MM MUISTOJEN MAAILMAAN

Ohjaaja Mika Kaurismäki kritisoi eräässä haastattelussa rasismia seuraavasti: ”Kun planeetta hajoaa alta, pitäisi kiinnittää huomiota olennaisempiin asioihin kuin ihonväri”. Niinpä. Mutta Mika olisi yhtä hyvin voinut kritisoida toista yhtä tuhoisaa ismiä vain korvaamalla sanan ihonväri sanalla sukupuoli.

Suosikkinaaraani sanoi vuosia sitten, että olen Mika Myllylän näköinen. Tuntuuhan sellainen hyvältä, vaikkei itse mikään urheiluhullu olisikaan. Myllylä oli saanut paljon aikaan, eikä pärstänsäkään näyttänyt hullummalta. Ikävä siis, että hänestä tuli dopingin uusin uhri. No uhrihan hän oli ollut jo kymmenen vuotta, mutta tiistaina se johti lopulliseen päätökseensä. Dopinguhrien lista on pitkä eikä se tähän lopu.

Dopingissa on kaksi salakavalaa ansaa. Toinen on lääketieteellinen ja toinen sosiaalinen. Mömmöt vaikuttavat ruumiiseen ja aivoihin, eikä lopputulos ole aina kaunis. Joskus se vie suoraan hautaan, joskus radalla juoksee miehen näköinen nainen. Valmentajat ja lääkäritkin vakuuttavat, ettei sillä ole munia. Mutta eihän siitä olekaan kysymys, vaan siitä millä keinoin voimaa on hankittu. Eräs urheilupiireissä aikoinaan pyörinyt ystäväni kertoi tässä päivänä muutamana kuuluisasta suomalaisurheilijanaaraasta, jonka seksinhimo oli aivan kyltymätön. Päällepäin hän esitti kilttiä perhetyttöä, jollainen oli varmaan alkujaan ollutkin, mutta testosteronit olivat tehneet tehtävänsä. Kertoisinko nimiä…? Saattaisit hämmästyä.

Fuck you Hiihtoliitto

Sitten on se sosiaalinen puoli, josta Myllylän tapauksessa päävastuun kantaa Hiihtoliitto, halusi se sitä tai ei. Ja näyttää siltä, ettei se edelleenkään halua. Lahden MM -käryssä urheilijat jätettiin yksin, vaikka kaikki tietävät, että kyse on ollut (ja on edelleen?) järjestelmällisestä toiminnasta, josta urheilujohtajien on täysin turha kiemurrella eroon. Oli se vaan niin säälittävää, kun tiistain tulosruudussa niin Jari Piiroinen kuin Paavo J. Petäjäkin yrittivät keksiä Mikasta jotain hyvää sanottavaa, mutta eivät päässeet lähellekään Juha Miedon eläytymistä. Kuinka olisivat päässeetkään, kun tiesivät olevansa osaltaan syyllisiä Mikan heitteillejättöön!

Mika oli vain liian herkkä ja kiltti mies kestääkseen tällaista julmaa peliä. Valitettavasti mikään ei muutu, ihminen kun sattuu olemaan se mikä on. Vahvat jyräävät heikot omaa nahkaansa suojellakseen eikä yhteiskuntakaan jaksa välittää – ehkä siksi, että yhteiskunta itsekin toimii vahvojen käsikassarana. Ehkä se on vain biologiaa. Ehkä tästä aiheesta ei kannattaisi stressata.

Mutta silti vituttaa niin perkeleesti, että Jari Piiroinen ja Antti Leppävuori röyhistelevät nyt syyttömyydellään, kun käräjäoikeus ei tuominnut heitä mistään STT -jutussa. Tällaista päätöstä olen odottanut koko ajan, molemmat visertävät. Eiväthän he tuomioistuimenkaan mielestä syyttömiä olleet, rikos vaan oli heidän osaltaan vanhentunut – eikä koko jutussa ollut kyse dopinginkäytön kokonaiskuvasta, vaan pienen pienestä sivujuonteesta.

