LAUMAVASTUUGAALA

Rattijuoppo tappoi tytön ja lööppiotsikko kysyy: Miksi tavallinen perheenäiti lähti humalassa rattiin? Et ole koskaan nähnyt näin ymmärtäväistä otsikkoa viinaa kiskoneesta tavallisesta perheenisästä – etkä tule näkemään. Sekin on vain biologiaa.

Lähdettiinpä suosikkinaaraani kanssa helatorstaiajelulle, parhaaseen käenkukunta-aikaan. Melkein jokaisessa pysähdyspaikassa saattoi bongata naaraskosketusta kaipaavan uroskäkösen heläytyksen. Onhan se kaunis viisu, kuin suvivirsi – mutta olisiko meilläkin syytä ottaa oppia Norjasta, jossa on päätetty lakkauttaa aikansa elänyt valtionkirkkojärjestelmä? Onhan se niin epätasa-arvoista, että yhden maailmankuvan haltijoita hyysätään koko lauman voimin. Eikös se jumala pidäkään huolta alamaisistaan?

Jämsässä bongasimme laulujoutsenia. Niitä näkyy jo siellä sun täällä. Keskuudessamme elää kuitenkin apinayksilöitä, joita joutsenten yleistyminen närästää. Entäpä sitten, kun kanta tästä vielä vaikkapa kymmenkertaiseksi räjähtää, joko lajia ruvetaan pitämään roskalintuna, metsästämään ja joutsenpaistia lähimarketissa kauppaamaan?

Radiokin sattui olemaan auki, kanavana Iskelmä. Kerrankin radiomainos hymyilytti eikä ärsyttänyt. 0 100 100 -mainoksessa tuttu koomikkoääni kysyi, sataako Jämsässä. Jämsän keskustassa ajellessamme olisimme voineet vastata, että kyllä sataa. Vaikka oli hellettä luvattu, sadetta saatiin.

Autoradio kertoi senkin, että Donna Summer on kuollut. Syöpä vei tämän diskomusiikin kuningattaren 63 -vuotiaana. Liian nuorena siis, hän oli tekemässä vielä uutta albumia. Parin vuoden takaa muistuu mieleen To Paris With Love. Melkein tuli tippa linssiin, sillä Donna oli nuoruuteni suuria suosikkeja; kaunista afroamerikkalaista hipiää sekä aivoja hivelevää rytmiä. Hiteistään mieleen nousi ensimmäisenä On the Radio – ehkäpä siksi, että levyn ilmestyessä yövyttiin Merisotakoulussa pienen päivärahan turvin. Hot Stuff, Bad Girls ja I Feel Love ovat tietysti nekin musiikin Historiaa.

(Donna aloittaa kohdasta 3:25)

Nupopääkummelit

Jossain Oriveden seudulla nupopääkarja käyskenteli tienvarsipellolla. Tuli tietysti heti mieleen, mahtaisivatko nämä nyt sitten lypsää sitä Suomessa harvinaista ja terveellisempää A2 -maitoa. Maidossa kun voi olla A1- tai A2 -tyyppistä proteiinia, joista edellinen tuottaa voimakasta BCM7 -oksidanttia. Sen on epäilty aiheuttavan muun muassa sydäntauteja ja diabetesta. Suomessa tuotetaan pääasiassa A1 -maitoa, mutta esimerkiksi Ranskassa lähinnä A2 -maitoa…

Sitä miettiessäni minulta jäi huomaamatta suosikkinaaraani näkemä ja kommentoima tapahtuma. Laitumella oli myös pieniä vasikoita, joista yksi yritti kiivetä toisen pienokaisen selkään. Saikohan siitä naarasvasikka nyt elinikäisen trauman? Kuka terapoisi sen jaloilleen ja tulevaksi huippulypsäjäksi, ettei vaan tilan tuottavuus kärsisi suuria vahinkoja? Pakko oli vetää yhtymäkohtia apinayhteisöön. Meitähän johtavat psykososialistit, jotka oman työllisyytensä ja rikastumisensa turvaamiseksi haluavat määritellä mahdollisimman monet asiat kielletyiksi, epänormaaleiksi ja terapiaa vaativiksi. Kuinka suuri osa tästä hysteriasta johtuu siitä, että psykologian ammattilaisiksi hakeutuvat usein apinat, joilla itsellään ahdistuksen panta on vedetty liian kireälle?

