VIIKON VIDEO: Harri Tapper

Jyväskylän kirjamessuilla julkistettiin tänään yksi vuoden merkittävimmistä kotimaisista romaaneista, Harri Tapperin teos Loimu ja Lumi. Se kertoo Moskovan porteille saakka ulottuneesta Napoleonin sotaretkestä vuonna 1812. Sodan tarinaa kertovat maaorjat, sotavangit, Napoleonin kirjuri ja venäläinen sotapäällikkö. Sotimisen lomassa kositaan ja synnytetään, kaksintaisteluitakin viritellään. Suomalaisia viedään auttamaan ryssiä, mutta nämä huolestuvat kokiessaan ranskalaisia lahdattavan sukupuuton partaalle. Taustalla kummittelee kysymys, miksi tappaa ihmistä, eihän siitä edes saa mitään tarpeellista, kuten nahkaa, luuta tai lihaa.

Tapperilla on oma tyylinsä kirjoittaa, kuten edesmenneellä veljellään Marko Tapperillakin (Marko Tapio). Teoksensa vilisevät upeita lauseita, hänen sanoillaan on tunnistettava ja jäljittelemätön mahti. Neljän veljeksen sarjasta kehkeytyi kaikista kansainvälisen tason taiteilijoita. Luonto ja erityisesti puoli vuosisataa sitten voimatalouteen valjastetut Leuhunkosket olivat poikien luomisvoiman lähteitä.

Vasta äskettäin 83 -vuotispäiväänsä viettänyt Harri puhui messuilla kirjansa taustoista. Miljoona uhria vaatinut sota kertoo paljon ihmisluonnosta, samoin hänen kirjansa. Harri Tapper on ollut Finlandia -ehdokkaana tähän mennessä kaksi kertaa. Toivotaan, että kolmas kerta toden sanoo. Persoonallista maagista realismia kirjoittava taiteilija ansaitsisi ehdottomasti myös tämän palkinnon.

Messuilla oli myös Tapperin veljeksistä kertovan Tämän kosken lapset -elokuvan ensi-ilta. Huikean hieno työ oli saatu kokoon pienellä budjetilla ja saarijärveläisten sekä kannonkoskisten talkootyöllä. Janne Heinosen ohjaama dokumentti pitää saada ehdottomasti laajaan levitykseen. Ei sitä voinut kuivin silmin katsoa, niin hyvin on menneen ajan elämä ja ihmiskohtalot kuvattu. Koskisota ja sen vaikutukset on elokuvassa hyvin selostettu, se kuinka talouden nimissä paikallisilta huijattiin omaisuus ja elinympäristö. Vain Tapperin perhe osasi vaatia korvauksia menetetystä maisemasta. Siitä piti taistella korkeimpia oikeusasteita myöten, vaikka voimayhtiön nimet löytyvät korvaukseen velvoittavasta kauppakirjasta. Koskien hävittäminen oli alkusysäys Marko Tapion alamäkeen, joten voimataloudella on omallatunnollaan – jos sillä sellaista nyt edes on – myös ihmishenkiä.

Korvaus ikuisiksi ajoiksi menetetystä maisemasta oli niin pieni, että sillä olisi pystynyt ostamaan vain hevosen ja varsan. Erityisen kovasti koskiluonnon hävittäminen rasitti poikien isää Vihtoria. Aino -äidin viesti oli, että kaikkein suurimpiakin vastaan pitää uskaltaa taistella. Tämä rohkeus tuntuu istuvan nykyisissäkin saarijärveläisissä, sillä kaupungin ympäristösihteeri Kalle Laitinen on uskaltanut nostaa turvetuotannon aiheuttamat vesistövaikutukset kansalliseen keskusteluun uhmaten Vapon ja oman hallinnonalansakin painostusta. Tässä työssä hän on joutunut kyseenalaistamaan Suomessa vallitsevat käytännöt kantelussaan EU -komissiolle ja oikeusasiamiehelle.

Tapperin perhe taisteli aikoinaan oman vesisotansa voimalaitosmiehiä vastaan. Kalle Laitinen sotii parhaillaan turvemiehiä vastaan – saarijärveläistä rohkeutta ja yhteisvastuuta vailla vertaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s