RAITISTA JUHANNUSTA!

Tutkijat ovat huomanneet, että sängyn keinuttaminen nopeuttaa nukahtamista ja vaikuttaa jopa aivoaaltoihin parantamalla unen laatua. Siksi varmaan kehdoissa on perinteisesti ollut kaarevat jalakset ja siksi vauvat nukahtavat vaunussa ja autossa omaa sänkyään paremmin. Selityskin lienee varsin looginen: olemmehan nukkuneet suurimman osan kehityshistoriaamme apinoina puiden oksilla!

En ole mikään raittiusapina, vaikka tuollaisen otsikon vetäisinkin. Pari saunakaljaa ja yksi näkäräinen on ihan OK, mutta miksi pitää sekoittaa päänsä, sitä en ole koskaan ymmärtänyt. Ilman viinaakin saa pillua ja siitä nauttii koko rahan edestä. Tanssitaito on ainakin yhtä hyvä tapa saada seksiä kuin viina. Eniten pitäisi tietty ihmetellä, miksi naaraat ylipäätään antavat kännikaloille. Aika monta humalaispariskuntaa yrittää epätoivoisesti tänäkin juhlaviikonloppuna saada sitä sinne. Milloin rupeamme pitämään tällaista toimintaa säälittävänä ja hävettävänä?

Itse asiassa THL:n erikoistutkija Esa Österbergillä on hyvä selitys suomalaisten tavalle pitää kännäämistä hauskana. Hänen mukaansa Suomessa valtiollinen kontrolli on ollut se pääkontrollimuoto ja sosiaalinen, toisten ihmisten kontrolli on jäänyt vähemmälle. Sille ei ole enää tilaa, kun valtiovalta on hamunnut valtaa itselleen. Useimmissa ”sivistys”valtioissa on ymmärretty, ettei aivan kaikkea kannata sosialisoida.

Hallitusohjelmahuomioita

Halltusohjelmasta tuntuu löytyvän kaksi vaihtoehtoa asiaan kuin asiaan. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero esimerkiksi ihmettelee, kuinka poliisitoimesta on mahdollista säästää 10 miljoonaa euroa, kun samalla tavoitteena on vakiinnuttaa poliisien määrä vähintään nykytasolle koko vaalikaudeksi.

Ohjelmateksti on ympäripyöreää virkamieskieltä. Virkamiehethän sen ovat kirjoittaneetkin. Vaikea sanoa, missä poliitikkojen kädenjälki näkyy, ehkä ne tahtotilat on kätketty rivien väleihin. Tasa-arvosta puhutaan onneksi vain puolen sivun verran, mutta siihenkin on saatu mahtumaan kummallisuuksia. Miksi perheväkivallasta puhutaan tasa-arvo-otsikon alla ja luvataan, että vain naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen tähtäävän ohjelman toimeenpanoa jatketaan? Sukupuolten välinen tasa-arvo halutaan sisällyttää kaikkeen koulutuspolitiikkaan. Segregaatio -sanan käyttöä näköjään on varottu. Ja tietysti hallitus jatkaa työtä vain naisten urakehityksen edistämiseksi.

Konkretiaa saa etsiä suurennuslasilla. Samanlaista byrokratiapuppuahan se on kuin suurin osa poliitiikkatekstistä ylipäätään. Paljon luvataan kehittää ja edistää. Toimituspäällikkö Kimmo Pietinen on laskenut (eli lasketuttanut alaisillaan), että hallitusohjelmassa kehitetään noin 160 asiaa. Neljän vuoden kuluttua Suomi taitaa olla Paratiisi?

Ehkä ei sentään, sillä hallitusohjelma ei tunnu ymmärtävän ihmisen biologiasta mitään. Jopa niin suuri väärinkäsitys eli manipulaatio kuin yksiavioisuus on edelleen jäänyt vaille minkäänlaista kyseenalaistamista. Hallitus ei siis aio vieläkään edistää moniavioisuutta. Ei se kehitä kansalaispalkkaakaan, vaikka suuri numero tehtiin perustulon nostosta. Sekin taisi olla pelkkää kosmetiikkaa: korotus leikataan pois juuri niiltä kaikkein köyhimmiltä eli toimeentulotuen asiakkailta!

