RAHAT PARATIISIIN

Kauppakeskus Zeppelin järjestää lauantaina 6.10. eli huomisiltana Pohjolan naaraille Naisten Illan. Tarjolla on napostelun ja siemailun lisäksi muotinäytöksiä, Scandinavian Hunks ja Aki Louhela. Miesteniltojakin on olemassa. Niitä järjestävät seurakunnat sekä veroparatiisiyhtiöt ja niissä puhutaan häpeän kohtaamisesta, virtsaamisvaivoista ja andropaussista. Ei puhettakaan, että paikalla olisi Janica – tai edes Anna Abreu. Onko tämä nyt jotain tasa-arvoa vai pelkkää vittuilua?

Hallituksen seksiministeri Jutta Urpilainen sammakoi oikein urakalla, kun yritti saada viimeisiä onnettomia demariäänestäjiä pysymään ruodussa. Huolestuttaa, millaisilla tiedoilla Suomea johdetaan. Jopa apinametsässä on vuosikausia tiedetty, ettei veroparatiisiyhtiöitä voi syrjiä (kuntien) hankintoja kilpailutettaessa. Pien- tai lähiyrittäjiä ei voi suosia, koska olemme EU:ssa ja hyväksyneet hankintadirektiivin, jossa yhteisön kaikilla yrittäjillä on oltava tasavertaiset mahdollisuudet. Nyt tuntuu olevan muotia naureskella niille, jotka puhuvat EU:sta kuntavaalien alla. Huvittavia itse asiassa ovat nämä naureskelijat, sillä unionilla ja kunnilla on paljonkin tekemistä keskenään.

Poliitikot ovat tämän lainsäädännön hyväksyneet. Kun sen tuloksena suomalaisten roposet rahdataan veroparatiiseihin, samat poliitikot ovat keksineet syyttää (kunta)toimijoita kilpailuttamisen osaamattomuudesta. Olisipa mukava nähdä, millaisia tarjouspyyntöjä Katainen, Vapaavuori, Ihalainen tai Urpilainen itse kirjoittaisivat. Halvinta tarjousta on todella vaikea sivuuttaa, jos laatuasiat ovat kunnossa. Veroparatiisiyhtiöillä on varaa tehdä alihintaisia tarjouksia ja sen jälkeen paikalliset yritykset voikin ostaa halvalla pois häiriköimästä.

Eduskunnan kyselytunnilla paljastettiin, kiitos oppositioedustaja Anne Kalmarin, että jopa eduskunta ostaa terveyspalvelunsa veroparatiisiyhtiö Mehiläiseltä. Ja mikä mielenkiintoisinta, puhemies Eero Heinäluoma ei edes sallinut keskustelua asiasta. Näin demokratia meillä toimii, huhhahhei!

120 000 miljoonaa vuodessa harakoille

EU -uskovaiset saivat eilen kylmää kyytiä, kun Ulkolinja esitti paljastuksia Euroopan yhteisön rahankäytöstä. Onhan pröystäily ja leväperäisyys aina ollut tiedossa vähintäänkin kaikilla brysselinkävijöillä, mutta nyt kerrottiin melkoisia lukuja korruptiosta ja suoranaisesta varastamisesta. Esimerkkivaltiona käytettiin Tšekkiä, jossa korruptiokierre lähti lapasesta 1990 -luvun hillittömän yksityistämisbuumin seurauksena. Kärkky Kataiselle!

EU:ssa toki toimii 500 (!) apinan suuruinen Petostentorjuntavirasto, mutta se tuskin on saanut muuta aikaan kuin arvion Kankkulan kaivoon heitettävän rahamäärän suuruudesta. Se on 120 000 000 000 euroa – vuodessa. Kymmenessä vuodessa siis 1200 miljardia (et pysty käsittämään) euroa livahtaa ahneiden ja jo valmiiksi rikkaiden apinoiden liiveihin. Senkin maksat Sinä, pienipalkkainen yksinhuoltaja ja roskakuski.

Ei kai enää kannata ihmetellä, mikä eurossa tai EU:ssa mättää. Se on suuruudenhulluuden generoima Ahneus. Mitä suurempi yhteisö, sitä helpompi siellä on vetää välistä. Nykyään korruptio on osa Tšekin normaalia politiikkaa. Rahaeliitti ja poliitikot sopivat keskenään ryöstettävien budjetti- ja EU -rahojen jakamisesta. Kustannusarvioita vedätetään jopa satakertaisiksi.

