MUSTA KESKIVIIKKO

Jyväskylän seudun matkailun uudeksi vapaa-ajanmatkailun kohderyhmäksi on nostettu aktiiviset naiset ja naisryhmät. Siinä sivussa muistetaan ehkä lapsiperheitäkin. Mutta milloin jossain järjestettäisiin jotain peräkammarinpojille?

Se uutispäivä ei tällä kertaa ollutkaan tiistai, vaan keskiviikko. Ja olikin melkoin ryssäys. Kolmetuhatta apinaa potkitaan kortistoon ja kolmattasataa kuntaa lopetetaan. Siinähän sitä on taas suuruudenhulluutta kerrakseen.

Alhaisen äänestysprosentin aiheuttama huoli kansan yhtenäisyydestä ei kestänyt edes sitä viikkoa, jonka optimistisesti heitin edellisessä jutussani. Huolta kesti vain kaksi vuorokautta. Keskiviikkona hallituksen aikeet saavuttivat huippunsa, kun puolustusvoimat ilmoittivat kahdentuhannen työpaikan lopettamisesta, irtisanomisista ja kuuden varuskunnan lakkauttamisesta. Erityisesti Pohjois-Karjalaa lyötiin taas raskaasti nuijalla päähän. Samaan syssyyn paljastettiin hallituksen suunnitelmat panna neljä viidesosaa kunnista lihoiksi – pakolla, ellei muuten. Kaiken kukkuraksi Nokia aloitti lähtölaskentansa Suomesta. Ensi hätään Salon tehtaalta potkitaan pellolle tuhat apinaa.

Nyt siis pääministerin tolkun yhteiskunta sai kasvonsa. Hallitus on taitavasti etsiskellyt vihollista perussuomalaisista, jotta oma pahuus jäisi huomaamatta. Tämä on sitä yleiseläimellisyyttä meissä: hyökkäys on paras puolustus. Kannattaa tölmätä jonkin viatoman ja ulkopuolisen kimppuun, jos haluaa säilyttää omat kasvonsa. Siksi myös eräs G.W. Bush hyökkäsi Irakiin ja siksi kaikki muutkin johtaja-apinat turvautuvat tähän vuosimiljoonaiseen taktiikkaan.

Jotain kertoo apinoista, että kerta toisensa jälkeen ulkopuolisen vihollisen taktiikka myös toimii – mitä nyt Irak räjähti Bushin syliin. Saa nähdä kauanko kestää, ennen kuin Kupla Katainen puhkeaa. Sama logiikka toimii myös koko lajin tasolla. Tarvitsisimme massiivisen ja vihamielisen alien -uhan, jotta ihmiskunta rupeaisi puhaltamaan yhteen hiileen.

69 – kuntaa

Kaksi naarasta puristi toistensa kättä, kun kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitys luovutettiin eilen ministerille. Valtiovarainministeriön suojissa lymyilevä heppatyttö Henna Virkkunen oli haltioissaan saadessaan 580 -sivuisen tiiliskiven työryhmän puheenjohtajalta Päivi Laajalalta. Selvitys on muutenkin tosi naisellinen, sillä kymmenestä työryhmän jäsenestä kuusi on naaraita. Ei tätäkään opusta kukaan jaksa läpi lukea, saati että ymmärtäisi ja hallitsisi kohtaamansa hallintojargonin. Varsinainen asia piilotetaan massiivisen nippelitiedon alle, kuten kaikissa muissakin hankkeissa, jotka halutaan toteuttaa ilman demokratiaa.

Presidentinvaaleissa haukuttiin apinoita, jotka kyseenalaistivat demokratian toimivuuden Suomessa. Keskiviikon kolme suurta jytkyä todistavat, että arvostelijat ovat olleet oikeassa ja poliitikot vain peittelevät omia virheitään ja himoaan nöyristellä elinkeinoelämän edessä. Lopulta kuntauudistuskin näyttää olevan pelkkä EK:n tilaustyö.

Suomen Kuvalehti paljasti, että hallituksessa suunniteltiin jopa ensi syksyn kunnallisvaalien siirtämistä vuoteen 2014, ettei kuntauudistus vaarantuisi idioottimaisten äänestäjien vuoksi. Että moinen edes tulee jonkun päättäjän mieleen, osoittaa, millaisessa ”demokratiassa” täällä elellään. Ei paljon tarvitse mielikuvitusta päätelläkseen, mistä puolueesta moiset haaveet kumpuavat.

