MAKAKIFILOSOFIAA: Seksuaalinen kannibalismi

Elokuvaohjaaja James Cameron sukelsi merten syvimpään kohtaan, Mariaanien hautaan. Mikä mahtoikaan olla median välittämä tärkein viesti tästä urosapinan (luonnollisestikin se oli uros) uroteosta: ”Cameron twiittasi meren pohjasta!” Voi herran pieksut sentään mitä journalismia. Ei tainnut Cameronin twiitti kuitenkaan pärjätä Rihannan twiittikuvalle, koska tähtönen siinä keikistelee ilman paitaa…

Mariaanien hauta sijaitsee Japanista etelään. Katselinpa lauantaina pitkästä aikaa Avaraa Luontoa. Areenassa on vajaan kuukauden ajan nähtävillä uusseelantilaisen yhtiön tuottaman Elämän mahti -sarjan osia, joissa esitellään evoluutiota. Jaa, mutta uskaltaako tässä enää puhua mitään Uudesta Seelannista, kun siellä ollaan sitä mieltä, ettei Suomessa kunnioiteta naarasapinoita? Mikä onkaan tehokkaampi tapa mollata ”naapuria” kuin naaraskortin käyttäminen? Ja mikä onkaan parempi todiste suomalaisfeministien lähetystyön onnistumisesta kuin Telluksen toisella puolella vaikuttavan liikenneministeri Gerry Brownleen puheet?

Elämän mahdin viimeinen osa kertoo Japanin erämaista. Siis mitä? Meillehän on luotu sellainen mielikuva, että Japani on pelkkää kaupunkia. Mutta sieltä löytyy myös metsiä, jokia, vuoria – ja kuumia lähteitä. Ohjelmasta sai käsityksen, että Japanissa on mielenkiintoisempi luonto kuin Suomessa konsanaan. Siellä elää muun muassa maailman harvinaisin kissaeläin, iriomotenkissa (Felis iriomotensis), joita on alle sata yksilöä. No meillä Suomessa uiskentelee maailman harvinaisin hylje, saimaannorppa (Pusa hispida saimensis), alle 300 yksilöä. Nipponissa elää myös kaksi apinalajia. Tähän haasteeseen emme pysty millään ilveellä vastaamaan. Olemme auttamatta luusereita.

Se Japanin mielenkiintoisempi apinalaji on japaninmakaki (Macaca fuscata). Niiden laumoja johtavat naaraat, päinvastoin kuin sillä toisella valtalajilla. Onko makakiyhteisö siis tasa-arvoinen? Kattia kanssa, se käyttäytyy tasan yhtä idioottimaisesti kuin serkkunsa ihmisapinakin. Puoli vuosisataa sitten makakit keksivät, että vähintään Suomen veroista talvea voi mennä pakoon kuumiin lähteisiin. Siellä olo on kuin kylpylässä. Tottahan toki empaattiset ja ylivoimaisen loistokkaat naarasjohtajat haluavat, että koko laumalla on mahdollisuus päästä lämmittelemään ja akkujaan lataamaan?

Niinhän sitä luulisi, jos on liikaa kuunnellut naistutkijoiden jorinoita. Onneksi meillä sentään on vielä biologeja. He ovat selvittäneet, että johtajanaaraat päästävät kylpylään vain naispuoliset sukulaisensa ja omat jälkeläisensä. Urosten ja rupusakkinaaraiden pitää lumihangessa ja 40 asteen pakkasessa pää kallellaan seurata etuoikeutettujen paratiisi-ilakointia.

Ai kuinka inhimillistä! Ja lisää ahneutta seuraa. 48 vuoden harjoittelun jälkeen etuoikeutetut naiset oppivat myös loistaviksi sukeltajiksi. Ne pystyvät olemaan veden alla jopa minuutin keräämässä lähteeseen heitettyjä vehnänjyviä. Poreallas on siis paitsi rentoutumispaikka myös itsepalveluravintola. Uusi kulttuuri hyödyttää kuitenkin vain johtajan lähipiiriä, sillä miehet ja muut ala-arvoiset lauman jäsenet joutuvat edelleen kaivamaan ruokansa lumen alta.

Oikeastaan voisimme siirtoistuttaa japaninmakakeja Suomeen, niin sittenhän meillä pian vallitsisi täydellinen tasa-arvo!

Kerrottiin ohjelmassa toki urostenkin elämästä. Oli hieman huvittavaa katsella kuinka japaninjättisalamanteriurokset (Andrias japonicus) taistelivat pääsystä naaraan selkään. Todellisuudessa siinä taistelussa leikki oli tietenkin kaukana. Nämä salamanterit pystyvät poikkeuksellisen hyvin hengittämään veden alla ihonsa kautta ja eräällä sammakkolajilla on samanlainen ominaisuus. Roikkuvanahkaisen sammakkolajin koiraat pystyvät elämään veden alla viikkokausia. Ne ovat niin halukkaita, että yrittävät naida melkein kaikkea liikkuvaa, myös taimenenpoikasia. Ihminen ei siis ole ainoa laji, joka on keksinyt eläimiin sekaantumisen.

Japanilaisen lehtisammakkonaaraan kimpussa puolestaan voi olla panopuuhissa yhtä aikaa toistakymmentä urosta. Ihmislaji ei siis ole keksinyt edes ryhmäseksiä.

Yksineuvoisten lajien uroselämällä on lajista riippumatta perimmältään vain yksi tarkoitus. Se tarkoitus on siittiön tai parhaassa tapauksessa useammankin ujuttaminen saman lajin naaraisiin. Naaraat valitsevat parhaat siittiöt, joten kaikki urokset eivät koskaan pääse toteuttamaan elämänsä tarkoitusta. Monilla lajeilla suurin osa populaatiosta on näitä syrjäytettyjä ja turhanpäiväisiä otuksia, jotka toki laumaeläimillä kelpaavat sotimaan naaraiden pitämiseksi hengissä.

Hämähäkkieläimillä, hyönteisillä, katkoilla, kotiloilla, hankajalkaisilla ja pääjalkaisilla on havaittu seksuaalista kannibalismia. Hämähäkeillä ja skorpioneilla se on jopa melko yleistä. Australialaisesta punaselkähämähäkistä (Latrodectus hasseltii) on jostakin syystä tullut eräänlainen ilmiön symboli. Kun naaras syö parittelun yhteydessä tai sen jälkeen uroksen, kyse on tietysti äärimmäisestä itsekkyydestä. Kun naaras on löytänyt huippugeenit, se varmistaa, ettei yksikään toinen naaras voi niistä enää nauttia.

Yksiavioisuus lienee vain hieman loivennettu seksuaalisen kannibalismin muoto.

2 kommenttia artikkeliin ”MAKAKIFILOSOFIAA: Seksuaalinen kannibalismi

  1. Kiintoisa blogi Sullakin! Tervetuloa kirjoittamaan, näytät aloittaneen vasta tämän vuoden puolella.

    Saimaannorpan kohtelu on todella käsittämätöntä pelleilyä. Veronmaksajien rahoja lahjoitetaan vesienomistajille, jotta nämä eivät tappaisi uhanalaista eliölajia sukupuuttoon! Nyt tämä muutaman kuukauden verkkokalastuskieltokin näyttää olevan heille liikaa, eivätkä he edes kalasta elannokseen, vaan huvikseen. Suurin osa näistä apinoista on mökkiläisiä – siis niitä kaupunkilaisia, jotka kansainvälisyyttä uhkuvina citypelleinä haukkuvat maalaiset impivaaralaisiksi…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s