Illansuussa satuttiin Längelmäen Nesteelle. Pakko oli nyt pysähtyä, vaikka boikotoinkin Nestettä sen harjoittaman palmuöljyhölmöilyn vuoksi. Televisiossa oli meneillään lätkän MM ja Suomi-USA –ottelun viimeiset seitsemän minuuttia. Satuimme ruudun ääreen juuri, kun Mikko Koivu tasoitti ottelun kahteen kahteen. Vaikken mikään lätkäfani olekaan, niin olihan siinä sitten istuttava loppuun saakka. Kerrankin Suomi eli Jesse Joensuu pystyi ratkaisemaan pelin edukseen viimeisillä sekunneilla. Tuntuihan se mukavalta, hävettää tunnustaa. Ja hävettää kehua tätä Nesteen asemaakin. Ainakin se sijaitsee hienolla paikalla, josta avautuu näkymä Säkki -järvelle. Ulkona on laaja terassi siltä varalta, että joskus jaksaisi olla satamatta.

Pakko tähän saumaan on kommentoida jääkiekkoliittoa ja suomalaista kiekkoisännyyttä. Olisiko esilletulleen ahneuden kanssa jotain tekemistä sillä, että Kalervo Kummola on kokoomuslainen? Kaikkien alkuvuoden eliittivetoisten lööppien perään Kummola kehtasi tyrkätä lippujen hinnat ennennäkemättömiin sfääreihin, niin että otteluja pelattiin puolityhjille saleille. Mahtoiko moinen politiikka koitua lajin eduksi? Imago ei siitä ainakaan kirkastunut. Rikkaiden huviako se on jääkiekon katsominenkin tässä valtakunnassa? Kritiikkiä esittäneiltä katsojilta jopa sensuroitiin banderolleja mukamas paloturvallisuusriskeinä. Mitä näiden kummeleiden päässä oikein pyörii?

Sama ahneus se oli iskenyt myös ruotsalaisiin kisajärjestäjiin. Siellä kuitenkin hyvissä ajoin tajuttiin laskea lippujen hintoja ja niitä tarjottiin jopa ilmaiseksi tukholmalaisille kiekkojunnuille. Suomessa havahduttiin vasta viikkoa myöhemmin ja ilmaisia lippuja jaellaan nyt pääkaupunkilaisopiskelijoille. Ei tästä mitään alueellista tasa-arvoa tietenkään löydy. Mutta eihän se muutenkaan ole tasa-arvolla pilattu tämä Kummolan maailma. Poliitikot kutsutaan nauttimaan VIP -aitioiden palveluista, ilmaiseksi tietysti. Ikään kuin näillä kansan eläteillä ei olisi vara itse maksaa lipuista ja tarjoilusta – onneksi sentään on vielä joitakin selkärankaisia, jotka kieltäytyvät lahjonnasta.

Virkamiehiltä ilmaisten lippujen vastaanottaminen on sentään osattu kieltää

Kuka on leikkauskisan kingi?

Ranskassa on paremmat lehmät kuin meillä. Onko siellä myös paremmat johtajat ja parempi eliitti? Siitä on jo puoli vuotta, kun ranskalaisrikkaat ilmoittivat halunsa maksaa enemmän veroja. Presidentinvaihdos toi uusia tuulia ainakin alkajaisiksi. Kun hävinnyt Nicolas Sarkozy nosti omaa palkkaansa 170 prosenttia, vastavalitun Francois Hollanden oli tietysti helppo alentaa sitä kolmanneksella. Hallituksen ensimmäisessä istunnossa ministereiden palkoista leikattiin samanlainen siivu.

Tässä on jo esimerkin makua. Pääministeri Jean-Marc Ayrault sanookin tarkoituksena olevan näyttää mallia kansalaisille. Kyllä tämä paljon paremmin uppoaa apinoihin ja saa heidät ponnistelemaan yhteisen hyvän eteen kuin suomalaistapa, jossa (kokoomus)poliitikot yrittävät ryppyotsaisesti piiskata alamaisiaan työntekoon ja leikkauksiin. Meillä ei ole todellista johtajuutta, meillä on vain käskytystä. Ei meillä ole esimerkkejä, ei meillä ole laumaan samaistuvaa eikä edes laumaa ymmärtävää pääministeriä.

