KOKOOMUSTA TURPAAN

Kokoomuslaisen Juho Kusti Paasikiven mukaan kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Feministit eivät ole vieläkään tätä ymmärtäneet.

Maailma on täynnä kummallisia asioita, joita pieni apina ei voi järjellä ymmärtää. Yksi tällainen on kokoomuslaisuuden suosio. Tuoreen puoluebarometrin mukaan Kansallinen kokoomus on puolue, johon suomalaisapinat suhtautuvat kaikkein myönteisimmin! 46 prosenttia niistä haluaa imeskellä kokoomustikkaria. Puolueen virallinen nimi on edelleen Kansallinen Kokoomus, ei Kansainvälinen kokoomus, vaikka niin voisi virheellisesti kuvitella. Erityisesti puolue itse halua häivyttää kansallis -määreen kokonaan. Menkääpä puolueen sivuille, niin ette löydä termiä mistään! Miksiköhän? Siksikö, että se paljastaisi puolueen perussuomalaisiakin nationalistisemman perusluonteen?

Kokoomus on onnistunut mainiosti mielikuvamuokkauksessaan. Kansalaisilta on onnistuttu erinomaisen mallikkaasti peittämään puolueen perusajatus kahden kerroksen ihmisestä – niistä, jotka rehkivät massii niille, jotka omistavat. Ei kokoomus oikeasti ole kiinnostunut koko lauman hyvinvoinnista. Ehkä rahallakin on siinä jotain tekoa, että mediasta löytyy ymmärrystä puolueen kummallisimmillekin päähänpinttymille. Hesari esimerkiksi lobbaa estottomasti kokoomuslaista Guggenheim -uskoa.

Ehkä tässä vaiheessa on syytä paljastaa, että olen joskus äänestänyt itsekin kokoomuslaisia ehdokkaita, mutta siitä on jo aikaa (ellei Niinistöä nyt lasketa…). Vasemmistopuolueita sen sijaan en ole koskaan kannattanut, joten kommunistiksi on turha syyttää. Sippo Kähmin ajatukset tosin kuulostavat järkeviltä – ainoa ongelma on, että Sippo on Skp:n piirisihteeri…

80- luvun jälkeen politiikassa on (lähes) kaikki mennyt päin persettä. Tänä aikana meillä on tapahtunut kaksi merkittävää sisääntuloa: kokoomus on päässyt hallituksiin ja naisten osuus politiikassa on kasvanut. Saatte vapaasti miettiä päissänne, missä se korrelaatio luuraa.

Väsytystaktiikka alkoi

Guggenheim -uskossa on kysymys amerikkalaisuuden ihannoinnista. Ei siinä ole vähääkään kysymys taiteesta. Meille halutaan väen väkisin pala Amerikkaa. Ehkä sen loisteessa kokoomuslaiset tuntisivat olonsa entistä uljaammiksi? Ideassa on vain yksi paha mutta. ”Museo” haluttaisiin tänne veronmaksajien rahoilla, mikä ei tietystikään kuulu kapitalismin viralliseen kaanoniin – mutta se tyylipuhtaasti kylläkin toteuttaa kokoomuslaista ideaa siitä, että työläiset maksakoon eliitin huvit.

Ei kai kukaan usko, että demokratia toimisi Suomessa? Ei kai kukaan usko, että eilinen Helsingin kaupunginhallituksen päätös, jolla Guggenheimille sanottiin goodbye, olisi lopullinen? Ei tietenkään. Kokoomus vatvoo asiaa niin kauan, että se saadaan toteutetuksi. Näinhän tehdään muissakin yhteyksissä. Hyvä esimerkki on vaikkapa Vuotoksen tekoaltaan rakentaminen. Vaikka se on jo kuopattu moneen kertaan, viimeksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksin ja Natura -statuksella, silti porvarit nostavat hankkeen aina uudelleen pöydälle. Kataisen hallituksen ainoa este hankkeen edistämisessä on Vihreiden välttämätön sietäminen Kataisen kuningastien siloittamiseksi.

Kokoomuslainen kaupunginjohtaja haluaa Guggenheimin kaupunkinsa parhaalle tontille. Kokoomuslaiset (ja rkp) poliitikot äänestivät Pajusen päähänpinttymän mukaisesti ”museon” puolesta. Kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Risto Rautava sanoi äänestystuloksen olleen valtava pettymys hanketta kannattaneelle kokoomukselle ja luonnehti päätöstä demokratian irvikuvaksi. Näin ikkään! Demokraattisen päätöksentekoelimen puheenjohtaja haukkuu omaa päätöksentekoaan demokratian irvikuvaksi. Moista rehellisyyttä kaipaisi toki myös niissä asioissa, joissa päätökset menevät Rautavalle itselleen mieluisasti.

