RADIO PUHE IN MEMORIAM

Kaikuja ajalta, jolloin radio Puhe oli vielä puheradio; täytyy kehua kahta naarasta. Toimittaja Maija Elonheimo haastatteli Brysselin koneessa -ohjelmassa eurooppaoikeuden professori Juha Raitiota ja osasi esittää todella hyviä kysymyksiä. Ja mikä ihanan nariseva ääni hänellä! Ei ollut Raitiollakaan hassumpia vastauksia, eurooppauskovaisten olisi terveellistä kuunnella ohjelma. Valtiotieteen tohtori Netta Mäki puolestaan yllätti jo lakkautetussa Reseptori -ohjelmassa yli-inhimillisen selkeillä, täsmällisillä, lyhyillä ja seksikkäillä itsemurhavastauksillaan. Huhhuh! Ei merkkiäkään siitä turhanpäiväisestä jauhamisesta, johon noin 99 prosenttia naisista ja noin 50 prosenttia miehistä radiossa syyllistyy.

YLE sai haluamansa rahoitusautomaatin eli yleveron ja pani heti kanavajaon uusiksi. Periaatteena näyttää olevan matkia kaupallisia radioita ja kosiskella nuorisoa. No niin, nuorethan ovat tärkeitä, ilman muuta. Mutta onko viihteen ja hömpän lisääminen nuorten mielenkiinnon lisäämiseksi oikea ratkaisu? Joku voisi sanoa sitä jopa nuorison aliarvioimiseksi. Ja jos kuuntelu- tai katselijaluvut ovat ainoa peruste tuottaa julkista palvelua, meille riittäisi yksi radio- ja yksi televisiokanava. Ihanaa, eiköhän palata 1950 -luvulle!

Hommassa kävi nyt niin, ettei tässä itsellä taida olla enää asiaa YLE:n radiokanaville. Olen sen sortin laiska apina, etten viitsi enkä jaksa surffailla kanavilla etsimässä mieluista kuultavaa. Radion pitää aueta aina samalle taajuudelle tai sitten ei ollenkaan. Olen viimeiset vuodet kuunnellut pelkkää Puhetta, koska siellä ei ole ollut vaara joutua kuulemaan urheilua, hartausohjelmia eikä musiikkia. Tämä silläkin uhalla, että silloin tällöin tai melko useinkin sieltä on tulvinut feministipropagandaa. Mutta parempi sekin kuin urheilu…

Henkilöpalvontaa

Nyt tätä Puhetta ei enää ole. Kaikki urheiluohjelmat on siirretty Puheelle, josta on väännetty mukanuorekas palkkaamalla mainosradiosta mukasuosittu Olga K ja korvaamalla kaikki hiljaiset hetket musiikinrenkutuksella. Aikaisemmin linnut laulelivat tyhjien hetkien päälle, nyt niihin soitetaan jotain psykososiaalista ahdistusmusiikkia. Uudistunut Yle Puhe on viihdyttävä ja fiksu puheradio ruuhkavuosiaan eläville ihmisille, YLE hehkuttaa. No siinähän se tuli, en kuulu kohderyhmään.

En taida kuulua mihinkään kohderyhmään. Radio Suomesta tulee kahdeksan urheiluradiota päivässä tämän uudistuksen jälkeenkin! Radio 1 lähettää viisi hartausohjelmaa päivässä ja tunnin verran Välilevyjä parhaaseen kuunteluaikaan. YleX sisältää aivan liikaa vöyhötystä, vaikka sen edeltäjä Radiomafia olikin joskus suosikkikuunneltavaani.

