JUTTA JA VAPPU JA LOTTA

Tänään vietetään kahta mahtavaa päivää: kevätpäiväntasausta ja tissien arvostuspäivää. Mitäpä ihminen muuta tarvitseekaan kuin lämpöä ja paljaita tissejä. Lajiamme ei edes olisi olemassa, jos joku olisi keksinyt kieltää rinnat. Niiden tärkein tehtävä on tietysti ruokkia jälkikasvua, mutta ei se toinenkaan merkitys vähäpätöinen ole. Eipä ollenkaan. Biologi Heikki Niinimäki sanoo sen suoraan: rintojentiirailu on pelkkää biologiaa.

Facebookissa on siis vietetty tissien arvostuspäivää. Harmi, etten ole yhteisön jäsen enkä ole päässyt nauttimaan juhlan annista. Kateellisena on vaan pitänyt lueskella median hehkutusta, joka jostain ihmeen syystä on laitettu viihdesivuille! Omituista journalismia. Eihän naistenpäivähypetyskään koskaan viihdesivuille päädy. Tissit ovat sentään ihmiskunnalle moninkerroin feministihöpötystä tärkeämpiä. Vaatikaamme siis Kansainvälisen Tissipäivän merkitsemistä kalentereihin ympäri planeettaa. Yksi sellainen siellä jo onkin, kansainvälinen imetyspäivä (14.10.), mutta pitäähän rintojen toistakin tehtävää juhlistaa!

Facebook -päivän sanoma on tämä: kaikenlaiset tissit on kivoja, siis arvostakaamme niitä ja sitä iloa, mitä ne tuovat päiviimme (miksei öihimmekin…). Tissejä on kiva katsella ja niillä on kiva leikkiä. Siispä sanotaan se ääneen ”hei, sulla on kivat tissit”!

Kaikki eivät tällaista tietystikään hyväksy ja meille on jo saatu rakennettua stasityylinen urkintajärjestelmä, joka ilmiantaa jokaisen ääneen lausutun tissiylistyksen. Moinen puhe kun on kaikkien määritelmien mukaan vakavan luokan seksuaalista häirintää. Jos satut koulussa sanomaan, että hei, sulla on kivat daisut, syyllistyt seksualisoituneeseen väkivaltaan – ainakin, mikäli uskomme Segregaation lieventämistyöryhmän loppuraporttia, ja miksemme uskoisi.

Keskustelupalstoilla tissejään häpeilevät naaraat ovat muka tasa-arvoon vedoten ihmetelleet, miksei ole keksitty slogania sulla on kiva pullotus. Niin, miksette pane pystyyn pullotuspäivää, jos paisuvaiset kiihottaa. Tuskin ensimmäinenkään uros panee pahakseen sellaista.

Tiesitkös muuten, etteivät silikonit enää ole ainoa vaihtoehto tissituunaukselle? Kantasolututkimus on tuonut avun tähänkin ongelmaan. Briteistä voi hakea itselleen kuppikokoa suuremmat houkuttimet 7000 euron hintaan, eikä kukaan voi todistaa mitään vilunkia tapahtuneen.

Miesten viikko

Miten sitten pitäisi suhtautua radio Puheen Päiväntasaajassa vietettävään Miesten viikkoon, joka alkoi tänään? Optimisti voisi kuvitella, että kerrankin miehiä kuunnellaan. Realisti tajuaisi oitis, että siinä vain on taas kerran pantu pystyyn valistuskampanja, jolla miehiä yritetään muuttaa paremmiksi. Ensimmäisen päivän anti kallistaa vaakaa realistin hyväksi.

Taas kuvitellaan, että biologia selätettäisiin muutaman tunnin luennoimisella. Ikävä kyllä… eikun onneksi asia ei ole näin yksinkertainen. Ihminen ei ole muuttunut miksikään, siitä on todisteena vaikkapa filosofi Machiavellin 500 vuotta sitten kirjoittama kuuluisa johtamisopas Ruhtinas. Se kuvaa täydellisesti myös nykyistä politiikantekoa. Väkivallan kuuluu olla kertaluonteista, hallitsijan ei pidä kavahtaa, jos kansa pitää häntä julmana, kunhan kansalaiset vain pysyvät uskollisina ja kunnioittavat hallitsijaansa…

Tänään puhuttiin miesten terveydestä ja tietysti toimittajat tuputtivat stereotypiaansa makkaralla, oluella ja tupakalla elävästä perussuomalaisesta karjusta. Puhe vilisi tarkoitushakuista äijittelyä ja leimaamista. Eikö kertaakaan voida puhua miehestä neutraalisti? Moinen makkarapuhe on miestä alistavaa vallankäyttöä.

