JOS OLISIN SUKUPUOLISENSITIIVINEN

 

Antropologi James Prescott havaitsi, että yhteiskunnissa, joissa lapsia kosketellaan harvoin hellästi, on eniten aikuisten väkivaltaa.

Sukupuolisensitiivisyys keksittiin ainakin jo Maon Kiinassa. Kulttuurivallankumous oli jotain todella hienoa, uutta ja modernia. Punakantisia kirjoja heiluteltiin sukupuolisensitiivisissä univormuissa. Jostakin syystä tämäkin kokeilu, kuten kaikki biologian vastaiset kokeilut, jäi lyhytaikaiseksi. Mutta mitä kirjaa meillä nyt heilutellaan? Kannattaisiko sukupuolisensitiivisyyteen hurahtaneiden miettiä vähintään kaksi kertaa, miksi he ovat niin pieni vähemmistö oman aatteensa kera. Facebookin ss-ryhmään kuuluu 135 jäsentä. Se edustaa noin 0,04 promillea 15-64 -vuotiaasta väestöstä.

Silti koko koululaitostamme ja päiväkotilaitostamme ollaan vääntämässä sukupuolisentiivisen kasvatuksen suuntaan. Opetusministeriö toimii tässä erinomaisen aktiivisesti. Söpöliiniministeri Henna Virkkunen esimerkiksi asetti vuonna 2009 segregaation lieventämistyöryhmän, jonka tehtävänä oli laatia ehdotuksia sukupuolen mukaisen segregaation lieventämiseksi perusopetuksessa ja muussa koulutuksessa. Opetuskäytäntöjä tulee kehittää niin, että ne ottavat huomioon sukupuolen sosiaalisen sekä kulttuurisen rakentumisen!

Työryhmän loppuraportti valmistui joulukuussa. Työryhmän ainoa pysyvä asiantuntija oli kulttuurisen ja feministisen kasvatustutkimuksen ryhmän johtaja, professori ja telaketjufeministinä laajasti tunnettu Elina Lahelma. Kuinka syvälle yhteiskuntaan tämä aate on pesiytynyt ilmenee siitä, että työryhmä kuuli asiantuntijana muun muassa erästä Pentti Arajärveä. Opetushallituksen sivulta löytyy jopa linkki kahden feministin Tampereen aliopistossa ylläpitämään Minna -portaaliin. Ministeriön käännynnäisistä mainittakoon nuorisoyksikön päällikkö Olli Saarela ja opetushallituksesta erityisasiantuntija Riku Honkasalo – olisiko samaa f-mafiaa kuin maaliskuussa väittelevä nuorisotutkimusseuran tutkija, Naisunionin ex-puheenjohtaja Veronika Honkasalo ja hänen työtön veljensä profeministi Timo Honkasalo?

Näin meitä enemmistöä hallitaan! Viis tosiasioista, kunhan puuhailijoilla on kliffaa.

Mielikuvittelua

Nykyään pitää osata asettua toisten housuihin (lue: aivoihin), tai ainakin näyttää siltä, että pystyy tällaiseen taikatemppuun. Miesten ja naisten aivot toimivat kuitenkin keskimäärin niin eri tavoilla, että oikea siirtyminen on täysin mahdotonta. Jo aistimme välittävät niin erilaisen kuvan maailmasta, että täytyy ihmetellä nykyisentasoisenkin kanssakäymisen onnistumista.

Lidlin viimeisin mainos johdatti minut jostain syystä sukupuolisenstiivisyyden keskiöön. Niinpä tulin tietoiseksi siitä, kuinka tuskallista sukupuolisensitiivisesti herkän yksilön elämän täytyy nykyisessä yhteiskunnassa olla. Joka paikasta, jok’ikisestä mainoksesta ja televisio-ohjelmasta, uutisista luontodokumentteihin ja draamasarjoihin, kaatuu päälle sukupuolistereotypia miehestä ja naisesta. Uroksesta ja naaraasta, jotka raadollisesti jopa parittelevat keskenään. Niin kauhistuttava kuva maailmasta, joka todellisuudessa on eteerisen neutraali onnela samanlaisia kloonirobotteja harrastamassa tasa-arvodiskurssia psykososiaalisessa kontekstissa.