Ei tätä voi olla vertaamatta Suomen potilastietojärjestelmähullutteluun, jonka hinnaksi maailman suurimpiin (!) kuuluva konsultointi- ja yksityistämispalveluja tuottava yritys Accenture laski 1,8 miljardia euroa. Sitra pyysi Accenturelta selvityksen asiasta ja kuinka ollakaan, tuloksena konsulttiyritys päätyi esittämään ratkaisuksi itse edustamaansa Epic -järjestelmää – siis tuolla edellämainitulla ylihinnalla. Epic on 6200 työntekijän naarasvetoinen amerikkalaisfirma, joka on kehittänyt järjestelmäänsä 33 vuotta. Tuote on siis olemassa, kyse on vain sen soveltamisesta Suomen oloihin. Tällä 1800 miljoonalla kaikki Epicin työntekijät paiskisivat töitä kolme vuotta 100 000 euron vuosipalkalla – vetääkö tässä(kin) joku välistä ja kuka se mahtaa olla? Sitra ainakin tuntuu olevan tyytyväinen

Suuret pettää aina

Taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että julkisen sektorin yksityistämiset johtavat jossain vaiheessa veroparatiiseihin. Ehkä se on jopa luonnonlaki. Näin on käynyt terveydenhuollossa, näin on käynyt katsastustoiminnassa ja meidän kaikkien yhteisiä (?) eläkerahojakin löytyy esimerkiksi Caymansaarilta. Ilmarisen johtaja Esko Torsti toteaa, että veroparatiisien välttäminen on käytännössä mahdotonta. Se siis on luonnonlaki!

Samaa mieltä on maailman suurimpiin (145 000 ammattilaista) verosuunnittelufirmoihin kuuluvan hollantilaisen (veroprosentti viisi) KPMG:n Senior Tax Partner Timo Torkkel. Tänäisessä politiikkaradiossa hän vähätteli veroparatiisien merkitystä ja näki niissä lähinnä hyviä ominaisuuksia. Hänen mielestään mikään ei muuttuisi, vaikka veroparatiisien toiminta estettäisiin. Siinä hän taisi olla rehellisempi kuin halusikaan, sillä varmaan KPMG on varautunut myös tähän tilanteeseen ja tietää, mihin ne rahat sen jälkeen piilotettaisiin.

Torkkelin mielestä Suomikin on verokeidas. Sehän on ilouutinen kaikille vene… eikun veropakolaisille. Jopa KimiKimii Räikkönen voi muuttaa Sveitsistä kotimaahan! Ei tarvitse enää kyyristellä maahanmuuttajana rasistien armoilla vieraassa kulttuurissa. Tuskin osaa edes paikallisia kieliä puhua.

Suomen verokeitailu johtuu osaksi siitä, että meillä korkokuluja voi verottajan kusettamiseksi vähentää määrättömästi. Torkkeli todisti, että käytäntö on ainutlaatuinen koko Telluksella. Olisiko veroministeri Jutta Urpilaisen (naar.) syytä ryhtyä välillä tekemään töitäkin?

Veroparatiiseilla kätketään myös omistus uteliaiden viranomaisten ja toimittajien ulottumattomiin. Mitä tekee Suomen sinimusta-viher-puna-pyhä hallitus? Se aikoo poistaa kaupparekisterin tiedoista yrittäjien tunnistetietoja, jotta yrittäjien kiusaamista lievennettäisiin. No ei siinä vielä mitään, sillä hallitus aikoo salata myös pankkiirien henkilökohtaisen osakekeupan sekä arvopaperipörssin ja arvopaperikeskuksen sisäpiirin osakeomistukset ja kaupat. Mari Kiviniemen (naar.) ollessa kuntaministerinä Suomessa suunniteltiin jopa koko sijoitustoiminnan salaamista hallintarekisteröinnin avulla. Hanketta valmistellaan edelleen valtiovarainministeriössä.

Mistä sylttytehtaasta mahtavat moiset mahtavat ideat olla peräisin, kysyy simpanssifilosofi.