Hyvä foto ja huono

Olenko oikeassa, jos sanon Kokoomuksen olevan yrittäjien asialla? Ei tämä ihanne kovin johdonmukaisesti tunnu käytännössä kuitenkaan toteutuvan, ei edes valtakunnan huipulla.

Mikä voisi olla tärkeämpi virallinen valokuva Suomessa kuin valtakunnan presidentin muotokuva, joka jää killumaan historian lehdille ja joka koristaa kaikkia virastoja ja muitakin rakennuksia ympäri maan? Luulisi, että sellaisen kuvan taakse haluttaisiin valtakunnan parhaat osaajat. Siis ammattilaiset, yrittäjät.

Mutta kuinka kävikään, kun presidentti Niinistöstä otettiin se kuuluisa potrettikuva. Sen näppäsi Kokoomuksen verkkoviestinnän suunnittelija Pasi Heiskanen. Voihan verkkoviestinnän suunnittelijakin toki osata kameraa käyttää, mutta nyt lopputulos on suorastaan onneton. Sen näkee, vaikkei mikään taiteentuntija olisikaan. Kuvan valaistus on täysin pielessä – ja valaistus on valokuvan sielu.

Miksi presidentin kanslia hyväksyi näin alkeellisen kuvan? Paljonko Heiskaselle maksettiin, vai tekikö hän sen talkoohengellä? Ja ennenkaikkea, miksi kanslian selitykset olivat niin alkeellisia tyyliin: Heiskanen on ottanut presidenttiparista kuvia ennenkin tai Heiskasella on toiminimi.

Tekeekö toiminimi apinasta ammattilaisen tai taiteilijan – kokoomuksen mielestä?

Jotain tarttis tehrä?

Kokoomus on maamme puolueista ehkäpä eniten suuruudenhulluuden vietävissä. Yliopistouudistus, koulutus ylipäätään, terveydenhuolto, kuntauudistus – kaikissa niissä tähdätään entistä suurempiin yksiköihin, entistä kauemmas kansalaisista. Suuruuden kätköissä on helpompi toteuttaa julkisten palvelujen yksityistämistä, siinä yksi syy. Käytännön esimerkki löytyy vaikkapa Jyväskylästä, jossa kokoomuslaisen kaupunginjohtajan ja kokoomuspoliitikkojen himona oli lakkauttaa legendaarinen Jyväskylän Lyseo, maailman vanhin suomenkielinen oppikoulu. Ja vain siksi, että tilalle olisi saatu 1200 oppilaan ”edullisia”  jättilukioita.

Suuruuden ekonomiasta saa esimerkin vaikkapa nettimaailmasta. Jos Sinulla tulee ongelma tai vaikkapa hieno kehitysidea koskien Googlea tai esimerkiksi tätä WordPressiä, niin etpä löydä ensimmäistäkään sähköpostiosoitetta, johon ottaa yhteyttä. Sinut ohjataan vain erilaisille foorumeille, joissa ”asiakkaat” auttelevat toisiaan. Asiakaspalvelukin on nerokkaasti ulkoistettu – asiakkaille itselleen! Siinä sitä on kapitalismia kerrakseen.

Kuntauudistus on suuruudenhulluuden malliesimerkki. Jokin aika sitten toimittaja, ihanaääninen Heikki Peltonen hiillosti aiheesta kokoomuksen Petteri Orpoa ja demareiden Maarit Feldt-Rantaa. Peltonen esitti tiukkoja kysymyksiä, mutta poliitikot venkoilivat tapansa mukaan vastaamatta kunnolla mihinkään. Heidän pääargumenttinsa kuului, että jotain tarttis tehdä. Suurennetaan siis kuntia, sanoo hallitus, kun ei muuta keksi. Ei niin väliä, ettei sillä ratkaista ongelmia, jotka ratkaista pitäisi. Riittää, että on kliffaa ja nimi jää historian lehdille ja siinä samalla saadaan lisätyksi oman puolueen äänestäjäpohjaa. Kokoomuksen ja demareiden ajatus kun on, että heidän suosionsa kasvaa suuruuden myötä.

