KINNULA vs. VANTAA

Vaalit tuli ja vaalit meni. Lopputulos on erikoinen: kaikkien puolueiden pitäisi itkeä. Persuja lukuunottamatta kaikki hävisivät edellisiin kuntavaaleihin verrattuna – eikä tätä tulosta nyt voi mihinkään muuhun vaaliin verrata kuin kuntavaaleihin. Silti persujakin itkettää, sillä he voittivat vähemmän kuin kuvittelivat. Mutta kun puoluejohtajia katsoi ja kuunteli, niin kaikki olivat kuitenkin omasta mielestään voittajia. Tämä se on sitä politiikkaa!

Hallitus hävisi noin viisi prosenttia ja oppositio voitti lähes yhdeksän prosenttia. Opposition lukua nostaa äänestysprosentin lasku edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Ainakin tässä yhteydessä se on pakko ottaa huomioon. Kokoomuslaiset itsekkäästi tulkitsivat suurimman puoleen asemansa tueksi ”kuntauudistukselle”. Realisti olisi toista mieltä, sillä tappio on aina epäluottamuslause. Mutta politiikka ei olekaan realismia.

Daavid vs.Goljat

Kokoomus haluaa kuntauudistuksellaan saada aikaan suuria kuntia, koska kokoomus on perinteisesti menestynyt sitä paremmin, mitä suurempi kunta on kyseessä. Vihreät peesaavat, koska heidän kannatuksensa menee samaa rataa. Nämä vaalit herättävät kuitenkin kysymään, vallitseeko tämä tilanne maailman tappiin saakka. Kuntaliitosten paisuttamassa Oulussa kokoomus menetti suurimman puolueen asemansa keskustalle. Ikävä yllätys Kataiselle.

Äänestysprosentin surkeutta ihmeteltiin yhteen ääneen. Puolueet eivät kuitenkaan suostuneet kantamaan siitä vastuuta, koska kansa on aina syyllinen kaikkeen pahaan puolueiden kerätessä kiitokset hyvistä luvuista. Miksi vajaan 1800 asukkaan Kinnulassa äänioikeutetuista kävi uurnilla 84,9 prosenttia, mutta 200 000 asukkaan Vantaalla vain 51 prosenttia? Siinähän se tuli vastaus jo sanottuakin. Mitä pienempi kunta, sitä paremmin demokratia toimii. Jos joku valtsikkaopiskelija viitsisi tehdä tästä gradunsa, niin saisi tulokseksi kauniin korrelaation. Siitä huolimatta meillä hallitus on valinnut demokratian romutustien.

Miksi Kyyjärven uudessa valtuustossa on valtakunnan korkein osuus nuoria valtuutettuja, vaikka tässä alle 1500 asukkaan kunnassa yli 65 -vuotiaita asuu kaksi kertaa Espoota enemmän? Miksi naisia pääsi valtuustoihin eniten Espoossa ja vähiten Utsjoella? Toimiiko biologia paremmin pienissä kunnissa?

Kaikki Raamattunsa lukeneet toki muistavat, kuinka Daavid voitti Goljatin. Eikö kokoomus (kristillisdemokraateista puhumattakaan) enää kunnioitakaan juuriaan?

Yksi selitys äänestysprosentin alhaisuudelle on hallituksen ylimielisyyden generoima vitutus. Lauma masentuu ja jää kotiin, koska se alitajuisesti tunnistaa vedätyksen eli sen kuinka väistämättömästi ja kuinka olemattomilla perusteilla kuntauudistus ajetaan läpi vaalituloksesta riippumatta. Ei normiapina ole tyhmä. Miksi juosta vaalikoppiin vain miellyttämään omaa etuaan ajavia poliitikkoja? Kansalaiset ovat aikoja sitten havainneet vääräksi senkin syyllistämisen, että jos et äänestä, et voi valittaa. He ovat havainneet, etteivät voi vaikuttaa, vaikka äänestäisivätkin.

