69 – PROSENTTIA

Tammikuun lopulla Inarissa järjestettiin alkuperäiskansojen Skábmagovat -elokuvafestivaali. Tarjolla oli elokuvia eri puolilta maailmaa yli 15 kielellä. Jo neljättätoista kertaa järjestetyssä tapahtumassa juhlittiin saamelaiselokuvan 25 -vuotistaivalta. Lumesta rakennetussa Revontuliteatterissa elokuvia saattoi katsoa lumikankaalta. Jos asuisin lähempänä, olisin mennyt katsomaan. Eikä etelän media tästäkään mitään kertonut.

Onnistuin ainakin yhdessä ennustuksessani. Pressanvaalien toisen kierroksen äänestysprosentti alkaa kuutosella. Sen sijaan maakunnat eivät aivan päässeet viitosella alkavaan prosenttiin, vaikka Pohjois-Karjalassa, Lapissa ja Pohjois-Savossa uhkaavan lähellä oltiinkin. Pohjois-Karjalan 14 kunnasta vain neljässä äänestysinto nousi 60 prosenttiin.

Vaalien olennaisin tulos on ilman muuta äänestysprosentti. Siitä ovat nyt kaikki herttaisen yksimielisiä, mutta viikon kuluttua kukaan ei enää muista koko asiaa. Näin se vaan menee tämä apina-aivotoiminta. Kauniaisissa äänestysprosentti oli yli 80, mutta Hyrynsalmella ja Rautavaaralla se jäi alle viidenkymmenen. Jonkin aivosolun pitäisi pysyvästi liikahtaa Arkadianmäellä, mutta ei se liikahda, koska edustajamme kokevat kaikki olevansa sieltä ”kauniaisista”.

Haavisto sai yllättäen suurimman suhteellisen kannatuksen Kolarissa, joka Ahvenanmaata lukuun ottamatta taisi olla ainoa kunta, jossa Haavisto voitti Niinistön! Tälle ei löydy järkevää selitystä, vaikka sitä on yritetty etsiskellä. Helsingin jälkeen toiseksi eniten ääniä Haavisto sai kumma kyllä Jyväskylästä. Niinistö sen sijaan hallitsi suvereenisti maakuntia. Vaasan vaalipiirissä Niinistö ylsi runsaan 80 prosentin kannatukseen 13 kunnassa, Soinin kiriessä parhaana 86 prosenttiin. Niinistön kotikunta Salo jää tässä vertailussa häpeällisen huonoihin lukuihin, vain 72 prosenttiin.

Suomalainen mies

Vaalia on ehditty hehkuttaa milloin sukupolvivaaleina, milloin suvaitsevaisuusvaaleina. Väärin menevät molemmat analyysit. Naaraat nyt vaan rakastuivat Haavistoon, ei siinä sen kummempaa selitystä ole. Kerroinkin jo edellisessä jutussa, miksi näin käy. Ei näiden ehdokkaiden välillä ollut mitään eroa suvaitsevaisuudessa, ellei nyt oteta huomioon ehdokkaiden suhtautumista seksinostoon. Oliko Haavisto siis suvaitsevaisempi, kun suhtautui siihen sallivammin?

Sukupolvivaali on vielä huvittavampi selitelmä. Ehdokkaat kuuluvat samaan sukupolveen, ikäeroa on vain kymmenen vuotta. Ehkä apina-aivot sitten tulkitsevat nuoremman aina ”nuoreksi”? Monet hehkuttivat Haaviston suosion olevan suurinta nuorissa ja eritoten koululaisväestössä. Mistä tällaisia heittoja tulee? Ainoa pätevä tulos nuorten mielipiteistä on nuorisovaali, jonka ensimmäisellä kierroksella Niinistö sai 36 %, Soini 20% ja Haavisto 16% kannatuksen. Repikää siitä nyt sitten sitä nuoruutta.

Haavisto on mennyt itsekin mukaan hypeen. Hän jopa lausui, että Suomi on muuttunut vaalien ansiosta. Ehkei nyt kuitenkaan kannattaisi liioitella. Ihan samat ihmiset täällä on ja ihan samat ajatukset kaikkien päissä kuin aimminkin. Hurmos laantuu, kuten se on aina laantunut, jopa lätkäkultien tai euroviisuvoiton jälkeen. Niinistön analyysi oli paljon realistisempi. Hän sanoi olevansa suomalainen mies. Siitä ei voi antaa kuin kiitosta.

