MINISTERIRANKING

Vuonna 1963 assyriologi Armas Salonen esitelmöi muinaisen Mesopotamian nuorisosta maailman vanhimpien säilyneiden kirjallisten aineistojen valossa. On opettavaista kuunnella, kuinka sumeriksi kirjoitettu teksti voisi kuvailla suoraan nykypäivän tilanteita. Se osaltaan vain kertoo siitä, etteivät aivomme ole kivikaudelta miksikään muuttuneet.

Toimittajat mielellään rankkaavat muita, koska siitä saa hyvää palstantäytettä. Mutta kuten Matti Apunen Politiikkaradiossa ihmetteli, toimittajien omaa osaamista ei saa arvioida. Kerrankin voin olla samaa mieltä Apusen kanssa. Viimeksi valtakunnan suurin (ja kaunein ainakin omasta mielestään) eli Helsingin Sanomat pani TNS Gallupin soittelemaan apinoille eri puolilla Suomea. Piti antaa kouluarvosanoja ministereille ja koko hallitukselle. Minullekin sieltä joku viehättävä naisääni sattui pirauttamaan!

Olen siis ehkä osasyyllinen noihin lukuihin, vaikken niitä omikseni tunnista. Muistaakseni annoin PÄÄministeri Kataiselle nelosen eikä koko hallituksenkaan arvosana paljon parempi tainnut olla. Kuulun siis vähemmistöön – joten minua pitää suvaita!

Suoraan sanottuna niiden nelosten jakelu oli aika vaikeaa, kun toisessa päässä hehkeä naisääni houkutteli pohtimaan, kehtaisko häntä treffeille pyytää. No en pyytänyt. Numeroiden arviointi oli tosi ongelmallista, vaikka mielestäni seuraan politiikkaa vähintään keskivertoapinan raivolla. Kuinka mahdotonta pisteyttäminen mahtoi ollakaan niille, jotka eivät edes tiedä, mitkä puolueet istuvat hallituksessa? (Ehkä se on heille helpompaa…)

On siis luonnollista, että kaikki tällaiset ”tutkimukset” kertovat vain sen, miltä apinoista tuntuu. Vastaukset heitellään tunteella. Ei se toki tarkoita, että tulos olisi väärä, mutta kannattaa muistaa, ettei järjellä ole näiden(kään) asioiden kanssa mitään tekemistä.

Feministien tappio

Tulokset ovat kiinnostavia etenkin ”tasa-arvon” kannalta. Löysin netistä vain neljä parhaiten ja neljä huonoiten menestynyttä ministeriä. Kärjessä keikkuu neljä urosta, joista yksi on jopa ikäloppu harmaaparta – huonoimmat neljä taas olivat kaikki feministejä (tai muita uskovaisia).

Suosituimmaksi ministeriksi kansa valitsi Alexander Stubbin. Ei mikään ihme, sillä kaveri on nuorekas, komea, pitkä (190 cm), lihaksikas, jykeväleukainen, rikas ja nauravainen – nämä kun sattuvat olemaan johtajan evolutiivisia tunnusmerkkejä.

Jyrki Katainen lienee päässyt kakkospallille siksi, että naamansa on viran puolesta aina esillä. Ei hänestä ainakaan naurua saa irti kuin mainoskuvissa. Tupakanpoltto ei tunnu olevan mikään ongelma kansansuosiolle. Joku vähemmistöläinen voisi ehkä ajatella, että jos ei pysty itseään hallitsemaan, miten sitten koko valtakuntaa ja tai jopa maanosaa… Katainen on toki lahjakas persoona. Suuri ongelmansa on, että hän on hurahtanut lauman hyvinvoinnin kannalta tuhoisaan ismiin.

Kolmannelle sijalle ylsi Paavo Arhinmäki ja neljännelle Lauri Ihalainen.

Perää pitää ansaitusti uusionainen Stefan Wallin. Hurraa! Onneksi hänestä päästään pian eroon. Jotain epäloogisuutta eduskunnassa on, kun Wallin sai pitää paikkansa, vaikka valehteli härskisti Suomen parlamentin istuntosalissa. Sitten kun eräs Halla-Aho oli rehellinen ja sanoi, mitä ajattelee korkeimmasta oikeudesta, kaksi naarasta aloitti häntä vastaan ajojahdin. Molemmat (Annika Lapintie ja Mikaela Nylander) ovat hallituspuolueista, joten Wallinin valehtelun he hyväksyivät. Näin hienosti parlamenttitason naaraat näyttävät esimerkkiä kasvavalle nuorisolle.