Plussaa siitä, että haastateltavaksi oli kutsuttu tutkimusprofessori Matti Rimpelä, joka yleensä puhuu asiaa. Tällä kertaa hän esiintyi pari kuukautta sitten perustetun Miesjärjestöjen keskusliiton (hohhoijaa) hallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa. Hän oli huolissaan muun muassa vanhojen miesten terveydestä. Vanhuksille pitäisi saada oma neuvolajärjestelmä. Toisaalta Rimpelä ymmärtää miesten ja naisten eron, mutta ei uskaltanut sitä sitten sanoa loppuun saakka ääneen. Ja hänkin tuntuu kuuluvan siihen kulttuuriväkeen, joka uskoo tyhjiin tauluihin – että kasvatuksella kaikki ongelmat voitaisiin poistaa: hyvinvointi ja pahoinvointi ovat opittuja asioita samalla tavalla kuin matematiikan tai kielten osaaminen.

Toimittajilla tuntui olevan jonkin sortin missio, jolla miehet pakotettaisiin käyttämään kosmetiikkaa – kun naisetkin käyttävät! Periaatteella, että idiotismi häviää Tellukselta, kun kaikki ryhtyvät hölmöläisiksi, niinkö? Miksi miesten pitäisi kärrätä loputkin rahansa meikkiteollisuudelle, eikö se riitä, että maksavat naaraidensa laskut? Ja pitääkö miesten kyllästää itsensä kemikaaleilla entistäkin pahemmin? Jo nyt siittiötuotanto vetelee viimeisiään ja nuorten miesten kivessyövät räjähtävät käsiin. Ei niitä ainakaan meikeillä hoideta.

Huomenna miestä kasvatetaan ja kysytään mistä kasvaa suomalainen mies sekä ihmetellään mistä taistelut kumpuavat poikien leikkeihin ja miten nämä sodat vaikuttavat heidän kehitykseensä. Paikalle saapuu teologi Ilkka Rantala ja Miehen aika -projektin johtava asiantuntija Samuli Koiso-Kanttila. Pitäisikö taputtaa karvaisia käpäliään? Keskiviikkona päästään ”asiaan” ja esitellään Muuttunut mies. Torstaina kysytään, mistä on pienet pojat tehty. Perjantaina sentään on luvassa kuuntelemisen arvoista, kun studioon saapuu Jouni Hynynen teemalla miehen sisin jää naiselta raapimatta.

Pieni poika maailmaa pelastamassa

Paradise Oskar eli Axel Ehnström on tehnyt musiikkiteoksen, jonka arvo kasvaa silmissä. Japanin onnettomuus vain kirkastaa sen merkitystä. Emme voi elää entisellä tavalla ja siihen muutokseen tarvitaan pieni yhdeksänvuotias poika. Aivan oikein poika. Luultavasti Naisasialiitto Unionissa värkkäillään jo adressia sukupuolisesta syrjinnästä. Sankarin pitäisi toki olla tyttö. Feministit ei tykkää, vaikka ero on vain biologiaa. Tai ehkä he eivät tykkää, koska se on biologiaa?

Oskarin sävellys sopisi esimerkiksi Zeitgeist -liikkeen tunnuslauluksi. Suomeen rantautui loppuvuodesta myös uusi ilmastokampanja 10:10, jonka tarkoitus on saada ihmiset vähentämään kulutustaan kymmenellä prosentilla vuodessa. Aika kova tavoite, mutta eihän maailma muuten pelastu. Kampanja tosin puhuu hiilijalanjäljen pienentämisestä, mutta oikeasti meidän pitäisi kuluttaa vähemmän. Hieman siis löysältä vaikuttaa tämäkin aateviritelmä. Silti media paheksui sitä syksyllä veriseksi. Jopa Greenpeace on sanoutunut irti skeptikkojen räjäyttelystä tuhannen atomeiksi. Keskisuomalainen varoitti videolinkistään herkkähipiäisiä ja perheen pienimpiä. Mutta juuri heillehän tällainen sanoma pitäisi suunnata, ei tästä päivittelystä muuten seuraa mitään muutosta.

Hauskaa kuinka miehen pitäisi muuttua, mutta maapallon tuhoamisen hyväksi meidän ihrapossujen ei tarvitsisi tehdä elintapoihimme minkäänlaista muutosta!

