NELJÄN MILJOONAN JOULULAHJA

Kansaneläkeläistokselta huijataan tukia nelisen miljoonaa euroa vuodessa. Sitä paheksutaan ja sen estämisen perään pannaan euro jos toinenkin. Neljä miljoonaa euroa on iso raha, jos sitä pohtii tavallisen pulliaisen aivoilla. Useimmat eivät eläessään näe sellaista summaa edes pienissä erissä. Mutta jos sitä pohtii hyväosainen, kyse on pelkistä suolarahoista.

Joku voisi ihmetellä, mihin kaikki raha häviää, kun valtioilla ei tunnu olevan vara tehdä enää mitään. Rahaa maailmassa on enemmän kuin koskaan, mutta silti se häviää johonkin. Tässä yksi selitys.

Elettiin IT -kuplan puhkeamisen aikaa kymmenkunta vuotta sitten. Apinat olivat pikarikastumisen toivossa jonottaneet kadulla saakka Jippii Groupin osakkeita. Yhtiön johto antoi positiivisia pörssitiedotteita tulevaisuuden näkymistä vielä alkukesästä 2001. Pian yhtiön pörssikurssi romahti murto-osaan entisestä. Moni hyväuskoinen pikkuapina menetti säästönsä ja joku lainarahalla riskeerannut kotinsakin. Helsingin pörssi katsoi Jippiin johdon rikkoneen pörssin sääntöjä ja piti rikkomusta vakavana. Huomautuksen lisäksi mätkäistiin kurinpitomaksu.

Myös oikeuslaitos kiinnostui Jippiin johdon tölväilyistä. Poliisitutkinta kesti yli viisi vuotta. Käräjäoikeudessa tuli vapauttava päätös, mutta Helsingin hovioikeus oli toista mieltä. Ensiksi se haukkui käräjäoikeuden asiantuntemuksen ja lätkäisi rangaistukset yhdeksälle Jippiin johtohenkilölle. Heistä hallituksen puheenjohtajana toiminut Ilpo Kuokkanen sai kahden vuoden ja toimitusjohtajana toiminut Harri Johannesdahl vajaan kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen kirjanpitorikoksesta, arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta ja sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Lisäksi rikoksen tuottama hyöty määrättiin valtiolle.

Korkein oikeus ei antanut valituslupaa.

Jos kyseessä olisi ollut kuka tahansa makkarapötkön nälkäänsä varastanut normiapina, homma olisi ollut siinä ja kaveri olisi lusinut kakkunsa. Mutta eliittiapinoilla on omat niksinsä. Siihen tosin tarvitaan rahaa, mutta se ei ole heille toki mikään ongelma. Vankilaan astumisen jälkeen jostain keksittiin, että hovioikeuden (nais)jäsen olikin ollut rakkautensa vuoksi esteellinen. Vankilan ovet avautuivat ja KKO poisti tuomiot palauttaen asian hovioikeudelle. Helsingin hovioikeus pohti asiaa uudelleen, nyt kahden vuoden ajan – ja haukuttuaan ensin oman kolmen ja puolen vuoden takaisen päätöksensä, hylkäsi kaikki syytteet!

Kuokkanen ja Johannesdahl ilmestyivät mediaan valittamaan kovaa kohtaloaan: kuinka he olivat joutuneet istumaan syyttöminä vankilassa jopa pari kuukautta ja kuinka elämä on ollut raskasta kymmenen vuoden ajan, nyyhnyyhnyy. Kaksi kapitalistia siinä valitti ihan feministityyliin. Puuttui vain se sukupuolikortti, mutta eivätköhän ne senkin vielä kymmenen vuoden sisällä keksi.

Professori Matti Tolvanen ei ihmettele tällaista oikeusistuimen poukkoilua. Hän viittaa ruotsalaistutkimukseen, jonka mukaan kolme neljäsosaa hovioikeuteen palautetuista jutuista ratkaistaan uudella kokoonpanolla toisin kuin mitä oli aiemmin päätetty.

Mitä tämä tapaus Jippii kertoo länsimaisesta oikeuslaitoksesta?

Selvimmin se paljastaa sen, että oikeus on mielipidekysymys. ”Oikeuden” lopputulos riippuu lähinnä sattumasta eli siitä, ketkä oikeusistuimen apinoista sattuvat kulloistakin rikosta ratkomaan.

Toiseksi se kertoo, että veroparatiisissa täytyy olla riittävästi rahaa jemmassa, jotta pystyy ostamaan itselleen tarpeeksi kalliin asianajajan. Pojilla oli apunaan kasinotalouspeluri Kari Uoti. Ken ei ”herraa” muista, kannattaa käydä selailemassa vaikka Wikipediaa.

Kolmanneksi tapaus vihjaa, että mitä kauemman aikaa rikoksesta kuluu, sitä todennäköisempää on päästä kuin koira veräjästä. Siksi kannattaa palkata lakimiehet, jotka osaavat ajan venyttämisen taidon.

Sitten se joululahja.

Hovioikeus määräsi valtion maksamaan syytetyille oikeudenkäyntikuluja vajaan neljän miljoonan euron arvosta. Neljän miljoonan euron edestä tehty lobbaustyö riittää tekemään Suomenkin kaltaisessa maassa mustasta valkoisen. Tällaisiin kankkulankaivoihin ne verovaramme häviävät. Vai pitäisikö olla tyytyväinen, että Uotikin voi nyt ostaa makkarapötkönsä ihan laillisesti?

Oikeuslaitos on esimerkki rahareiästä, joka on kehittynyt ylikalliiksi järjestelmäksi. Meillä ei ole sellaiseen varaa. Jos se edes toimisi oikeudenmukaisesti, hinta voisi olla perusteltavissa. Tarpeeksi moni tutkimus kuitenkin todistaa, ettei oikeuslaitos ole oikeuslaitos. Siellä(kin) ratkaisee raha – ja sukupuoli. Rikkaat ja naiset pääsevät pienemmillä tuomioilla kuin ali-ihmiset. Kapitalismi ja feminismi lyövät taas iloisesti käpäliä yhteen.

Turha tästä tietenkään on valittaa, sillä näin ovat asiat olleet rahan keksimisestä saakka. Hauskasti sattui juuri viime yönä Radio Puheesta tulemaan Elävän arkiston ohjelma Marraskuun liikkeestä, joka 1960 -luvun lopulla ajoi ali-ihmisten asiaa. Se oli aikansa miesliike, joka hiipui kuitenkin muutaman vuoden kuluttua, koska miehet eivät ole seksikkäitä. Liike syntyi syksyn 1967 pakkasöiden tapettua  44 asunnotonta miestä pelkästään Helsingissä. Liike ajoi myös vankien inhimillistä kohtelua ja muisti ihmetellä, miksi valkokaulusrikolliset saavat mellastaa mielensä mukaan. Nyt vaikuttaa siltä, että koko termi valkokaulusrikollisuus on jo unohdettu!

Unohtaminen ei tietenkään tarkoita, että valkokaula-apinat olisivat mihinkään kadonneet. Päin vastoin, he voivat entistä paksummin. Oikeuslaitos näpräilee kannabispussukoiden kimpussa samaan aikaan, kun talousrikollisuus putsaa koko yhteiskunnan. Yksi paljastava esimerkki on katsottavissa Areenassa vielä pari päivää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s