PELKKÄÄ TUSKAA

Yle Puhe – Suomen ainoa puheradio. Näin Yle ylpeänä mainostaa Suomen ainoaa puheradiota. Jokin tässä kuitenkin mättää. Vuosi sitten kanava koki ”nuorentumisen”, kun Ylen johtajat päättivät, että Puheen profiilia on pakko nuorentaa, viisikymppiset kuuntelijat kun ovat niin ikäviä. Nuoria aikuisia haluttiin toisin sanoen houkutella pois kaupallisilta aalloilta. Kuulostaako absurdilta – että puhe muka hakkaisi musiikin taviksen aivoissa?

Hassuinta oli tietysti se, että tämä ”vallankaappaus” tehtiin matkimalla kaupallisia kilpailijoita. Sieltä ostettiin Olga K ja ohjelmat stailattiin persoonattomiksi Puheen aamuiksi ja Puheen viikonlopuiksi niin hyvällä menestyksellä, ettei edes ohjelmatiedoista enää pysty tarkistamaan, kuka siellä olikaan ollut toimittajan kanssa höpöttelemässä. Kärpäspaperin virkaa yritti toimittaa myös urheiluohjelmien keskittäminen Puheelle. Keksittiin shoutbox, johon apinat saattoivat oksentaa parhaimmat älynvälähdyksensä. Persoonavetoisuus lisääntyi ja juontajat rupesivat höpöttämään tyhjänpäiväisyyksiä kaupallisten kanavien tapaan nolostuttavuuteen saakka.

Ei ole strategia tainnut onnistua, kun Puhe on taas pantu remonttiin. Jo kesällä Olga K:n aisankannattajaksi piti saada Jarmo Laitaneva. Nyt kanavan suosituin ohjelma Politiikkaradio pantiin lihoiksi ja tilalle istutettiin seksikkäitä mediapersoonia Jari Sarasvuon johdolla. Ohjelmapäällikkö Riku Saaranluoma selittelee, kuinka persoonavetoisuuden lisääminen on tärkeää ja kuinka ohjelmat rakennetaan kiinnostavien persoonien ympärille.

Olenko jotenkin vinksahtanut, kun en ymmärrä tällaista pohjoiskorealaista henkilöpalvontaa? Ehkä meitä on muitakin, sillä puhekanavaa joudutaan jo mainostamaan television puolella. Se jos mikä kuvastaa suoraan ohjelmapäälliköiden tuskan määrää. Mutta sen sijaan, että ottaisivat opiksi, he haluavat työntää päänsä entistä syvemmälle mutaan.

Tänään oli uuden formaatin ensimmäinen päivä. Äänessä oli feministitoimittaja Maria Pettersson. Niinpä tietysti. Ainoa naaras tällä ohjelmapaikalla, ja sen on pakko olla feministi! Eikö Suomesta enää löydy yhtään normaalia Naista – vai killuuko siellä jokin lasikatto, joka estää heidän pääsynsä Yleisradioon?

Tuskaturismi

Marian aihe oli tuskaturismi. Ai jaa, en ole koskaan kuullutkaan. Ja vielä vähemmän ymmärsin Mariaa, kun kuulin selitykset siitä, mitä tuskamatkailu on. Olet tuskaturisti jos käyt Galapagossaarilla tai gorillasafarilla tai slummissa tai hautausmaalla tai Isolla Valliriutalla tai Malediiveilla tai Suomussalmella tai Pohjois-Koreassa tai Auschwitzissa. Ohjelman jälkeisen Puheen iltapäivän (!) juontaja Miia Krause hehkutti Mariaa, kuinka hän oli keksinyt äärettömän mielenkiintoisen aiheen. Tuskamatkan voisi hänen mukaansa tehdä vaikkapa sovinisti Vesa Keskisen kyläkauppaan…

Olen käynyt Galapagossaarilla ja slummissa ja joskus jopa hautausmaallakin ja haluaisin käydä katsomassa gorillaveljiämme, mutta en varmasti ole tehnyt sitä tuskan takia. Minua on ajanut kotoa pois uteliaisuus ja uuden oppimisen halu. Niillä ei ole mitään tekoa tuskan tai edes mustuuden eikä minkäänsortin negatiivisuuden kanssa.

Edes Google ei tunne tuskamatkailua. Tai tuottaahan se pitkän listan tuskaturismista, mutta käytännössä kaikki linkit viittaavat yhteen hetkeen: 7.1. klo 13.02 Maria Petterson: Tuskaturismi. Lähtisitkö lomalla Kanarian sijaan Auschwitziin, Rio de Janeiron slummeihin… Yle on onnistunut ainakin yhdessä asiassa eli Googlen manipuloinnissa. Tosin en jaksanut selata kuin 30 ensimmäistä sivua.

Maria tunnustautuu itse tuskaturistiksi. Hän on käynyt Pohjois-Koreassa ja miksei olisi käynyt, kun hänen harrastuksensa on tutkia kuolleita diktaattoreita. Hän hehkutti kuinka tuskaturismi kasvaa maailmalla räjähdysmäisesti. Vieraamaan ollut matkailualan yliopettaja Jarmo Ritalahti sentään toppuutteli, ettei kasvusta ole mitään merkkejä.

