MITÄ AJATTELIN TÄNÄÄN

Vasen laitahyökkääjä Paavo Arhinmäki on Stefan Wallinin tähdittämän ’Team Heiluvakorvaisten’ uusin vahvistus. Oman erityisavustajan nimittäminen turhanpäiväisen joukkion ansiottomaksi palkkionsaajaksi ei nyt vaan ole kestävää politiikkaa, ei vaikka Veikkauksen kuinka väittäisi tarvitsevan ”poliittista ohjausta ja yhteiskunnallista otetta”. Mihin maailman parhaat johtajat hallituksia ylipäätään tarvitsevat? Mihin me ylipäätään tarvitsemme konsulttiarmeijaa, josta on enemmän haittaa kuin hyötyä?

Turha luuulla, että tässä nyt kaikkia ajatuksiani paljastaisin, roiseimmat vaan. Eivät ne olisi kaikki niin kiinnostavia, että jaksaisit oikeasti innostua. Olisi tuolla pitkä jono oikeitakin juttuaihioita odottamassa, mutta silti sorrun aina tällaiseen sijaistoimintaan ja rääpäisen jotain siitä, miltä juuri nyt tuntuu. Taitaa mulla olla jonkin sortin naistyypin aivot, vai millä moinen selittyy? Toisaalta kuitenkin aivotestit pukkaa ääriäijämäisiä tuloksia. Ehkä olen ainutlaatuinen sekasikiö?

No siinähän se tuli. Ainutlaatuinen. Useimmat apinat haluavat olla jollakin tapaa ainutlaatuisia, vaikka olemme pelkkiä taviksia. Tänään tämä tavis heräsi poikkeuksellisesti kukonlaulun aikaan. Oli pakko, kun terveydenhuolto oli jälleen keksinyt virittää minulle päivän ensimmäisen ajan. Suosikkinaaraani ystävällisellä kyydityksellä olin resepsuunissa jo hyvän tovin ennen kahdeksaa.

Naistenlehtiä

Päivän uutisaviisi ei ollut vielä odotustilaa saavuttanut. Viehättävänoloinen vastaanottovirkailijatar kertoi, että lehti saapuu heille vasta kymmenen tienoilla. Kumma, miten sen tulo tähän osaan sairaalaa kestää niin kauan, vaikka se löytyy pääaulan vierestä heti aamuvarhaisella. Piti siis tyytyä vanhoihin naistenlehtiin. Olet varmaan huomannut kaikissa terveydenalan odotustiloissa vallitsevan epätasa-arvon: tarjolla olevasta luettavasta noin 95 prosenttia on naistenlehtiä. Taas kerran miehiä sorretaan, eikä siitä tasa-arvovaltuutettu varmasti ole pätkääkään kiinnostunut.

Joo joo, ymmärrän niiden lehtien olevan hoitsujen hyväntahtoista talkootoimintaa, kun tuovat omaisuuttaan potilaiden (eikun anteeksi asiakkaiden) ajanvietteeksi. Hoitajattaret ovat naaraita ja lukevat naistenlehtiä. Siispä asiakkaatkin lukevat naistenlehtiä. (Miksi muuten rikkaat mieslääkärit eivät osallistu talkoisiin?). Käteen sattui vuodentakainen Me Naiset, ehkäpä siksi, että kannesta katseli Bettina Sågbom, tuo kiihottavuudessaan lähes Baba Lybeckin veroinen suomenruotsalaisnaaras.

Olen aivan aseeton Baban edessä. Että naaras voikin olla noin seksikäs ja vielä pystyy nauramaan koko ajan puhuessaan! Sitä olen vaan pitkään pohtinut, mahtaako Baba olla Juhani Ahon aikalaisen, lääkäri E.W. Lybeckin jälkeläisiä.

E.W. perusti vuonna 1904 Vilppulaan Elämänmäen hermotauti- ja luonnonparantolan. Siellä hoidot perustuivat moderniin ajatukseen, jonka mukaan ihmisapina on osa luontoa ja luonnonkauneus sinänsä on parantava elementti. Parantolan asiakkaina nähtiin nimekkäitä taiteilijoita Juhani Ahosta Ilmari Kiantoon, F.E. Sillanpäähän, Mathilda Wredeen ja Akseli Gallen-Kallelaan.

Lybeck oli intohimoinen perhokalastaja ja perehdytti Juhani Ahoakin lajin salaisuuksiin. Hän saattoi kuitenkin mennä äärimmäisyydestä toiseen. Niin kävi myös myös kalastusharrastukselle, joka loppui siihen hetkeen, kun häneltä legendaarisella Huopanankoskella pääsi suuri taimen karkuun.