Peltoselta melkein paloi käämit tällaisen tyhmyyden äärellä. Hänen piti väkisin puristaa, että sai edes yhden käytännön esimerkin siitä, mikä pihvi sieltä liitosten takaa voisi löytyä. Maarit vastasi helpoimman kautta ottaen esimerkin omasta kunnastaan, jossa kuntaliitos toi kaivatut lääkärit terveyskeskukseen. Valitettavasti tällaisilla yksittäisillä esimerkeillä ei ole mitään todistusvoimaa.

Mutta kun Maarit edellä, niin voin kai minä sitten tuoda toisenkin esimerkin. Jyväskylässä on tehty kuntaliitoksia viime vuosina roppakaupalla. Silti tämä yli sadantuhannen asukkaan kaupunki kärsii vakavasta lääkäripulasta ja joutuu rahtaamaan keikkalääkäreitä hirmuisella hinnalla Virosta asti.

Petteripoika ei keksinyt edes sitä ensimmäistä esimerkkiä. Sen sijaan hän veisteli, ettei ole kuullut kenenkään vaatineen jo tehtyjen kuntaliitosten purkamista eli niihin on siis oltu todella tyytyväisiä. Näin poliitikko valehtelee. Jos minäkin tällaisena pikkupiirien ukkona olen kuullut kovaa kritiikkiä toteutuneista liitoksista, niin kuinka laajojen piirien poliitikko on voinut moiselta vättyä? Kuinka kansalaiset ylipäätään voisivat olla tyytyväisiä esimerkiksi Jyväskylän kaltaiseen mahtipitäjään, joka on lakkauttamassa omia terveyskeskuksiaan ja jarruttamassa uuden keskussairaalan rakentamista vastoin järkevää lopputulosta ja kuntaliiton pienempien jäsenkuntien tahtoa.

Miljoona mulle!

Köyhyys, vanhuus ja sairaus ovat kokoomukselle kuin rumuus Anu Saagimille. Se on jotain iljettävää, jolta suljetaan silmät ja joka halutaan eristää lukkojen taakse kuin Titanicin kolmannen luokan matkustajat tai siivota pois katukuvaa rumentamasta niin kuin Hurstin asiakkaat Kalliosta. Kokoomuksen ääneen lausumaton motto on: parempi miljoona minulla kuin tuhannella köyhällä. Äärisuvaitsevaisetkin ovat pudonneet tähän kauniiden ja rikkaiden loukkuun. He diggaavat mieluummin maahanmuuttajia kuin köyhiä. Siksi he ylistävät kokoomusta, mutta solvaavat perussuomalaisia, vaikka molemmat puolueet ovat aivan yhtä rasistisia.

Kokoomus haluaa pakonomaisesti alentaa veroja. Kuka meillä siis vihaakaan verottajaa? Jos kansalta kysyy, veroja saisi nostaa palvelujen turvaamiseksi. On täysin käsittämätön tämä kokoomuksen linja. Siksi meillä on otettu niin paljon lainaa kuin on otettu, siksi meillä ajetaan julkista sektoria alas, siksi meillä palvelut katoavat varsinkin köyhien ulottuvilta. Silti kokoomus ei joudu asiasta vastuuseen!

Perustulosta eli kansalaispalkasta on viime aikoina taas keskusteltu. Sehän ratkaisisi kaikki sosiaaliset ongelmat, mutta ei sekään kokoomukselle kelpaa, koska se merkitsisi veronkorotuksia rikkaille. Mitä edellä tulikaan sanottua niistä miljoonista porvareiden taskuissa… Perustulo ei taida onnistua ilman vallankumousta, koska niin moni vallankäyttäjä on riippuvainen nykyisen kyykytysjärjestelmän olemassaolosta, muun muassa puolueet, eläkeyhtiöt, sosiaalihallinto, työhallinto, ammattiliitot.

Kokoomuksen nuorten liiton varapuheenjohtaja Saul Schubak ja vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson oli kutsuttu keskustelemaan perustulosta A-studioon. Arvaa, kumpi oli seksikkäämpi. Li tuntui raikkaalta tuulahdukselta siinä Saulin vieressä. Johtuiko se sitten joliemaisen täyteläisistä huulistaan vai pitkistä hiuksistaan, jäi arvoitukseksi. Mutta Paul paljasti raadollisen kokoomusajattelun puhtaimmillaan. Hän ei edes halunnut ymmärtää perustuloa, vaan heitteli kummallisia uhkakuvia ulkomaisista lusmuista, jotka kaikki änkeäisivät Suomeen varastamaan meidän tukemme ja sitten palaisivat alemman kustannustason kotimaihinsa suomalaisten rahoilla eläen. Joopa joo.