Haavisto -ilmiö oli Kehä kolmosen sisäpuolinen hype. Idioottimaisuudelle antoi liikuttuneet kasvonsa vihreä ex-kansanedustajanaaras Kirsi Ojansuu-Kaunisto. Hänen mielestään vaalipäivän liputuskin oli vain Haavistoa varten ja Haavisto käänsi uuden sivun Suomen poliittisessa historiassa. Haavisto toki melkein voitti Helsingissä, jossa häntä äänestivät korkeastikoulutetut kaupunkilaisnaaraat. Haavistosta eivät sen sijaan innostuneet pelkän vaatimattoman agronomikoulutuksen saaneet maaseudun heinähatut – joiden tuottamalla ravinnolla ne kaupunkilaisserkut kuitenkin elävät.

Helsinkiläiset ja heidän hengenheimolaisensa muissa kaupungeissa, lattekuppiloiden lapsia ja miehiä vihaavat sinkku-uranaaraat määrittelevät itsensä avoimiksi, suvaitsevaisiksi ja kansainvälisiksi. Samaan hengenvetoon he määrittelevät syrjäseutujen urokset sulkeutuneiksi, suvaitsemattomiksi ja impivaaralaisiksi. Ei tarvitse erikseen mainita, kummatko heidän mielestään ovat oikeita ihmisiä. Vaalituloksen selvittyä nuori naaras Jyrki Katainen muotoili tämän (skumpan herkistämänä ja Haaviston kampanjaa kehuessaan) näin: Tolkun yhteiskunta tuli takaisin!

Kansa oli siis tolkutonta ennen Haavisto -ilmiötä? Selkeää tekstiä pääministeriltä ja kokoomuksen nokka-apinalta: Suomessa ollaan jälleen palattu tolkkuyhteiskuntaan, jossa ei pelätä mitään, vaan ollaan rohkeita ja kansainvälisiä. Viime kevään eduskuntavaalien aikainen jyrkkä vastakkainasettelu ja vähän ahdistunut Suomi on nyt jäänyt taakse. Niin sitä pitää. Harvoin kuulee ministerin suusta näin selvää rasismia. Että kun ne ahdistuneet nyt jättivät äänestämättä, kaikki on taas hyvin? Voiko tämän parempaa todistetta rikkaiden empatiapuutteesta enää löytää?

Katainen iloitsi, ettei jytky kestänyt vuottakaan. Minä iloitsen siitä, että Biaudetin lapsekseen hehkuttama antijytky menehtyi jo kaksiviikkoisena. Nyyh, 🙂. Niinistö voitti hypestä huolimatta. Katsotaan sitten kuntavaaleissa, kuka viimeksi nauraa.

Niinistö onneksi tajusi irtisanoutua Kataisen möläytyksestä A -studiossa. Ehkä hän haluaa edelleen pitää etäisyyttä Jyrkiin. Ehkä hän on jo huomannut, päin vastoin kuin kaikkitietävä media, että Jyrkillä on alkoholiongelma. Tikit otsassa ovat siitä vain yksi esimerkki. Ensimmäisen kierroksen vaalihumussa hänet päästettiin nauttineena jopa kameroiden eteen. Tokikaan ministerin henkilökohtainen ongelma ei olisi ainutlaatuinen tapaus Suomen hallitushistoriassa.

Presidentin puolisot herättivät enemmän keskustelua kuin normaalisti. Jenni Haukio on varmaankin kaunis nainen, mutta hieman kylmän ja etäisen vaikutelman hän esiintymisellään jättää. Ei hän edes antanut Saulilleen yhtään julkista pusua voiton jälkeen, vaikka Sauli yritti sellaista kinuta. Yksi minua häiritsevä yleinen piirre on ohut ylähuuli ja sellainen Jennillä nyt sattuu olemaan. Samanlainen on muun muassa Anneli Jäätteenmäellä – ja oli Sylvi Kekkosella. Katselepa Sylvin nuoruudenkuvia, nämähän ovat kuin kaksi marjaa!

Se suuri ero

Mutta oikeastaan, eiväthän suomalaiset maajussit enää ruoki muita paremmaksi julistautunutta kaupunkieliittiä. Sille kelpaa vain soija, tofu, pähkinät sekä sukupuuton partaalla horjuvista tonnikaloista veistelty sushi. Syömisestäkin on suvaitsevaisille tullut keino todistaa kansainvälisyyttään. Peruna, impivaaralaisvilja, maito, muikku ja varsinkin liha ovat out. Suvaitsevaiset ovat jo niin suvaitsevaisia, ettei heille kelpaa enää mikään nurkkakuntainen rahvaanomaisuus.

