NENÄTÖN PÄIVÄ

Eurokriisi ei ratkea ilman talouskasvua, sanoo ekonomi. Maapallo ei pelastu ilman kasvusta luopumista, sanoo biologi.

Huomenna on joku nenäpäivä. Kuten mikään ylihypetys, tämäkään ei kuulu apinametsän aamiaispöytään. En ole koskaan ymmärtänyt mitä hauskaa on punaisessa nenässä ja vielä vähemmän sitä, miten se liittyy ”kehitysmaissa” asuvien auttamiseen. Olen varmaan epänormaali apina, sillä näinhän se ihmislaji käyttäytyy. Sirkushuveja ei todellakaan ole keksitty 2000 -luvulla, mieluumminkin vuonna 100 000 eaa. Tai ehkä jo kymmenen miljoonaa vuotta sitten?

Fazer laittoi kesällä Hesarin etusivulle mainoksen, jossa se lupasi rakentaa afrikkalaislapsille koulun suklaalevyjen myynnistä kertyvillä rahoilla. Auta ramias, millainen haloo siitä syntyi. Varsinkin naaraspuoliset apinat polttivat kääminsä. Eihän yrityksen sovi tehdä sellaista, mikä kuuluu järjestöjen hommiin – eli rahastaa apinoilta puolivillaisia avustusroposia. Se reviiri kuuluu Planille ja Nakurun lapsille ja kirkon ulkomaanavulle ja UNICEF:lle ja Ylen Hyvälle Säätiölle ja…

No kuinka uskottavan viestin tämä päätoimittaja Vappu Kaarenoja meille lähetti? Naiset pelastavat maailman? Loistavaa. Kuka mahtaakaan olla kääntäjiä riistävän BTI:n Suomen toimitusjohtaja? Aivan oikein, Paula -tyttönenhän siellä parantaa maailmaa sillä pätevyydellä ja eettisyydellä, minkä kymmenkertainen sukupuolilisä hänelle takaa…

Hyväntekeväisyys

Minulla ei ole mitään Jenni Pääskysaarta vastaan, vaikka hän juontaakin ohjelmaa, jossa naaraat päästetään syyllistämään miehiä teemalla 11 tapaa jättää nainen. Valinta on erikoinen, kun eropäätöksistä suurimman osan kuitenkin tekevät naiset. Mutta olisihan se täysin naurettava jo pelkkänä ajatuksenakin: 11 tapaa jättää mies. Ei se herättäisi tunteita. Tässä on yksi syy, miksi maailma ei ole tasa-arvoinen. Mies ei tunnu miltään.

Siksi nenäpäivässäkin puhutaan tytöistä ja tyttöjen auttamisesta. Planin sivuilla näkyy lähinnä vain tyttöjä. Poikien ongelmat sivuutetaan tyylikkäästi siksi, että tyttöjen kasvoilla on helpompi tehdä rahaa. On turha odottaa, että Plan suurella tohinalla lanseeraisi koska olen poika -kampanjan. Se on jo pelkkänä ajatuksena täysin naurettava. Siksi miesten tasa-arvo-ongelmia ei virallisesti ole olemassakaan. Mies on naurettava vikistessään.

Plan on nenäpäivän kunniaksi lennättänyt Pääskysaaren ja Katja Ståhlin kuvausryhmineen Malawiin sekä lisäksi pari heppua Keniaan. Niillä rahoilla olisi jo tehnyt koulun tai ostanut tuhansia malariaverkkoja. Miksei Vappu Kaarenoja nyt kirjoita happamia terveisiään?

Lahjamatkan innoittama Jenni Pääskysaari tunteilee ”kehitysmailla” ja ”hyväntekeväisyydellä”. Milloin kehtaisimme lopetettaa moisen kaksinaismoralismin? Me kulutamme luonnonvaroja moninkertaisesti, ehkä monikymmenkertaisesti malawilaisiin verrattuna ja sitten nimittelemme heitä kehitysmaalaisiksi! Samalla pidämme itseämme heitä parempina (eli kehittyneempinä) ”hyväntekijä” -apinoina. Voi vittu, mitä paskaa.

Oikeasti meidän pitäisi ottaa oppia afrikkalaisista.

Juuri me olemme syyllisiä siihen, että ihmisen alkukodissa voidaan huonosti. Emme edes halua tehdä mitään oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Sitä ei tehdä avustusjärjestöjen lahjoituksilla vaan  poliittisilla päätöksillä. Se tarkoittaisi sitä, että laskisimme omaa pröystäilytasoamme ja soisimme kaikille maailman laumoille tasavertaisen mahdollisuuden toimia.