Lybeck teki itsemurhan 54 -vuotiaana. Tulipa tämä mieleen, kun siinä Me Naisissa oli taas feminististä valitusta tuntemattoman arabinaaraan kokemasta väkivallasta, joka oli pilannut tämän kaunottaren kasvot. Dramaattista ja erittäin ikävää ilman muuta. Aiheesta pitää puhua, mutta kannattaisi muistaa, ettemme koskaan näe kuvia niistä miehistä, jotka joku riivinrauta on henkisesti palasiksi raadellut tai jopa siihen viimeiseen ratkaisuun ajanut.

Bettinan juttua mainostettiin alkoholismiuhriudella. Olin alkoholiongelmaisen läheinen. Häpeä hellitti ja toipuminen alkoi, kun ymmärsin, etten ollut vastuussa toisen aikuisen juomisesta. Juttu ei kertonut, kenen alkoholismia Bettina on joutunut seuraamaan. Varmaan toteamus on hänen osaltaan oikea, mutta ei sitä yleisellä tasolla aivan näin helposti voi sivuuttaa. Parisuhteessa tulee usein tilanteita, joissa juomiseen on syynsä myös sillä uhrin roolia päälleen sovittelevalla. Ilmiö tulee niin kaukaa kehityshistoriasta, ettemme pysty sitä edes ymmärtämään. Jo banaanikärpäsillä nähdään, että seksin pihtaaminen saa urokset juomaan. Repikää siitä tasa-arvoa.

Suomenruotsalaiseen tapaan Bettina harrastaa pujehtimista. Hän kuitenkin rakastaa yksinäisyyttä ja luovii mieluummin hiljaiseen puokamaan kuin sosiaalisuutta uhkuvaan satamaan. Harvoin voi lukea kenenkään puhuvan näin viisaita sanoja: Taisin tykätä jo lapsena enemmän eläimistä kuin ihmisistä. Olen nytkin sitä mieltä, että lajina ihminen on epäonnistunut. Tuhoamme ympäriltämme kaiken, emmekä kehity mihinkään.

Näin avoimesti Bettina kertoo ajattelevansa ihmisyydestä suurin piirtein samalla tavalla kuin Jokelan kouluampuja Pekka-Eric Auvinen: Humanity is overrated. Niinhän se on. Mutta Suojelupoliisi tuskin Bettinaa tarkkailee, vaikka hän sen näin julkisesti sanoo. Varsinkaan nuorten miesten ei silti kannata tällaisia naamakirjaansa runoilla, ellei välttämättä halua nimeään Supon listoihin. Ja terveiset vaan sinne Ratakadulle!

Orivesi on nyt vuorostaan ikävissä otsikoissa. Taas joku sekopää on ammuskellut, mutta onneksi vain tyttöoppilaan isä sai osuman. Kovasti on uutisointi ollut ristiriitaista. Yle kertoi sankariopettajasta, joka sai pidettyä terroristin luokanoven ulkopuolella. Toisaalla taas sanotaan, että koulun ovet oli ehditty lukita ennen ampujan saapumista. Oppilaat vietiin debriefingtilaisuuteen, jossa seurakunnan henkilöstö heille jotain yritti höpöttää. Toiset tällaista tarvitsevat, suurin osa ei. Toivottavasti tilaisuuteen osallistuminen ei ollut pakkoruotsin tapainen velvollisuus. Ja taas viriää viikon kestävä ihmettely ilmiön syistä. Ainakaan vielä ei kukaan keskustelijoista näytä ymmärtäneen sitä, minkä paljastin jo vuosia sitten.

Naistenlehti jäi kesken, kun hoitaja kutsui minut käsittelyyn. Tällä kertaa hartioista murskattiin kalkkia voimakkaalla ultraäänellä. Kaikkea uutta sitä vielä oppii vanhoilla päivillään. Verhon takana haastateltiin juurikin samanikäistä naarasta eikä siinä voinut välttyä kuulemasta hänen ongelmiaan. Hoitaja osasi kertoa vaivastani havainnollisemmin kuin lääkärit olivat osanneet. Hän myös järjesti homman niin, ettei minun tarvinnut tulla sairaalalle uudestaan iltapäivällä, niin kuin joku fiksu ajanvaraaja oli etukäteen päättänyt. Lääkäri raivasi minulle saman tien aikaa, joten säästin monta arvokasta tuntia ja sain kirjoitetuksi tämän jutunkin kaikkien(?) teidän iloksi(?).