Munamies eli Riku Nieminen on mukana tässä 10:10 -kampanjassa. Hyvä juttu. Paradise Oskar oli laulamassa Da da daminsa kampanjan avajaistilaisuudessa viikko sitten. Hyvä juttu sekin. Ehkä kaikille (esimerkiksi Ruben Stillerille) ei ole avautunut tämä Axelin nerokas biisi, kun sitä ei ole kuultu suomenkielellä. Laitanpa jutun loppuun apinasuomennoksen tästä loistavasta sanoituksesta.

Ne naiset

Pitihän se Idols -kisa taas katsella eilisiltana, kun siinä on niin kauniita naaraita, Lotta Sandholm kaikkien yläpuolella. Voin kuvitella urostuomareiden tuskaa, kun ne eivät hygieniasyistä voi vapaasti tuulettaa ja kehua tällaista poikkeuksellista kauneutta. Iloisuuteen sentään saa (?) vielä kiinnittää huomiota. Mutta onneksi apinaa eivät koske tällaiset ihmisten keksimät rajoitteet ja voin huoletta sanoa, kuinka käsittämättömän ihana pakkaus Lotta onkaan. Osaa jopa laulaa, mutta että lisäksi ylittää kirkkaasti kaikki kansainväliseltä tähdeltä vaadittavat kauneuskriteerit. Suomalaiseen kulttuuriin hänen iloisuutensa tuo aivan fantastisen lisämausteen!

Sitten onkin hieman yllättävää lukea, ettei tällaisilla eväillä varustettu naaras usko pääsevänsä suoraan finaaliin. Olisi melkoinen vääryys, jos näin ei tapahtuisi. Mutta ehkä on viisautta olla vaatimaton Suomessa. Toinen vaihtoehto on se, että häneltä puuttuu se pieni tippa testosteronia, joka saisi uskomaan täysillä itseensä.

Viimeksi tuli ihmeteltyä Jutta Urpilaisen papukaijoittelua. Sekin taitaa olla testotipasta kiinni. Lueskelin nimittäin Allan ja Barbara Pealen kirjaa Hormonien sota juuri oikeasta kohdasta. Sivulla 152 kerrotaan sukupuolten erilaisesta kyvystä pysäköidä auto kadunreunaan. Tutkimuksissa miehistä 68-88 prosenttia onnistuu tehtävässä ensimmäisellä yrityksellä, naisista 12-23 prosenttia. Tämä johtuu tietysti miesaivojen naisaivoja keskimäärin paremmasta avaruudellisesta hahmotuskyvystä. Mutta sitten se mielenkiintoinen osa. Naiset ovat etevämpiä, kun pitää oppia parkkeeraustehtävä autokoulussa ja toistaa se vakio-olosuhteissa. Muuttuvissa tilanteissa sen sijaan miesten avaruudelliset taidot pääsevät oikeuksiinsa.

Jutta on siis oppinut vaivattomasti lauseen Sdp ei ole mukana hallituksessa, joka… Mutta sitten, kun sitä pitäisi soveltaa uudessa tilanteessa, Jyrki Kataisen luomalla kartalla, tuloksena on oikosulku ja papukaija.

Oletko muuten huomannut, kuinka samannäköisiä Tissi-Jutta ja Vappu Pimiä ovatkaan? Melkein kuin kaksi Marjaa. Ensi kesän jälkeen Jutta voisi siirtyä Vapun aisapariksi Korkojen kera -ohjelman toiseksi juontajaksi , kun tämä nykyinen homma on silloin kuitenkin jo menneen talven lumia.

Da da dam

Sävel ja sanat Alex  Ehnström

Petteri on älykäs

hän ajattelee lämmöllä kaikkia Euroopan maita

Hän istuu mielellään pihassaan omanapuun alla

odottaen omenan putoavan.


Kun Petteri on yhdeksän

opettajansa kertoo hänelle planeetan tekevän kuolemaa

jonkun pitäisi lopettaa tuhoaminen

kun Petteri tulee kotiin

sanoo mutsilleen


”Lähden maailmalle

planeettaamme pelastamaan

Enkä tule takaisin

ennen kuin se on pelastunut

Matkustan tavatakseni

kuninkaan ja eduskunnan

Jos he eivät auta

teen sen itse

En halua olla

Da da dam

da da da da da da

da da dam”


