PITKÄNOKKIA

Hesari teki virheen. Se kertoi, että Afganistanissa on kivitetty sekä mies että nainen. Tähän astihan meille on välitetty vain viestiä, että pelkästään naisia kivitetään. Jospa joskus saisimme lukea sellaisenkin tajuntaa räjäyttävän uutisen, että ”mies kivitettiin kuoliaaksi”.

Syksyllä kun aloitin lintujen talviruokinnan, päällimmäiseksi jäi havainto tuhlauksesta. Ensimmäiset talitiaiset tulivat ja levittivät pähkinät pitkin terassia. Ehkä joka kymmenes pähkinä kelpasi nokittavaksi, loput lapioitiin ”roskiin”. Onneksi löytyi toisia lintuja, jotka niitä sitten kävivät popsimassa – hiirten lisäksi. Tuli vaan mieleen, että eikös omastakin ravintotuotannostamme suurin piirtein puolet mene kaatopaikalle tai muuten vaan turmioon. Eipä ole suurtakaan ”kehitystä” tapahtunut.

Toinen seikka, joka kiinnitti huomiota silloin ja jatkuvasti myöhemminkin, on eräiden yksilöiden agressiivisuus. Ne käyttäytyvät omistajien elkein ja ajavat muita pois ehtymättömän runsauden ääreltä. Tarjolla olisi siis yltäkylläisyyttä kaikille, mutta silti sitä pitää omia itselleen. Kuulostaako tutulta? Yksi pahimmista wahlrooseista on talitiainen, jolla on poikkeuksellisen pitkä nokka, noin kaksinkertainen normaalitintin nokanpituuteen verrattuna. Se on siis vammainen, mutta eipä vaiva näytä sitä mitenkään tiaisena kasvattaneen.

Mahtaisiko meilläkin olla keskuudessamme yksilöitä, joita vammansa on enemminkin johdattanut suvaisemattomuuden kuin suvaitsevaisuuden poluille? Yritän nyt kovasti olla mainitsematta yhtä nimeä – jos saisi edes yhden jutun kirjoitetuksi ilman f-sanaa. Taitaa olla toivotonta, sillä puolen tunnin päästä radio Puheen päiväntasaajassa Haloo Holle osoittaa mahtavaa innovatiivisuutta kysymällä saako ulkonäköä kommentoida! Ehkäpä tässä adrenaliinitaso taas nousee kommentointikynnyksen yläpuolelle, saas nähdä.

Vuoden lintu

Mutta ennen sitä jatketaan leppoisassa (?) lintumaailmassa. No ehkä edes ihmisen kannalta leppoistavassa – ellei sitäkin ota kilpailun kannalta. Jotkut ottavat ja kaahaavat pitkin maita ja mantuja ja välillä ilmojakin bongauspisteiden perässä. Meitä on moneksi, sallitaan se heille. Suurin osa taitaa kuitenkin vain ihailla luonnon kauneutta ja siinä sivussa nauttia raikkaasta liikunnasta erilaisissa luontokohteissa.

Lintuharrastajien määrä on kasvanut sitä mukaan kuin apinat pakkautuvat kaupunkeihin. BirdLife -järjestön siipien suojassa on Suomessa jo yli 10 000 jäsentä. Maailmanlaajuisesti jäseniä on 2,5 miljoonaa. Hyvä näin, sillä järjestö tekee tärkeää suojelutyötä, josta aika minimaalisesti mediassa jaksetaan olla kiinnostuneita. Miksiköhän? Kokovartalomisteristä kirjoitteluun ei tarvita kovin kummoisia toimittajantaitoja, siinäkö syy? Mikä on mennyt journalistikoulutuksessa perseelleen? Et varmaan tiennyt edes sitä, että vuoden 2011 Vuoden lintu on kuovi. Sen kanta on pienentynyt Etelä-Suomessa selvästi viime vuosikymmeninä, eikä vähiten ihmisen vuoksi.

Et tainnut tietää esimerkiksi sitäkään, että BirdLife International on käynnistänyt Forest of Hope -ohjelman, jonka tavoitteena on trooppisten metsien hävittämisen estäminen ja viiden miljoonan raiskatun hehtaarin palauttaminen metsäksi vuoteen 2015 mennessä. Siitäkään ei media elämöinyt, että Japanin prinsessa Takamado on aktiivinen lintuharrastaja ja -kuvaaja sekä BirdLife Internationalin kunniapuheenjohtaja – ja että hän Suomessa heinäkuussa vieraillessaan tutustui sekä Suomenojan että Seurasaaren lintumaailmaan. Vihreä lanka taisi olla ainoa tiedotusväline, joka asian noteerasi.

