YHTEINEN NIMITTÄJÄ?

Tapaus 1. Anastasian lapset

Venäläis-sudanilaisen perheen tytär sanoo koulussa, että isä läpsäisi häntä takapuolelle. Mitä sen jälkeen tapahtuu, onkin sitten jo kansainvälistä konfliktipolitiikkaa. Tavallinen apina ei voi tietää, mikä tässä on oikein ja mikä väärin, koska viranomaiset vaikenevat salassapitovelvollisuuteen vedoten. Toisaalta, vaikka he jotain sanoisivatkin, enää ei voi olla varma, että edes suomalainen virkahenkilö puhuisi totta.

Yleensä tällaisissa asioissa on kaksi erilaista kertomusta eli totuutta. Yleensä vastakkain on naaras ja uros, jolloin homma on helppo, koska lähes aina uskotaan naarasta. Mutta nyt astialla näyttää pyörivän pelkkiä naisia. On äidin kertomus, isältä ei ole mitään kysytty. Vastapuolella on sosiaalitätejä, joista kukaan ei sano mitään. Sitten on koulun rehtori Jaana Koivula, joka kiistää, että tyttöä olisi koulussa kiusattu ja selittää, kuinka selvät perusteet koululla on lastensuojeluilmoituksen tekemiseen.

Sitten on korvaklinikan nimetön sairaanhoitaja, jolle tytön sanotaan kertoneen, että isä löi minua eilen peppuun. Sitten on Vantaan Tammirinteen vastaanottokodin johtajatar, jonka nimeä media ei uskalla paljastaa, koska hän on äidin sanojen mukaan kova nainen. Vantaan perhepalvelujen vs. johtaja Anna Cantell-Forsbom ja lastensuojeluiden avopalveluiden palvelupäällikkö Jaana Vilpas ovat samaa mieltä: kaikki ei ole mennyt putkeen hänen kanssaan. No sieltähän se nimi löytyy Vantaan nettisivuilta: Marjaana Thilman.

Sitten on eduskunnan apulaisoikeusasiahenkilö Maija Sakslin, jonka mukaan huostaanotto ei ollut laiton. Kukkulan laella istuvat sekä sujuvaa venäjää puhuva peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson että sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko. Maria ei vastannut äidin hätähuutokirjeeseen. Paula sentään vastasi mutta totesi, ettei voi tehdä mitään salassapitosäädösten vuoksi.

Hieman ihmetyttää Risikon perustelu. Onko salainen Suomessa niin salainen, ettei edes ministeri saa oman alansa asioista tietoa? Vai onko salainen täällä niin salainen, ettei edes toimenpiteiden kohteelle kerrota niistä mitään? Vai oliko salaiseen vetoaminen vain kätevä tapa päästä hankalasta apinasta eroon? Miten vaan, yksikään näistä perusteluista ei kuulu sivistysvaltioon.

Huostaanotto vaikuttaa siis salaisemmalta kuin valtakunnan puolustus. Median välittämien tietojen mukaan se on myös sekavampi kuin hallituksen kuntauudistushanke. Peppuun voi läpsäistä hyvällä tai pahalla, siitä ei kukaan tunnu olevan kiinnostunut. Kertoiko tytär läpsimisestä sekä koulussa että korvaklinikalla? Tehtiinkö lastensuojeluilmoitus yhtä aikaa sekä koulussa että korvaklinikalla? Miksi jossain lähteissä sanotaan, että tyttö olikin poika? Miksi isä kaadettiin lattiaan ja pantiin rautoihin tyttären silmien edessä? Ehkä isä oli hermostunut lastensa kaappamisesta – ehkä minäkin olisin ollut. Miksi viikonikäinen vauva haettiin kotoa epäasiallisesti, jos on äitiä uskominen? Miksi perhe hajotettiin vastaanottokodissa kahteen eri rakennukseen?

Salassapito antaa ymmärtää, että tässä on kyse todella vaarallisista vanhemmista, kun näin järeisiin toimenpiteisiin on ryhdytty. Vai tällaistako se on normaali lastensuojelu Suomessa? Ehkä tässä vain estetään uusien Breivik -urosten syntyminen? Ei tästä nyt kuitenkaan millään ilveellä voi kiitettävää arvosanaa antaa kenellekään, ei edes medialle.

