SUHTEELLISUUDENTAJUTTOMUUTTA

Lääketeollisuuden Tuomas Nurmelan mukaan lääkkeiden hinta nousee huomenna jopa 25 prosenttia ja KELA:n lääkekorvaukset pienenevät. Kiitos tästäkin, kokoomushallitus! 

Jatketaan vielä vähän eilisellä teemalla eli huippukauniin historioitsija Mirkka Lappalaisen havainnoimalla poliitikkojen suhteellisuudentajun puutteella. Politiikkaa puhuttiin myös Yle Puheen iltapäivässä, jossa oli vieraana KELA:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamo. Hän on tutkinut tuloeroja ja köyhyyttä. Aika erikoinen valinta haastateltavaksi, sillä ohjelmassa käsiteltiin lastenhoitoa teemalla perheissä vallitsee räikeä epätasa-arvo! Hiilamon ansioksi oli varmaankin katsottu näyttävän ammattinimikkeen lisäksi se, että hän on poliittiselta katsannoltaan vihreä ja oli pyrkimässä eduskuntaan edellisissä vaaleissa. Onneksi ei sentään tullut valituksi, sen verran kaameita sammakoita hän suustaan päästeli.

Tai ehkä ne eivät olleet sammakoita vaan nykyisen feministidiskurssin korkeimpia opinkappaleita. Tämä selittää sen, miksi juuri Hiilamo istui studiossa eikä esimerkiksi Liisa Keltikangas-Järvinen, jonka normaaliapina ensimmäisenä yhdistäisi lasten hyvinvoinnin osaajaksi. Toimittajilla nyt vaan oli agenda, johon Liisan tutkimustulokset eivät sovi. Siksi häntä ei koskaan kutsuta Yleisradion feministitoimittajien ohjelmiin.

Hiilamon tasa-arvo

Seuraavasa yhteenveto Hiilamon mielipiteistä. Kannattaa muistaa, että ne siis ovat mielipiteitä, eivät tutkimustietoa. Enkä malttanut olla pistämättä väliin omia kommenttejani.

Pienten lasten hoito on vanhempien yhtäläinen oikeus ja siksi isät ja äidit pitäisi pakottaa olemaan kotona molemmat yhtä kauan.

– kunpa joku puhuisi joskus lastenkin oikeuksista. Miesten pakottaminen kotiin on vastoin lasten oikeuksia parhaaseen mahdolliseen elämään.

Kun isät ovat kotona, se nostaa naisten arvostusta heidän silmissään.

– toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato. Aika huonoissa kantimissa on parisuhde, jos tällaiseen pitää vedota. Yhtä hyvin voi käydä toisinkin päin.

Korkeaa koulutusta vaativilla aloilla toimivat voivat nykyään tehdä etätyötä, mikä sallii miestenkin olla kotona.

– Hiilamo on elitisti. Vihreille tyypilliseen tapaan hän elää täysin irrallaan todellisuudesta, jossa suurin osa laumasta ei ole korkeasti koulutettuja apinoita.

Tutkimusten mukaan ei voi sanoa, että kotihoito olisi laitoshoitoa parempi vaihtoehto.

Hiilamo ei siis ole viitsinyt lukea edes Liisa Keltikangas-Järvisen kansantajuisia kirjoja! No, kukapa sitä jaksaisi tutustua oman vakaumuksen kanssa ristiriidassa olevaan tutkimusaineistoon.

Lastenhoidon osaaminen ei ole sidottu sukupuoleen.

– tällä kommentilla oli kai tarkoitus kumota evoluutio?

Ei kannata kantaa syyllisyyttä, vaikkei välittäisikään omasta lapsestaan eikä edes imettäisi niitä paskiaisia. Ja imettäminen onnistuu mainiosti, vaikka kävisi töissäkin.

– vihreä politiikka lähtee siitä, ettei ketään saa syyllistää, ei ainakaan naisia. Ehkä joku naaras voisi kertoa, kuinka helppoa on imettää töissä ollessaan.

Lasikatto alkaa lastenhuoneesta ja naisten urakehitys vaarantuu kotonaolosta.

– valitettavasti uskottavuus menee silmissäni kaikilta niiltä apinoilta, jotka vetoavat lasikattoon, koska se on kuin jumalaan turvautuisi. Mutta Hiilamo osaa nämä jumalahommatkin, hän on toiminut muun muassa kirkkohallituksessa.

6+6+6 -malli tulee Suomeen varmasti jossain vaiheessa, vaikka oikeastaan 9+9 malli olisi tasa-arvon kannalta parempi.

– varmaan näin tapahtuu, jos feministinen politiikka saa Suomessa nykyistä enemmän valtaa. Moisesta pitäisi kuitenkin olla yhtä huolissaan kuin uusnatsien liikehdinnästä. 9+9 -malli kertoo, ettei Hiilamo näe maailmassa mitään muuta kuin ”tasa-arvon”.

Koulutetut miehet ymmärtävät, että lasten kanssa vietetty aika on ihanaa ja hyväksi heille.