Perustulo on jo terminä täysin epäonnistunut. Eihän meillä mitään perustuloa ole olemassa, se on vain kasa erilaisia tukia, jotka syövät toinen toistaan, estävät lisätulojen hankkimisen ja työllistävät armadan virkanaisia, jotka olisivat tuottavampia hoitaessaan kotona omia lapsiaan.

Vihreätkin ovat jo näköjään kuopanneet kansalaispalkkakäsitteen, vaikka se olisi paras lääke kaikkiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Monet työhallinnon johtajat ovat yksityisesti myöntäneet, että kansalaispalkka ratkaisisi monta vaikeaa asiaa, muun muassa pätkätyö”ongelman”. Silti mitään ei tapahdu. Vähän sama juttu kuin feminismin kanssa. Kaikki myöntävät yksityisesti, että onhan se aivan onneton aate, mutta silti julkisuudessa kaikki kumartavat feikkipillua.

Kokoomus muuten vastustaa ainoana puolueena uudistusta, jolla lapsilisien leikkaaminen toimeentulotuesta lopetettaisiin. Tämä on juuri niitä perustulolainsäädännön kummallisuuksia: otetaan pois niiltä lapsilta, jotka lisiä eniten tarvitsisivat! Oikeudenmukaista olisi tietysti se, että lisät verotettaisiin pois hyvin toimeentulevilta. Mutta oikeudenmukaisuus ei taida olla lajimme vahvin ominaisuus. Onneksi vanhempainvapaan 6+6+6 -mallia ei mainita ohjelmassa. Tietysti siellä silti ollaan huolissaan isien hoitovastuun riittävyydestä.

Ympäristöpolitiikka jäi ainakin mediassa talouden jalkoihin. Hallitusohjelmassa ollaan silti mahtipontisia. Suomesta kehitetään hiilineutraali yhteiskunta, vähäpäästöisten ratkaisujen kärkimaa sekä ympäristöosaamisen, puhtaan teknologian ja kestävän luonnonvarapolitiikan edelläkävijä. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen pysäytetään vuoteen 2020 mennessä. Aikun kivaa. Tällainen sanailu on mahdollista vain olettaen, ettei maapallolla ole lainkaan muita toimijoita. Joskus saa kehua itseään, mutta tällaisessa yhteydessä ylisanat vievät uskottavuuden.

On siellä joitain hyviäkin tavoitteita. Vesi- ja koskiensuojelulakeihin ei kosketa, veistöjä luvataan kunnostaa ja soita sekä pienvesiä ennallistaa, vaelluskalakantoja suojella, ympäristöhallinnon resursseja turvata – lisäksi luvataan, että metsähallituksen luontopalveluja ei heikennetä. Löytyi siis yksi kohta, jota ei kehitetä! Mutta näitä kaikkiahan on tehty ennenkin, missä se hallituksen tahtotila tässä näkyy? Siinäkö, ettei uhanalaisia lajeja aleta tappaa tarkoituksella? Kuulostaa tietysti hienolta, kun kirjoitetaan, että uhanalaisten lajien ja luontotyyppien suojelua tehostetaan, mutta kun lause jatkuu laatimalla ja toteuttamalla uhanalaisten lajien ja luontotyyppien suojelun toimintaohjelmat, tunnelma lässähtää siihen. Homma taitaakin olla pelkkää papereiden pyörittelyä. Luulenpa, ettei tästä synny yhtään uutta työpaikkaa niille lukuisille biologian tohtoreille, joita meillä on vara pitää työttöminä.

Turvetuotantoa luvataan ohjata ojitetuille soille, mutta ei kielletä luonnonsoidenkaan tuhoamista. Vesivoimalaitosten luvat sidotaan toimivien kalateiden rakentamiseen, mutta miten tämä tehdään, kun luvista päättävät tuomioistuimet? Onko tarkoitus muuttaa vesilakia – ei tietysti, kun siitä luvattiin pitää näpit erossa.