Pihabongaus

Suojelun lisäksi lintujärjestöt tarjoavat tietysti mukavaa puuhastelua normiapinoille, vähän Tangomarkkinoiden tapaan. On retkiä, lasten lintuviikkoa, tornien taistoa, mökkibongausta ja pihabongausta. Matti Vanhanenkin osallistui pihabongaukseen pääministerinä ollessaan ja Nurmijärvellä asuessaan. Se onkin helppo laji, koska siinä vain seurataan pihan lintuja tunnin ajan ja ilmoitetaan nähdyt lintumäärät BirdLife Suomelle. Voi osallistua, vaikkei olisi nähnyt yhtään siivekästä – voisiko harrastus enää helpommaksi mennä? Järjestö tekee tuloksista vuosittain yhteenvedon. Mitä enemmän havaintoja, sitä mielenkiintoisempia asioita tuloksista ilmenee.

Pihabongaus on järjestetty vuodesta 2006 alkaen tammikuun viimeisenä viikonloppuna – eli juuri eilen ja toissapäivänä. Minäkin tietty osallistuin. Jostain syystä mustarastas ei suostunut ilmestymään tunnin pituisena tarkkailuajanjaksona. Lista jäi aika aneemiseksi: talitiainen, sinitiainen, pikkuvarpunen, varpunen, harakka. Jostakin syystä paikka on sellainen, ettei siihen koskaan tule punatulkkuja tai keltasirkkuja tai edes hömötiaisia. Pikkuvarpuset ja sinitiaiset ovat lukumäärässä niskan päällä.

Joskus pahvilaatikko kiinnostaa enemmän kuin pähkinät

Viime vuonna lintuja bongattiin 10 000 pihalla. Isoissa kaupungeissa aktiivisuus on aika surkealla tolalla varmaankin siksi, että pihoja on aika harvalla. Helsingin intoindeksi (osallistuneiden pihojen lukumäärä tuhatta asukasta kohden) oli alle yhden, kun se esimerkiksi Kustavissa oli 18, Taivassalossa 12 sekä Taivaskoskella, Luhangassa, Kiikoisissa ja Enontekiöllä 11. Perää taisi hieman yllättäen pitää Maarianhamina (0,1). Luulisi, että siellä olisi enemmän nähtävää kuin monessa mannermaan kunnassa.

Viime vuonna pihabongauksessa nähtiin yli 400 000 lintua ja 98 lajia, joista yleisimmät olivat tali- ja sinitiainen sekä harakka. Muun muassa varpuset, hippiäiset ja puukiipijät vähenivät edellisvuodesta. Viime talven pakkaset rankaisivat ankarasti pientä hippiäistä. Keskimääräisellä pihalla nähtiin seitsemän lajia ja 48 lintuyksilöä. Oma piha on tässä vertailussa aika surkea, vaikka tarjoilun pitäisi olla kohdallaan.

Haloo Holle

Niinhän se Holle Holopainen jaksoi hölöttää puoli tuntia aiheesta kokovartaloministeri. Helpointa mahdollista journalismia tällainen: luetaan nettikommentteja ja vastataan puhelimeen. Kohta kai YLE:ssäkään ei enää muuta jakseta tehdä, kun rahahanoja väännetään pienemmälle. Muutama miessoittaja ja kaksi naarastakin sentään ihmettelivät kohua. Muistutettiin siitä, että Vanhastakin haukuttiin Euroopan seksikkäimmäksi poliitikoksi. Ei se paljon poliittista pätevyyttä korostanut, mutta ei siitä mikään järjestö hermojaan menettänyt.

Folkloristi soitti ja puolusti Matti Halmesmäkeä ammattinsa tuomalla asiantuntemuksella. Holle meinasi hermostua. Muutenkin hän selvästi antoi ymmärtää kuinka tökerösti Halmesmäki mielestään oli käyttäytynyt. Se näistä mollaavista kommenteista paistoi läpi, etteivät ketkään (eivät edes toimittajat) olleet kuunnelleet itse Halmesmäen puhetta. Miksi vaivautua, kun on helpompi olla samaa mieltä lauman kovaäänisten ääliöiden kanssa.

