yksi puuttuu, loputkin puuttuu, terveisiä Keskolle. Keskon johdosta puuttuu jotain näistä tai kaikki kolme.

En ymmärtänyt logiikkaa lainkaan. Sen toki voi allekirjoittaa, että älykkyys, luovuus ja suvaitsevaisuus ilmentävät kaikki hyviä geenejä, mutta miten se nyt liittyy Matti Halmesmäen huumoripuheenvuoroon – muuten kuin todistamalla Halmesmäen hyvistä geeneistä? Halmesmäen puhe osoitti sekä älykkyyttä että luovuutta parhaimmillaan, sillä huumorintaju on näiden kykyjen selvimpiä ilmenemismuotoja. Vaikea Keskon pääjohtajan puheesta on löytää suvaitsemattomuuttakaan.

Mutta Isokallion itsensä vuodatus oli pelkkää suvaitsemattomuutta. Vaikea siitä oli löytää jälkiä sen enempää älykkyydestä kuin luovuudestakaan. Kalle vain höynähti lauman mukana ensimmäisen tunteen viemänä. SE juuri on älyapnean selvin tuntomerkki. Kenelle ne terveiset pitäisikään lähettää?

Jälkiviisaiden uusi jäsen Anu Silfverberg välitti raikkaan tuulahduksen taksikuskilta, joka oli tuonut hänet ohjelmantekoon. Tämä oli joskus päässyt kyyditsemään Jutta Urpilaista. Kuski oli paljastanut Anulle, että siinä oli kyllä kuuma pakkaus. Rehellistä urospuhetta. Tämä pelasti koko ohjelman.

Jyrki Katainen

Kokoomuksen puheenjohtaja esitteli puolueen verotavoitteita vaalitaiston alla. Mainostoimisto Bob Helsinki oli tehnyt aivan valtavan innovaation, jota Jyrkipoika nyt esitteli omana ideanaan. Kaikkea ne mainospellet keksivätkin: nimetään leikkaukset uudistuksiksi!

Tätä ilosanomaa Jyrkipoika nyt sitten lähes obamamaisessa hurmoksessa esitteli kansalle. Korjaamme suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan taloutta ja teemme sitä vahvistavia uudistuksia! Hän luulee kansan olevan niin yksinkertaista, että moinen huijaus onnistuu. Mutta emme kai me sentään tällaista niele? Emmehän???

Valtiovarainministerin mukaan uudistukset tehdään siten, että ihmiset kokevat että me lisäämme oikeudenmukaisuutta. Hauska sananvalinta. Tärkeintä on, että kansa kokee tulevansa kohdelluksi hyvin. Ei sillä sitten niin väliä, mitä oikeasti tapahtuu. Tämä nyt vain on sitä vuosimiljoonaista valtapolitiikkaa raadollisimmillaan.

Entäs sitten tämä: velkaantumiskierteen katkaisemiseksi tarvitsemme lisää verotuloja – ja siksi kokoomus esittää miljardin kevennystä tuloverotukseen! Ei kai tällainen voi olla seurausta mistään muusta kuin aivotoiminnan katkoksista ja/tai epätoivoisesta äänestäjien nuoleskelusta?

Apinoille tarjotaan tietysti hieman irtokarkkeja. Kokoomus myöntyy pääomaveroprosentin nostoon kahdella yksiköllä – kunhan sitten alennetaan yritysten yhteisöveroa neljällä prosentilla. Arvonlisä- eli tasaveroja nostetaan kaksi prosenttia. Nyt Jyrki on keksinyt markkinoida tätä niin, että näin muka rokotetaan myös ulkomaista työtä ja se olisi oikeudenmukaisempi kuin pelkästään suomalaisia rankaiseva tulovero. Mutta emme kai me sentään tällaista niele? Emmehän???

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s