AINOA VOITTAJA

YLE:n vaali-illan pääuutislähetyksen uutisiin mahtui vaalien lisäksi vain Paavin pääsiäismessu! Mitä ihmettä, Soinin kunniaksiko tässä nyt pitää ruveta katselemaan Paavin persettäkin?

Hienoa, että saa kerran elämässään olla tekemässä historiaa – vaikkei oma ehdokas tälläkään kertaa päässyt eduskuntaan. Ei muuten ole päässyt koskaan. Sen ainoan kerran kun olen äänestänyt istuvaa kansanedustajaa, hän putosi palliltaan… Eilinen eduskuntavaalitulos oli historiallinen, lähes kaikki ennätykset pantiin uudelle mallille. Tällainen saa uskomaan, että äänestämiselläkin voi joskus (harvoin) olla jotain merkitystä. Muutos voi siis olla periaatteessa mahdollinen. Kuitenkin jäätiin harmittavan pienen matkan päähän siitä, että jokin oikeasti muuttuisi. Kokoomus onnistui sinnittelemään maan suurimpana puolueena, vaikka kärsi toiseksi suurimman tappion.

Tämä tietää ongelmia hallitusneuvotteluissa. Kokoomus käyttäytyy kuin vaalivoittaja, vaikka koko nykyinen hallituskoalitio kärsi murskatappion. Kokoomuksen linja ei ole kansan enemmistön mukainen, mutta puolueella ei näytä olevan vähäisintäkään kykyä ymmärtää tätä todellisuutta. Sen todistivat Jyrki Kataisen, Alexander Stubbin ja muiden kokoomuspoliitikkojen vaali-illan haastattelut. Jyrki taisi olla ainoa puoluejohtaja, joka ei edes alentunut onnittelemaan vaalien ainoan voittajapuolueen puheenjohtajaa Timo Soinia.

Katainen ryhtyy muodostamaan hallitusta, koska meillä on sellainen tapa. On melko säälittävä tapa, että kansan tuomion saanut arvomaailma yrittää jatkaa vanhalla linjalla ja nielaista siinä samalla vaalivoittajat mukanaan. Luulisin, että kansan tärkein vaaliviesti oli, että oikeistovetoinen, epäoikeudenmukainen ja tuloeroja suosiva rikkaiden lihotuspolitiikka on nyt tiensä päässä. Jos Perussuomalaiset menevät samaan hallitukseen Kokoomuksen ja heidän lakeijapuolueensa RKP:n kanssa, odotettavissa ei ole mitään hyvää kansalle ja Perussuomalaisille se olisi itsemurha.

Hallitusneuvottelutilanne ei ole niin helppo kuin mitä puoluejohtajat vaali-iltana halusivat näytellä. Enemmistöhallitus pitäisi saada kasaan. YLE:n vaalitulospalvelun asiantuntija, yhteiskuntatieteiden maisteri Risto Uimonen oli vaalituloksen selvittyä sitä mieltä, ettei muuta vaihtoehtoa ole kuin kolmen suuren (Kokoomus, SDP, PS) hallitus. Se ei kuitenkaan olisi vallankumouksen hengen mukainen ratkaisu. Vallankumouksen viesti oli, että hallitus saa mennä. Keskustapuolue ja Vihreät sentään ymmärsivät viestin, mutta Kokoomus ei.

Uimonen on väärässä. On toinenkin mahdollisuus muodostaa enemmistöhallitus. Demarit, Persut, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit saisivat kasaan nippa nappa enemmistön. Entinen oppositio muodostaisi hallituksen, mikä kuulostaa reilulta ja länsimaiselta ratkaisulta. Mehän haluamme ennen kaikkea profiloitua länsimaisena demokratiana, eikös juu? Ja jos tehtäisiin lehmänkaupat siitä, ettei tällä vaalikaudella kosketa pakkoruotsiin, saataisiin RKP:n kymmenestä paikasta riittävä lisätuki hankalienkin tilanteiden varalle. Pakkoruotsin teurastus voitaisiin ehkä hyvän asian puolesta uhrata – tällä kertaa.