Tapaus 2. Kyllösen pinna

Liikenneministeri Merja Kyllöstä (vas) salassapitomääräykset eivät koske. Hän savusti pellolle Liikenneviraston pääjohtaja Juhani Tervalan, kun ei tullut toimeen tämän kanssa – ja kailotti mielipiteensä poikkeuksellisen hävyttömästi julkisuuteen:

Olen menettänyt luottamukseni Tervalaan täydellisesti, koska tämä hoiti tehtäviään epäasiallisesti eikä noudattanut kirjallisestikaan annettuja ohjeita, hänelle annettiin toistuvia huomautuksia.

Edelliset liikenneministerit Anu Vehviläinen ja Kimmo Sasi kylläkin todistavat, että Tervala hoiti hommansa moitteettomasti, vaikka onkin voimakas persoonallisuus. Vain Kyllönen siis koki Tervalan hyppineen varpailleen. Onko se Tervalan kusipäisyyttä vai ministerin heikkoutta, jäänee arvoitukseksi. Tervala lienee sen verran herrasmies, ettei lähde naarasministeriä haukkumaan – eihän uroksella sellaista mahdollisuutta olekaan.

Onko kokemus varpaillehyppimisestä tarpeeksi hyvä syy erottaa virkamies? Entä jos syy onkin poliittinen?

Liikennevirasto perustettiin vasta kolme vuotta sitten. Miksi ihmeessä, voisi näin jälkiviisaana kysyä, sillä valtion tuottavuusohjelma oli jo silloin voimassa. Ehkä olisi viisainta lakkauttaa koko laitos. Tervala ei toki joudu työttömyysavustuksella kituuttamaan, sillä hänellä on rakennusneuvoksen pakastevirka liikenne- ja viestintäministeriössä. On varmaan työmotivaatio kohdillaan…

Tapaus 3. Olematon sieppaus

Tytön sieppaus on varma nakki medialle. Sieppauksia nähdään kohta kaikkialla. Enää sieppaajan ei tarvitse edes olla urosapina, nyt siihen riittää romaninaaraskin. Lööppilehdet saivat Lempäälän sieppausmysteerinsä ja taas naaraat pelkäävät hippusen enemmän. Mutta eihän se haittaa, kun raha kolahtaa kustantajan pohjattomaan kirstuun.

Kuka kertoi ensin -uutisointi vie yhteiskunnan sivuraiteelle, koska se tuottaa valheellisen kuvan todellisuudesta. Jos tässä ”sieppausdraamassakin” olisi jaksettu odottaa kaksi tuntia, mitään sieppausta ei olisi ollutkaan. Lapset nyt vain sattuivat leikkimään poissa vanhempiensa näköpiiristä. Ennen vanhaan sitä tehtiin päivät pääskytysten, vaikka namu- ja muita siepparisetiä varmasti oli enemmän kuin nykyään.

Hieman siis harkintaa niin vanhemmille kuin naapurin- ja toimittajatädeillekin. Ei toimittajien työhön voi kuitenkaan puuttua, kun meillä on tämä kuuluisa sananvapaus – jota ei kuulema löydy itäisestä naapuristamme. Ehkä kaikki voisivat hetkenverran miettiä, olemmeko me nyt kuitenkaan aivan niin ylivoimainen kansakunta kuin luulemme.

Tytöt ehtivät olla ”kadoksissa” reilut kaksi tuntia. Kaikki osalliset vakuuttavat, ettei mitään sieppausta koskaan tapahtunutkaan. Poliisi kuitenkin jatkaa tapauksen tutkintaa, koska silminnäkijän (eli naapurintädin?) ilmoitus ”sieppauksesta” oli niin uskottava.

Tästäkin uutisoinnista syntyy enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kuka teki ilmoituksen poliisille ensin, silminnäkijä vai tyttöjen äidit? Mikä merkitys koko sopassa on sillä, että on kyse romaneista – ettei vaan rasismin siemen itäisi jossain? Oliko tarpeen paljastaa ”sieppauspaikan” tarkka osoite? Eikö poliisilla ole enää oikeita töitä, kun on tällaiseen leikkipaikkaselvittelyyn aikaa?

