KESKUSTELUHOITOA

Kokoomus on sitä mieltä, että työn hinta on liian korkea. Kerrankin olen samaa mieltä kokkareiden kaa. Ero on vain siinä, että kun oikeisto vaatii leikkausten kohdistamista matalapalkka-aloille, omasta mielestäni löysät pitäisi saada pois palkkahaitarin yläpäästä.

Puunkoloon ilmestyi uuden yrityksen mainos. Yksi laumani jäsenistä on aloittanut yrittäjän uran hyvän olon lähettiläänä. Onnea hänelle! Hierontojen lisäksi tarjolla on keskusteluhoitoa 35 euron tuntihintaan. Pakko oli siinä vaiheessa havahtua nykymenon kummallisuuteen. Hallitus ja muut talouskasvu-uskoon hurahtaneet toki läpsyttävät karvaisia käpäliään, kun BKT taas kasvaa apinoiden rynnätessä palveluja ostamaan. Suuresta Amerikanmaastahan tämä on tuttua. Apinat ovat siellä jo terapiariippuvaisia. Mutta.

Mutta onko tässä oikeasti mitään järkeä? Ennen vanhaan (eli viimeiset parisataatuhatta vuotta) lauma on hoitanut tällaisen ”palvelun” normaalina kanssakäymisenä eli sukimistoimintona – ilmaiseksi. Lauman jäsenet ovat puhuneet keskenään ja koskettaneet toisiaan, pitäneet kädestä tai jopa vieläkin tiukemmin. Siinä kaikki ovat tunteneet olevansa osa kokonaisuutta, kuuluvansa johonkin. Eikä kukaan voinut edes kuvitella, että tästähän pitäisi saada rahaa!

Mutta sitten meihin iski suuruudenhulluus. Tai sanotaan nyt fiksummin, että loimme yhteiskunnan, jossa suuruudenhulluus pääsi valloilleen. Mitä suurempi lauma, sitä vähemmän se sukii toisiaan, sitä vähemmän se välittää naapureistaan tai polulla kulkijasta. Oikeastaan polutkin on raivattu kivellä päällystettyjen katujen tieltä. Talot ovat betonia, ovet lukossa. Ennen talot olivat puuta ja ovet avoinna polkujen tallaajille, yösijakin löytyi köyhälle kulkijalle. Ilman eurojen vilautusta.

Meillä on kaikin tavoin kova yhteiskunta ja rakas hallituksemme haluaa tehdä siitä vielä kovemman. Kuntauudistus on vain yksi esimerkki. On vaikea uskoa, että lähes kaikki puolueet ovat valinneet kovan, vaikka pehmeä ja inhimillinenkin (eli eläimellinen) olisi mahdollista. Meille tarjotaan vain yhtä vaihtoehtoa, vaikka maailma pursuilee monimuotoisuutta. Tätä samaa ajattelun köyhyyttä löytyy niin kunta- kuin valtakunnantason ja erityisesti EU -päättäjien eliitistä. Kuuntelepa pääministeri Jyrki Kataisen tuoreita Kreikka- puheita!

Vuosimiljoonien ajan ihmislaumat ovat toimineet niin kuin niiden pitääkin, yhteisöinä. Onko nyt jokin muuttumassa? Kuinka näin radikaali muutos olisi edes mahdollinen? Mutta niin vain näyttää käyneen, että elämme täällä ”sivistysvaltioissa” yksin. Ennen lauma toimi yhteisönä, nyt se toimii itsellisten yksilöiden välisen kilpailun näyttämönä, jossa jokaisesta inahduksesta laskutetaan. Jos tililläsi ei ole rahaa, syrjäydyt ja jäät yksin. Kukaan ei edes puhu sinulle.

Kuulostaako järkevältä? Nyt joku tietysti näsäviisaana vaatii kertomaan, että mitä vaihtoehtoja meillä on.

No kerrotaan yksi: kansalaispalkka.

Kansalaispalkka ratkaisisi melkein kaikki yhteiskunnalliset ongelmat. Siksi kovuuden puolustajat sitä niin raivoisasti vastustavat. Otetaan esimerkki, joka tuli mieleen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttilan tänäistä radiohaastattelua kuunnellessa – kaiken naishössötyksen keskellä tarvitaan näköjään mies sanomaan, että Suomi on lapsivihamielinen maa… Kurttila siis puhuu harvinaisen järkeviä. Hän muun muassa totesi, ettemme saa säästää itseämme hengiltä.

Kurttila ihmetteli sitäkin, kuinka nurjasti monilla työpaikoilla suhtaudutaan lasten vuoksi tarvittaviin lyhyisiinkin vapaisiin, esimerkiksi koulujen terveystarkastuksiin tai vanhempainkeskusteluihin. Moinen nihkeys kertoo osaltaan yhteiskunnan kovuudesta. Ei tajuta, että olemme aivan kaikki kasvatusvastuussa. Tähän kuuluu myös se, miten työnantaja suhtautuu lasten tarpeista johtuviin poissaoloihin. Kielteinen asenne kielii lyhytnäköisestä aivojenkäytöstä, sillä jo ensimmäinen mulkaisu viestii työntekijälle lapsivihamielisyydestä. Sellaisessa ilmapiirissä ei synny tuottavuutta eikä luovuutta. Kansalaispalkka parantaisi tätäkin tilannetta, kun vanhemmilla olisi vara ottaa moisista työpaikoista loparit. Yrittäjien olisi pakko terästäytyä sen sijaan, että nyt he saavat mellastaa miten sattuu eikä kukaan perään huuda – ei ainakaan niin kovaa, että sillä jotain merkitystä olisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s