Lidlin mainoksessa viattomia kuluttajia johdettiin harhaan raivostuttavan perinteisillä kliseillä. Miehille oli tarjolla pöytähiomakonetta ja miesten työhousua! Siis mitä vittua, eivätkö naisetkin tarvitse haalareita, joissa on sepalus? Totta kai! Entäs sitten tämä: naisille tarjotaan naisten rintaliivejä, naisten satiiniyöpaitoja, naisten alushousuja, naisten kuviosukkahousuja, naisten stay-up-sukkia, naisten T-paitoja… NIIN sukupuolitettua, patriarkaattista ja vanhanaikaista että oksettaa.

Naisten rintaliivit! Ettekö te siellä Lidlissä nyt todellakaan ymmärrä, että myös kaikkien miesten suurin haave on käyttää tissiliivejä. Tai mikä nyt voisi olla sen suurempi nautinto kuin vetää aamulla jalkaansa stay-up-sukat ja tuntea niiden kiimainen kosketus. Niin miestä sortavaa tällainen mainonta. Miehet pakotetaan selittelemään ostoksiaan olemattoman vaimon olemattomalla syntymäpäivällä.

Vankilaan pitäisi laittaa tällaisten mainosten laatijat. Tulevat ja järkyttävät sukupuolisensitiivisten rauhaa rakastavien ihmisten henkistä tasapainoa. Nyt kun viimeinkin ymmärsin asettua heidän asemaansa, huomaan kuinka äärettömän vaikeaa heidän elämänsä on. Ei sitä tavallinen valkoinen heteromies kestäisi, siksi tämäkin testi on lopetettava alkuunsa, kun vielä voi säilyttää edes tolkkunsa rippeet. Mutta totisesti, totisesti olen sitä mieltä, että näiden promillen sadasosien mielenrauha on niin tärkeää, että sen vaalimiseksi on aivan pakko muuttaa koko muun lauman käyttäytyminen. Viis aivotutkimuksen tuloksista, viis biologiasta, viis evoluutiosta, meillähän on Foucault, Butler ja de Beauvoir…!

Katseet tapetilla

Sukupuolisentivistit käyvät kuumana siitä, että poikia ja tyttöjä kohdellaan eri tavoin. Heidän mielestään SE synnyttää sukupuolen. Mutta jospa onkin niin, että biologia on ensin ja käytöksemme on sopeutuma tähän erilaisuuteen. Jos emme olekaan niin tyhmiä kuin mitä sukupuolisentivistit saarnaavat? Ehkä olemmekin niin viisaita, että osaamme ottaa nämä erot huomioon ja käyttäytyä (vaistomaisesti) tavalla, joka tuottaa parhaan ja tarkoituksenmukaisen lopputuloksen. Otetaanpa tähän nyt pari esimerkkiä.

 • Tyttövauva pystyy viikon ikäisenä erottamaan äitinsä äänen tai toisen lapsen itkun huoneen muista äänistä. Poikavauva ei pysty. Tyttövauva reagoi koviin ääniin melkein kaksi kertaa voimakkaammin kuin poikavauva. Muun muassa siksi äidit vaistomaisesti viestivät tytöille ja pojille eri tavalla.
 • Murrosiässä poikien korvakäytävät suurenevat sysäyksittäin tavalla, joka saattaa aiheuttaa tilapäistä huonokuuloisuutta. Naisopettajien on todettu nuhtelevan tytöjä eri tavalla kuin poikia, mutta se ei johdu patriarkaatin ylivallasta vaan siitä, että he vaistomaisesti näyttävät ymmärtävän miehen ja naisen (biologiset) erot.

Jokainen voi päissään miettiä, kuinka järkevää on yrittää kohdella näin erilaisia olentoja väkisin samalla tavalla. Ei se ainakaan tuota parasta mahdollista aikuista.