Tapaus 4. Duudsonkohu

Vesilahden koulu pulpahti hetkeksi uutissaastameren pinnalle, kun Aamulehti vetäisi muutaman närkästyneen äidin herneet suoraan pääkirjoitukseensa: väkivaltapellet päästettiin kiusaamisen vastustamisen varjolla mainostamaan tuotteitaan lapsille. Vesilahdessa heitä katsomaan kerättiin jopa esikuolulaiset, joista nuorimmat ovat 5 -vuotiaita…

Onko tämä kaikkien aikojen pääkirjoitusten rimanalitus? Ei tässä nyt ainakaan noudatettu alkeellisimpiakaan journalistisia periaatteita, oksennettiin vain jonkun kukkahattutädin kaikki asennevammat suoraan pääkirjoitussivulle.

Vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Merja Viljanen joutui sitten korjailemaan Aamulehden perättömiä väitteitä Iltalehdessä 12.10. Duudsonit ja Vesilahden rehtorit esittivät omat vastineensa, jotka Aamulehti sentään julkaisi. Kyllä nyt meni niin, että tamperelainen monopolimedia hävisi tämän taiston enemmän kuin kuusi-nolla.

Doodsoneita oli katsomassa 750 oppilasta. Jos kuuden vanhemman käämit paloivat, niin se on alle puoli prosenttia vanhemmista. Se muuten on juuri se luku, mikä on feministien määrä kaikissa laumoissa. En paljon erehdy, jos sanon näiden valittajien olleen naaraita. Jos siellä on joku uros ollut äänessä, niin sen on oma naaraansa vihaan virittänyt. Duudsonit ovat helppo kohde tällaiselle vihanpidolle, koska he ovat poikkeuksellisia uroksia. Valittajat paljastivat tässä paitsi suvaitsemattomuutensa, myös syyllistyivät Duudsonien julkiseen kiusaamiseen – hieno esimerkki lapsukaisille!

Arvostelijoiden on tietysti aivan mahdoton ymmärtää, että väkivaltapellejen tapa viestiä on sellainen, jota kouluikäiset jaksavat kuunnella. Jos areenalle olisi astellut kiusaamispuheineen vaikkapa MLL:n pääsihteeri Mirjam Kalland, niin paikalla olisi ollut ehkä 50 oppilasta ja hekin olisivat nukahtaneet ensimmäisen viiden minuutin aikana. Ei minulla ole mitään suhteellisen näyttävää Kallandia vastaan, mutta niin se ihmisapinapennun käyttäytyminen vaan toimii. Mannerheimin Lastensuojeluliiton keskustoimistossa tasa-arvo muuten toteutuu niin, että vahvempi sukupuoli peittoaa heikomman 14-3.

Episodi osoittaa taas kerran, että olematon vähemmistö saa demokratiassa suhteettoman suuren vaikutusvallan ja turhan kohun, kunhan vaan sattuu edustamaan oikeaa sukupuolta. Asiasisältö saa olla aivan mitä tahansa, pääasia että jonkun aivosolut ”pahastuvat”.

Jansenia kalloon

Ylivoimainen enemmistö maailman uutisista on positiivisia ja 99,999999 prosenttia apinoiden kohtaamisista on ystävällisiä. Mietipä vain kävelyäsi kadulla tai ajeluasi tiellä. Suhteellisen harvoin siellä kukaan on kimppuusi käynyt tai päällesi ajanut. Media vääristää koko maailmankuvamme. Joskus sekin sentään kertoo jotain iloista.

Muusikko Floor Jansenista on tullut kertaheitolla globaali ilopilleri. Milloin viimeksi olet kokenut kenenkään naaraan näin estottomasti hehkuttavan mitään poikaporukkaa? Jansen on parasta, mitä Nightwishille on tällä vuosituhannella tapahtunut. Jansenin rinnalla jäävät kaikki valittajaturuset kauaksi taakse. Nyt jännätään vain sitä, kestääkö poikien kallonsisäinen maailma sen, että solisti on bändiä päätään pidempi. Sillä on oikeasti merkitystä, koska niin aivokemiamme vaan sattuu olemaan rakennettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s