Puurakentamistakin edistetään käynnistämällä puurakentamisohjelma. Tässä käytännössä kaikki, mitä näinkin tärkeästä asiasta löytyy. Kemikalisoitumisen vaaroihin kiinnitetään huomiota. Vai onko se nyt mitään, että luvataan arvioida esimerkiksi hormonihäiritsijöiden uhkaa? Hyvä sentään, että moinen sana on päässyt ministeriöiden kammareihin.

Hallitus sitoutuu kasvupolitiikkaan ja sijoittajien pelastamiseen eurokatastrofilta. Kokoomuksen Pertti Salolainen todisteli politiikkaradiossa, että Kreikan auttamisessa on kyse ajan ostamisesta. Aika kallista aikaa! Soneran umts -seikkailusta ei ole mitään opittu. Saksalaisilman ostaminen maksoi aikoinaan Soneran asiakkaille yli neljä miljardia euroa…

Tasaveroja

Valtiosihteereiden lisäämiseen kolmanneksella hallitukselta sentään löytyi rahaa, vaikka sekä kokoomus että demarit vaalipuheissaan lupasivat nipistää juuri valtiosihteereiden menoista! Pieni mutta oireellinen asia. Kaikilta muilta ollaan valmiita leikkaamaan, mutta ei omista eduista! Hallitus jopa mainostaa, ettei nosta ansiotuloveroa. Mitä se muuta on, jos kunnilta viedään valtionosuudet ja ne pakotetaan nostamaan veroäyrejään. Tasavero jyllää. Kuntaverot ovat kohta 25 prosenttia. Ihan hyvä, mutta kun asuntolainavähennyksistäkin nipistetään, se käy köyhän kukkarolle. Ensi vuonna vähennysoikeuden rajoittaminen tarkoittaa jo muutaman kymmenen euron laskua joka kuukausi.

Kuntaosuksien leikkaaminen tarkoittaa käytännössä myös kuntien pakkoliitoksia, vaikka hallitusohjelma varoo visusti pakosta puhumastakaan. Mutta sanoma välittyy jo uuden kuntaministerin Henna Virkkusen (naar) puheista. Tuottavuuden parantaminen on hänen suurin tavoitteensa!

Yhdessä veroäyrin nousun kanssa eläke apinametsässä pienenee ensi vuonna noin sata euroa kuussa. Erään arvostamani hoitajanaaraan mielestä hyvinvointivaltion pitäisi tarkoittaa sitä, ettei sairastuminen aiheuta taloudellista katastrofia. Todellisuus on kuitenkin tarua ihmeellisempi. Tiedän monta syöpäpotilasta, jotka ovat joutuneet myymään asuntonsa sairastuttuaan. Sen välttämiseksi minäkin kävin eilen pankissa lainoista neuvottelemassa. Nykytyylin mukaan siellä asioita hoitavat kauniit naiset ilkeiden pankinjohtajien sijaan. Ainakin tämä Elina oli tärisyttävä tapaus. Piti oikein pinnistellä muistaakseen, miksi täällä istutaan. Mikä kaula, mitkä sormet, mitkä silmät! Niihin oli aivan pakko tuijottaa, kun tisseissä ei ollut riittävästi kumparetta. Mutta harvoin saa takaisin niin pitkiä katseita! Lainaneuvottelukin voi siis parhaimmillaan olla elähdyttävä tapahtuma.

Ministerihuomioita

Hallituksessa ei ole enää naarasenemmistöä. No melko tasanhan se kuitenkin menee, kun siellä on tämä uusionainen Wallin astelemassa Elisabeth Rehnin jalanjälkiä. Hallitusnaaraat esiintyivät juhlapäivänä kaikki hameessa. Mahtoi tosi feministiä harmittaa, kun tasa-arvo ei tällaisena päivänä näy missään. Tosi feministihän ei patriarkaatin salajuonta eli hametta pue koskaan ylleen. Eikö uudessa hallituksessa muka ole yhtään feministiä???