Naisen silmissä näkyy enemmän valkoista kuin miehen silmissä, sillä keskusteleminen kasvokkain kuuluu olennaisena osana naisten sosiaalisiin suhteisiin. Naisilla on parempi ääreisnäkö kuin miehillä, jotka taas näkevät paremmin suoraan eteensä ja kauaksi. Monilla naisilla ääreisnäkö toimii lähes 180 asteen kulmaan saakka. Siksi tyttöjä kuolee liikenteessä puolta vähemmän kuin poikia. Nainen näkee hämärässä miestä paremmin lähelle, mutta mies näkee paremmin kauaksi. Siksi auton rattiin kannattaa panna päivännäöllä nainen ja pimeällä mies.

Tästä päästäänkin sujuvasti viime päivien aiheeseen eli viipyileviin katseisiin. Miksi vain miehiä syytetään tästä ”seksuaalisesta häirinnästä”? Siksi, että heillä on putkinäkö ja heidän on pakko ”tuijottaa” saadakseen signaalit yhteen kasaan. Naisilla sekin on helpompaa laajan ääreisnäön ansiosta. He voivat tehdä seksuaalisen häirintänsä salassa. Naiset harvoin jäävät kiinni viipyilevistä katseista, vaikka kaikki sukupuolitutkijat ovat todenneet naisten katselevan miesten vartaloita yhtä paljon tai joskus enemmänkin kuin miehet naisten vartaloita.

Mitäs tasa-arvoa tämä tällainen muka on olevinaan, että tarkoituksella unohdetaan biologiset tosiasiat vai siksi, että voidaan kerätä pisteitä omaan pussiin?

Sukupuolisensitivistit ovat myös sitä mieltä, että naiset haluavat seksiä yhtä paljon kuin miehet – vastoin kaikkea tieteellistä näyttöä ja jopa arkielämän evidenssiä. Ei tarvitse kuin mennä mille deittipalstalle tahansa, niin sieltä löytyy vonkaavia uroksia vähintään satakertainen ellei kaksisataakertainen määrä seksin puutettaan valittaviin naaraisiin verrattuna.

Mr ylimielisyys

Tulipa katsottua Areenasta viime maanantainen A -studio, jossa aggressiivisuutensa ja yksisilmäisen lähestymistapansa vuoksi feministitoimittajaksi luokiteltava Annukka Roininen hiillosti työvoima- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtasta. Ei voi kuin ihmetellä, mistä tällainen hysteria syntyy. Yksi työpaikka leimataan yhteisöksi, jossa kaikki läähättävät toistensa niskaan ja kopeloivat toistensa jalkoväliä, vaikka vain kolme prosenttia on kerran elämänsä aikana kokenut epämiellyttävän katseen. Suhteellisuudentaju oli tipotiessään, mutta se ei näyttänyt estävän idioottikysymysten tekemistä.

Kukapa sitten antoi idioottivastauksia Ajankohtaisen Kakkosen työpahoinvointi-illassa? Aivan oikein, hän on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen. Voiko enää ylimielisempää asennetta johtavassa asemassa olevalta apinalta löytyä? Hänen reseptinsä työelämäongelmiin oli yksinkertainen: lopettakaa narina. Kun itse olen ollut esimerkillinen johtaja vuosikymmenet, kyllä kaikki muutkin Suomen johtajat ovat ensiluokkaista porukkaa. Työläisillä ei ole siis mitään syytä valittaa. Yksiniittisyydessään Apunen ylsi jopa KD -johtaja Päivi Räsäsen tasolle, kun tämä oli esittelemässä omia teesejään syksyisessä homoteemaillassa.

Hyvänä peesaajana Matilla oli iso jyrä Tapio Mäkeläinen Kaupan liitosta. Enpä todellakaan haluaisi olla kaupan alalla töissä, kun toisella puolella on noin alkeellisesti ajattelevia apinoita. Millä lihaksilla Tapio on päässyt liittonsa työmarkkinajohtajaksi, jää kysymään. En jaksa näiden kahden herran möläytyksiä edes referoida, joudut ihan itse kuuntelemaan Areenasta, jos kiinnostaa – aikaa on alle kuukausi.

Illan osaavinta antia sen sijaan tarjosi psykologi Mikael Saarinen. Hän jopa teetätti lopuksi keskustelijoilla lyijykynäharjoituksen, jolla oli tarkoitus lisätä iloa elämään. Sehän perustuu siihen yksinkertaiseen biologiaan, että poskilihasten aktivointi aiheuttaa kehossa myönteisiä hormonaalisia muutoksia, jotka voidaan mitata – se ei siis ole mikään filosofin keksimä mielipide. Tämän voi jokainen tehdä aamuin illoin vaikka peilin edessä eikä tarvitse välttämättä kynääkään: irvistät vain niin, että hampaat näkyvät ja poskipäät nousevat ylös.