Sanottua

Ei kai ole mikään ihme, että Timo Soini hehkutti puolueensa voittoa iloisesti – mutta hillitysti. Ihmeitä tapahtuu, kun niitä tehdään oli varmaan se kaikkein hienoin oivallus häneltä vaali-iltana. Tänään on tilipäivä –lohkaisu pääsi otsikkoon saakka.

Jyrki Kataisen ylenmääräinen hehkutus kuulosti enemmän tekoilolta kuin todelliselta – kaipa siksi, että se oli tekoiloa. Puolue kärsi tappion, mutta lipsahti silti kuin ihmeen kaupalla suurimmaksi puolueeksi. Siitäkös riitti superlatiiveja: tilanne on aivan mahtava… olen hirmu iloinen, että Kokoomus on ensimmäistä kertaa suurin puolue… me olemme tehneet historiaa… positiivinen ilme on saanut kansalta luottamuksen (vaikka äänimäärä pieneni ja Jyrkin ilme on ollut koko vaalikisan ajan hapantuneen persikan muotoinen).

Kokoomuslaisten lähtiessä musiikkitalosta kylmänkorskea uroskolmikko näytti marssiessaan toimintaleffan agenteilta, jotka puhelimet korvilla ja aseet kainaloissa kiirehtivät ”pelastamaan” seuraavaa kohdettaan. Ja Jyrkin astellessa omiensa pariin, väkijoukosta kiepsahti kaulaan aivan Monica Lewinskyn oloinen naaras…

Jutta Urpilainen yllätti – tai sitten ei, mutta taas kuulimme sanat aluksi haluan kiittää… Oliko se tahallaan otettu mukaan muistona edellisten vaalien hupirainoista? Onneksi tällä kertaa kuulimme sen vain kerran. Toverit eivät ole kadonneet Jutan sanavarastosta vieläkään. Hopea ei ole häpeä oli hyvä keksintö.

Mari Kiviniemi juuttui taas toistamaan samaa levyä joka käänteessä. Kaksi kautta pääministeripuolueena… oli ainoa perustelu historian kaikkien aikojen vaalitappioon. Anteeksi vaan, mutta selitys ei vakuuta.

Anni Sinnemäki toisteli mantraansa siitä, että Perussuomalaiset edustavat meille vastakkaisia arvoja. Sinnemäki teki vain lisää pesäeroa persuihin, mutta sai sen kuulostamaan siltä, että kansa äänesti hänen mielestään väärin! Melko vaarallista ja osoittaa vain, kuinka syvältä feminismin suosta Vihreitä johdetaan. Näin siis suvaitsevaisuudella ratsastava puolue ei ymmärrä, että oma käytöksensä näyttää suvaitsemattomalta – edes Kristillisdemokraateilta ei löydy yhtä ahdasmielistä linjaa suhteessa toisiin puolueisiin.

Vihreät voisivat olla Suomen suurin puolue, jos se laskeutuisi hieman lähemmäs kansaa, lopettaisi suurpääoman nuoleskelun ja luopuisi biologian vastaisesta feminismistään.

Urokset ääniharavina

Pelkkää biologiaa: viiden eniten ääniä saaneen apinan joukossa ei ole yhtään naarasta ja kärkikymmenikössäkin heitä on vain kolme – joista yksi on Perussuomalaisten Kike Elomaa. Silti eduskuntaan saatiin eniten naaraita koskaan. Taas feministien valitus osoittautui vääräksi. Hehän pelottelivat ennen vaaleja, että persujen suosion vuoksi naisten määrä kääntyy laskuun. Naisia on nyt 86 ja uusia kansanedustajia 84, mikä taitaa sekin olla jonkin sortin ennätys – loistavaa.

Ainakin kaksi ministeriä putosi eduskunnasta. Suvi Lindénin meno ei ollut yllätys eikä kukaan jää häntä kaipaamaan. Mutta Paavo Väyrysen putoaminen oli kyllä harmi – etenkin siksi, että hänet pudotti ryvettynyt Antti Kanki Kaikkonen! Paavoa olisi mieluusti seurannut vielä muutaman vuosikymmenen, kyllä eduskuntaan yksi pellekin pitäisi mahtua. Marja Tiuran jääminen rannalle ei hetkauta sekään, eipä tarvitse katsella häntä enää Linnan juhlissa. Äänimääränsä putosi neljännekseen aiemmasta, minkä pitäisi aiheuttaa joitakin aivosolujen nytkähdyksiä Marjan korvien välissä. Muista tippujista kiinnitti huomiota Erkki Pulliainen, mitä voi pitää menetyksenä eduskunnan tietotasolle.