Kadulla naisliike sen sijaan on saanut pahaa jälkeä aikaiseksi. Kaupungilla eilen käydessäni onneton tilanne iski päin pläsiä kuin märkä rätti. 556 naaraasta vain 23 kulki hameessa. Hameindeksi oli siis vain 4,1 – kauniina kesäpäivänä – kun se ihannetilanteessa voisi olla 100! Tähtityttöjäkin pisti silmään vain kolme. Masennusta aiheuttavia naaraita en jaksanut edes laskea. Ei ihme, että mielenterveysongelmat lisääntyvät.

Pitihän sitä uutta hallitusta katsoa, kun se tepasteli presidentinlinnaan. Onneksi siellä oli Jutta ja Maria, joita katselee mielellään. Molemmat demarinaaraat olivat edukseen. Maria Guzenina-Richardsonin ylväs tyyli pisti erityisesti silmään. Heidi Hautalan lysähtäneen ryhdin rinnalla se vielä korostui. En ihmettelisi, jos kohta Mariankin tissejä ruvetaan googlettamaan Jutta Urpilaisen tapaan. Jutta on edelleen erektioita aiheuttavien hakusanojen ylivoimainen ykkönen. Viimeisin keksintö on ollut etsiskellä häntä haulla Jutta Urpilainen in heels! Silläkin siis päätyy simpanssifilosofian pariin…

Tähän mennessä kukaan ei ole vielä eksynyt tänne Mariaseksin toivossa. Saattaahan se johtua siitäkin, ettei kukaan osaa kirjoittaa G-R -nimeä oikein. Aina pitää itsekin tarkistaa jostain, miten se nyt menikään. Olisiko aika vaihtaa nimeä Maria? Vaikka Mikkoseksi, siitähän saisi repäistyksi legendaarisen MM -lyhenteen. G-R on pahimman sortin esimerkki siitä, mihin sukunimien naimavalinta johtaa. Juuri häneltä voisi siis odottaa lakiehdotusta, jolla nimimuutokset avioliiton yhteydessä kiellettäisiin, samoin kaksiosaiset nimet. Mitä siitäkin nyt tulisi, jos kaksiosaisten nimien haltijat menisivät naimisiin ja toinen ottaisi itselleen neliosaisen nimen… vähintään muutaman sukupolven jälkeen olisi jo pakko tehdä jotain.

Ai niin, onhan demareilla myös kiintiönaarasministeri Krista Kiuru. Hän voisi olla kaunis, ellei olisi pullahtanut hieman liikaa. Ammattinsa uskonnonopettajanakaan ei nosta pisteitä täällä apinametsässä. Sori vaan kaikki feministit, mutta ylipaino nyt väkisin vaikuttaa naaraiden menestymiseen. Se on biologiaa eikä patriarkaatin vehkeilyjä. Hoikat naiset tienaavat vuodessa 11000 euroa enemmän kuin keski- tai ylipainoiset naaraat – hoikaksi määritellään 11 kiloa keskimääräistä painoa kevyempi apina. Miehillä homma menee päinvastoin. Lisäkilot ja myös massiiviset lihakset tietävät lisää liksaa. Ero tosin on pienempi kuin naarailla, vain 6000 euroa.

Tämä tietää ikävää tulevaisuutta naisen eurolle. Kun lauma läskistyy, kuviteltu kuilu miesten ja naisten eurossa sen kuin levenee…

Vaikka tutkijat Timothy Judge ja Daniel Cable olivatkin saaneet oikeat tulokset, heidän selityksensä oli alkeellista humanismia. He olivat kysyneet apinoilta, millaisia mielikuvia erinäköiset miehet aiheuttavat. Lihaksikkaan ja ison ruumiinrakenteen omaavia miehiä pidettiin sosiaalisina, rohkeina, fiksuina ja heillä arveltiin olevan paljon ystäviä. Heikkoja ja laihoja miehiä kuvailtiin pelokkaiksi, heikoiksi, surumielisiksi ja helposti hermostuviksi. Sanat ovat nykyaikaa, mutta niiden taustalla on vuosimiljoonainen kehitys – keskimäärin on ollut viisasta luottaa isoihin miehiin.