Apinat tuntevat voimatonta raivoa tällaisen mielivallan edessä. Tämä on sitä suvaitsevaiston harjoittamaa suvaitsevaisuuspolitiikkaa. Virkkunen kehuu, kuinka suurkuntien avulla parannetaan palveluita. Jokainen kuntaliitoksen kokenut tietää, että viimeisetkin apinametsien palvelut katoavat liitosten myötä. Edes tuottavuus ei välttämättä koon myötä parane. Näin kertoo Maria Solakiven ja Matti Virénin tutkimus Kuntien henkilöstö, tehokkuus ja kuntakoko (2006):

Tutkimuksen pääasiallinen tulos on se, että suureen kuntakokoon näyttää liittyvän useita tehokkuutta heikentäviä ja kustannuksia kasvattavia tekijöitä, joiden vuoksi on suhtauduttava varoen ajatukseen kasvavien skaalaetujen olemassaolosta kuntasektorilla.

No tämänhän kaikki tietävät toki pelkällä perstuntumalla, mutta hyvä, että se näin tutkimuksenkin arvovallalla (varovasti) sanotaan. Eikä tämä ole ainoa tutkimus. Hallitus ei näköjään katso tarpeelliseksi lukea mitään aiemmin tehtyjä papereita? Ei tietenkään, ei kukaan halua tietää mitään oman missionsa vastaisista dokumenteista.

Olisin tehnyt työryhmää paremman selvityksen viidessä minuutissa. Olisi tullut halvaksikin, sillä olisin tyytynyt 1100 euroon. Meillähän on jo valmiina 19 maakuntaa, jotka ovat aikojen kuluessa muotoutuneet inhimillisten tarpeiden mukaisiksi yhteistoiminta-alueiksi. Tämä olisi hyvä pohja uudistuksille, mutta jostain syystä se ei hallitukselle kelpaa. Ja jostain syystä Laajalan selvityksestä on jätetty ruotsinkielisten Ahvenanmaa kokonaan pois!

Jostakin syystä koosta on tullut juuri tälle hallitukselle päähänpinttymä. Ei kuntien ongelmia pelkällä rajalotolla ratkota. Suurin haaste kun on terveyssektori ja sen kulut. Siihen ei tällainen kuntauudistus tarjoa mitään eväitä. Terveydenhuolto pitäisi järjestää kunnista riippumattomasti täysin uudelle pohjalle, vaikkapa osuuskuntamallilla. Vasta sen jälkeen voitaisiin realistisesti ryhtyä pohtimaan kuntien rajakysymyksiä. Hallitus nousee tässä perse edellä puuhun. Karhuko siellä puun juurella ärhentelee?

Hallituksen ajatusmalli tässä lienee se, että suurkuntiin on helpompi houkutella lääkäreitä, kunhan kaikki pienet terveyskeskukset on kuntaliitoksilla ensin saatu lopetetuiksi. Kokoomuksen mielestä terveyskeskuksia ei ylipäätään edes tarvita, koska apinat voivat mennä Mehiläiseen ja muihin veroparatiisiyhtiöiden ylläpitämiin yksityisiin palveluparatiiseihin.

Mutta oikeasti, kyllä hallituskin tietää, ettei Suomi toimi 69 kunnalla. Oikeasti hallituksen tavoitteena on noin 140 kuntaa. On vain ovela keino panna työryhmä esittämään puolta pienempää lukumäärää. Kun vastustajat ovat polttaneet päreensä loppuun, he tyytyväisinä tyytyvät torjuntavoittoonsa 140 kuntaan. Ja näin kaikki ovat tyytyväisiä…

Saa nähdä, miten käy hallitussovun. Yllättäen näyttääkin käyvän niin, että suurimmat intohimot kuntaliitoksia vastaan nähdään äärisuvaitsevaisten asuttamalla pääkaupunkiseudulla. Peruspalveluministerikkö Maria Guzenina-Richardson tyrmäsi jo ennen selvityksen julkistamista Espoon, Vantaan, Helsingin ja Kauniaisten yhdistämisen! Näin ikkään.

Jos minulta kysyttäisiin, Helsinkiä pitäisi jatkaa pohjoisessa vähintään Hyvinkään rajalle saakka. Muutenkin Uusimaa on Laajalan ehdotuksessa jätetty kumman repaleiseksi. Ikään kuin puhti olisi työryhmältä loppunut juuri Helsinkiä lähestyttäessä.

Kontiolahti vs. Dragsvik

Puolustusvoimien raju rukkaus sisältää karmeudessaan myös säälittävää itsekeskeisyyttä. Se kertoo karua kieltään siitä, kuinka hallituksen piirissä vähät välitetään syrjäseutujen hyvinvoinnista tai edes maanpuolustuksesta, kun toisessa vaakakupissa on eliitin vakiintuneiden etujen puolustaminen.

