KESÄN KOHOKOHTIA: Kaskinen

Ihana Krista Siegfrids on kotoisin Kaskisista. Tuo Pohjanmeren Helmi on ollut minulle pelkkä utuinen kirjainyhdistelmä viime kesään saakka. Yksi harvoista kesän aurinkoisista päivistä sattui juuri Kaskisissa käynnin kunniaksi. Kaupunki iski tajuntaan kuin Krista konsanaan. Aurinkoa lienee osin kiittäminen siitä mielettömästä kokemuksesta, jonka tämä Suomen pienin kaupunki tarjosi. Toisaalta, olen ihan lätkässä vanhoihin puutaloihin ja täällähän sellaisia piisaa! Vain pari kolme rumaa kaksikerroksista betonirumilusta yritti pilata maisemaa.

Kaupungilla siis saattoi ihailla hengästyttävän kauniita rakennuksia. Kalarannan museoalue tuulimyllyineen oli kuin postikortista. Hiihtäjälegenda Arto Koiviston luotsaama Sininen Hetki tarjosi erinomaista palvelua ja maukasta purtavaa meren äärellä. Urheiluentällä potkittiin paikallista jalkapalloa. Täydellinen päivä.

Kaskinen on saari, joten meri on siellä keskeinen elementti. Puutalo on toinen. Täällä voisi viihtyä. Muuttaisinko Kaskisiin? Maisemat eivät voisi paremmiksi muuttua. Selkämeren luonto olisi vain käden eli purjeveneen ulottuvilla. Yhteisöllisyyskin täällä varmaan vielä toimisi. Kapunkia johtaa Marlene ja melkein kaikki muutkin pomot teknistä palvelua myöten hohkavat naarasapinan empaattisuutta. On tämä nyt jotain aivan muuta kuin ylipormestari Jussi Pajusen pönötys.

Hallitus haluaa tappaa Kaskisen, koska siellä on liian vähän kaikkea numeroilla mitattavaa. Liian vähän asukkaita. Hallituksen mielestä pitää olla 20 000, jotta voisi olla olemassa. Kaskisissa on 1400! Silti siellä on asuttu, ahkeroitu, viihdytty ja lisäännytty vuosituhansien ajan. Kumpi mahtaa olla väärässä, hallitus vai Kaskinen? Kaskisilta ei kysytä, koska hallitus on mielestään oikeassa. Hallituksen aivot ymmärtävät vain lukuja. Kuinka surullista – ja kyvytöntä.

Kaskisten kunnallisvero on 21 prosenttia. No ei se ole sen pahempi kuin Suomen kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Markku Anderssonin (kok) johtaman Jyväskylän 20 prosenttia. Jyväskylä on esimerkki hallituksen tulevaisuudenhaaveista. Kuntaliitoksista jo vuosien ajan nauttineen kunnan talous on kuralla. Henkilöstömenot ovat nousseet 14 prosenttia kuntaliitosten jälkeen! Jyväskylä on ainoa suuri kaupunki, jonka konsernitulos on miinusmerkkinen. Velkaa on muillekin jaettavaksi. Nyt leikataan jo sairailtakin. Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) on ollut näitä kotikaupunkinsa suuntaviivoja laatimassa. Hänen ja pääministeri Kataisen (kok) johdolla samaa lääkettä ollaan kaatamassa kaikkien kuntien kurkusta alas.

Kuka enää uskoo poliitikkojen kyvykkyyteen? Juhlapuheet osataan, mutta mihinkään muuhun ei aivokapasiteetti sitten enää riitäkään. Puurakentaminen on hyvä esimerkki. Kaskisissa se on osattu, mutta juhlapuheista huolimatta Suomi on alan kehitysmaa. Vai kuinka on ymmärrettävissä, että hirsirakentamisen lippulaiva Honkarakenne keikkuu konkurssin partaalla? Hirsi sentään on ylivoimaisesti ekologisin rakennusmateriaali ja hirsitalot ovat ainoita rakennuksia, joissa homepakolaiset voivat elää.

Oletko muuten huomannut, että elämme Kristojen aikaa? Krista pantiin kalenteriin vuonna 1984 ja pian 80 -luvun vanhempia riivasi Kristabuumi. Niin me saamme nyt nauttia Krista Siegfridistä, Krista Lähteenmäestä ja Krista Kososesta. Kaikki alansa huippuja. Viimeisimmässä Putouksessa kävi kuitenkin niin, että koomikko Ilari Johansson onnistui vääntämään Kristasta vuoden vitsin. Se kuuluu näin:

Mitä eroa on Krista Kososella ja kirjekuorella?

– kirjekuorta kun nuolasee, niin se menee kiinni.

Ja Krista punastui!

Kaskinen1 raatihuoneenkatu

Kaskinen2 raatihuoneenkatu

Kaskinen3 kaupungintalo

Kaskinen4 raatihuoneenkatu

Kaskinen5 satamakatu

Kaskinen6 sininen hetki

Kaskinen7 sininen hetki

Kaskinen8 kalaranta

Kaskinen9 kalaranta

Kaskinen10 kalaranta

Kaskinen11 myllyniemi

Kaskinen12 myllyniemen tuulimylly

Kaskinen13 Bladintien palokello

Kaskinen14 kirkkokatu

Lisää Kristasta:

MARRY ME!

IHANAA KRISTA, IHANAA!

WTF

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s