FINNAIRIN KOTKOTUKSET

Kyläkauppias Vesa Keskinen tunnustaa: ”Olen aina ollut alaston naiseuden edessä – alaston, alaston Tarzan”!

Rakas pentuni lensi Keski-Euroopasta lomalle Suomeen ja oli ostanut kotimaista suosiakseen Finnairin lennot Tampereelle ja takaisin. Suunnitelmat olivat kuitenkin ehtineet hieman muuttua ja hän olisi jäänyt tulomatkalla Helsinkiin. Se ei kuitenkaan Finnairille sopinut. Tampereelle oli mentävä puolenyön aikaan hampaat irvessä, sillä muuten paluulippu olisi mitätöity. Tampereella yötä ja aamulla junalla Helsinkiin. Tämäkö on sitä ilmastoystävällistä yritystoimintaa, toimitusjohtaja Mika Vehviläinen?

Muutoinkin tällainen politiikka vääntää apinalogiikan moninkertaiseen solmuun. Ehkä sitä vaan on niin tyhmä, ettei ymmärrä eliitin aivotoimintaa? Jos vaikka ei mitään muuta syytä olisi sallia matkan keskeyttäminen, niin ainakin se, että Tampereen kone olisi voinut lentää 90 kiloa kevyemmällä kuormalla. Teoriassa pentuni paikka olisi myös voitu myydä uudelleen – lentoyhtiöthän harrastavat jopa ylibuukkausta luottaen siihen, että aina joku kuitenkin jää lähtöselvitykseen tulematta.

Onko yritysmaailmankin ATK -osaaminen vielä niin alkeellista, ettei se salli kaiken normaalijärjen mukaan viatonta muutosta matkaohjelmaan? Vai onko kyse pelkästä pahasta tahdosta? Osaamisen puutteesta? Aivokapasiteetin rusinakoosta? Suoranaisesta idiotismista?

Gabrielssonin teesit

Mutta eipä mitään. Eilinen media ihmetteli suureen ääneen, miksi lentoliikenteessä menolippu maksaa enemmän kuin edestakainen lippu. Esimerkkinä oli lento Helsingistä Kuusamoon, jonne menolippu oli kaksi kertaa kalliimpi kuin meno-paluulippu. Finnairilla oli tarjota vain ontuva selitys.

Johtaja Peter Gabrielssonin mukaan asiakkaat yleensä palaavat lähtöpaikkaansa ja vielä aika nopeasti lähtönsä jälkeen. Siinäpä vasta asiakasystävällistä puhetta. Tiedän aivan varmasti, että on apinoita, jotka tarvitsevat lennon vain yhteen suuntaan. Tässä meillä on oikein malliesimerkki yrityselämän valehtelusta. Kaikkien yritystenhän tärkein muka-arvo on olla asiakaslähtöinen. Varmaan se sana löytyy Finnairinkin seinätaulusta…

Että jaksaa tämä apinamainen yhteiskuntamme ärsyttää joka päivä. Sekään ei ole mahdollista, että fiksu asiakas ostaisi edestakaisen lipun, mutta käyttäisi vain toisen puoliskon. Kansainvälisten matkustussääntöjen mukaan kupongit pitää käyttää siinä järjestyksessä kuin ne on kirjoitettu. Jos asiakas yrittää käyttää pelkkää paluulippua, hänellä ei enää ole paikkaa lentokoneessa, Peter mutisee. Ai että on keksitty hyvä tekosyy, kansainvälinen matkustussääntö. Maailma on täynnä tällaisia ”sääntöjä”, joilla apinoita kyykytetään. Olisikohan joskus mahdollista muuttaa tai kumota (tai jopa jättää noudattamatta) idioottisääntöjä?