Vihreiden kunnaiden taistelussa nähtiin mielenkiintoinen lopputulos: Soininvaara pesi Sinnemäen 700 äänellä. Mitä tämä tietää puolueen puheenjohtajakuvioille? Ei kai yksikään johtaja voi olla ylpeä ja säilyttää paikkansa hukattuaan kolmasosan laumastaan?

Päivi Räsänen menetti tuhatkunta homoääntä, mutta pääsi silti jatkokaudelle. Mauri Pekkarinen teki saman tempun huolimatta kahdentuhannen äänen tappiosta ja Mika Lintilä lähes kolmentuhannen miinuksesta. Vaalirahakohun aloittaja Timo Kalli pääsi ”edustamaan”, mutta kaksi satakuntalaista kaveriaan putosivat likaisen pelin uhreina. Uusionainen Stefan Wallinin äänimäärä jopa nousi parillasadalla. Ei voi kuin ihmetellä.

Uusista edustajista pisti silmään lappilainen Markus Lohi lähinnä siksi, että hänen naamastaan ei Lapin -reissulla päässyt eroon missään. Kaveri uhrasi 36 000 euroa mainontaan ja se näytti kannattavan. Sillä irtosi Lapin viimeinen paikka. Vasemmistoliitosta pääsi läpi kaksi ihan tervejärkisen oloista uutta naarasta, Anna Kontula ja Eila Tiainen.

Vaalivalvojaiset kertoivat, kuinka sosiaalisessa mediassa haukuttiin persuja hyvän menestyksen vuoksi. Ehkä kommentoijat olivat näin nopeasti unohtaneet, että kyse on demokratiasta. Haukkuvat siis itseään… mutta eihän se nyt ole ensimmäinen kerta, kun apinat moittivat omaa äänestystulostaan. Sama toistuu jokaisen missikisan ja Idolspudotuksen jälkeen.

Feminismin tappio

Nämä vaalit olivat feminismin tappio. Ehkä tämän kohukultin nokkanaisten kannattaisi miettiä strategiansa uusiksi. Kannattaako ihan oikeasti lietsoa sukupuolten välistä sotaa? Miehet voittavat sen kuitenkin siinä vaiheessa, kun he pääsevät eroon evolutiivisen harhautuksen pauloista. Tuloksena voi olla pahaa jäkeä – ikävä kyllä siitä joutuvat kärsimään oikeat naaraat, joilla ei ole sotaan osaa eikä arpaa, mutta jotka joutuvat feministisen propagandan sijaiskärsijöiksi. Jatkuva sikainformaatio ei voi olla vaikuttamatta siihen, että kaikki naaraiden taholta tuleva koetaan jossakin vaiheessa kielteisenä, oli se sitten ihan mitä tahansa. En haluaisi nähdä sellaista maailmaa.

Kuinka apinat valitsevat oman ehdokkaansa? Näyttäisi siltä, että valintaperusteista löytyisi kaksi suurta linjaa. Äänestämme etupäässä uroksia evolutiivisen perinnön vuoksi ja toisaalta kauniita naaraita – biologian vuoksi. Eduskunnan uusista kasvoista löytyy paljon kauniita (nuoriakin) naaraita, joista monet ovat pitkähiuksisia blondeja. No sehän vain osoittaa, kuinka syvältä aivojen tiedostamattomista osista valintamme kumpuavat. Juontaja Jaana Pelkonen (kok) on yksi ulkonäkönsä ansiosta sisään astelevista naaraista, samoin perussuomalainen perushoitaja Arja Juvonen. Blondeista ehtivät kiinnittää huomiota muun muassa persujen lähihoitaja Johanna Jurva, toimitusjohtaja Piia Kauma (kok) ja tohtori Sanna Lauslahti (se Kokoomuksen 44. edustaja…). Mutta miksi Fatbardhe Hetemaj jäi valitsematta?

