MARINA CANO

Finlandia -talolla kajahtaa jälleen tulevana lauantaina, kun Suomen Luonnonvalokuvaajien järjestämä Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma Vuoden Luontokuva 2012 pyrähtää siivilleen. Jännitettävää riittää vaikkapa siinä, kunnioittaako nykyinen presidentti tilaisuutta läsnäolollaan ihkunaaraansa kanssa. Olisihan se jo Halosen aloittama perinne. Joka tapauksessa paikan päällä saa nauttia suomalaiskuvaajien tuotannon lisäksi espanjalaisen José B. Ruizin hämmästyttävistä (yö)kuvista.

Tilaisuudessa paljastetaan, kenen kuva yltää Vuoden Luontokuva 2012 -palkintoon saakka. Maineen lisäksi tarjolla on 5000 euroa. Sinäkin voit vielä hetken aikaa vaikuttaa siihen, kenelle tämä kunnia lankeaa. Sarjavoittajat ovat nimittäin jo tiedossa ja niiden paremmuuden ratkaisee yleisö. Tasa-arvoa ei taaskaan ole noudatettu, sillä kaikki finalistikuvat ovat urosten aikaansannosta. Käy silti (tai juuri siksi) antamassa äänesi!

Samaan aikaan kuvakisan tulokset julkistetaan myös pienessä 7000 asukkaan Viitasaaren kaupungissa Kymijoen vesistön latvoilla. Tätäkään kuntaa ei enää muutaman vuoden kuluttua ole olemassa, jos kokoomus voittaa vaalit. Kannattaa siis äänestää myös kuntavaaleissa! Oululaisilla ja seinäjokelaisilla on heilläkin omat luontokuvajuhlansa, mutta jostakin syystä niitä juhlitaan vasta sunnuntaina.

Spanish Beauty

Kun katselee noita ohjelmia, niin mieluiten menisi – yllätys. yllätys – Viitasaarelle. Tai ehkei se ole mikään yllätys, koska pieni on kaunista ja tehokasta. Liputkin maksavat parhaimmillaan neljäsosan Helsingin hinnoista. Pohjoisen Keski-Suomen Luonnonvalokuvaajat ry on jollakin karkilla saanut houkutelluksi paikalle varsinaisen Namun eli espanjatar Marina Canon. Melkein kaikki luontokuvaajat kun pakkaavat olemaan rumia miehiä, niin Viitasaarella on tarjolla kansainvälistä naiskauneutta parhaimmillaan. Se ei mitenkään vähennä tarjolla olevan kuvaesityksen tasoa, päinvastoin. Kuten olen joskus aiemmin todennut, symmetria kertoo yksilön kaikinpuolisesta kyvykkyydestä.

Täytyy myöntää, etten tiennyt Marinan olemassaolosta mitään ennen kuin näin hänen nimensä ohjelmassa. Niin monta ihanaa naarasta tässä maailmassa, eikä heistä ole mitään tajua eikä hajua! Hieman kun kuukeloi, niin tajuntaan vyöryy toinen toistaan ainutlaatuisempia kuvia Espanjasta ja Afrikasta. Sanat eivät riitä kertomaan Canon osaamista. Eikä nyt pidä sekoittaa tyttöä Canon -kameroihin, vaikka hän niitä (tietysti) käyttääkin. Kuulostaisihan se vallan kummalliselta, jos Cano kuuluisi Nikon –leiriin…

Marina tulee Cantabriasta, joka on Kymenlaakson kokoinen rannikkomaakunta Pohjoisessa Espanjassa. Pienestä koostaan huolimatta sieltä löytyy seitsemän luonnon- tai kansallispuistoa. Kelpaa siellä siis kuvailla, joskin Marina viettää nykyään suuren osan ajastaan Afrikassa. Siis ihan aidossa Afrikassa eikä Bilbaon lähistöllä sijaitsevassa Cabárceno -puistossa, jonne on rahdattu joukko suuria afrikkalaislajeja ja jossa Marina on kuvannut huikean Cabárceno -kirjansa.

Marina on aloittanut kuvaamisen teini-iässä ja on tietysti voittanut kansainvälisiä palkintoja, pitänyt valokuvanäyttelyt Etelä-Afrikassa ja Espanjassa (Jane Goodallin kanssa) sekä toiminut oppaana eri puolilla Afrikkaa järjestettävillä kuvaussafareilla. Siitä vaan mukaan kiehtovan mantereen luontoa ikuistamaan! Toivottavasti emme ole viimeinen sukupolvi, jolla siihen on mahdollisuus – Marina kantaa osaltaan huolta luonnon monimuotoisuudesta ja yrittää kuvillaan herätellä uinuvia sieluja ja poliitikkoja.

Marina ei tyydy pelkästään kameran seuraan, sillä hän ymmärtää myös musiikin päälle. Miksei ymmärtäisi, kun on Conservatorio Superior de Musica de Bilbaon kasvatti. Musiikkimakuunsa kuuluu niin J. S. Bach kuin Diana Krall – toinen symmetriaa tihkuva naaras. Kyllä häntäkin mieluusti katsel… eikun kuuntelee.

Eläimet ovat vanginneet minut, Marina sanoo. Ja jostain käsittämättömästä syystä Suomella on nyt kunnia toimia Marinan uuden kirjan Drama & Intimacy julkistamispaikkana! Upeaa.

Tämän jutun kuvat on lainattu luvan kanssa ja ovat tietysti © Marina Cano. Jutun toinen osa täällä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s