Luulenpa, ettei millään muulla kuin ilmailualalla yritykset ole näin tolloja. Jos ostaisin kaksi kymmenen kilon mansikkalaatikkoa ja jättäisin toisen myyjälle ihan hyvää hyvyyttäni, niin tuskinpa myyjä soittaisi poliisia paikalle. Olen joskus jopa ostanut kukkakaupasta kukkia ja ojentanut ne myyjättärelle vain ihanan olemuksensa vuoksi. Ei tullut korvapuustia silloinkaan.

On paljon asioita, mitä pieni apina ei pysty käsittämään ja yksi sellainen on lentämisen elitistisyys. Ilmailuala on täynnä käsittämättömiä käytänteitä alkaen alan juhlavista palkoista. Lentokapteenit ja lennonjohtajat (johtajaportaasta puhumattakaan) pärjäisivät pienemmilläkin tuloilla aivan mainiosti, mutta niin nekin vaan uhittelevat lakoilla säännöllisin väliajoin. Tavallisen apinan sietokyky moiselle ahneudelle alkaa olla jo tapissaan.

Lentoliikenteen voisi muutenkin kyseenalaistaa. Vähintään puolet maailman lennoista on täysin turhia. Apinat olisivat paljon onnellisempia, jos ei olisi pakko ostaa mansikoita tammikuussa. Muistanpa erään 70 -luvun heinäkuun kymmenennen (?) päivän, kun leikattiin hääkakkua. Siihen oli saatu metsästettyä kesän ensimmäiset mansikat kissojen ja koirien avustuksella. Nykyään tuoretta mansikkakakkua voi leipoa ihan milloin tahansa. Olemmeko muka tulleet onnellisemmiksi?

Suomeen rahdataan suuret määrät kaikensortin erikoisruokaa kalliilla lennoilla samaan aikaan, kun metsiimme mätänee valtava vuori kansanterveyden kannalta ensiarvoisen arvokasta syötävää. Suomalaista mustikkaa terveellisempää on etsittävä suurennuslasilla ja tuskin löytyy sittenkään. Eliitti on kuitenkin jostakin syystä keksinyt nimittää eksoottisia goji-marjoja ja muita kummallisuuksia (naurettavasti) superruuaksi! No ovathan ne superruokaa, kun kauppa saa tällä huijauksella nyhdettyä tähtitieteellisiä voittoja. Ketään ei kiinnosta, että vain 35 prosenttia Tullilaboratorion tutkimista superruokaeristä on ihmisravinnoksi kelpaavia…

Naiset ruorissa

Nyt on jostain syystä nostettu suuri haloo siitä, että brittiläinen News of the World -lehti on harrastanut laajaa salakuuntelua. Ei kai tällainen pieni salakuuntelu ole mitään erikoista tässä paparazzien maailmassa. Lehti on Britannian myydyin sunnuntaisin ilmestyvä sanomalehti. Sen vahvaa alaa ovat olleet skandaalit. Apinoita kun kiinnostaa rajattomasti toisten apinoiden sekoilu ja median pitää (?) tarjota sitä, mitä rahvas haluaa. Viime vuosikymmeninä skandaalien tehtailusta on tullut median keskeinen toimintatapa. Ja viime vuosikymmeninä naistoimittajien osuus on lisääntynyt dramaattisesti. Ketään ei tunnu tämä yhteys kiinnostavan.

Monia kiinnostaa laskea vain sitä, kuinka monta naarasta pääsee istumaan päätoimittajan pallille. No tämän News of the Worldin huipulla on naaras. Melkein kaikki muut lehden päätekijät on pidätetty näyttävin toimenpitein, mutta lehden omistavan mediayhtiö News Internationalin toimitusjohtaja (ja News of the Worldin salakuunteluajan entinen päätoimittaja) Rebekah Brooks on saanut olla rauhassa. Sitä on selitetty hänen (liian?) läheisillä suhteillaan pääministeri David Cameroniin. Mutta oikea syy on tietysti se, että lasilattia suojaa vain naaraita.