Ohjelma oli surkeampi kuin muistan pitkään aikaan kuulleeni. Aihe oli tyhjästä keksitty ja tuskamatkailijaa esittänyt urosvieraansa täysi pelle. Kontekstikin muistettiin mainita. Mutta paljastihan tämä taas kertaalleen feminitilogiikan toimintaperiaatteen. Omasta erilaisuudesta (tässä tapauksessa tuskafaniudesta) halutaan tehdä salonkikelpoista ja uutta stereotypiaa väittämällä, että kaikkihan sitä tekevät. Ja niinhän se on, että olemme kaikki tuskamatkailijoita, kun oikeanväristen silmälasien läpi katsellaan. Mikä sen tuskallisempaa kuin kärventää itseään aurinkorannalla ja kuolla sitten ihosyöpään!

Viikon kuluttua Maria puhuu naisen paikasta internetissä…

6 kommenttia artikkeliin ”PELKKÄÄ TUSKAA

 1. Sinulla tuota tuskaa näytää riittävän ilman matkailuakin! Feminismiä näköjään näet joka paikassa unissasikin. Se Pettressonin seuraava ohjelma oli muuten viikon kuunnelluin KAIKILLA YLE:n kanavilla, ja muutkin olleet aina kärjen tuntumassa.
  Kerta kaikiiaan hyvä, perusteellinen ja tasapuolinen toimittaja, kuten HeSa:n kriitikkokin totesi.

  1. Eipä ole uniani vielä päässyt pilaamaan. Onneksi elämme vielä valtiossa, jossa Sinä saat ylistää Pettersonia sydämesi kyllyydestä eikä minun tarvitse olla samaa mieltä kanssasi. Yleensäkin taidan olla kaikista asioista eri mieltä kuin ”yleinen mielipide”. Meillä vaikuttaa kuitenkin ideologia, joka haluaisi, että kaikkien on ajateltava asioista samalla tavalla. Ehkä Sinäkin haluaisit sellaisen yhteiskunnan?

   1. No enpä takuulla halua yhteiskuntaa, jossa kaikkien on oltava samaa mieltä! MIstähän tuo johtopäätös? Siitäkö, etten ole samanmielisesti kanssasi tuomitsemassa yhtä radio-ohjelmaa? En tiedä, onko simpanssifilosofian alkeisopinnoissa logiikan peruskurssia. Sietäisi olla!

   2. No voihan se olla, että tyhmyyteni johtuu siitä, että ainoa tuntemani logiikan laji on apinalogiikka.

    Tai ehkä se johtuu siitä, etten suostu olemnaan niin kuin kaikki muut. Olen jo niin vanhakin, että vastustin yleistä mielipidettä myös silloin, kun muut komppasivat taistolaisia ja kumarsivat itänaapuria. Nyt en suostu hyväksymään feminismin vastaavia järjettömyyksiä.

    Ai niin se johtopäätökseni. Se tuli varmaan siitä, että tulkitsin Sinut ensimmäisen kommenttisi perusteella feminismin kannattajaksi. Jos kannattaa feminismiä, kannattaa sensuuriyhteiskuntaa kuten edellisen kommenttini linkki todistaa. Olen tietysti pahoillani, jos tulkitsin väärin.

 2. No, kaikella ystävyydellä, Sinulla nyt näyttää puurot ja vellit menevän herttaisesti sekaisin. ”Apinafolosofia” näyttää olevan kaiken muutoksen vastaista? En sanoisi sitä logiikaksiksi. enkä loogiseksikaan.

  En näe taistolaisuuden ja femisimin välillä mitään kytköksiä, paitsi joidenkin , sanosinko lähes paranoidien, mielikuvituksissa. Taistolaisia ei liene enää kuin historiassa. Ehkä joku voisi tehdä jutun Erkki Sudesta tai Yrjö Hakasesta otsikolla ”Lajinsa viimeiset”. Jakke Laaksokin kai kelpaisi. Eivätpä kovin vallankumoksellisilta vaikuta nykyään. Hakanen on muuten tätänykyä erittäin asiallinen kunnallispoliitikko.

  Olen aina ällönnyt yksisilmäisiä ns. telaketjufeministejä, siihen asenteellisesti juuttuneita.[ Sama ällötys koskee myös yhtä änkyröitä miehiä.] Ne aatokset ovat menneitä. Naisasialiitto Unionikin alkaa kai kohta hyväksyä jäseniksi miehiä, jotka kohtelevat sukupuolia tasa-arvoisesti. Sellaista feminismiä minäkin voin kannattaa, vaikka ei ole tarvetta jäseneksi liittyäkään.

  Pistäpä soppaan vielä taistolaisuuden ja feminismin lisäksi muuta kammoamaasi, niin saadaan apinafilosofiakeitto oikein kunnolla kiehumaan :-).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s