Ehkä Saarisen ohjeistus oli hieman liian lyhyt, sillä suurin osa keskustelijoista teki jutun juuri niin väärin kuin sen voi tehdä. Tavoitteen kun olisi pitänyt olla, ettei iho kosketa kynää lainkaan, vain pelkät hampaat. Melkoista murjotusta löytyi varsinkin monilta uroksilta. Apunen oli taas omassa yksinäisyydessään. Hän totesi jutun huuhaaksi ja lopetti alkuunsa. Jostakin syystä hän sitten päätti kuitenkin ”lahjoittaa” suussaan käyttämänsä kynän vierustoverilleen, joka hänkin oli kompannut Matin ajatuksia. Nuori mies, varmaan halusi jättää kielensä kuvan, tulevaisuuden varalle.

Mr äijäahdistus

Mistä näitä jiriniemisiä oikein tulee? Tampereen aliopistosta tietysti. Sekö on nykyistä tieteentekemistä politiikan tutkimuksen laitoksella, että luetaan amerikkalaisidioottien tekstejä ja sitten tullaan tänne sössöttämään jotain maskuliinisuudesta? Näin siinä käy, kun sivuuttaa kokonaan biologisen maailman ja uskoo pelkkään kulttuuriin. Jiri Nieminen tekee väitöskirjaa (!) ja on lukenut yhdysvaltalaaisen miestutkija Michael S. Kimmelin kirjan ”maskuliinisuuden kriisistä”. Voiko enää turhempaa puheenaihetta keksiä? Kannattaa ehkä muistaa, ettei koko maapallolla ole yhtään miestutkijaa, on vain ”naistutkimuksen ” laitoksilla feminististä ”kriittistä miestutkimusta” vääntäviä hyeenapoloja.

Oikeastaan Jirin ahdistuksen voisi jättää omaan arvoonsa, mutta häntä kuunnellaan politiikan kammareissa. Hän on jopa saanut vasemmistonaisten myöntämän pro feministi -palkinnon viime vuonna. Se kertoo jo aika paljon – paitsi Jiristä, myös feminismin punaisista juurista. Hän kuuluu myös Vasemmistoliiton miespoliittiseen ryhmään, jonka tarkoitus muka on ajaa miesten tasa-arvoasioita!

Aamulehti näyttää nyt yrittävän päästä Hesarin ohitse Suomen feministisimmäksi päivälehdeksi. Ensin tehtiin skuuppi olemattomasta TEM -häirinnästä ja sitten leviteltiin sivuja Jirin mutu –kirjoitukselle, joka saattaa jopa kiihottaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät ymmärrä mitään sukupuolten todellisesta luonteesta ja käyttäytymisestä. Jiri syyttää soinilaisia pahoiksi konservatiiveiksi, varmaankin kuvitellen feministien edustavan hyvää edistystä. Valitettavasti elämä ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista. Edistys tai perinne eivät ole sen paremmin hyviä kuin pahojakaan. Ja nyt feminismi itse asiassa edustaa jo konservatismia toistellessaan vuosikymmenten takaisia oppinkappaleita ja kieltäessään modernin tieteen uudet tulokset.

Jirikin näkyy huomanneen sen olennaisen asian, josta olen maininnut jo ajat sitten. SDP:n ja Keskustan alamäki johtuu naisesta puolueen johdossa. Jiri näytti kaatavan sen Timo Soinin syyksi, mutta selitys on paljon yksinkertaisempi. Jos apinalaumoja on viimeiset kymmenet miljoonat vuodet johdettu urosten voimin, malli vain  on porautunut niin syvälle aivoihimme, että uroksella on johtajakisassa automaattinen etu puolellaan. Ehkä feministienkin olisi jo aika oppia sellainen perusasia, ettemme tee päätöksiä järjellä vaan vaistolla.