Ja tämäkö on sitä kuuluisaa avoimuuden lisäämistä, josta päättäjämme ovat viime vuodet meuhkanneet?

TeliaSonerakin on joutunut ajojahdin uhriksi, kun se on maksanut Uzbekistanin 3G -lisensseistä 260 miljoonaa euroa veroparatiisiyhtiölle, jonka juuret johtavat hallitsijaperheen Gulnara Karimovaan (naar.). Ajojahtia on hieman vaikea ymmärtää, sillä TeliaSonerahan on vain toteuttanut periaatetta maassa maan tavalla. Muistelen Jutta Urpilaisenkin liputtaneen tämän hyvän tavan nimiin. Ellei mikää muu teliauroksia auta, niin aina voivat oikeudessa vedota siihen, että Jutta antoi luvan…

Lääkärinetiikka

Niin se miestenilta. Tuli käytyä yhdessä sellaisessa. Ei se sentään ollut minkään kristillisen yhteisön järjestämä, pois sellainen minusta. Veroparatiisiyhtiö on sentään parempi kuin valeparatiisiyhtiö. Ajattelin toteuttaa periaatetta tunne vihollisesi, kun ilmoittauduin Mehiläisen järjestämään iltaan. Toki sekin vaikutti asiaan, että tiedossa oli ilmaista ruokaa.

Aivan aluksi tarjottiin kahvia. Sitten paikallisen yksikön päällikkö (naar.) toivotti kaikki sata miestä tervetulleiksi ja toivoi, ettei heidän (kaikki mehiläiskuningattaret olivat tietysti naaraita) läsnäolonsa häiritsisi herkkää urostunnelmaa. Eihän toki, (melkein) aina naaraita mieluummin katselee kuin uroksia. Esiintymään määrätyt työmuurahaiset toki olivat kaikki kuhnureita.

Mehiläinen perustettiin Helsingissä yli sata vuotta sitten, siis Juhani Ahon aikakaudella. Nyt se tahkoaa 160 miljoonan euron liikevaihtoa 2500 apinan voimin. Vuosituhannen vaihteessa Sitra tuli yrityksen suurosakkaaksi ja sen jälkeen alkoi paisuminen. Kuuden vuoden kuluttua Mehiläinen ostettiin lontoolaisen pääomasijoitusyhtiö 3i:n välityksellä osaksi Pohjoismaiden suurinta ”terveyskonsernia” Ambeaa, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii – eläkeläinen Mikael Lilius! Ambean pääomistaja on Jerseyn saarelle rekisteröity pääomasijoitusrahasto. Ei kai pitäisi olla mikään yllätys, että myös kaikki voitot keplotellaan sinne.

Kolme kuhnuria siis kävi vuorollaan areenalla. Yksi puhui pissavaivoista, toinen testotuotannon hiipumisesta ja kolmas terveellisestä ravinnosta. Jäin miettimään, että olenko poikkeuksellisen fiksu apina vai olivatko nämä yksityisen firman superammattilaiset alavireessä, koska ei siellä paljon mitään uutta tuotu esille. Parhaat palat löytyivät yleisön joukosta, niin kuin yleensä aina on tilanne. Kysymykset paljastivat, kuinka tehokkaasti miehiä on kotosalla naaraiden toimesta ohjeistettu. Siitä sitten irtosivat illan ainoat naurut.

Jos olisin itse jotain kysynyt, olisin tiedustellut kuinka lääkärinetiikkaan sopii työskennellä veroparatiisissa. Ehkei sitä etiikkaa enää edes ole olemassa, sillä nykyään tohtorit valikoivat asiakkaitaan kieltäytymällä terveyskeskusduuneista – siellähän joku potilas saattaa haista pahalle. En kuitenkaan avannut suutani, koska olen hyvätapainen ja ujokin.

Sen verran vielä lopuksi tarjoiltiin iltapalaa, että bussilippujen hintaan sai hieman kompensaatiota. Meidät miehet toki myös lahjottiin. Se tapahtui maassa maan tavalla -periaatetta kunnioittaen: suosikkinaaraalleni huulirasva ja itselle kiinalainen muistitikku, Mehiläisen logolla tietty. Ei kuitenkaan tepsi tähän apinaan näin pieni lahjus. Mieluummin kuolen pois kuin astun veroparatiisin ovesta sisään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s