Viralliset ryhmäpotretit otettiin Säätytalon portaikossa. Siellä Kiuru jäi harmittavan isopäisen Wallinin luomaan varjoon. Erkki Tuomioja muuten oli ainoa, joka uskalsi ajatella aivan itse ja kieltäytyi noudattamasta jotain hullunkurista kehotusta katsella niska kenossa kuvitteellisia tähtiä. Tai sitten hänellä vain sattuu olemaan kulumia niskanikamissa.

Matista presidentti!

Kaksi ilmaista neuvoa perussuomalaisille. Kannattaisi lahjoittaa puolet rajusti kasvaneesta puoluetuesta johonkin erityisen hyvään ja mediaseksikkääseen tarkoitukseen, vaikkapa vanhusvarastojen tuunaukseen. Sillä saisi enemmän pisteitä, ääniä ja näkyvyyttä kuin millään puoletoimiston paisuttamisella. Mutta tuskinpa siellä kuunnellaan tällaisia neuvoja, sillä samanlaisia ahneita apinoita ne ovat siellä kuin kaikissa muissakin puolueissa.

Toinen ylivoimaisen hieno idea olisi pyytää Matti Nykästä ehdokkaaksi. Siis presidenttiehdokkaaksi. Olisi se paljon parempi valinta kuin vaikkapa Yhdysvaltoja hallinnut George W. Bush ja ainakin yhtä hyvä kuin eräs Ronald Reagan. Matti on todistetusti isomunainen mies, mikä on johtajauroksen varmin tuntomerkki. Yksikään toinen pressaehdokas ei ole uskaltanut esitellä peniksensä kokoa julkisuudessa ja se kertoo jo aika paljon. Matin lentävät lauseet osoittavat, että kyseessä on poikkeuksellinen lahjakkuus, jonka ainoa virhe on ollut sotkeutua vääränlaisiin naisiin. Nyt, kun tiedossa olisi mahdollisesti se oikea eli Susanna Ruotsalainen, eliitti päättääkin pistää Matin vankilaan. Mitä epäoikeudenmukaisuutta.

Vankilat rupeavat käymään pieniksi seuraavalla hallituskaudella muutenkin. Uusi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (naar) on jo ruvennut vetelemään mutkia suoraksi ja lupaa seksuaali- ja väkivaltarikollisille nykyistä ankarampia rangaistuksia. Henriksson vetoaa yleiseen oikeustajuun. Onko se sama kuin lööppilehtien äänestykset vai voisiko se olla tutkimusten kertoma, ettei rangaistuksia koventamalla rikollisuutta vähennetä? Tärkeintä naarasministerille on tietysti saada mahdollisimman moni uros muurien sisään, koska ne on kaikki rikollisia kuitenkin.

Oikeutta ei hovioikeudessa saanut ex-kansanedustaja Lyly Rajalakaan. Vaikeaahan se on, jos vastapuoli syyttää naisten seksuaalisesta häirinnästä. Sitä leimaa on melko mahdoton saada nurin, koska kaikki mitä uros tekee, voidaan tulkita seksuaaliseksi ja naaraan mielialasta riippuen se voi olla häirintää tai sitten ei.