Wallinin kannoilla pyörähtelevät Maria Guzenina-Richarson, Henna Virkkunen ja Päivi Räsänen. Ei hullumpi valinta. Ja kas, tähänkin joukkoon mahtuu yksi vanhus.

Moniaivoisuutta

Kokomuksen suosio on pieni arvoitus. Kuinka eliitin ja suuryritysten asiaa ajava puolue saa kansalta hyvät pisteet? Täytyykö tähän ottaa biologia avuksi? Sehän menee niin, että apinat äänestävät ulkonäön perusteella ja konservatiiviset poliitikot ovat kauniimpia ja komeampia kuin muut. Tälle on looginen selitys, sillä ulkoinen symmetria kertoo ylipäätään hyvistä geeneistä ja apinat tietävät päissään, että näin on. Toisaalta oikestoa äänestävillä on todettu olevan alkeellisemmat aivot kuin vasemmistoa äänestävillä… Kaiken lisäksi eliittiin kuuluvat pystyvät muita huonommin lukemaan tunteita eli he ovat keskimääräistä epäempaattisempia.

Demokratia onkin melkoinen paradoksi, kun kansa äänestää vapaaehtoisesti itselleen vahingollisia poliitikkoja. Poliitikot (Tuija Brax etunenässä) tietysti ovat loukkaantuneet, kun politiikkaa on selitetty aivojen toiminnalla. Voisi tietysti kysyä, millä muullakaan sitä voisi selittää. Ehkä nämä muutosvastarintaiset poliitikot ajattelevat väärin. Politiikka ei ole se kaiken alku, jota yritetään jollakin selittää. Ensin on aivojen monimuotoisuus, jonka varaan koko poliittinen järjestelmä on rakentunut. Politiikka on siis vain selitys, biologian seurannainen.

Onko eliitti rikas siksi, että se on kyvyiltään (geeneiltään) ylivoimaninen vai siksi, että empatian puute sallii itsekkään rahan haalinnan? Ja mikä sitten selittää sen, että apinat äänestävät empatiapuutteesta kärsivät yksilöt johtajikseen? Evoluutio taitaa tästäkin löytyä. Kivikaudella symmetrian valta ei ollut mikään ongelma, koska eliitti ei päässyt eristäytymään omaksi luokakseen – maallista mammonaa eli rahaa ei ollut vielä keksitty. Raha on kaventanut arvostusta nauttivan lahjakkuuden kirjon pelkäsi kyvyksi haalia materiaa. Surullisella tavalla tämä näkyi myös keskustapuolueen tuoreessa puheenjohtajavalinnassa.

Ei ole nykyajan havainto, että mitä moukkamaisempi mies, sitä parempia kauppoja hän tekee. Näin kalifien kirjailijat muotoilivat evoluution lainalaisuuksia jo muinaisessa Persiassa.

Muutos on nyt uudistus!

Kokoomus valitsi Kataisen Rovaniemen puoluekokouksessa uudelleen puheenjohtajaksi ilman haastajia. Jyrkin linjapuhe oli mielenkiintoinen, sillä hänestä muotoutui siinä uudistushöpö.

Muutos on vanhanaikainen ja kulunut käsite – aivan aiheesta. Ongelma kun oli siinä, että muutos -termin käyttö sallittiin pelkästään eliitille ja johtajille. Jos joku heidän loistavia ideoitaan kehtasi vastustaa, hänet leimattiin kyynikoksi ja muutosvastarintaiseksi. Rahvaan ideoita sen sijaan ei hyväksytty edes  muutospuheeksi.

Kokoomuksessa on nyt keksitty, että pitää kehittää jotain uutta. Jos muotikin vaihtuu joka vuosi, pitää politiikassakin olla uusia termejä. Ajatushautomosta pullahti sana uudistus. Siinä vasta hieno termi, tällä voitetaan vielä monet vaalit. Kataisen linjapuhe suorastaan pullisteli tätä uutta mantraa. Uudistus siellä ja uudistus täällä. Välillä toki muistettiin yrittäjyys ja työkin. Siinä kokoomuksen uusi pyhä kolminaisuus: uudistus, yrittäjyys, työ.

