VIIKON KUVAT: Venuksen ylivalta

Kaikki tietävät, että naaraat ovat Venuksesta ja urokset Marsista. Siksi Ville Niinistö ja Maria Wetterstrandkin erosivat heti, kun lopettivat kahdessa eri valtiossa asumisen ja muuttivat yhteistä arkea pyörittämään. Puoli vuotta saman katon alla oli jo liikaa!

Sitä et ehkä ole tullut ajatelleeksi, että vain naaraiden kotiplaneetan ylikulku saa Telluksen apinat sekaisin. Keskiviikkoaamuista avaruusnäytelmää kokoonnuttiin hartaudella viettämään eri puolilla maapalloa. Tuhansia ellei miljoonia kuvia näpsittiin digiarkistojen uumeniin. Seuraavaa ylimarssia saadaan odottaa 105 vuotta. On epätodennäköistä, että pääsisin siitä enää nauttimaan, siksi oli pakko herätä kesken unien kameraa virittelemään.

Tuskin olet kuullut mitään Merkuriuksen ylikulusta? Se on paljon Venuksen vastaavaa ilmiötä tavallisempi. Siksikö media ei jaksa sitä hehkuttaa vai onko epätasapainon syynä todellakin Venuksesta luotu naisellisen eroottinen mielikuva? Planeetta on jopa nimetty roomalaisen mytologian rakkauden jumalattaren mukaan ja sen astronominen symboli on sama kuin naaraan biologinen symboli.

Seuraava Merkuriuksen ylikulku muuten tapahtuu Suomen taivaalla 9. toukokuuta 2016. Täytyypä pistää merkintä kalenteriin…

Mutta aivan varmasti et ole kuullut mitään miesten eli Marsin ylikulusta! Googlekaan ei ole. Miehet eivät ole kiinnostavia, näin sen evoluutio on aikoinaan päättänyt. Maalaisjärjen mukaan Marsin pitäisi kuitenkin sujahtaa joskus auringon eteen, ainakin jos Jupiterilta katseltaisiin – ja miksemme tänä ihmeellisen tietotekniikan aikakaudella katselisi.

Joskus Murphyn laki ei toimi. Ehkä se oli vielä nukkumassa varhaisena keskiviikkoaamuna, kun raahasin jalustan ja kameran ja kiikarit ja aurinkokalvot parvekkeelle. Siinä on puiden välissä sellainen kymmenen asteen sektori, josta voisi teoriassa saada kuvan. Edellyttäen tietysti, että aurinko sattuisi aukkoon juuri Venuksen ylikulun aikoihin, eivätkä pilvet olisi pilaamassa hetkeä.

Aluksi pilvet peittivät itätaivaan, vaikka kaikkialla muualla oli selkeää. Viritin vermeet silti toiveikkaana. Olin edellisen ylikulun (2004) aikaan hankkinut Ursalta tarkoitukseen sopivaa aurinkokalvoa ja värkkäillyt siitä kiikariin ja kaukoputkeen sopivat kiekot. Kaukoputken suoja sopi vaivatta objektiivin eteen. Aurinko sattui olemaan juuri oikeassa paikassa, nyt piti vain odottaa pilvien häviämistä. Kaiken todennäköisyyden vastaisesti taivas kirkastuikin hetkeksi! Tuloksena muutama kymmenen kuvaa, joista tässä kolme.

Olisihan tuon auringon voinut kuvankäsittelyssä värjätä keltaiseksi, mutta en oikein ymmärrä, miksi niin olisi pitänyt tehdä.

Ylikulkuja ei tietysti olisi ilman Aurinkoa. Siinä vasta kumma tähtönen. Käytäntö on osoittanut, että se paistaa aina silloin kuin ei pitäisi ja piilottelee pilven takana aina silloin kuin ei pitäisi. Havainnollinen esimerkki löytyy heti ylikulkua seuranneelta aamulta, kun tallustelin arvauskeskukseen verinäytettä luovuttamaan. Oli juuri sellainen sää, että jo lähtiessä tiesi takin kanssa tulevan hiki. Takitta puolestaan palelisi, jos aurinko menisi pilveen. Niinpä puin itseni lämpimästi.

Menomatkaan kului kolme varttia. Aurinko porotti koko ajan, vaikka kiroilin sille monta kertaa. Ei auttanut. Pilviä kyllä seilasi joka puolella, mutta ne eivät kiusallaankaan osuneet kohteeseensa. Paluumatkalla sama meininki jatkui. Aloin jo pohtia, kuinka on mahdollista, että 80 prosentin pilvipeitto tuottaa korkeintaan 20 prosentin varjon silloin, kun auringon toivoisi olevan pilvessä, mutta 20 prosentin pilvet peittävät auringon 80 -prosenttisesti silloin, kun auringon toivoisi paistavan.

Tajusin tietysti, ettei maailma voi toimia yhden apinan toiveiden mukaan. Mutta kuinka sattuikaan. Kuljin aurinkoisen rantamaiseman ohitse ja ajattelin ikuistaa sen muistikortille. Otin kameran esille, laition virrat päälle – ja juuri silloin aurinko sujahti pilven taakse pysyen siellä seuraavat 15 minuuttia!

Niinistö ja Wetterstrand lasketaan varmaankin kuuluviksi niihin suuresti hehkutettuihin nuoriin poliitikkoihin? Paavo Väyrystä haukutaan vanhaksi. Hän kuitenkin on onnistunut elämään 43 vuotta Vuokkonsa kaa ja antaa saavutuksesta ansion puolisolleen: Vuokko ei turhista motkota.

Tässäkö syy liittojen hajoamiseen? Onko naaraiden pinna lyhentynyt? Onko erilaisuuden suvaitseminen vähentynyt henkilökohtaisessa elämässä? Nykyään taitaa olla muotia suvaita vain yleisellä tasolla. Nainen nimittäin on se, joka eroa yleensä hakee, mies on aloitteellinen vain neljäsosassa eroista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s