Meillä näkyy olevan toimittajia, jotka eivät ymmärrä, miksi tällaisia oikeudenkäyntejä käydään. Heille riittää, että kyllä kansa tietää kuiteskin. Ehkä se selittää paljon, että kyseessä on urheilutoimittaja?

Onneksi Kari-Pekka Kyrö on jaksanut taistella monstereita vastaan toisin kuin Mika. Toivottavasti ne isoimmatkin pomot saadaan joskus leivättömän pöydän ääreen, ettei aina rangaistaisi vain kaikkein pienimpiä tekijöitä. Ai niin, mutta sehän olisi biologian vastaista… Ei kannata tunnustaa biologisia tosiasioita, käy pian niin kuin Uudessa Seelannissa. Siellä naisjohtaja Alasdair Thompson sattui sanomaan ääneen, että naisen dollarin ”pienuus” johtuu biologiasta. Seuraavana päivänä hän olikin sitten entinen naisjohtaja ja työministeri kuvaili Thompsonin sanomaa aivoräjähdykseksi!

Mitä tästä opimme? Nyky-yhteiskunnassa ei kannata sanoa totuutta ääneen.

Naisen euro

Tuohon Uuden Seelannin tapaukseen sopii luontevasti jatkoksi Tuksureality, osa 697.

Sanovat, että Johanna Tukiainen on nainen. Asiaa on välillä vaikea uskoa, niin mahdoton on hänen idiotisminsa määrä. Välillä tulee miettineeksi, onko tämä joku naamio ja sisällä onkin vain tavallisen tyhmä urosapina. Mutta hyvä on, uskotaan nyt ainakin tämän kerran, että kyse on naaraasta. Siispä voimme puhua naisen eurosta, kun puhutaan Tukiaisesta ja rahasta. Kaikkihan toki tietävät, että Johanna on tottunut elämään koko elämänsä miesten rahoilla. Ei siis pitäisi uudessa taksiepisodissakaan olla mitään ihmeellistä – mutta se on vain niin herkullisen tyypillinen esimerkki naisen eurosta ja miehen tyhmyydestä, että sitä on pakko siteerata.

Tuksu ajaa taksilla kotiin ja lööppilehti huutaa, että Tuksu ja Arto jättivät taksin maksamatta! Minä olen kyllä aina maksanut kyytini itse. Miksi se Arto tähän nyt vedettiin mukaan? Siksikö, että Tuksun mukaan hän ei itse liity asiaan millään tavalla!? Jokuhan pitää panna vankilaan, jos taksikuski ei saa rahojaan, ja tietysti sinne pannaan urosapina niin kuin aina muulloinkin. Tämä on Arton ja taksikuskin välinen asia. Poliisi eikä taksikuski ole olleet minuun yhteydessä, Tukiainen sirkuttaa.

Saisiko esittää medialle toiveen, ettei enää yhtään Tuksu-uutista koskaan eikä milloinkaan, please!

Osaavat ne oikeatkin apinat maksattaa mukavuutensa muilla. Ex-pääministeri Mari Kiviniemi ehti lyhen kautensa aikana nousta kyseenalaiselle kultamitalisijalle yksityislentojen käytössä. Vanha hallitus ehti reilussa vuodessa lennellä erikoislennoilla 1,4 miljoonan euron arvosta. Asia ei kuulema ole niin paha, sillä suomalaiset joutuvat maksamaan summasta vain puolet. Loistava pehmennys! Jokuhan sen kuitenkin maksaa ja se joku on lopulta aina tavallinen kuluttaja. Iltalehden jutussa ei tietystikään muistettu sanallakaan mainita, että ilmaston kannalta jokainen yksityislento on rikos ihmiskuntaa vastaan.