Jukola

Maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti juostiin viikko sitten Salpalinjan maisemissa. Tässä hommassa on jotain kiehtovaa, muutenkin kuin vain Minna Kaupin vuoksi. Tänä vuonna Minna ei edes päässyt juoksemaan. Monien suunnistusseurojen nimet ovat hauskoja, vaikkapa Ikaalisten Nouseva Voima, Pihkaniskat, Rastivarsat ja Rajamäen Rykmentti, mutta Jukolan harrastajapoppoot ovat päästäneet mielikuvituksensa todella valloilleen. Sieltä löytyy vaikkapa Suuntahukat, Rykimäkallion Pojat, Vastamäen vihtapöksyt, Saimaan Nuohous, Kanin tahti, Koneen Kerho, SK Kanantaluttajat, Hiukkasen Hukassa, Alijäämähyvitys, Jouluksi kotiin, Suunnaton Into, Puppeliskukkulan Pullistus, TosiPahaRasti, ME Pummit, Dirty Seven, Vallan Suunta, Seitsemäs joki.

Miesten viestissä oli 1500 ja Venlojen viestissä lähes 1100 joukkuetta. Tasa-arvokärpäsen puraisemiakin löytyi – muutama naisjoukkea halusi väkisin osallistua miesten viestiin. Ihan sama. Yhtä huonosti pärjäsivät kuin shakkiturnauksissa. Venloistakin löytyy maukkaita nimiä: Eukot eksyssissä, LOMAJANO, Rymy-Rasti, Talvisalon pyllistys, Kuumat Aallot, Ihan outo metsä, Pitkät Hoikat Blondit, MissMä Oon, Herkut Serkut, Suunnaton Ilo, Äireet, Rastipöllöt, Kiikarit käsilaukussa, Ihanat Naiset Metsässä.

Moderni teknologia on tuonut suunnistuksen seuraamiseen lisäväriä, kun huippujoukkueille pannaan gepsit selkään. Tämä laajenee varmaan tulevaisuudessa iltarasteihinkin. Mikäpäs sen mukavampaa kuin pientä lisämaksua vastaan saisi omat kiemuransa tarkasti kartalle. Ehkä siitä jotain jopa oppisi. Vielä dramaattisempia tuloksia saadaan, kun vaimot ostavat lähettimiä ja piilottavat ne puolisonsa autoon…

Isyysloman autuudestakin saatiin konkreettista todistusta, kun yhden ennakkosuosikin eli Vaajakosken Terän meno hyytyi isyyslomalla olleen Anders Nordbergin hitauteen. Siinä meni mitali sivu suun. Eihän voitto tietysti ole tärkeintä, mutta osoittaa vain, kuinka teoriassa hienot tavoitteet voivat kääntyä kokonaisuuden kannalta huonoon lopputulokseen. Kannattaa tehdä sitä, mitä parhaiten osaa eikä siinä ainakaan yhteiskunnan pitäisi tulla väliin sorkkimaan.

Toimittajien kummallisesta logiikasta kertoo otsikko Tuhannet saavat ylinopeuden anteeksi. Kotkassa räpsähteli nopeusvalvontakamera kaikkien autojen kohdalla juurikin silloin, kun Jukolaan matkaavat olivat tien päällä. Joku oli mennyt ja vaihtanut nopeusrajoitusmerkit niin, että autoilijat ajelivat aivan oikein satasta satasen alueella. Miten kukaan voi saada ylinopeuden anteeksi, vaikkei ole ajanut ylinopeutta? Pitäisikö autoilijoiden aavistaa, että juurikin tuo merkki on jonkun irvileuan asentama?

Näennäisdemokratiaa

Juhannuksen kunniaksi pistän tähän loppuun runon. Ei, en sentään ole itse ruvennut runoja rustaamaan. Tämä sattui korvaan kansanradiosta, jossa tuntematon kansantaiteilija luki luomuksensa:

Minä uskon hallitukseen, kaiken hyvän tuojaan,

sekä eduskuntaan, hyvinvointimme luojaan.

Pyyteettömästi edustajamme toimivat,

parhaat palat toki itse poimivat.

Päättäjien onkin helppo päättömästi toimia,

kansalla kun ei ole riittävästi vastavoimia.

Rahaa Suomessa on mielin määrin,

jako sen vain on täysin väärin.

Elämässä on se hyvä puoli,

kuollessasi loppuu kaikki huoli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s