Kuusi varuskuntaa tai joukko-osastoa siis lakkautetaan. Suurimmalla osalla toimista on lähinnä maakunnallista vaikutusta, mutta paikoin myös dramaattinen pommi kuntatalouteen. Yhdellä päätöksellä on kuitenkin valtakunnallista merkitystä ja se on Kontiolahdella sijaitsevan Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttaminen. Se on Itä-Suomen ainoa jalkaväen joukko-osasto. Se on Kontiolahden toiseksi suurin työllistäjä, joka ylläpitää noin 500 työpaikkaa 14 000 apinan suuruisessa kunnassa, joka valittiin vuonna 2003 Suomen luovimmaksi kunnaksi. Kunnanjohtaja Jari Willman muotoili lakkautuspäätöksen niin, että Itä-Suomeen muodostuu sen myötä ammuttava aukko

Pohjois-Karjalan prikaatilla on kokoaan suurempi aluepoliittinen merkitys. Sen sijaan keskellä Ruuhka-Suomea, Tammisaaren Dragsvikissä sijaitsevalla Nylands Brigadilla on pelkkä kielipoliittinen merkitys. Puolustusministeri Stefan Wallin valitsi kielipolitiikan maanpuolustuksen, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon sijaan. Tämä yksi päätös on se syy, miksi RKP keväällä ylipäätään halusi puolustusministerin pestin itselleen. Kertoohan tämä taas kerran siitä, millaisilla arvoilla ja aivoilla maatamme johdetaan. Tuleeko turvallinen olo?

Kummassa muuten luulet kiinteistöjen arvon olevan huipussaan, merenrantatontilla Tammisaaressa vai korpikuusen alla Karjalan vaaroilla? Ratkaisu ei siis millään tavalla ollut edes puhtaan taloudellisesti harkittu.

Ruotsinkielisillä on tietysti oikeus suorittaa varusmiespalvelus omalla kielellään, mutta ei se vaadi oman varuskunnan ylläpitoa. Upinniemi on linnuntietä 50 kilometrin päässä Dragsvikistä ja sekin on meren rannalla. Ehkeivät ruotsalaispojjaat vain halua samaan Sotkuun alhaisemmalla kehitystasolla olevien suomea puhuvien apinoiden kanssa? Wallinin päätöstä on vaikea perustella millään muulla kuin rasismilla.

Kansainvälisyyttä

Jos saan ennustaa, Nokian pääkonttori tai edes tuotekehitys ei ole Suomessa enää viiden vuoden kuluttua. Intialaiset osaavat sen paremmin (tai ainakin halvemmin) ja johtaja katselee maailmaa mieluummin jostain muualta kuin tunkkaisesta Keilaniemestä.

Työ muuttaa Salosta Kiinaan ja muihin halpamaihin. Se on sitä kansainvälisyyttä. Turha on salolaisten siis valittaa. Lyhytaikainen lohtu voi tulla siitä, että Nokia toimii tässä kuten Suomen hallitus. Se ilmoittaa ensin antavansa potkut korkeintaan tuhannelle apinalle. Sitten kun lopulliseksi luvuksi muotoutuu jotain 800, kaikki ovatkin iloisesti yllättyneitä: kyllä se Nokia on sittenkin niin söpö yhtiö – ja erityisesti sen pomo Stephen Elop. Semmoinen lutuisa.

Hallitus lupaa rahaa Salon ahdinkoon. Ainahan Suomessa valtio maksaa yrityselämän toilailut. Toista se oli Saksassa, josta Nokia muutama vuosi sitten pani ihmisiä kilometritehtaalle. Siellä laskun maksoi Nokia itse, eivät veronmaksajat. Bochumin irtisanotuille ladottiin 80 000 euroa käpälään ja Nokia joutui lisäksi hyvittämään osavaltiota 30 miljoonalla eurolla, koska se ei ollut täyttänyt saamiensa yritystukien ehtoja. Suomessa yritysten yhteiskuntavastuulle asetetaan eurooppalaisittain ylipäätään poikkeuksellisen alhaiset vaatimukset.

Kansainvälisyyttä tämäkin: Suomessa lääkärien ei enää tarvitse osata suomea. Apteekeissa sitten arvotaan, mitä se lääkäri on mahtanut tällä kertaa ajatella. Potilaan hyvinvointi on hävinnyt kansainvälisyydelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s