Naisten rasismi

Rasismilla pelottelusta on tullut joillekin naaraille leipäpuu. Silloin sitä on toitotettava kaikkialla ja kaikille. Mätäkuun uutiseksi voitaisiin luokitella eilisissä YLEn radiouutisissa sitkeästi pyörinyt ”uutinen” – vaikkei vielä mätäkuu olekaan. Tässä ”uutinen” kokonaisuudessaan: Nuoret kohtaavat suorasukaista rasismia yhä useammin. Arkipäivän rasismia tutkinut Anne-Mari Souto arvelee, että kevään vaalien puheenvuorot ovat tehneet kärjekkäästä ja näkyvästä maahanmuuttovastaisuudesta aiempaa hyväksytympää. Normista poikkeavalle nuorelle huudetaan helposti perään, tutkija sanoo.

Souto väitteli huhtikuun alussa tohtoriksi koulujen arkipäivän rasismista, jota yleensä kutsutaan koulukiusaamiseksi. Naistutkimuksen avulla siitäkin saadaan jalostettua seksikkäämpää rasismia. Vastaväittäjänä hänellä oli Suomen johtaviin telaketjufeministeihin kuuluva Elina Lahelma. Väitöskirja-aineisto oli kerätty vuosituhannen vaihteessa kahdesta joensuulaiskoululuokasta!

Anne-Marilta kului siis kymmenen vuotta käsitellä muutaman kymmenen oppilaan aineisto. Nyt hänellä meni vain muutama kuukausi suorittaa aineistonkeruu, käsitellä se, tehdä johtopäätökset ja päätyä lopputulemaan, että perussuomalaisten vaalivoiton vuoksi rasismi on Suomessa lisääntynyt. Valitettavasti tätä tutkimusta ei löydy mistään.

Mitään tutkimusta tuskin onkaan, koska kyse on pelkeästä mutu -käsityksestä. Ehkä Souto on kerran kuullut jotain huutelua kaupungilla. Niinpä hänestä tuntuu, että rasismi on lisääntynyt. Soudosta on pakko tuntua siltä, koska hän ei tunnu diggaavan persuja. Sen sijaan hän näyttää viihtyvän hyvin feministisessä kontekstissa ja vihertävässä maailmassa. Äänensäkin kuulostaa Anne Moilasen kloonilta. Päivä tunnissa -lähetykseen hänet oli jopa rahdattu puhumaan, mutta naaras toisteli vain väikkärinsä kliseitä. Kätevää, kun pääsee samalla asialla valtakunnan uutisiin kaksi kertaa kolmen kuukauden sisällä. Eikä tämä varmaan ollut viimeinen kerta, saamme kuulla Soudon sulokasta haukahtelua vielä monta kertaa.

Mutta ihan oikeasti hei: ei kannattaisi näytellä tiedenaista, kun ei sellainen ole. Näin uskomattomien löysien puheiden ilmoille päästäminen ei kuulu vakavastiotettavan tieteentekijän käyttäytymiseen. Mutta milloinkas naistutkimus on vakavastiotettavaa ollutkaan…

Herää vaan kysymään, millä ihmeen haravalla YLE -toimittajat näitä ”uutisiaan” valitsevat? Pääseekö sinne pelkästään olemalla naisverkoston jäsen? Eivätkö feministit oikeasti ymmärrä tekevänsä tällaisella hurmoksella hallaa juuri niille maahanmuuttajille, joiden puolesta he ovat puhuvinaan? Päivä tunnissa -ohjelmassa haastateltiin myös maahanmuuttajanaaras Fatbardhe Hetemajta. Hän oli kuin eri planeetalta. Ei merkkiäkään kirkasotsaisesta toisten syyllistämisestä. Hän jopa uskalsi sanoa, että myös maahanmuuttaja voi käyttäytyä rasistisesti.

