RUUSUT JA RISUT

Ikävää, että meidän kaikkien yhteinen sydänkäpysemme Kiira Korpi epäonnistui vapaaohjelmassaan eikä saanut kultamitalia. Syy löytyy hänen kauneudestaan. Hän erittää hieman liian vähän testosteronia, jotta pystyisi hallitsemaan hermonsa joka tilanteessa.

Jostakin syystä jumituin taas lauantaiseen eli eiliseen Hesariin. Tällä kertaa tarjolla on pari kehuakin.

Pääkirjoitussivulta

Vieraskynässä MMT Lauri Vaara kirjoittaa puuntuotannosta, Suomen selkärangasta. Luulisi, että edes se olisi kunnossa, kun poliitikot niin ahnaasti tuottavuudesta ja taloudesta jaarittelevat. Mutta kattia kanssa. Ympäristöihmisille Vaaran tekstissä ei toki ollut paljon uutta, tuskin monelle muullekaan asioihin perehtyneelle – ja se koko asiassa niin erikoista onkin. Kaikki tietävät, että metsäteollisuuden monopoli ja diktaattorimainen käytös on johtanut niin metsäluonnon pahoinvointiin, monimuotoisuuden vähentymiseen, tuottavuuden laskuun kuin maaseudun autioitumiseenkin, mutta – kukaan ei tee mitään!

Miksi meillä on poliitikkoja, kun näin perustavanlaatuista epäkohtaa ei saada korjattua? Vaara tarjoaa helvetin yksinkertaisen parannuskeinon: siirrytään puun tienvarsikauppaan! Se toisi kilpailun tällekin alalle. Saanen ennustaa, ettei mitään tapahdu. Syynä on suurpääoman kumartaminen. Ikään kuin meillä olisi Suomessakin Mekka, johon poliitikot kääntävät kasvonsa useita kertoja päivässä.

Merkintöjä -palstalla HS:n sunnuntaitoimituksen vt. esimies Ilkka Ahtiainen pohtii lapsilisien oikeudenmukaista jakoa. Pitäisikö lisän maksaminen lopettaa rikkaille? Ei, vastaa Ahtiainen ja vetoaa lapsilisän universaalisuuteen – jokainen lapsi on yhtä arvokas, niin köyhä kuin rikaskin. Nykyään tämä ei vain toimi, sillä köyhän lapsi ei ole yhtä arvokas kuin muiden lapset, koska köyhät menettävät lapsilisänsä joutuessaan turvautumaan toimeentulotukeen. Tyhmempi ihmettelee, kuinka tällainen järjetön epäoikeudenmukaisuus ylipäätään voi olla mahdollista.

Myös Ahtiaisella on yksinkertainen ehdotus: puretaan toimentulotuen ja lapsilisän kytkös! Niin yksinkertaista, mutta niin mahdoton poliittisten päättäjien ymmärtää. Miksi? Siksi, että he ovat totaalisesti erkaantuneet tavallisen ihmien arjesta. Ei tällaista epäoikeudenmukaisuutta voi muuten ymmärtää. Poliitikot ovat eliitin juoksupoikia ja -tyttöjä. Heillä olisi kyllä ollut aikaa poistaa tällainen epäkohta. Se olisi käynyt helpommin kuin kelamaksun poisto yrityksiltä.

Jaa että mitä mieltä apina on lapsilisien maksamisesta rikkaille? Olen sitä mieltä, että lapsilisät pitäisi lopettaa kokonaan. Sen sijaan pitäisi luoda kansalaispalkka, joka maksettaisiin kaikille kohdusta hautaan saakka. Samalla pitäisi lopettaa eläkkeet (samalla poistuisi eläkeikäkin), työttömyystuet ja kaikki muutkin avustukset. Kansalaispalkan pitäisi olla niin suuri, että sillä eläisi, mutta niin pieni, että se kannustaisi lisätulojen hankintaan eli työntekoon.

Rahasta kyse

Hesarissa näyttää olevan Ihmiset -osio. Ihan hauskaa, mutta pitäisi olla myös tiedesivut joka lehdessä. Onneksi palstalla esiteltiin lauantaina todellinen tiedemies, kolmen tohtoritutkinnon suorittanut Simo J. Oja. Tamperelainen biokemiasta, fysiologiasta ja oikeustieteestä väitellyt biolääketieteen professori joutui jäämään eläkkeelle vuonna 2004. Olisi ollut työhalua ja terveyttä, mutta laumalla on varaa pistää tällaiset apinat ja tällainen osaaminen syrjään! Mitä vittua! Olisi kyllä paljon parannettavaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Hyvinvointiyhteiskuntamme” on tehty liian monimutkaiseksi. Eihän täällä pärjää edes oikeustieteen tohtori, kuten Oja itsekin toteaa. Hän lausui ääneen myös asian, josta itsekin olen saarnannut ja joka sisältyisi kansalaispalkan ideaan: eläkkeelle pitäisi voida jäädä oman halun mukaan ilman ala- ja ylärajaa. Sillä tarkennuksella tietty, että jäätäisiin kansalaispalkalle eikä eläkkeelle, koska sellaista ei tarvittaisi. Jokainen voisi säästää lisäeläkkeitä omista rahoistaan, jos tuntisi sellaiseen tarvetta.

Mitä mahtaisi Oja ajatella yksityissairaaloille maksettavista kelakorvauksista? Veronmaksajilta kerätään roposia maksettavaksi kansainvälisille pörssifirmoille siitä hyvästä, että tulevat tänne raunioittamaan terveydenhoitojärjestelmäämme. Sijoitusmiljardöörit elävät köyhiltä ryövätyillä almuilla. No ei kai tässä ole mitään uutta, näinhän se raha on kulkenut koko 2500 -vuotisen historiansa ajan. Mutta ehkä olisi jo aika muuttaa suuntaa, jos kuvittelemme olevamme jotain muuta kuin pelkkiä eläimiä?