Maalla eletään niin primitiivisesti, että että siellä jotkut jopa kalastavat haukia ja metsästävät hirviä! Raakaa ja alkeellista. Sitten ne vielä syövät tappamansa lihan ja tekevät takkeja eläinparkojen nahoista. Muita Paremmin Suvaitsevien Ihmisten (MPSI) mielestä tällainen ruokoton elämäntapa pitäisi kieltää. Heidän mielestään lihansyönti pitäisi ylipäätään kieltää kaikilta muilta paitsi heidän omilta pikku mirreiltään ja puudeleiltaan.

Evoluutio muokkaa edelleen myös ihmiskuntaa, vaikka jotkut humanistit muusta haaveilevat. Pieni lohtu tässä on siis se, että eliittisinkut eivät halua lisääntyä. Maajussit sen sijaan haluaisivat lisääntyä, mutta eivät siinä yksikseen onnistu. Pitäisi saada naaras, he ovat vielä niin alkeellisella kehitysasteella. Osa heistä osoittaa heiveröistä kansainvälisyyttä hakemalla vaimon Venäjältä, Thaimaasta tai Virosta. Tämäkin pitäisi MPSI -apinoiden mielestä kieltää, koska he kokevat sen vaaraksi mielenterveydelleen. Näin äkkiä he taantuvat suvaitsemattomiksi ja impivaaralaisiksi, mutta onneksi vain lyhyen silmänräpäyksen ajaksi.

Kaupunkilaisnaaraat julistautuvat muita paremmiksi ihmisiksi ja ainoan oikean elämän asiantuntijoiksi. Viesti menee perille, koska media on täynnä tämän saman lahkon edustajia. Tämä taitaa olla oikeasti se suurin suomalaislauman kahtiajaon syy. Jotkut aivan oikeasti luulevat olevansa parempia ihmisiä kuin muut.

Tämä itsensä muita paremmaksi kokeminen on sekin vain yleiseläimellinen piirre. Kaikki eläimet kuvittelevat näin ja se on tietysti biologisesti tarkoituksenmukaista. Tässä ei ole mitään uutta apinahistoriankaan valossa, ainahan ihmisiä on jaoteltu hyviin ja pahoihin. Kristityt ja muut uskovaiset ovat aina pitäneet itseään muita jalompina, jopa siinä määrin, että ovat keksineet itselleen paratiisin. Muut joutavat helvettiin. Uusin uskonto feminismi ei poikkea tästä säännöstä. Sen verran he ovat erilaisia, että he haluavat paratiisin ja helvetin toteutuvan reaaliaikaisena maan päällä.

Suuruudenhulluudesta vielä

Uutisvirran tuomaa: Pankkiiritroikka vaatii kreikkalaisilta minimipalkan laskemista ehtona lisälainoille. Niinpä tietysti. En ole kuullut, että rikkailta olisi vielä mitään vaadittu. Aina otetaan niiltä, joilla ennestään on vähiten.

Lisää uutisvirtaa: Berliinin Guggenheim -museo suljetaan kannattamattomana. Vuotuinen kävijämäärä on ollut parhaimmillaankin vajaa 150 000 apinaa vuodessa. Berliiniläisten onneksi sitä ei ole pyöritetty verovaroin. Kun kaikkialla saamme kuulla, kuinka yksityistäminen lisää tuottavuutta, sopii ihmetellä, kuinka Suomessa saadaan homma toimimaan julkishallinnon voimin. Hauskaa, kuinka Guggenheimia markkinoitaessa on aina etsitty vertailukohtaa Espanjasta ja oltu viisaasti hiljaa Berliinistä. Onneksi saksalaiset ilmoittivat päätöksestään ennen kuin Helsingin poliitikot ehtivät panna päänsä G-iljotiiniin.

Poliitikkoja keskutteluttaa nyt kaksi asiaa, joilla pyritään suuruutta lisäämään: varuskuntien ja kuntien yhdistämiset. Päivämakasiinissa mukana ollut Kimmo Tiilikainen kehui Puolustusvoimia siitä, ettei se valita säästöpäätöksistä, vaan etsii keinoja täyttää vaatimukset. Mutta eihän se ole kumma, sillä armeija on miesten organisaatio – eikä miehillä ole tapana valittaa. Olisiko parempi, että kenraaleista olisi 50 prosenttia naaraita, niin tässäkin koettaisiin valtaisa uhriutuminen ja valitusrumba? Miehet pysyvät sopimusten takana, naiset yrittävät kyynel silmässä saada vielä vähän lisää. Tästähän se Niinistökin aikoinaan hermostui.