Kulttuurifeministiaktivistin suusta ei koskaan kuulla tällaista – että maahanmuuttajissakin voisi olla jotain sanomista. Heille mamu on pyhä asia, josta ei saa saa sanoa pahaa sanaa. Tavallisen apinalogiikan varassa elävä rahvas ei moista pyhyyttä ymmärrä. Se taas lisää ärtymystä – ja rasismia. Tämä näkyy vaikkapa kommentissa, joka oli kirjoitettu Soudon väitöstilaisuutta mainostavaan lehtijuttuun: Luokallani oli Intiasta ja Keniasta oppilaita. Oltiin ihan hyvää pataa, kun ei ollut mitään kohuja rasismista. Nyt kun siitä koko ajan toitotellaan niin varmasti tässä tulee rasistiksi itse kukakin ja ihan syyttä. Ihan sama logiikka kuin huumepelottelussa, jonka mukaan ensimmäinen kokeilu johtaa katuojaan. Tervejärkinen apina ymmärtää, ettei tässä ole totuutta nimeksikään ja niin huumevalistus menettää uskottavuutensa.

Tällainen vastareaktio on apinoiden luontainen tapa suhtautua ylilyönteihin. Rasismipuhekin on jo menettänyt uskottavuutensa, koska se perustuu pelkkiin kulttuuriuskovaisten luuloihin. Biologia sivuutetaan taas tyylikkäästi. Kaikissa ihmis- ja eläinyhteisöissä esiintyy rasismia, emme ole täällä Itämeren takana mitään poikkeuksia. Näin väärinymmärrettyä ilmiötä ei pystytä koskaan hallitsemaan ilman biologista tietoa.

Rehnin EU

Jokainen tervejärkinen apina ymmärsi, että Portugalin keväällinen miljardiluokan tukipaketti valahtaisi suoraan reisille. Mitä siis pitäisi ajatella korkeista EU -virkamiehistä, jotka putosivat tuoleiltaan Moody’sin luokitellessa tiistaina Portugalin valtionlainat roskalainaluokkaaan? Ihanko oikeasti ne siellä komissiossa ja Euroopan keskuspankissa luulivat, että pankkimaailma käyttäytyisi tukipäätöksen jälkeen ihmisiksi? Nyt Moody´s on huolissaan Kreikan laina-aikojen pidentämispuheista, etteivät vaan eurooppalaiset pankit kärsisi menetyksiä.

Eihän ahneesta pedosta pääse eroon kuin katkaisemalla sen kaula. Siihen ei eurovirkamiehillä eikä sen puoleen poliitikoillakaan näytä rohkeus riittävän. Komissio uikuttaa puheenjohtajansa Jose Manuel Barroson johdolla, että Moody’sin ilmoitus oli valitettava ja korostaa luottoluokittajien kyseenalaista käytöstä. Siellä New Yorkin pilvenpiirtäjässään Moody’sin herrat vaan naureskelevat partaansa.

Talouskomissaari on suomalaiskepulainen Olli Rehn, josta on tullut kaiken taloustyperyyden ruumillistuma. Tänään hän osallistui Mikkelissä Päämajan kesäsymposiumiin, jossa kiintiönaaraana ja oletettuna silmänruokana toimi Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Rehn vakuutteli olevansa pankkien pelastamisessaan ihan oikeasti köyhien asialla, koska konkurssit tulisi rahvaalle vielä moninkerroin kalliimmaksi kuin eliitin etujen turvaaminen. Sic! Voihan se pitää paikkansa, jos konkurssit jätetään markkinoiden hoidettaviksi, mutta siksihän meillä on tämä hyväpalkkainen byrokratia, että se tekisi jotain hallitakseen ja säädelläkseen ahneutta. Näin taas yhden sortin poliitikko levittää kätensä kapitalismin edessä ja sanoo, ettei tälle nyt vaan mahda mitään.

Jos EU:n tulevaisuus kiinnostaa, niin parhaita löytämiäni analyysejä on Juuso Salokosken kirjoitus.