Tästä(kin) näkökulmasta valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen vaatimus naiskiintiöistä pörssiyhtiöiden hallituksiin on säälittävä. Sehän on feministien hellimä ajatus, mutta mihin muuhun se perustuu kuin pelkkään valtapolitiikkaan? Ei ainakaan naisten tai lasten parhaan ajamiseen. Onko maailma kehittynyt parempaan vai huonompaan suuntaan sinä aikana, kun naisten määrä johtotehtävissä on lisääntynyt? Puolueetonta tutkimusta ei kukaan ole uskaltanut tehdä. Näin laaja-alaiset muutokset vaatisivat enemmän faktaa taustakseen kuin pelkän mielipiteen imaginaarisesta ”tasa-arvosta”.

Biologiaa

Vähitellen, hitaasti mutta varmasti, ymmärrys apinoista biologian orjina valtaa alaa. Kuuntelin tänä aamuna Mahdollisen tehtävän unijaksoa, jossa aivan oikein viitattiin moneen kertaan biologisiin unta sääteleviin tekijöihin. Dosentit Tarja Stenberg ja Erkki Kronholm puhuivat harvinaisen paljon asiaa. Kronholmin uusin tutkimus osoittaa muun muassa, että poikkeava unen pituus ennustaa usean vuosikymmenen ajan tulevia sydänoireiden riskiä.

Ihminen on paitsi visuaalinen eläin, myös mielihyvähaluinen rytmieläin. Säännöllisillä rytmeillä on meille tärkeä terveydellinen merkitys ja liialliset visuaaliset ärsykkeet saattavat aiheuttaa unihäiriöitä. Riittävä nukkuminen on unohdettu tekijä nykymaailman nopeatempoisessa menossa – vaikka asiasta toki jo puhutaankin. Stenberg sanoo suoraan, että nykymeininki on liian hektistä. Veressä olevat stressihormonimolekyylit estävät nukkumisen aivan konkreettisesti. Kehollamme on rajansa ja jos ne ylitetään, ruumis sairastuu.

Olemme syntyjämme eli biologisesti erilaisia apinoita. Unentarve ja unirytmi vaihtelevat yksilöllisesti. Toiset sopeutuvat nyky-yhteiskunnan rytmiin paremmin, toiset huonommin. Kaikenlaiset vaikeudet (tupakointi, mielenterveyshäiriöt, alkoholinkäyttö, riippuvuudet) kasaantuvat äärimmäisille iltatyypeille, jotka biologisista syistä eivät pysty nykahtamaan ennen puoltayötä – yhteiskunta kun on rakennettu ihailtujen aamuvirkkujen ehdoilla. Reilua?

Hyvä uni pitäisi nostaa terveen elämän perustaksi ravinnon ja liikunnan ohella, dosentit sanovat.

Biologia hakkaa kulttuurin kuusi nolla. Siitä hauskana esimerkkinä voidaan vetäistä estradille teinien aivokäyrät. Vanhempia apinoita ei ole vielä tutkittu, mutta eiköhän sieltä löydy ihan samanlainen yhteys biologian ja käyttäytymisen välillä.

Nuorille koehenkilöille soitettiin ennestään tuntemattomia musiikkikappaleita ja heitä pyydettiin pisteyttämään kuulemansa. Osa biiseistä nousi myöhemmin hittiluokkaan, mutta sitä, mistä kappaleista muodostui hitti, ei ennakoinut niiden saama pistemäärä, vaan tutkimuksen yhteydessä teinien aivoista otetut magneettikuvat.

Aivosolut siis tunnistavat todellisuuden paremmin kuin ”tietoinen minä” eli se suuresti hehkutettu älykäs kulttuuriolento, joillaisia osa meistä haluaa väkisin olla. Luulenpa, että samanlaiset tulokset saataisiin vaikkapa pörssikursseista, kun sijoittajat ostaisivat ja myisivät osakkeitaan päät magneettikuvauslaitteen sisällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s