MIKSI?

Ihmislajin suurin Ongelma ei ole ilmastonmuutos, ei edes köyhyys tai luonnonvarojen liikakäyttö. Ei se ole ydinase eikä Joseph Kony. Ei se ole raiskaaminen, rasismi, sota, tytöttely eikä kiusaaminen. Ei se ole mitään, mikä saisi median revittämään aukeamanlevyisiä otsikoita. Ei se vetoa tunteisiin niin kuin lapsia kuljettaneen bussin törmääminen tunnelin seinään. Ei edes vuolaasti hehkutettu sosiaalinen media jaksa siitä innostua. Silti se on jo jokaisessa meissä.

Ongelma on tunnettu vuosikymmenten ajan. Poliitikkojenkin on pakko siitä tietää, sen verran ovat tutkijat sentään saaneet kerrotuksi. Mutta koska siitä ei saa järkyttäviä ja tunteisiin vetoavia kuvia, siitä ei kukaan tunnu olevan huolissaan – tutkijoita lukuun ottamatta. Koska se romahtaa vasta tulevien sukupolvien niskaan, se ei oikeasti kiinnosta päättäjiä, jotka voisivat sille vielä jotain tehdä. Euroopassa pannaan kaikki voimavarat eurokriisin hoitoon, vaikka se on hyttysen ininää, jos sitäkään, tämän todellisen Ongelman rinnalla.

Kaikkien suurimpien ongelmien taustalla on yleiseläimellinen ahneus, jonka paisumisen määrättömiin mittasuhteisiin vasta Homo sapiensin keksimä rahatalous on mahdollistanut. Se on tämänkin Ongelman taustalla. Siihen voitaisiin vielä puuttua, jos päättäjät olisivat jotain muuta kuin tunteella toimivia apinoita. Ilmastonmuutosta ei voi enää estää, tälle voitaisiin luultavasti jotain tehdä – vitun rankalla politiikalla ja hyvällä tuurilla tosin.

Ilmastonmuutos ja ne muut pienet ongelmat eivät tapa koko lajia, ne tappavat vain osan. Tämä Ongelma sen sijaan uhkaa hävittää kaikki Homot Telluksen kamaralta. Toivoa tietysti sopii, että joku alkuperäiskansa viidakkojensa kätköissä selviytyisi hengissä samaan tapaan kuin aiemminkin ihmiskunnan historian pullonkauloissa. Se mahdollistaisi uuden ihmislajin synnyn. Evoluution kannalta kyseessä olisi vain normaali muutos ja kehitys.

Ongelma on se, että kyllästämme itsemme kemikaaleilla. Ihminen myrkyttää itse itsensä hengiltä. MIKSI se ei kiinnosta päättäjiä?

YLE Fem esitti eilen ruotsalaisen Stefan Jarlin dokumentin Kemikaalikuorma. Kiitos tämänkin ohjelman tekijöille, taas kerran joku jaksaa herätellä meitä ruususen unesta. Luultavasti sille käy niin kuin kuin kaikille aiemmillekin herättely-yrityksille – tämäkin on jo kaksi vuotta vanha ohjelma. Jos joku olisi herännyt, se olisi jo tapahtunut. Vai muistatko yhdenkään poliitikon paasanneen siitä, että kemikaaliteollisuus myrkyttää meidät ja erityisesti lapsemme? Onko ensimmäistäkään työryhmää perustettu panemaan suurteollisuutta aisoihin?

Yleisradio kätki ohjelman vähemmistökanavan myöhäisiltaan. Kuukauden päivät sen voi katsoa Areenasta. Torjunta-aineita, palonsuoja-aineita, PCB:tä, ftalaatteja, fluorattuja kemikaaleja, hormonihäiritsijöitä, lääkejäämiä, bisfenoli-A:ta… Sinustakin löytyy satoja vieraita kemikaaleja, joiden yhteisvaikutuksesta kukaan ei tiedä yhtään mitään. Mutta paljon tiedetään yksittäisten aineiden vaikutuksista. Monet niistä aiheuttavat ongelmia nimenomaan miehille: sperman laadun heikkenemistä, hypospadiaa, kivessyöpää, sukuelinten epämuodostumia, ylivilkkautta, autismia, älyllisen kehityksen häiriöitä, käyttäytymishäiriöitä, oppimisvaikeuksia, nuorisorikollisuutta, yleistä feminisoitumista. Naisten kemikaalikuorma kevenee, kun he synnyttävät ja imettävät. Ikävä vain, että se kevennys siirtyy vauvoihin. Lapsista löytyykin suurempia myrkkypitoisuuksia kuin aikuisista. Ja lastenhuone on kodin saastunein huone…

Istumme aikapommin päällä, biologi Stefan Edman sanoo. Sotien jälkeen kemikaalien käyttö on 500 -kertaistunut.

Sama kuvio tässä pohjimmiltaan toistuu kuin talouskriiseissäkin. Aikajana vain on toinen ja pankkien tilalla teollisuus. Suuryritykset käärivät voitot, mutta laskun maksavat veronmaksajat, kun terveydenhuollon kustannukset pomppaavat sfääreihin. Eivät naisetkaan ole turvassa. Hormoni- ja kemikaalialtistus näkyy monien ”tavallisten” sairauksien lisääntymisenä: rintasyöpä, diabetes, allergiat, liikalihavuus, immuunisairaudet… Jossain vaiheessa mistään ei vain enää löydy tarpeeksi rahaa hoitaa kaikkia seurauksia. Ja sitten se kaiken loppu: jossain vaiheessa miesten lisääntymiskyky lakkaa kokonaan. Sääli niitä viimeisiä ihmisiä, jotka eivät vanhetessaan saa minkäänlaista hoitoa. Ei ole mukava kitua hitaasti hengiltä, kun kukaan ei ole auttamassa eikä edes seurana.

Kemikaalien terästämä hormonisota iskee kaikkein ikävimmin uroksiin, siksi kai tämä Ongelma niin vähän ketään kiinnostaa. Jo nyt kala- ja sammakkokoiraat vaihtavat sukupuolta altistuessaan ympäristöön joutuville estrogeeneille. Joko se näkyy ihmiselläkin siinä, kuinka laajasti meillä hehkutetaan nykyisien muuttuneen aikaisempaa ”pehmommiksi”? Eihän tällaista Ongelmaa edes kannata vähentää, jos se vain parantaa ”tasa-arvon” toteutumista!

Jos ihmiskunnan tulevaisuus kiinnostaa, Sinun on parasta katsoa tämä dokumentti!

PS. (21.3.) Tuolta Areenasta dokumentti häviää 14.4.2012. Ruotsiksi tekstitettynä ja kuuteen osaan pätkittynä se löytyy myös YouTubesta:

Dokumentista on hyvä bloggaus täällä: Kaikki, mitä et halunnut tietää kemikaaleista.

Lisää aiheesta vaikka näistä linkeistä:

Jälkimmäinen linkki johtaa Kemikaalicocktail -blogiin, jota kirjoittaa upea nuori naaras, Noora Shingler. Kannattaa seurata, jos kauneus ja terveys kiinnostavat…

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s