Lääkärin huoneessa

Näin siis hommat hoidetaan julkisessa terveydenhuollossa. Aivan turhaa ja ylimitoitettua on se leimaaminen, jolla julkista palvelujärjestelmää haukutaan. Mollauskampanjaa käy lähinnä yrityselämä kokoomuksen ja vihreiden tuella. Pontimena on tietysti se sama ahneus, josta olemme saaneet esimerkkejä runsain mitoin viime(kin) aikoina. Ensisijaisena tavoitteena on saada sairaiden rahat yritysjohtajien elämää sulostuttamaan, ei potilaiden etu ja paras hoito. Juttelinkin aiheesta toissapäivänä erään lääkäriksi valmistuneen tytön isän kanssa. Tytär ei periaatteessakaan mene yksityiselle puolelle töihin, sillä hän on vastuullinen persoona. Jos veronmaksajat ovat hänet kouluttaneet, niin veronmaksajien eteen hän haluaa myös oppinsa käyttää. Tuli siihen samaan keskusteluun mukaan eräs äiti, jolla oli kokemusta brittisysteemistä. Hänen mukaansa Englannissa lääkärit eivät edes voi mennä yksityiselle töihin.

Kävin siinä välissä sitten lääkärin huoneessa. Murskausta jatkettiin neulalla tökkimällä. Melko pienikokoinen naislääkäri, jonka valkotakin kaula-aukosta näkyi pelkkää ihoa. Kun hän joutui työskentelemään kasvojeni edessä parinkymmenen senttimetrin etäisyydellä, saattaa ehkä aavistaa, mitä siinä tuli mieleen. Aivan oikein arvattu. Hän ei ole missityyppiä, mutta jostakin syystä häntä oli aivan pakko himoita. Hänellä on herkullisia piirteitä, joita en nyt aio sen enempää kuvailla. Onneksi lääkärit eivät sentään osaa ajatustenlukua. Vai osaavatko? Eihän siinä edes mitään yliluonnollisia kykyjä tarvittaisi, oikeiden johtopäätösten tekemiseen riittäisi raaka logikka. Onneksi lääkärit ovat inerttejä ammattilaisia. Ja kun piikki on lihassa, ajatustensa toki toivookin pysyvän asiassa.

Tänään mediassa on hehkutettu Aleksi Bardyn uutta elokuvaa, joka kertoo ex-presidentti Tarja Halosen vuodesta. Jos joku ei nyt ole vielä kuullut, niin tänään on elokuvan rahvasensi-ilta. Eliitti on tietysti jo omat näytöksensä nauttinut. Aleksi sanoo, ettei ole tehnyt Tarjasta ihannoivaa elokuvaa, mutta ainakin YLE:n haastattelussa hän nuoleskeli räävittömästi. Halonen ei tunnetusti voi ylpeillä ulkonäöllä, mutta onko hänessäkin sitten niitä salattuja intohimon kohteita? Muuten on vaikea selittää, miksi noita nöyristelijöitä riittää ja miten se Arajärven Pena ylipäätään jaksaa. Toisaalta, ehkä minäkin sopertelisin vuolaasti, jos olisin päässyt matkustelemaan vuoden ajan ykkösluokassa maapalloa ristiin rastiin. Who knows.

Paljastus feminististä: edes Halonen ei halua koskaan kuvaan ilman meikkiä!?!

Radiossa haastateltiin myös Tamminiemen museonjohtajaa, koska huomenna Se Museo avautuu rahvaalle kahden vuoden remontin jälkeen. Tungosta odotettavissa. Mutta miksi Tamminiemi on nyt vaaleanpunainen? Siksikö, että museonhoitajana toimii naaras, Aino-Maija Kaila? Aino-Maija kertoi, että Urkki ja Sylvi nukkuivat omissa makuuhuoneissaan. Remontti puolestaan paljasti, että tällainenkin arvorakennus on aikoinaan pilattu lateksimaalilla ja lastulevyllä…

Lääkäri esitti, että voitaisiin varata vielä yksi aika, jonka voisin perua, jos siltä tuntuu. Arvelenpa, ettei tunnu siltä.

Johtajaähky

Bussissa matkalla apinametsään ei tällä kertaa ollut mitään ihailtavaa. Niinpä aivoissa oli tilaa ajatuksille. Niitä ilman ei näköjään voi olla, ne tulevat tilaamatta ja pyytämättä, vai miten se nyt menikään. Keskiviikkona pidettiin ahneuden yhtiökokous, jossa poikkeuksellisesti kuultiin myös arvostelevia sanoja. Pienomistajat ne siellä vaan aukoivat päätään, suuromistajat istuivat eturivissä ja olivat hiljaa – tai sitten selittelivät olennaista olemattomaksi, kuten ministerin arvonimellä palkittu Christoffer Taxell (rkp). Yhtiön toimitusjohtaja pyysi jopa anteeksi, vaikkei myöntänyt mitään edes möhlineensä.