Eduskuntaan siis pääsevät keskimääräistä rikkaammat ja keskimääräistä kauniimmat/komeammat apinat. Tuore saksalaisen IZA -tutkimuslaitoksen tutkimus todistaa, että oikeistolaiset vaaliehdokkaat ovat paremmannäköisiä kuin vasemmistolaiset ja äänestäjät palkitsevan sen valinnoillaan. Eihän tämäkään tutkimustulos mitään uutta paljastanut, jokainen on voinut tehdä saman havainnon pelkästään vaalijulisteita katsellessaan.

Olisikin mielenkiintoista tietää, mikä oikeiston todellinen kannatus olisi, jos pelkkä sisäinen kauneus ratkaisisi vaalitulokset. Mainittu tutkimus nyt vaan osaltaan paljasti, kuinka ”alkeellisesti” ihmislaji käyttäytyy – jos biologiaa nyt voi sanoa alkeelliseksi. Ehkä luonnollinen olisi parempi sana.

Kaksi isoa syytä äänestää

Espanjasta kuuluu kuiskeita vieläkin luonnollisemmasta suhtautumisesta ihmisyyteen, kuin mihin täällä Pohjolassa tunnutaan koskaan päästävän. Meillä kun tissien käyttö on kriminalisoitu kaikessa mahdollisessa toiminnassa. Jopa imettäminen herättää pahennusta, puhumattakaan mistään muusta. Mutta etelän mailla kaikki on ihmeellisempää.

Espanjassakin on vaalit tulossa. Siellä naaraspoliitikko Sole Sánchez onnistui tekemään ainakin miehiä houkuttelevan vaalitarjouksen. Julisteesta löytyy oikeastaan vain kaksi paljasta (ehdokkaan omaa) tissiä. Ja melko kookkaita ovatkin. Miksei meillä koskaan ole mitään vastaavaa, ihmettelevät kaikki urokset yhteen ääneen. Tai ihmettelisivät, jos uskaltaisivat. Meillähän miehet on alistettu sellaisen jyrän alle, ettei sieltä pääse ilmoille pienintäkään seksuaalisuuteen vivahtavaa pihausta.

Suomessa ei päästä tämän lähemmäs espanjalaiskäytäntöä: kepulainen Anne Kalmari (kesk) kärräsi tissinsä peräkärryn kyydissä tienvarteen – ja tuli valituksi!

Eivät espanjalaismiehetkään ole päässeet ihailemaan julistettaan ilman syyllistämistä. Kaikkein suurimman ryöpytyksen kohteeksi on tietysti joutunut Sole itse, kun paikalliset feministit ovat ryhtyneet moralistiseen sotaan. Heidän mukaansa mainos loukkaa naisia ja ihmisiä yleensäkin!!!

Kiusallaankin feministi

Maailman Kuvalehti lähestyi apinaa juurikin vähän aikaa sitten lähettämällä ilmaisen näytelehden. Olen joskus ollut aviisin tilaaja ja houkuttelevat nyt taas asiakkaakseen. Kepa tarvitsee rahaa – kukapa ei. Aihepiiri voisi olla lähellä sydäntäni, mutta kiville meni tämäkin yrityksensä. Olihan lehdessä kauniita kirahveja Serengetin kansallispuistossa, jonka halki Tansanian presidentti Jakaya Kikawelle haluaa rakennettavaksi valtatien. Järkyttävää lyhytnäköisyyttä.

Mutta tämänkin huolenaiheen onnistui pilaamaan – mikäs muukaan kuin feministi. Lehdessä oli monisivuinen juttu sarjakuvapiirtäjä Tiitu Takalosta, joka haluaa olla feministi – kiusallaankin. Ihan rauhassa saa olla, mutta se voi tulla kalliiksi paitsi naisille, myös luonnolle. Ei tule kauppoja tällaisen julkaisun kanssa, joka hyysää moisen kummallisen kultin kannattajia. Eikä sekään näytä auttavan, että lehden päätoimittaja on urosapina, Ilkka Lehdonmäki.