Petteri on nuori

hän yrittää puhua

mutta kukaan ei kuuntele

Kaikilla on kiire elää ja kuolla

eivät ehdi ajatella tekemisiään


Mutta katso poikaa joka

lähti maailmalle

pelastamaan planeettaamme

Eikä hän palaa

ennen kuin se on pelastunut

Hän matkasi tapaamaan

kuningasta ja eduskuntaa

Mutta he kaikki käänsivät päänsä

ja kävelivät pois

laulaen

Da da dam…


Ja nyt minä lähden maailmalle

pelastamaan planeettaamme

Enkä tule takaisin

ennen kuin se on pelastunut

Kuljen jalanjälkiä

jotka pieni Petteri jätti

Ja kaikki ovat tervetulleita mukaan

laulamaan kanssani

Da da dam…

2 kommenttia artikkeliin ”JUTTA JA VAPPU JA LOTTA

 1. Tissit eivät varsinaisesti liity imettämiseen. Simpansseilla ei ole tissejä. Tissien tehtävä on teorian mukaan muistuttaa pakaroita.

  Muuten, simpanssinäkökulmasi on varmaankin tietoista liioittelua. Et siis kai usko, että ihmisen tärkein lajiominaisuus, poikkeuksellinen symbolifunktio, olisi jotenkin merkityksetöntä tai biologialle alisteista?

  1. Desmond Morrisin lanseeraama pakarateoria on vain yksi (eikä välttämättä paras) selitys ihmisnaaraan rasvarinnoille. Löytyyhän se Morrisin kirja tuosta hyllystäni, mutta löytyy siitä Osmo Tammisalon Rakkauden evoluutiokin. Siinä asiaa on pohdittu hieman monipuolisemmin. Muillakin kädellisillä on ulkonevia rintoja, mutta yleensä ne ilmaantuvat vasta juuri ennen imetystä. Rinnat ovat signaali hedelmällisyydestä: mitä pienempi naaraan WHR -arvo on, sitä paremmat progesteronin ja 17-beta-estradiolin päivittäiset tasot häneltä löytyy. (Estrogeenin ja progesteronin määrä virtsassa muuten korreloi naaraan kasvojen kauneuden kanssa…).

   Rintojen tärkein tehtävä on siis edelleen imettäminen.

   Ehkä tuo edellinen kelpaa vastaukseksi myös toiseen ihmettelyysi. En usko mihinkään. Evoluutio ei ole uskon asia päin vastoin kuin kulttuuriin perustuvat selitysmallit. Oikeastaan en edes ymmärrä kysymystäsi biologialle alisteisesta symbolifunktiosta. Sinunko mielestäsi biologia on kulttuurille alisteista?

   Anteeksi vaan, kysymyksesi vaikuttaa kumpuavan suoraan naistutkimuksen luennoilta. Kulttuuri ja ”symbolifunktiot” ovat aivojen tuote – ja aivojen toiminta on pelkkää biologiaa. Onko tässä nyt jotain epäselvää? Kysymyksesi taustalta paistaa lajimme (biologinen!) tarve olla jotain ainutlaatuista, muita parempaa ja jopa jumalallista. Olemme muka luonnon yläpuolella. Mutta jos osaisimme kysyä miltä tahansa muulta eläimeltä, tulos olisi aivan sama. Delfiinit varmaan naureskelevat tyhmyydellemme ja avuttomuudellemme. Ahvenkin on persoona.

   ”Onneksi” tulee näitä Japanin tapaisia mullistuksia muistuttamaan pienuudestamme. Emme todellakaan ole luonnon yläpuolella. Biologia ei kai ole muodikasta nykyisessä postmodernissa ilmastossa, mutta en ole koskaan juossut minkään muodin tai ismin perässä. Katsotaan parinsadan vuoden päästä, kumpiko meistä oli oikeassa. Ehkä silloin lajimme, jos on vielä hengissä, on päässyt nykyistä paremmin perille omasta biologiastaan. Nythän astelemme vasta biologisen ymmärryksemme alkudesimetreillä.

   Ja kyllä, blogikirjoituksessa pitää välillä sortua tietoiseen liioitteluun, ei viesti muuten mene perille. Siksi 10:10 -liikekin teki verisen videonsa. Mutta koska olemme eläimiä, sekään ei valitettavasti riitä. En ole pessimisti, vaan realisti, mutta emme pysty handlaamaan näitä alulle laittamiamme ympäristökatastrofeja. Miksikö? Siksi, että olemme eläimiä emmekä järkeviä toimijoita. Ihan vaan huvittavana esimerkkinä: tämän Jutta -jutun lukijat ovat klikanneet neljä kertaa useammin Lotta Sandholmin paniikkia kuin 10:10 -ilmastokampanjaa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s