Kesä 1991

YLE Puheessa pyörii päivittäinen sarja Kesä 1991, jossa kerrataan tapahtumia 20 vuoden takaa. Varsin hyödyllistä, koska se paljastaa, ettei maailma oikeasti ole muuttunut miksikään. Aivan samat asiat ne puhuttivat silloin kuin nytkin. Tulee vaan kysyneeksi, kuka on tehnyt muutoksesta bisneksen ja kenen etuja muutoshysteria palvelee.

Kesästä 20 vuoden takaa pääsee hyvinkin kärryille, sillä sama tunnin mittainen ohjelma lähetetään kolme kertaa saman vuorokauden aikana. Kuinka sattuikaan, että ne tunnit useimmiten ovat juuri niitä, jolloin olin tottunut kuuntelemaan radiota. Jo toinen kerta rupeaa kuitenkin ärsyttämään ja siksi olen joutunut muuttamaan vuorokausirytmiäni vastaamaan enemmän normiapinan aikataulua. Ohjelmia voi kuunnella vielä Areenassakin kahden kuukauden ajan.

Tässä joitakin sekalaisia havaintoja kesästä 1991:

 • Työnantajat vaativat silloinkin eläkeiän nostoa. Perusteet olivat samoja kuin nykyään.
 • Balkanilla kuohui ja Olli Rehn kommentoi. Silloin siellä valmistauduttiin tappamaan toinen toisiaan ja sen ansiosta saimme Fatbardhen iloksemme. Nyt Balkanilla revitään Kreikan kansantaloutta hajalle ja jälleen Olli Rehn kommentoi.
 • Talous yski silloinkin ja köyhäthän senkin seikkailun maksoivat, niiltähän riittää aina vaan leikattavaa…
 • EU:n merkityksestä ja tulevasta kehityksestä kiisteltiin ja esiteltiin myös ruotsalaisia näkökulmia. Ruotsi jätti EY -jäsenhakemuksen ja ulkomaankauppaministeri Anitas gardin… eikun Anita Gradin perusteli asiaa harvinaisen ymmärrettävällä ruotsinkielellä. Silloinkin oltiin huolissaan veromarkkojen valumisesta Etelä-Eurooppaan.
 • Amerikkalaisesta mustasta naispormestarista tehtiin iso numero ja hänen ”kärsimäänsä” seksismiä päiviteltiin. Naisena olo oli pelkkää kärsimystä ja uhrina olemista.
 • Feministit levittivät paikkaansapitämättömiä totuuksiaan yhtä ahkerasti ja yhtä vapaasti kuin tänäkin päivänä.
 • Vuotoksen altaan rakentaminen puhutti eduskuntaa.
 • Ajankohtainen aihe eli lapsikauppa kauhistutti herkimpiä apinoita.
 • Maaseudun toimijat kehuivat, kuinka maaseudun toimijat ovat parhaita ympäristönsuojelijoita.
 • Neuvostoliitto natisi vielä liitoksissaan, mutta presidenttiä valittiin jo uudella tavalla – ehkä jopa vapaammin kuin ensi vuonna?
 • Leningrad sai uuden nimen, mistä kunnian otti pormestari Anatoli Sobtsak. Vaimonsa kuitenkin paljasti haastattelussa, että idea nimenmuutoksesta oli hänen. Naisillako ei siis muka ole valtaa?
 • Israelin ja Palestiinan välit puhuttivat – milloinkas ne eivät olisi olleet rempallaan?

Israelin toimia ei voikaan tarpeeksi kauhistella. Nyt ne siellä estävät laittomasti saartamansa Gazan asukkaiden auttamisen. Israelilaiset suhtautuvat palestiinalaisiin samoin kuin natsit juutalaisiin muutama vuosikymmen sitten. Täysin käsittämätöntä on tietysti se, että jopa YK:n pääsihteeri asettui Israelin taakse ja kreikkalaiset on peloteltu eli painostettu pysäyttämään avustuslaiva Pereman satamaan. Vastenmielistä touhua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s