Yksinkertaista

Tänä iltana piti valita kahden kiinnostavan ohjelman välillä. Putous ja Suomen Euroviisukarsinnat oli pantu ohjelmakartalle samaan aikaan. Onneksi Putous tuli maikkarilta, joten mainostaukojen aikana ehti nähdä olennaisen viisuista. Äänestystulokset loivat kerrankin pientä uskoa demokratian toimivuuteen. Apinat sentään osaavat joskus äänestää oikein – miksei sitä koskaan tapahdu eduskuntavaaleisssa? Kaksi parasta kipaletta olivat niin yleisön kuin minunkin mielestäni Da Da Dam ja Blessed with Love, juurikin tässä järjestyksessä.

Paradise Oskar eli Axel Ehnström voitti itse säveltämällään ja sanoittamallaan kappaleella. Kaveri on vasta 19 -vuotias. Aika huikeeta! Hieno ääni ja idioottivarma esiintyminen saivat ihon kananlihalle. Tämä oli yksinkertaisuuden ylistystä. Ei mitään ylimääräisiä hörtyviä eikä glitteriä eikä tanssityttöjä. Pelkkä kitara, mies ja ääni. Esityksessä oli jotain maailmanluokan syvyyttä. Tästä kaverista kuullaan vielä, upea löytö Suomen musiikkitaivaalle. Toivottavasti ei nouse suosio liikaa päähän – tytöt siellä lavan reunalla olivat jo ihan tainnoksissa.

Axel pääsi tuoreltaan halaamaan Linda Lampeniusta (joka soitti upeasti erinomaisen Gentlemen -trion säestyksellä), Jaana Pelkosta ja toiseksi sijoittunutta kaunotarta Saara Aaltoa. Vau! Melkein kateellisena tässä. Huono ei ollut 23 -vuotias Saarakaan, aivan ainutlaatuinen ääni ja hänkin on itse säveltänyt ja sanoittanut kappaleensa. Turha sälä stagella ja liika hörhellys puvuissa saattoivat maksaa voiton.

Putouksen sketsihahmokisassa pätee sama yksinkertaisuuden logiikka kuin euroviisuissa. Arvelin jo etukäteen, että tänä iltana tippuu joko Krista Kososen tai Jussi Vatasen hahmo. Nätti tyttö Krista tippui. Saletisti natsaa alkaa jo ärsyttää ja loppukilpailuun pääsevätkin kaksi yksinkertaisinta hahmoa, Aku Hirviniemen Timo Harjakainen ja Riku Niemisen Munamies. Munamies voittaa, koska munaa yksinkertaisempaa ei enää voi olla. Loistavasti keksitty hahmo siis. Kun katsoo tätä hahmohistoriaa, niin ensimmäisinä putosivat liikaa rekvisiittaa päälleen koonneet tai liian epäselvää puhetta sisältäneet hahmot. Yleisö ajattelee lopultakin aika yksinkertaisesti näissä tunteella ratkaistavissa asioissa.

Siksi onkin niin vaikea ymmärtää, että tämä yksinkertaisuuden ylistys ei toimi reaalimaalmassa – siis siellä, missä tarvittaisin sitä vähäistä järkeä, joka meille on ehtinyt kehittyä. Siellä valitsemme mieluummin monimutkaisia kuin yksinkertaisia tieteellisiä selityksiä ihmisyydestä, ympäristöstä tai maailmankaikkeudesta. Jumaliin ja konstruktionistisiin selityksiin uskotaan mieluummin kuin tieteen selvittämiin tosiasioihin. Tunne hakkaa siis järjen tässäkin pelissä. Melko turhauttavaa.