Takalo tulee paljastaneeksi hieman feministilogiikkaa. Hän sanoo kuuntelevansa Radio Suomesta vastentahtoisesti Anonyymit kotikiusatut -nimistä ohjelmaa, jossa kaksi miestä kertoo vaimojensa henkisestä väkivallasta. Takalon mielestä ohjelmassa on jotain naisvihamielistä (!), ikään kuin hirviövaimot kuvaisivat kaikkia naisia. Toisaalta hän itse piirtää sarjakuviinsa ikäviä väkivaltaisia miehiä… mutta ei tietenkään ole koskaan tarkoittanut heitä yleistyksiksi kaikista miehistä.

Oliko tässä nyt jotain epäloogisuutta? Minusta ainakin vaikuttaa siltä. Kiitos kuitenkin ohjelmavinkistä, enpä ollut aikaisemmin tiennytkään tästä Tommi Reposen ja Jari Vesan sketsisarjasta.

Lehti on muutenkin pullollaan naisnäkökulmaa. Intialainen dokumenttiohjaajanaaras Arpita Sinha kyllästyi miehiin ja päätti tehdä niistä elokuvan. Jostakin syystä hän valitsi kohteekseen moottoripyöräjengin maskuliinisuudet ja pettyi, kun yliopistoissa opetettavalle gender -diskurssille ei löytynyt sijaa hänen elokuvassaan. Intialaiset miehet eivät puhu, hän valittaa (kuulostaako tutulta?). Miehet eivät antautuneet maskuliinisuutta koskeviin keskusteluihin. Eräs motoristi sanoi suoraan, että koko maskuliinisuuden pohtiminen on outoa ja tarpeetonta. Hän on mies… hän vain on. Mies.

Sinha jäi ihmettelemään haastattelemiensa miesten sokeutta sukupuolirooleille, vaikka sentään ymmärsi, että selitys ilmiölle on yksinkertainen: he ovat miehiä!

Niinpä. Mutta onko miehenä oleminen rikos?

3 kommenttia artikkeliin ”AINOA VOITTAJA

 1. 5-10 prosenttia valituista oli komeita ja kauniita näin se biologia toimii vai miten se menikään, sillä n.80-90 prosenttia oli ei niin kauniita ja komeita. Kontula on poseerannut alasti tissit paljaana hesarissa ja samoin Ciy-lehdessä poseerasi vasemmiston feministi Katri Immonen.

  1. Mahdoitko huomata, että tärkein mainitsemani valintaperuste on sukupuoli: keskimäärin apinat valitsevat ainakin vapaissa oloissa useammin miehiä (tai urosaivoisia ja matalaäänisiä naaraita) kuin naisia ihan vaan siksi, että geeneihimme on piirtynyt mielikuva uroksesta johtajana. Tietysti tämänkin valinnan taustalla piilee yhtenä tekijänä symmetria.

   Valitettavasti en ole itse (ihan kokonaan) keksinyt tätä kauneutta valintaperusteena vaaleissa (ja kaikkialla muuallakin toki). Jutussa mainittu IZA -tutkimus siteeraa kymmentä muuta tutkimusta, jotka todistavat, kuinka paremmannäköiset ehdokkaat saavat enemmän ääniä kuin ei-niin-kauniit. Valinta tapahtuu 100 millisekunnissa, joten luultavasti se on enemmän biologiaa kuin syvällistä kulttuurista pohdintaa…

   The facial appearance of political candidates and their electoral success are related: better-looking candidates win more votes (Todorov et al., 2005; Ballew and Todorov, 2007; Antonakis and Dalgas, 2009; Benjamin and Shapiro, 2009; Poutvaara et al., 2009; King and Leigh, 2009; Berggren et al., 2010; Rule at al., 2010; Lawson et al., 2010; Olivola and Todorov, 2010).

   Kauneuden taustalla oleva symmetria voidaan mitata, mutta vaaleissa kauneus on suhteellista: valinta tehdään rajoitetusta joukosta apinoita, jotka on meikattu ja fotoshopattu parhaaseen vireeseensä – luonnossa eivät ehkä olisikaan yhtä kauniita. Se kuitenkin on päivänselvää, että valituksi tulevat ovat symmetrisempiä kuin ehdokasjoukko keskimäärin.

 2. Kyllä ulkonäöllä on merkitystä, mutta ei niin paljon kuin moni luulee, ksikki muu on ihmisten aliarvioimista. Äänestyspäätös perustuu siihen kuka ajaa niitä minun asioita parhaiten, tai ainakin kuvittelee että ajaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s