Mutta se varsinainen pihvi tulee tässä. Paul haluaa hyvinvointivaltion tilalle järjestelmän, jossa kyöhien ongelmat ratkaistaan neljällä uudella ja innovatiivisella tavalla. 1) sosiaaliturva korvataan vapaaehtoisilla vakuutuksilla. 2) köyhät voidaan hoitaa sukujen ja perheiden talkootyöllä. 3) jokaisen pitää säästää pahan päivän varalle, jotta köyhyys ei pääse yllättämään. 4) kaiken huippuna: köyhät voivat turvautua hyväntekeväisyyteen! Viime vakuudeksi hän todisteli, ettei porukka ole ennenkään Suomessa kadulle kuollut.

Paul siis haluaa kaduille romanikerjäläisten lisäksi suomalaiskerjäläisiä. No, onhan sekin yksi versio tasa-arvosta. Kovasti on elitistisissä kaupunginosissa Schubak elänyt, kun väittää, ettei kaduille ole kukaan kuollut. Luulenpa, että se on ollut melko yleistä ennenvanhaan, tapahtuuhan sitä vieläkin.

Pakko on ihmetellä median logiikkaa, kun se nostaa älämölön kaikista Hakkaraisen vitseistä, mutta kun kokoomuspoliitikko täysin tosissaan vaatii lisää kerjäläisiä kaduille, kukaan ei reagoi mitenkään.

4 kommenttia artikkeliin ”KOKOOMUSTA TURPAAN

 1. Kun kotikuntaani yritetään liittää viereiseen kaupunkiin, tuntuu siltä kuin joku yrittäisi viedä ylpeydenaiheeni: kotiseutuidentiteettini. Toivon todella, että näin ei käy. Ajelin Pohjanmaalla Alahärmän ohi pari vuotta sitten, jolloin se oli juuri liitetty osaksi Kauhavaa. Rajalla komeili ”Härmä perkeles!”-lakana, joka hyvin varmasti kuvasi kuntalaisten tunnelmia.

  1. Niinpä.Tunteet ovat tärkeitä, tärkeämpiä kuin puolueen kannatus.

   Kuntaliitoshysterian surullisin puoli on siinä, että siinä toimitaan vastoin kaikkia tutkimustuloksia. Mikään tutkimus ei todista kuntaliitoksen vähentävän kustannuksia, yleensä on käynyt päinvastoin, koska isoilla organisaatioilla on taipumusta pöhötystautiin. Se on hieman kuin luonnonlaki – koska se on sekin vain biologiaa, osa ihmislajin lajityypillistä käyttäytymistä.

   Erityisen surullista tässä nykyisessä liitoshysteriassa on se, ettei se ratkaise sitä kaikkein suurinta ongelmaa eli sote -menojen kasvua ja rahoitusta. Vähintään terveyssektori pitäisi irrottaa kokonaan kuntatalouden ulkopuolelle, jos asiaan jotain järkeä haluttaisiin. Ehkä tämä hennavirkkuilu on vain muutosvastarintaa? On helpompi askarrella kuntarajojen parissa kuin tehdä radikaaleja muutoksia.

   1. Samaa olen ihmetellyt, etten ole kertaankaan kuullut positiivisista tutkimustuloksista. Ylipäätäänkin harmittaa miksi kaikki pitää aina keskittää suuriin kaupunkeihin ja pienet pitäjät kärsivät. Ei voi sanoa tuon mainitsemani Suur-Kauhavankaan varsinaisesti kukoistavan. Ensin sieltä siirtyi Seinäjoelle nuorten amk-koulutus ja nyt olisi lähdössä lentosotakoulu.

 2. Poliitikkojen ja päätöksentekoon osallistuvien haluttomuus tutkimustiedon käyttöön on ällistyttävän olematonta. Eräs ystäväni oli kalastuslain uudistusta pohtivassa työryhmässä ja yritti perustella esitystään RKTL:n tekemillä tutkimuksilla. Hänelle sanottiin suoraan, että et kai luule tutkimustuloksilla täällä olevan mitään merkitystä!

  Politiikka valitettavasti näyttäytyy liian usein pelkkänä omien taustaryhmien intressien ajamisena, jossa mikään rationaalinen seikka ei ole merkityksellinen – ellei se satu sopimaan omiin etuihin. Oikeusministeri Henrikssonin (r.) päätös lakkauttaa Kouvolan hovioikeus Vaasan sijaan on tästä yksi puhdasverinen esimerkki.
  http://yle.fi/uutiset/perussuomalaiset_vaasasta_tuli_toinen_dragsvik/6080332

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s