Illan A-studiossa Finnairin lentoemäntiä ja stuertteja edustanut Thelma Åkers oli tyytyväinen kuultuaan Mika Vehviläiseltä ensimmäisen anteeksipyynnön. Mutta ihan oikeasti, miksi moiseen kannatti olla tyytyväinen? Vehviläinen kun pyysi anteeksi ensisijaisesti osakkeenomaistajilta osakkeenomistajien kokouksessa! Pienistä muruista työntekijöiden näköjään on autuaiksi tultava.

Hienoisesti hymyilyttää aina, kun johtajia hehkutetaan korvaamattomiksi. Ei kukaan ole korvaamaton eikä ainakaan miljoonan euron arvoinen. Itse asiassa Suomea ja muita ”sivistysmaita” vaivaa johtajaähky. Se johtuu ylikoulutuksesta. Eihän kukaan yliopiston käynyt enää viitsi tehdä oikeita hommia, kuten hoitaa lapsia, siivota tai istua Siwan kassalla. Pitää saada jonkinlainen johtajan homma. Tätä menoa puolet suomalaisista on pomoja. Ei kannattaisi enää kummastella, mihin se hyvinvointivaltio hävisi. Se meni Sveitsiin, Monacoon ja Caymansaarille.

Ainakin puolet humanistikoulutuksesta on turhaa. Ainakin puolet humanisteista tekee lauman kannalta turhaa tai jopa vahingollista työtä. Edustaako se jotain viidesosaa suomalaisesta työvoimasta? Ei meillä nyt vaan ole varaa ylläpitää tällaista tuottamatonta rälssiä. Johtajuusähky näkyy niinkin käytännöllisellä alalla kuin poliisitoiminnassa. Kansanedustaja Kari Rantamäki runttaa poliisihallinnon ja sen säästökuurit täysin aiheesta. Siinä on yksi ala, jossa hallinnollista pomoporrasta kasvatetaan oikean ja tuottavan työn kustannuksella. Kuka nyt viitsii juoppoja kyyditä, jos voi istua Helsingissä siisteissä sisähommissa!

Neljä viidesosaa kaikista johtajista on turhia. Työelämässä olisi paljon vähemmän kiusaamista ja pahaa oloa, jos johtajahärveli purettaisiin.

Apinapolulla tuli vastaan äiti pienen taaperon kaa. Ihana näky! Aina tällaisen nähdessä tulee hyvä mieli. Vielä on äitejä. Ja tämä äiti edusti päivän Kauneutta. Hymyili minulle ja tervehti. Hitto, kun en tunnistanut tarpeeksi ajoissa. Sehän oli meidän pesäpuun asukki, koko metsikön kaunotar. Häntä näkee ulkosalla turhan harvoin, siksi en osannut olla valveilla.

Radiossa kokoomus- ja perussuomalaisnuorten puheenjohtajat Antti Häkkänen ja Simon Elo pulisivat politiikan ajankohtaisista asioista. Eniten ohjelmassa kiinnitti huomiota se, että siellä mölisi kaksi nuorta miestä. Mitä ihmettä, eikös nuorten pitäisi edustaa uutta, uljasta ja ”tasa-arvoista” tulevaisuutta? Silti nuorisossa näyttää vallitsevan patriarkaattinen pahennus. Päivän tutkittu juttu: vain vasemmisto- ja ruotsalaisnuorilla on naaras puheenjohtajana. Ällistyttävintä sukupuolisokeutta edustavat vihreät nuoret, joilla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa, toinen naaras- ja toinen urospuolinen.

Jakauma nyt vaan kertoo sen, minkä kaikki täysijärkiset tietävät päissään muutenkin. Miehiä on enemmän siksi, että evoluutio on kuolinut heistä keskimäärin naaraita parempia johtajia. Siksi miehiä on pomoina enemmän kuin naisia maailman tappiin saakka – ellemme siirry neuvostomaiseen pakkoyhteiskuntaan. Tämä on pelkkää matematiikkaa.

2 kommenttia artikkeliin ”MITÄ AJATTELIN TÄNÄÄN

  1. Sulla on nyt melko hakusessa toi kalkinmurskaustoimenpide, toi ”voimakas ultraääni” oli melko lennokasta. Annosteltiinkohan Lidocainia yli tarpeen..?

    1. Joo, en ole hoitoalan ammattilainen. Olen pelkkä potilas, joka kirjoittaa, miltä tuntuu ja mitä lääkäri kertoo. Luulenpa, että tuo ”voimakas ultraääni” oli lainaa lääkäriltä. Alan ammattilaisena varmaan tiedät, että ultraääntä voidaan tuottaa monilla eri taajuuksilla. Korkeataajuista ultraääntä (>1 MHz) saatetaan hyvinkin sanoa arkipuheessa ”voimakkaaksi”.
      Lidocainista en tiedä mitään, ainakaan sydänpysähdystä ei päässyt tapahtumaan…
      Kiva, ettei Sua tuon suurempi asia jutussani ärsyttänyt!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s