Ruuhkavuosissaan kärvistelevät ovat muita apinoita enemmän taipuvaisia henkilöpalvontaan, siis pohjoiskorealaisten sukua. Näin voisi arvella YLE -pomojen ajatelleen, kun palkkasivat kalliilla rahalla Radio Aallon toimittajan Olga K:n vetämään Puheen aamuja ihan noiden mainosvehkeiden malliin. Nyt sitten ruuhkavuosiapinat saavat kuunnella Olgaa yli neljä tuntia päivässä, seitsemänä (!) päivänä viikossa. Täytyy sen Olgan olla hyvä, mutta silti voisi kuvitella, että näin tasa-arvon aikakaudella joka toinen viikko saisivat apinat kuunnella vaikkapa Tuomas Enbuskea. Johonkin se Tuomas tässä uudistuksessa kuitenkin hävisi. (Paljastus: mainosmaailma kaappasi Enbusken  TV Viiteen).

Puhetta toimittaa 23 toimittaja-apinaa. Kuulostaako sopivalta määrältä? Onneksi listalta ei löydy enää julkifeministi Tiina-Emilia Kaunistoa. Ehkä hän on saanut ylennyksen. Maailma on toki avoin nuorelle, miesvihaa puhkuvalle naaraalle, joka on tehnyt gradunsa Nais- ja sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmassa aiheesta Hirviömiehiä, jumalattaria ja kyborgisiä otuksia – väkivalta ja sukupuolen rajat digitaalisessa Tekken 5 -taistelupelissä (2009). Ehkäpä hänet on palkattu Rovioon Senior Gender Development Manageriksi?

Puheen ohjelmalista on lyhentynyt ja muistuttaa nyt nimihehkutuksineen ja yksinkertaistuksineen kuin mitä tahansa mainosradiota. Tässäpä tämänpäiväinen poiminta noin suurin piirtein:

  • puheen aamu (Olga K)
  • puheen aamu (Olga K)
  • puheen päivä
  • puheen päivä
  • puheen päivä
  • politiikkaradio
  • puheen iltapäivä (Jussi Wistrand)
  • puheen iltapäivä (Jussi Wistrand)
  • urheiluilta (Arto Teronen)… ja päivän päätteeksi vielä Olga K:n kootut möläytykset, eikun anteeksi parhaat palat. Joka välissä on sitten parin minuutin uutispätkä.

Miksei Puheen iltaa ole vielä keksitty! Tässä apinakonsultilta vallan ilmainen vihje ylejohtajille: puheen ilta, puheen ilta, puheen ilta. Toimittajan saatte keksiä ihan itse – tai no, tasa-arvon varmistamiseksi voisin suositella vaikka Anne Moilasta… Ja tietysti pitäisi olla myös Puheen yö. Sitä voisi raahata perässään, kukapa muu kuin Kaarina Hazard.

Homoradio

Uutislähetysten määrä suorastaan romahti uudistuksen myötä. Puheelta kuulee enää mainosradiomaisia parin minuutin pikauutisia, joita elähdytetään musiikkitunnarilla. Ehkä ruuhkavuosina ei jakseta kaiken maailman ikäviä uutisia kuunnella? Luonto- ja tiedeohjelmatkin ovat Puheelta tyystin kadonneet. Radiaattori ja Reseptori -ohjelmat YLE lakkautti kokonaan. Niiden tilalla lähetetään (Radio 1:ssä) kaksi kertaa viikossa Tiedeykkönen, yhteensä puolitoista tuntia. Siitäkin kolmasosa on pyhitetty humanisti”tieteille”!

Julkisen palvelun mediatalo lähettää radiokanavilla urheilua ainakin kymmenen kertaa tiedettä enemmän. Kumpi mahtaakaan olla tärkeämpi asia ihmiskunnan olemassaolon kannalta? Jos kysytään kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallströmiltä (kok., naar.), niin urheilu on maailman tärkein asia. Urheilun vähentäminen olisi hänen mielestään terveen järjen ja EU -lainsäädännön vastaista!