Niin kauan kuin keskuudessamme on apinoita, joiden mielestä on ihan ok omistaa 29 loistoautoa tai nauttia miljoonan euron vuosituloja, minkäänlaista parannusta maailmantilaan ei ole odotettavissa. Niin kauan kuin meillä on vaaleissa yhtä vähän mahdollisuuksia äänestää oikeudenmukaisen ja reilun politiikan puolesta kuin amerikkalaisilla oli mahdollista valita muiden kuin Obaman tai Romneyn välillä, niin kauan astelemme niillä samoilla kolonialismin saappailla, joita olemme ylpeinä jalkoihimme jo vuosisatoja sovitelleet.

Anna roposi

On kornia seurata, kuinka valkoinen nainen viedään (vapaaehtoisesti) keskelle afrikkalaista köyhyyttä elvistelemään auttamisella. Siellä sitä näpsitään kuvia paikallisten lasten kanssa ja pidetään hetki kädestä kiinni. Viikon tai parin kuluttua takaisin turvalliseen Öky-Suomeen. On se niin kornia, mutta edes näin selvää rasistista käyttäytymistä ei täällä noteerata. Ylemmyys istuu päissämme niin tiukasti, ettemme ymmärrä naurettavuutta itsessämme.

Olisi jo aika ruveta oikeasti tasaamaan elintasoeroja maapallolla. Se tietysti tarkoittaisi, että laskisimme omaa kuluttamistasoamme. Maapallo ei kestä sitä vaihtoehtoa, että kaikkialla ruvettaisiin samanlaisiksi kulutusidiooteiksi kuin mitä itse olemme. Ihmislajin tuntien tämä on tietysti turhaa haaveilua. Ei sitä vaadi yksikään puolue, siksi tämä vaihtoehto ei koskaan toteudu.

Siksi kannattaa osallistua tähän nenäpäiväkeräykseenkin. On se tyhjää parempi, vaikka viidesosa rahoista menee hallintoon ja suomalaisapinoiden palkkoihin. Tätäkään ei tehdä talkoilla, niin kuin hyvä olisi. Esimerkiksi Plan lupaa sivuillaan, että se pyrkii (siis pyrkii!) käyttämään 80 prosenttia tuotoistaan kehitysyhteistyöohjelmien toteuttamiseen sekä kummi-lapsi-yhteydenpitoon. Miksi tämäkin sanotaan näin monimutkaisesti? Siksikö, että sanamuoto sallii rahojen valumisen mihin tahansa? Plan ei siis lupaa, että neljä viidesosaa menisi autettaville.

Avustusjärjestöt kilpailevat keskenään kuin presidenttiehdokkaat. Siinä ainoa kärsijä on avun tarvitsija, siis se kaurissilmäinen tyttölapsi. Muun muassa Plan on monikansallinen yritys, jolla on yli 8000 työntekijää ympäri maailmaa. Lahjoittajat maksavat nämäkin palkat. Siksi heidän on mainostettava kuin mikä tahansa tavallinen yritys mainostaa, että saisivat joka kuukausi omat tilipussinsa. Siksi he vetoavat tunteisiisi aivan samalla tavalla kuin kuka tahansa autokauppias tekee. Suomessa Planilla on puolensataa työntekijää, joista melkein puolet on erilaisia johtajia tai päälliköitä. Pääsihteeri on urosapina muuten 70 -prosenttisesti naarasvaltaisessa työyhteisössä. Kuinka perinteistä, vaikka palkkalistoilla on oikein gender-neuvonantaja…

PS. Punainen nenä on väkinäistä hauskuutta. Silti kukaan julkkis ei kehtaa kieltäytyä sen käytöstä, koska tulisi leimatuksi hyvän asian vastustajaksi. Tässä siis pyörii sama logiikka kuin ”tasa-arvo”hypessä. Nenän avulla esimerkiksi Scandinavian Hunks on saanut kasaan kerrassaan 40 euroa. Joku Teuvo Loman puolestaan tuunaa neniä uusiokäyttöön – ensin on pitänyt keksiä tällainen turhake, että pääsisi miettimään sille jatkokäyttöä!? Loman kuulostaa todella aidolta huudahtaessaan Miksei minua ole pyydetty mukaan jo aiemmin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s