Se tässä hysteriassa niin kovasti ihmetyttää, ettei siinä ole alkeellisintakaan logiikkaa eikä tasa-arvoa (erilaisuuden sietämisestä eli suvaitsevaisuudesta nyt puhumattakaan). Suljetaan kokonaan silmät miehiin kohdistuvalta puheelta ja paisutellaan naispuhetta. En ole huomannut yhdenkään julkisuudenhenkilön osaavan ajatella tasapuolisesti, ilman kiihkoilua. Jotainhan se kertoo lajimme ”täydellisyydestä”.

Ehkä tosiaan olisi nyt sitten parempi, että miehet kerta kaikkiaan sulkisivat suunsa. Ei päästettäisi sitä vähääkään (kehumista) ilmoille, lausuttaisiin vain se välttämättömin insinööripuhe, jolla yhteiskunta pidetään toiminnassa. Niin monen naaraan suusta on nyt kuultu, ettei heidän ulkonäköään saa kommentoida millään tavalla ja että myönteinen sana on yhtä paha kuin kielteinen. Aikaisemmin olemme toki jo oppineet, ettei naista saa myöskään katsoa.

Asiantuntijoita”

Tämän huimaavan journalistipläjäyksen jälkeen Marja Ala-Kokko jatkoi vielä samaa jankutusta. Hän haastatteli Maarit Aarni-Sirviötä ja professori Alf Rehniä. Sallikaa minun nauraa. Näitä kahta Suomen hypetysammattilaista! He molemmat tietysti paheksuivat Halmesmäen sanomisia saaden näin nimensä eteen f -määritteen.

Maaritin mielestä ulkonäöstä puhuminen on hyvien tapojen vastaista äijäpuhettameillähän on tätä metsästystä ja lapinreissujakin, mikä ei ole niin eurooppalaista. Muualla on sentään totuttu erilaisuuteen! Heh, niinpä. Meillä ei sallita erilaisuutta – kuten Halmesmäkeä. Hallitusammattilainen ja maisteri Aarni-Sirviö valittiin vuonna 2008 Suomen Rahapaja Oy:n toimitusjohtajaksi – ja potkittiin pois tämän vuoden keväällä. Siinä välissä hän ehti lyötättää tasa-arvotyön juhlamitalin. Vuoden 2009 toimintakertomus todistaa hänen alkeellisen ymmärryksensä maailman menosta: Muutos leimasi Suomen Rahapajan vuotta 2009. Muutos on yhtiön oma valinta hakea uutta ja dynaamisempaa suuntaa ja tapaa toimia. Muutos vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.

Tämä Rahapaja on muuten aivan ihmeellinen yritys, vaikka sen pitäisi olla valtion omistama. Jotenkin se onnistuu ainakin julkisuudessa sulautumaan Suomen Monetaan, Rahapaja Monetaan, Nordic Monetaan… ei tästä ota pirukaan selvää.

Suomen nuorin professori (liiketaloustiede, Åbo Akademi… ), vuoden puhuja 2010 ja kansainvälisesti rankattu tulevaisuuden bisnes -ajattelija Alf Rehn päätyi ihmettelemään, miksei Halmesmäki kehunut Stubbin peppua!! Tällaisella ällilläkö pääsee maailman 13. parhaaksi bisnesguruksi? Ehkä ei enää kannata ihmetellä, miksi maailmantalous on perseellään – eikun anteeksi pepuillaan. Hirveä poika selittämään, en jaksaisi tuollaista kuunnella muutamaa minuuttia pidempään. Käykää vaikka testaamassa YouTubessa, jos ei satu parempaa tekemistä olemaan.

Kun katselee ja kuuntelee Alfia, ei voi olla ajattelematta erästä Jari Sillanpäätä… ehkä hän juuri siksi on niin kiinnostunut pepuista.

PS. Matti Halmesmäki on sitten tänään pahoitellut aiheuttamaansa kohua.  Mielestäni aivan turhaan. Hän on tehnyt saman johtopäätöksen kuin edellä tein itsekin. Hän aikoo tästä lähtien siirtyä suoranuottiseen ilmaisuun – ehkä jopa lukemaan suoraan paperista. Tästä se maailma varmasti paranee. Ehkä tarvittaisiin vielä jokin naaraista koostuva politbyroo, joka tarkastaisi kaikki puheet etukäteen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s