Nyt yksityissairaalaa puuhataan jo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tiloihin. Meilahdessa on kohta yksityinen sairaala julkisen sairaalan sisällä. Samat lääkärit peuhaavat kummallakin puolella, mutta saavat paremman liksan yksityispotilaita hoitaessaan. Mitä luulet tämän aiheuttavan työmoraalille?

Vuorineuvokset eivät halua jonottaa rahvaan seassa, sanoo professori Martti Kekomäki perusteluksi. Niin, ei kai kukaan enää luulekaan, että apinat olisivat tasa-arvoisia. Jotkut ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, mutta sitä en ymmärrä, miksi näille vuorineuvoksille pitää maksaa tukea verovaroista siksi, että saisivat parempaa palvelua kuin tavallinen pulliainen – ja elävät siksi pitempään.

Toinen perustelu yksityisten sairaaloiden tukemiselle on kuulema se, että muutoin lääkärit liukenevat julkiselta puolelta kokonaan yksityissektorille parempien liksojen perässä. Emme menettäisi julkisesta palvelusta hyviä lääkäreitä, jos heillä olisi mahdollisuus yksityiseen vastaanottoon Husissa, sanoo Husin toimitusjohtaja Aki Lindén. Tähän ongelmaan on tietysti yksi erittäin hyvä ja yksinkertainen ratkaisu. Kielletään yksityinen sairaanhoito kokonaan.

Hus -jutun vieressä piilotteli Antti Mannisen pikku kolumni, joka sisälsi suuren totuuden. Olen ihmetellyt samaa asiaa kuin Manninenkin. Miksi kaupoissa myydään jäähdytettyjä limsoja ja oluita ympäri vuoden? Minulle ei vaan ole tullut mieleen, että tällainen tyhmyys voitaisiin kieltää. Loistava idea. Ympäristö kiittää ja tuskin kukaan kuolee viileän oluen puutteeseen.

Yksi poika ja 750 tyttöä

Disneylandissa on huomattu, että suomalaisnuoret ovat harvinaisen hyviä ja tunnollisia työntekijöitä. Siksi heitä halutaan kesätöihin Pariisin huvipuistoon jopa 600. Turussa rekrytointitilaisuuteen osallistuvat olivat melkein kaikki tyttöjä. Bussin täyttää nopeasti nuorten naisten iloinen ja odottava puheensorina. Joukossa keskellä seisoo mykkänä yksi ainoa poika.

Pitäisikö tämän herättää jotain ajatuksia?

Maailman ihmisiä -palstalle oli painettu Jason Straziuson ottama kuva kenialaisnorsu Tonystä, joka oli ottanut pienen askeleen itselleen, mutta suuren askeleen norsukunnalle. Näin runollisesti haluttiin kuvata sitä, että norsuille oli rakennettu alikulkutunneli valtatien alitse. Se yhdistää kaksi toisistaan kauan erotettuna elänyttä norsupopulaatiota. Hienoa, että näin on tehty ja hienoa, että uutinen on mahtunut Hesarin sivuille.

Ihan perseestä sen sijaa on se, että tunnelin tekoon oli pitänyt haalia rahat lahjoitusvaroin. Näin vähän luonnon monimuotoisuus kiinnostaa ihmislajia, ettei sen paremmin Suomessa kuin Keniassakaan tapahdu mitään automaattisesti, vaan edistys tapahtuu kalliisti jälkikäteen ja sekin vain mahdollisuuksien maailmasta kerättyjen armopalojen turvin.

Feministitoimittajia ilmoittautuu lisää

Hesari jaksaa vääntää edelleen kokovartaloministeristä. Toimittaja (?) Tuomo Pietiläinen jatkaa entisellä linjallaan. En tosin ymmärtänyt mitään uutistynkää hänen jutustaan. Saipahan nimensä esille kansaa kiihottavan aiheen varjolla.

Hesarin politiikkatoimittaja Juha-Pekka Raeste liittyi jutullaan Keskon klassinen viestintävirhe vapaaehtoisesti (?) feministilistalle. Hänkään ei osaa ajatella selvästi. Tai ehkä hän ei osaa ajatella omilla aivoillaan – sitä älyapneaa varmaankin. Hän oli jopa kuunnellut Matti Halmesmäen puheen, mutta silti jokin aivosolu siellä mahdollisissa aivoissa kieltäytyi tottelemasta kuulemaansa. Hän oli lainannut puheesta jopa kolme lausetta juttuunsa. Hurraa, siis paljon enemmän kuin raivotar Pirkko Tammilehto, joka lainasi vain yhden sanan. Silti lopputulos ei osoita minkäänlaista kykyä puolueettomaan ajatteluun.

Hesarin feministilinja jatkui mielipidepalstalla. Toimitus julkaisi Keskon on siirryttävä äijäkulttuurista nykyaikaan -herjakirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä. Mikä mahtoi olla perustelu? Kirjoitus oli varmaankin jonkun naaraan tekaisema. Siinä kuviteltiin, että maailma on juuri sellainen kuin hän haluaisi sen olevan. Siinä ei ole sijaa miesten edustamalle todellisuudelle. Ikään kuin nykyaika olisi jotain, mihin systemointiin suuntautuneet aivot eivät lainkaan kuulu. Ehkä feministeillä olisi syytä harjoitella suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta?

Ehkä edes joskus olisi terveellistä nähdä malka omassakin silmässä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s