Viikon haut

Loppukevennyksenä katsaus viikon suosituimpiin hakutermeihin, joilla tähän blogiin on osattu. Bloginimellä tehtyjä hakuja ei nyt noteerata. Yleisenä havaintona voidaan sanoa, että naisten nimiä (tisseillä tai ilman) haetaan ainakin kaksikymmenkertaisesti miesnimiin verrattuna. Tässä top 10, samankaltaiset haut yhdistettynä yhden ilmaisun alle:

 1. Harkimo ja Urpilainen
 2. Tissit
 3. Tasselit
 4. Viipyilevä katse
 5. Jenni Pääskysaaren tissit
 6. Hanna Grönfors
 7. Kalakukko
 8. Hotelli Karhu Sodankylä
 9. Miehet on sikoja
 10. Urpilaisen tissit

Yllättäen Hanna Grönfors on päässyt korkealle, vaikka hänen kokemastaan ”seksuaalisesta häirinnästä” on jo aikaa. Jennin ja Jutan tissit kiinnostavat kansaa – varmaan monien muidenkin, mutta vain nämä nyt ovat ohjautuneet tälle sivustolle asti. Miehet sikoina -haku on jokaviikkoista vakiokauraa.

Vielä muutama mielenkiintoinen:

 • seksi virroilla pillua
 • pelkokerroin nännit
 • haaveilen häideni
 • kalakalle yöss pariisin
 • evoluutioteoria seksuaalisuus
 • hei naiset nyt rinnat paljaiksi
 • ihmisten säälittävä seksinvastaisuus
 • http://www.apinaseksi.fi
 • evoluutiopsykologia kotihoito

Olisiko tämä kuitenkin paras: kalan tissit!

8 kommenttia artikkeliin ”JOS OLISIN SUKUPUOLISENSITIIVINEN

 1. Hesarissa tuntuu eräillä olevan valtaisan suuri huoli siitä, että jotkut äidit tekevät ”vääriä” valintoja, eli haluavat viettää aikaa lastensa kanssa, eivätkä kiirehdi työelämään ja pistä lastaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lastentarhaan aivopestäväksi.

  Virpi Salmen käsitys siitä, kuka keskustelua hallitsee ja haluaa pakottaa muut alistumaan tahtoonsa, on vähintäänkin hullunkurinen. Kyse on tietysti feministeille niin ominaisesta projektiosta.

  http://www.hs.fi/juttusarja/salmi/artikkeli/Hei+muijat+t%C3%B6ihin+sielt%C3%A4/1135263821154

  1. Kiitos tuostakin linkistä. Oikeastaan aivot taas kerran ”jäätyivät” Salmen ulostusta lukiessa. Se menee jo niin ufoilun puolelle, ettei urosaivot pysty moista käsittelemään. Millaista egoa tytöltä vaaditaankaan, kun pelkän feministikampauksen tuomalla asiantuntemuksella pystyy haukkumaan Liisa Keltikangas-Järvisen elämäntyön ”Myrskylän Salen tuulikaapissa” tehdyksi?

   Taisi paljastua yksi niistä terroristeista, jotka ovat uhanneet tappaa Liisan…

   Samalla tuli taas todistetuksi, että naisten pahin vihollinen on feministi.

  1. Totta puhut. Näkyy siellä sentään se yksi profeministimies, röhkii varmaankin kriittisen miestutkimuksen jalon tehtäväkentän karsinassa.

   Varsinainen sukellus pimeyteen oli naistutkimuksen nimen muuttaminen sukupuolentutkimukseksi. Huijaus naamioidaan uudella huijauksella. Kyllä ne feministit osaa.

   Näillä laitoksilla ei ole syntynyt ensimmäistäkään ihmislajin käyttäytymisen tuntemusta edistävää tutkimusta. Päin vastoin kaikki tuotanto on omiaan sotkemaan selviäkin asioita. Se lienee tarkoituskin, onhan sekasorto vallankaappauksen paras kaveri. Täytyy Suomen olla todella rikas maa, kun on vara syytää rahaa tällaiseen turhuuteen ja astrologiaan verrattavaan puuhasteluun.

 2. Olen osallistunut virkamiehenä yllä tekstissä mainitun työryhmän sihteeröintiin, enkä pidä itseäni ”käännynnäisenä” suuntaan jos toiseenkaan. Todettakoon vielä, että en ole sukua enkä muutoinkaan missään tekemisissä tekstissä nimeeni liitettyjen henkilöiden kanssa.
  ystävällisin terveisin
  Riku Honkasalo

  1. Kiitos tarkennuksesta. Hieman epäilinkin, että tilanne on saattanut muuttua kahden vuoden takaisesta. Silloin Timo halusi kuitenkin itse profiloitua työttömäksi erääseen seminaariin osallistuessaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s