Miksi näin? Siksi, että vain vähemmistö harvoin haluaa muutosta. Mitä liikkuvampi äänestäjä, sitä uudistushaluisempi. Mitä puolueuskollisempi äänestäjä, sitä muutosvastarintaisempi. Ja kun näitä puolueuskovaisia on tarpeeksi, mikään ei oikeasti muutu. Olisiko RKP malliesimerkki puolueuskollisuuden eli ääliömäisyyden ääripäästä? Ruotsinkieliset antavat sille äänensä, vaikka se tekisi mitä tahansa, kunhan vain ruotsinkielen erityisasema säilyy.

Keskustan ylivaltaa joissakin puolueissa räksytetään alvariinsa, mutta en muista vastaavaa ankkalampareen syyllistämistä. Suomessa ei sentään taida olla kuntaa, jonka kaikki valtuutetut olisivat kepulaisia, mutta meillä on kyllä kunta, jossa ärkoopeeläiset istuvat ainoina valtuustossa. Tai ainakin oli, sillä Korsnäsin valtuustoon valittiin näissä vaaleissa jopa yksi demari!

Alastomat apinat

Lääketieteen tohtori Pekka Mustonen on tutkinut vitutusta ja huomannut, että iäkkäät apinat sietävät arjen vastoinkäymisiä nuoria paremmin. Urokset ja naaraat ärsyyntyvät todella erilaista asioista. Naisia vituttaa eniten puoliso (!), seuraavaksi lapset ja muut sukulaiset. Miehiä taas kyrsivät eniten tuntemattomat apinat ja liikenne. Sen sijaan sosiaaliluokkien välillä ei ole eroa, jos rahaongelmien aiheuttamat ongelmat jätetään pois laskuista. Kaiken lisäksi vitutuksen määrä on vakio, mikä viittaa siihen, että se on geeneissä. Vaikka kuinka menisi hienosti niin töissä kuin kotonakin, aina löytyy valitettavaa.

Melkeinpä lisäisin tähän ydinjatkostasolta tulevan epäilyn, että naaraat valittavat enemmän ja heidän ärsytyskynnyksensä on uroksia matalampi. Joku sukupuolentutkija voisi tämänkin perustavaa laatua olevan kysymyksen ratkaisemiseksi jonkun apuraha-anomuksen vääntää.

Paitsi että vitutus on usein turhanpäiväistä niin se voi samalla olla mahtava poliittinen muutosvoima. Jos kaikki katselisivat Kataista hymynkare suupielessä, niin maailma olisi todella surkeassa jamassa. Ei siis mitään uutta, että Kataisen vaali-iltana lähettämät maireat hymyt ja vielä siirappisemmat omakehut nostivat apinametsän virtuaalista verenpainetta. Eihän kukaan voi oikeasti uskoa tuollaisia puheita, eihän?

Kokoomus ei muka ole ketään vastaan? Kuinka ollakaan, kokoomusjohtoisen Espoon kokkaripomo syyllisti heti tänäisessä Puheen päivässä uudet persuvaltuutetut vastuunkannon pakoilusta! Illan A-studiossa kokoomuksen Jan Vapaavuori puolestaan oli onnellinen, että nimenomaan persut eivät onnistuneet saamaan Helsingissä kuin viiden prosentin lisäyksen kannatukseensa.

Jos noita puoluepomoja arvioisi ilman puheitaan, ihan vaan sellaisina alastomina apinoina, millaisen kuvan media heidän olemuksestaan ja sanattomasta viestinnästään välittää, niin kuka heistä vituttaisi eniten ja kuka vähiten? Katsotaanpa. Siis kenen kanssa lähtisit pubiin oluelle, enemmistö kysyisi. Vähemmistöä edustava apinametsä kysyy, kenen kanssa menisit metsään… Ei ollut kovin vaikea tehtävä. Tässä on apinametsän tuomio:

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat alenevan vitutuksen mukaisessa järjestyksessä, huonoin seura siis ensin ja paras viimeisenä

  1. Katainen
  2. Haglund
  3. Niinistö
  4. Arhinmäki
  5. Räsänen
  6. Soini
  7. Urpilainen
  8. Sipilä.

Repikää siitä.

– – –

Jutun muut osat: osa 1, osa2, osa3, osa4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s