Ensimmäisessä Tiedeykkösessä karppaaminen sai kyytiä lihavuustutkija Kirsi Pietiläiseltä. Ei saata kuin ihmetellä, miten voin popsimisestakin on saatu aikaiseksi uskonto. Viimeksi lähikaupassa käydessä käytävällä melkein kaatui päälle lehtiteline, jossa oli pelkkiä Karppaaja -lehtiä. Täti -ihmiset näkyivät niitä ihan simona kärryihinsä tunkevan. Mistä muusta moinen muotipelleily kertoo kuin laumaeläinsielustamme? Tiedeykkösen humanistiosiossa puolestaan käppäiltiin Helsingin Messeniuksenkadulla ja haastateltiin kapakanomistajaa. Siinäpä sitä on tiedettä kerrakseen! YLE:n tiedekäsitys on muutenkin kummallinen, siellä kun myös Nuntii Latini -uutiskatsaus luokitellaan tiedeohjelmaksi. Samalla logiikalla saamenkielisten uutistenkin pitäisi olla tiedettä.

Nuorison kosiskelu näkyy tietysti myös Puheen nettisivuilla, missä voi lueskella vaikkapa YleX -popuutisia. Sieltä tosin paljastuu myös, ettei ruuhkavuosikansa ehkä olekaan niin ”idioottia” kuin YLE:n johtoporras luulee. Sivuilta löytyy lista kanavan suosituimmista ohjelmista. Viiden kärjessä keikkuu politiikkaradio kolme kertaa mausteinaan alivaltiosihteeriä ja vanhaa enbuskea. Ei yhtään urheilua, ei ensimmäistäkään olgaa…

Puhetta mainostetaan Suomen ainoana puheradiona. No eihän se sitä enää ole, koska kanavalla raikaa jo piilomusiikki. Luulenpa, että vuoden tai parin kuluttua siellä soitellaan reilusti listahittejä. Viimeistään silloin kanavan nimi pitää muuttaa. Kumma, ettei sitä ole jo tehty, sillä Radio Puhe ei nimenä nuorisoa koukuta. Miten olisi Radio Homo? Toooosi seksikästä ja modernia! Homohan tarkoittaa ihmistä ja sitten tietysti muodikasta erityisapinaa. Homoja on enemmän kuin ruotsinkielisiä, joten siksikin heillä pitäisi olla oma kanava.

Kun nyt ruvettiin kehittämisideoita jakelemaan, niin voisitte siellä Puheessa ruveta urheilun nimissä selostamaan myös missikilpailuja. Ja tietysti suorat lähetykset Helsingin ja Turun seksimessuilta – saattaisin minäkin vierailla kanavalla muutaman kerran vuodessa… Tuottavuutta voisi vielä huomattavasti parantaa ottamalla mallia Ylen Klassinen -kanavan ohjelmakartasta. Sieltä löytyy  vain viisi merkintää: aamuklassinen, klassista kahteen, päiväklassinen, iltaklassinen ja yöklassinen! Bravo!

PS. Uusi kanavaprofilointi näkyy myös television puolella. TV2:n tehtävänä on nyt nuorten katsojien palvominen, mikä tarkoittaa entistä enemmän korkeatasoisia ulkomaalaisia sarjoja. Televisiojohtaja Riitta Pihlajamäen mukaan kanava palvelee apinoita, jotka haluavat viihtyä ja rentoutua. Urheiluakin on lisätty, mutta kanavan ehdoton tunnussana on HBOHBOHBO

PS2. Kävinpä juuri testaamassa, mitä Puheelta eetteriin leviää. Urheilua tietty. Naismäkihyppy on nyt kuuminta hottia maailmalla. Suomellakin taitaa olla jopa yksi ulkomailla asti käynyt naishyppääjä. Naistoimittaja haastatteli seitsemänvuotiasta naismäkihyppääjää ja kysyi ovatko tytöt yhtä hyviä hyppäämään kuin pojat. Vastaus kuului: parempia! Näin on tasa-arvokasvatus tavoittanut jo päiväkoti-ikäisetkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s