Suomalaiset ovat vähän kuin saksalaiset. Emmekös olleet niiden kanssa kimpassakin 70 vuotta sitten? Saksan naisliittokansleri erottaa ympäristöministerinsä rangaistuksena vaalitappiosta ja nostaa omaa sekä ministereidensä palkkaa. Ostaako hän tällä tempauksella lojaaliutta rakoilevassa kabinetissaan?

Miten meillä onnistuisi ranskalainen palkanalennus? Ei mitenkään. Pakko oli ruveta pohtimaan, millaisella jekulla eliitti saataisiin uunotetuksi laumaa tukemaan. Tuli mieleen televisio-ohjelmat, joissa gaalan varjolla apinoita ja erityisesti yrityksiä houkutellaan soittamaan ja lahjoittamaan mahdollisimman suuri potti kehitysmaiden lapsille – joku Nenäpäivä –juttu se taisi olla? Siinä kun tarpeeksi suuren summan lahjoitti, sai nimensä telkkariin.

Siinä se. Jonkun pitäisi vain keksiä Laumavastuugaala, johon kuka tahansa voisi soittaa ja luvata leikata OMAA (ei siis muiden) palkkaansa ja muita etujaan. Ajattele, millainen mahdollisuus! Apinat voisivat pullistella sillä, kuka eniten antaa yhteisen hyvän eteen. Lööppilehdet olisivat vallan kiimassa, kun ne pääsisivät värkkäilemään kaikenmoisia listoja. Kuka poliitikko tai julkkis on leikannut eniten, kuka vähiten tai ei ollenkaan. Miltä mahtaa näyttää kaupunginjohtajaranking. Kuka on anteliain jääkiekkoilija. Entä itarin toimittaja. Luvassa olisi loputon määrä kansaan uppoavaa jutunjuurta, mikä saisi mainostajatkin liikkeelle. BKT kasvaisi sievoisen pyrähdyksen pelkästään tällä höykällä.

Yhdelläkään tulevaisuuteen tähyävällä poliitikolla ei olisi vara olla osallistumatta. Ja millainen vaikutus sillä olisi lauman yleiseen ilmapiiriin! Sieltä se tulisi parantuneena työtyytyväisyytenä, luovuutena ja positiivisuutena. Kahvipöytäkeskusteluissa pohdittaisiin, voitaisiinko mekin kieltäytyä palkankorotuksista, kun kaikki muutkin. Ehkei noita kaikkia ylityölisiäkään kehtaisi laskuttaa. Työmatkojakin voisi tehdä silloin tällöin omaan piikkiin…

Julkisella sektorilla tällaiset säästöt melko helposti jäisivät yhteiseen kassaan, näin voisi ainakin kuvitella. Kerran pääsin kuitenkin todistamaan, kuinka Valtiokonttorin asiantuntijatason apinoille kohdistamat ylimääräiset palkanlisät jäivätkin alueviranomaispomojen keskinäisen neuvonpidon tuloksena johtajille itselleen! Yksityisellä sektorilla olisi vielä suurempi vaara, että rahvaan säästöt valuisivat Neitsytsaarille. Siksipä leikattujen rahojen päätyminen yhteiselle keräilytillle olisi jollakin keinoin varmistettava. Onneksi meillä on armeijallinen kallispalkkaisia konsultteja tätäkin ongelmaa pohtimaan, ei tarvitse pienen apinan kaikkea itse ratkoa.

On tässä tietysti yksi uhkatekijä. Kun kaikki gaalan järjestelyt olisivat putkessa, kamerat käynnissä, puhelinten päähän houkuteltuna valovoimainen kaarti ykkösrivin julkimoita, suosituimmat rokkarit ja tangontaitajat takahuoneessa esiintymisvuoroaan odottamassa, juontajapari Maria Lund ja Esko Valtaoja hehkutuksensa hehkuttaneet – ja kun sitten ensimmäistäkään puhelua ei tulisi… Silloin ei varmaan voisi muuta kuin todeta, että ihmislaji todellakin on sellainen idioottipaskiainen, mistä ajatus pimeimpinä hetkinä aivoihin luikertelee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s