TITANICKAIKUJA

Markus Kajo on lähes epätavallisen hauska mies. Ken hänen huumoristaan kostuu, varmaan lukee kaula ojossa tai kuuntelee silmät kippurassa Ajatustensa miljoonalaatikkojakson, jossa hän esittelee havaintojaan ja arvelujaan miesten ja naisten eroista. Tekstiversion päästä löytyy kaksi kommenttia, toisen on kirjoittanut Seppo ja toisen Nelli. Sepon kommentti on itseironiaa, Nellin ilkeilyä; sattumaa vaiko perheväkivaltaa?

Suuri harmitus valtasi perjantaina apinametsän, kun ylivoimaisen ihana Saara Aalto jäi toiseksi Voice of Finland -skabassa. Hän oli toki paras, mutta kansa tykkäsi enemmän uroksesta. Ehkä tämäkin on vain biologiaa, ei kannata ottaa liian vakavasti. Loppujen lopuksi tässä käy niin kuin monessa aiemmassakin kisassa, että voittaja jää tokaksi tulleen varjoon. Toki hieman ihmetyttää tuomareiden puolueellisuus, kun ne eivät finaalissa pystyneet tunnistamaan Saaran valtaisaa tunnetilaa – ei edes Paula Koivuniemi. Oliko se vain omaan pussiin pelaamista? Tietysti voi pohtia sitäkin, miten hyvin maksullinen äänestys edustaa koko lauman mielipidettä, koska köyhillä ei ole varaa osallistua moiseen mediayhtiön rahoitusoperaatioon.

Mikäli lööppilehtiä on uskominen, Saarasta saattaa lähiaikoina tulla sinkku. Jos olisin kolmekymmentä vuotta nuorempi, niin…

Suomen PP eli Pia Pakarinen haluaa valloittaa Amerikan. Mikäpä siinä, näyttävä naaras. Mutta miksi hän perustelee alusvaatekuvauksista kieltäytymistään uran vaarantumisella? Siis uran, jonka paras ja lähes ainoa mittari Valloissa on paljaan pinnan määrä; mitä enemmän tarjoat, sitä tunnetumpi olet. Tissit ovat vähimmäisvaatimus tähteyteen, googlaapa vaikka ketä tähtöstä tahansa nude -määreellä ja löydät haluamasi. Jopa Catherine Zeta-Jonesin kaltaisen kunniallisen supertähden jäljiltä löytyy tissikuvia. Ja miksei löytyisi, alastomuushan on peruselementtimme.

Catherine on yksi pitkäaikaisimmista suosikkinäyttelijöistäni. Titanic -muistelo toi hänet taas televisioon maikkarin esittämässä minisarjassa Titanic (1996). Siinä hän esittää perheellistä Ladya, joka rakastuu laivalla entiseen heilaansa, menee tämän kanssa sänkyyn ja lupaa lähteä kanssaan Etelä-Amerikkaan uutta elämää viettämään. Tietysti netistä löytyy heidän sänkykohtauksensa. Sitä mainostetaan vain Catherinen nimellä. Ei siinä edes mainita komeaa miesnäyttelijä Peter Gallagheria. Näinhän se menee kaikissa muissakin hot -määreen saaneissa yhteyksissä. Vain naaras muistetaan, urokset ovat nimettömiä ketätahansa peniksenkalistelijoita.

Titanic -hurma generoi Ylelle toisen minisarjan, juuri uunista ulos otetun brittiuutuuden Titanic (2012). Ainakin täällä apinametsässä sen tähtöseksi nousi söpöläinen Jenna-Louise Coleman. Ah, siinäpä vasta naaras, hän pääsi kuumimpien mirrien listallani lähes Catherinen rinnalle. Jenna kelpaisi vaikka uskovaisten fantasioihin, sillä hän näyttää pitäneen ryijyt tiukasti sulojensa peittona.

Oikeastaan kaikissa elokuvissa ja varsinkin tässä uutuudessa Titanicilla matkustaneet iäkkäät ykkösluokan naaraat esitetään kauhistuttavan itsekkäinä tiukkapipoina, moralisteina ja ahdasmielisinä nousukkaina. Olisiko kuvauksessa jotain todellisuuspohjaa? Moraalisesti närkästynein on ikääntyvä kaunotar, sanoo Guggenheimin nuori rakastajatar Pauline Aubart, jota ylimysrouvat kammoavat ja jota he nimittävät ykkösluokkaan kuulumattomaksi katunaiseksi – löytyykö tästä suora yhteys nykyiseen seksinostokeskusteluun? Yksi rouvista luonnehtii miehensä pomon vaimoa näin luovasti: hänellä on savusillin aivot ja kananmunan karisma! Kun naiset kuvataan kuvottavina riivinrautoina, eräät miehet puolestaan leimataan tahdottomiksi puudeleiksi.

Ei mitään uutta. Ei maailma ole miksikään muuttunut. Titanic -onnettomuuden jälkeen media toimi juurikin samalla tavalla kuin se kaikissa murhenäytelmissä edelleen tekee. Iltapäivälehdet etsivät syyllisiä, teloittivat oletetut pahikset ilman oikeudenkäyntiä ja mässäilivät matkustajien kohtaloilla aivan samalla tavalla kuin suomalaisten kouluampumistapausten jälkeen. Kärsimys merkitsee medialle pelkkää rahantekoa. SS Californianin kapteenina toiminut Stanley Lord joutui erotetuksi virastaan median painostuksen vuoksi, vaikka hänet oli kuulustelujen jälkeen vapautettu kaikista syytteistä. Tulisiko mieleen eräs tapaus muutaman vuoden takaisesta Suomen politiikasta?

Niis se PP. Miksei se kuulosta yhtä seksikäältä kuin BB tai CC, MM:stä nyt puhumattakaan? Johtuuko se vain kulttuurista päissämme vai siitä, että jotkut kirjaimet ylipäätään ovat muita seksikkäämpiä? P on kova ja avoin, B on pehmeä ja suljettu eli intiimi. Jennifer Lopezkaan ei tyydy JL -lyhenteeseen, vaan on ottanut siihen mukaan suljetun o -kirjaimen. Kannattaisiko myös Pian keksiä taiteilijanimi? Ja jos pitäisi, mikä olisi paras valinta?

2 kommenttia artikkeliin ”TITANICKAIKUJA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s