Erikoista, kuinka kokoomus vaatii palkkaneuvotteluissa paikallista sopimista ja vastustaa keskitettyjä ratkaisuja, mutta kuntapolitiikassa onkin sitten eri kello kaulassa. Kuntien osalta paikallisuus on kirosana ja keskitetty ratkaisu eli koko päätavoite. Molemmissa tapauksissa on kyse eläimelliselle suuruudelle kumartamisesta. Kuntapolitiikassa se tapahtuu suoraan ja palkkapolitiikassa välillisesti, koska siinä paikallinen sopiminen hyödyttää suuryrityksiä ja suurpääomaa.

Jos kysytään kokoomuslaiselta Finanssialan keskusliiton toimitusjohtajalta Piia-Noora Kaupilta, niin terveyskulut pitäisi maksattaa sairastuneilla apinoilla itsellään. Jälkipörssissä hänen lääkkeensa terveydenhuollon ongelmiin oli omavastuun lisääminen ja vaatimus kansalaisten taloudellisesta varautumisesta mahdollisen sairastumisen varalle. Ameriikan mallia siis. Hyvä, että se nyt tuli näin suoraan sanotuksi. Sinänsä tässä ei ole mitään uutta, sillä biologia sanoo, että kauniit ja rikkaat apinat ovat muita vähemmän empaattisia. Heidän aivonsa eivät vain tunnista kärsimystä – siksikö he ovatkin kauniita ja rohkeita?

PiaaNoora haluaa Suomen myös Naton jäseneksi ja haluaa paitsi vähemmän ja suurempia kuntia, myös vähemmän ja suurempia varuskuntia. Onko siis niin, että rikkaat paitsi etteivät tunnista huono-osaisuutta, ovat myös muita alttiimpia suuruudenhulluuteen? Ovatko he siis keskimäärin muita enemmän ”eläimellisiä”?

Onko suuruuden suosimisen yksi syy halu olla kohtaamatta toista ihmistä? Pieneen kauppaan tai esson baariin voi olla vaikea mennä, koska on suuri vaara joutua puhumaan jonkun vieraan kanssa. Ovatko sosiaaliset suhteet suurissa kaupunkiyhteisöissä niin kovalla rasituksella, että sosiaalista käyttäytymistä on pakko rajoittaa? Pienessä kyläkaupassa moista vierautta tuskin koetaan, päin vastoin sinne mennään juttelemaan.

PS. Opin tänään, että eduskunnassa on naistenhuone. Ei siis mikään vessa, vaan naisille pyhitetty sali. Alunperin niitä oli kolme, joten kyllä naisten tasa-arvo on tainnut Suomessa vain heikentyä!

2 kommenttia artikkeliin ”69 – PROSENTTIA

 1. Vaalianalyyseissa ei jostakin syystä ole puhuttu mitään Haaviston historiallisen huonosta toisen kierroksen tuloksesta.

  Kaksivaiheisen suoran kansanvaalin voimassaoloaikana jokainen valitun presidentin kilpailija on yltänyt vähintään 46 %:n ääniosuuteen kun Haavisto sai vain 37,4 % äänipotista:

  Vuonna 1994 Rehn hävisi Ahtisaarelle ja sai 46,1 % äänistä,
  vuonna 2000 Aho hävisi Haloselle ja sai 48,4 % äänistä,
  vuonna 2006 Niinistö hävisi Haloselle ja sai 48,21 % äänistä.

  Lähes huomiotta on jäänyt sekin, että vaikka äänestysprosentti jäi alhaiseksi, Niinistö sai absoluuttisestikin enemmän ääniä (1 802 400) kuin kukaan samalla vaalitavalla valittu presidentti ennen häntä.

  > Kapteenilla mandaatti riittävä, perämiehen hypetys liioiteltua 🙂

  1. Näinpä. On hieman erikoista tämä viherhypetys, vaikka Haavisto menestyi kaikkein surkeimmin uuden vaalitavan aikana. Suora kansanvaali suorastaan pakottaa häviäjän saamaan vähintään kolmanneksen toisen kierroksen äänistä, muutenhan presidentti tulisi valituksi jo ensimmäisellä kierroksella. Vihreä ehdokas sai viisinkertaisen äänimäärän puolueensa edellisiin eduskuntavaalilukuihin verrattuna, sininen ehdokas sai kolminkertaisen kannatuksen. Mutta Elisabeth Rehn sai aikoinaan kymmenkertaisen kannatuksen… Sekin ilmiö kuivui pian pois.

   Kun kuunteli tänäistä Politiikkaradiota, niin voisi enneustaa, että seuraava hype syntyy Paavo Väyrysen ympärille. Sen verran hyvin hän puhui. Kansa innostuu hänestä siitä huolimatta, että hän on kepulainen. Eikä ilmiö tällä kertaa perustuisi pelkkään fiilikseen, vaan kumma kyllä asiaperusteisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s