No mitä uutta tässä nyt sitten oli? Ei mitään muuta kuin yhden sanan vaihtuminen toiseen, sisällöt ovat entisellään. Jopa syyllistäminen on entisellään. Kataisen mukaan syksyn kunnallisvaalit ovat taistelu uudistajien ja säilyttäjien välillä! Aika moneen apinaan tämä toki uppoaa – kuka nyt kehtaisi olla uudistusvastarintainen.

No minä kehtaan. Kehtaan paljastaa, etteivät kaikki muutokset ole hyväksi. Ei muutos tai uudistus sinällään ole hyödyllinen sen paremmin kuin kehityskään. Uudistus voi mennä syteen ja kehitys olla negatiivinen. Uudistususkovaisten olisi hyvä kuvitella itsensä 30 -luvun Saksaan tai vuoden 1917 Venäjälle. Niissä tehtiin kaikkien aikojen uudistusta! Siis aivan samaa, jota Henna ja Jyrki parhaillaan (jopa samoin sanoin!) kunta- ja terveydenhuoltouudistuksen nimissä hehkuttavat …

Olisipa mukava olla katsomassa, kun historioitsijat vuonna 2100 tarkastelevat Kataisen vallankumousta ja sen aikaansaannoksia. Surulllisinta on, että (aivan Hitlerin ja Leninin tapaan) uudistuksen taustalla on jälleen vain uskoa ja suurta hurmosta. Terveydenhuoltoremontti on pelkkä kuntauudistuksen tukitoimi. Ketään ei tunnu kiinnostavan se, ettei yksikään terveysalan asiantuntijoista hanketta kannata. Ei sekään paina vaa’assa, ettei kuntaliitoksilla ole tutkimusten mukaan saavutettu minkäänlaisia hyötyjä. Päin vastoin.

Tänäinen uutinen kertoo sopivasti, kuinka suuri ja mahtava Helsinki on Kuntien takauskeskuksen laskelmien mukaan Suomen tehottomin kunta: ylimääräinen lasku veronmaksajille 200 miljoonaa euroa vuodessa. Poliitikkojen käskystä valtiovarainministeriön virkamies Vesa Lappalainen pitää ongelmaa pienenä. Yhtäkkiä tuottavuus ja kilpailutus ovatkin menneen talven lumia, kun kuntaliitosten hyvyyttä on puolustettava: Se mitä kaupunki käyttää omiin toimiinsa, on sen alueen hyväksi.

Järkyttävää.

Eivät Kataisen lempisanat uudistus, yrittäjyys ja työ ole mitään tulevaisuuden avaimia, eivät edes tavoitteita. Kun apinoita kohdellaan oikeudenmukaisesti tai edes oikeudenmukaisen tuntuisesti, nämä sanat toteutuvat automaattisesti. Hyvä laumahenki tuottaa hyvinvoivia apinoita ja tyytyväinen apina tekee innolla työtä, on yritteliäs ja sitä kautta ne ”uudistuksetkin” syntyvät. Ei tarvitse pakolla kurkusta alas työntää.

Suomessa ollaan Kataisen johdolla tekemässä uudistusta, josta tulee katastrofi. Kaikki sen päissään tietävät, mutta meillä noudatetaan paniikkipolitiikkaa, jonka mukaan jotain on pakko tehdä. Ei ehkä kannattaisi.

Linjapuheessaan Katainen ilmoitti myös peruvansa matkansa Brasilian kestävän kehityksen kokoukseen. Sen sijaan hän lupasi reissata Saloon lohduttamaan irtisanottuja nokialaisia. Voi vittu mitä populismia! Ja kuinka sattuikaan, että pääministeri menee juuri Nokian raunioille, vaikka moni muukin tuntematon sotilas on kokoomus-Suomessa kenkää saanut.

Todellinen syy Brasilianmatkan perumiseen on tietysti se, etteivät ympäristöasiat kokoomusta oikeasti kiinnosta. Kestävästä kehityksestä on tullut markkinatalouden kirosana. Katainen sanoi sen itse ääneen Rovaniemellä: Meillä pitää olla positiivinen pakkomielle kasvusta!

Voi hyvä jyssäys sentään, millaisella ajattelun tasolla Suomea johdetaan. Mikä tahansa pakkomielle on tuhoisaa, mutta yksisilmäinen kasvun ihannointi johtaa varmaan katastrofiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s