– taas tulee esille tämä vähemmän koulutettujen apinoiden väheksyntä ja turpaanlyöminen. Tietysti voisi piruuttaan kysyä, miksi koulutetut naiset eivät ymmärrä lasten ihanuutta…

Miesten pitäisi iskeä nyrkkiä pöytään, jos nainen estää heitä olemasta kotona.

– tämäpä vasta olikin näpsä neuvo. Nyrkkiä vuan lissää keittijöihin!

Ruotsin järjestelmä on erittäin hyvä.

– Ruotsin järjestelmässä on hyvää ainoastaan se, että perheillä on pidempi vanhempainvapaakausi kuin Suomessa. Tilanteen korjaamiseksi ei tarvitse kyseenalaistaa biologiaa.

Ihannetila olisi molempien vanhempien puolipäivätyö.

– tämä kuuluu taas sarjaan toivossa on hyvä elää.

Hoitojaksot alentavat naisten eläkkeitä.

– tämä on valitettavasti totta, mutta olisi kymmenen yksinkertaisempaakin tapaa poistaa epäkohta kuin yrittää muuttaa biologiaa. Neuvostoliitossakin sitä yritettiin, mutta huonoin tuloksin.

Toivois että yhteiskunta löytäis ratkaisuja, jossa vanhemmuus jatkuisi erosta huolimatta.

– taas mennään siihen toivossa on hyvä elää -osastoon. Erityisesti vihreille näyttää olevan tyypillistä elää utopioissa reaalimaailman sijaan.

Vanhempien keskinäiset hoitoringit eivät ole hyvä asia, riittää kun saataisiin maksujoustoja laitoshoitoon.

– vihreä poliitikko ei suvaitse apinoiden vapaata yhteisöllisyyttä, vaan on jumittunut valtiolliseen yhden totuuden politiikkaan. Tätäkin on kokeiltu itänaapurissa, huonoin tuloksin. Sikälikin kummallinen suhtautuminen aktiiviseen kansalaisuuteen, kun Hiilamo muuten vaatii vaihtoehtoja – siis oman ideologiansa mukaisia vaihtoehtoja.

Tulevaisuudessa isät tekevät invaasion lastenhuoneisiin vallitsevista poliittisesta ilmapiiristä huolimatta.

– näin sanoo isä, joka ei ole itsekään ollut hoitamassa lapsiaan.

Moderni mies

No huhhuh. Hiilamon ajattelun taustoja valaisee ehkä tieto, että hän on paitsi vihreä poliitikko, myös uskovainen. Hän muun muassa pitää aamuhartauksia radiossa. Hän on omistajana vasemmistolaisessa Voima -lehdessä sekä Into -kustantamossa, jonka eilinen kirjanjulkistamistilaisuus johti urosapinan puukotukseen Jyväskylässä.

Uskovaisen on tietysti helpompi uskoa kreationistisiin kuin evolutiivisiin maailmanselityksiin ja ihmiseen. Siksi Hiilamon on helppo väittää, että isä osaa sen yhtä hyvin kuin äiti. Biologia on toista mieltä, mutta sitä tuskin yksikään päättäjä tietää ja saattaa olla, ettei haluakaan tietää. Biologisten seikkojen huomioon ottaminen päätöksenteossa vaatisi liian suuria muutoksia perinteisiin ajatusrakennelmiin.

Usko isän kykyihin perustuu oppiin modernista miehestä. Moderni mies on muotia ja perinteinen mies on tungettu kaappiin. Näin helppoa todellisuus on tyhjiin tauluihin ja vapaaseen tahtoon uskoville. Vaikka ihmispopulaatioissa on aina ollut suunnilleen saman verran ”moderneja” ja ”perinteisiä” uroksia, niin medianhallinnalla pystytään luomaan halutunlaisia mielikuvia todellisuudesta. Nyt meille uskotellaan, että on miehen vapaa valinta, haluaako hän olla moderni vai perinteinen apina. Jos et halua muuttua moderniksi, sinut pannaan kaappiin, pois silmistä. Ehkä ”perinteinen mieheys” julistetaan parinkymmenen vuoden kuluttua rikokseksi?

Toimittaja Sanna Vuolteenaho poimi ohjelman sivustolle tulleita kommentteja ja oli valinnut ääripään asenteita edustamaan erään simpanssifilosofin viestin: naaraat hoitavat ja urokset metsästävät. Salla osoitti ainakin rohkeaa luovuutta tiivistäessään kirjoitukseni näin nasevasti. Oikeasti olin kirjoittanut näin:

Naiset ovat harjoitelleet lasten hoitamista vuosimiljoonien ajan. ”Moderni mies” on noin 30 vuotta vanha keksintö. Täytyy olla kreationisti, jos väittää isien osaavan pienten lasten hoidon yhtä hyvin kuin äidit. Ikään kuin evoluutiota ei olisi vielä keksittykään! Jos miehet pakotetaan kotiin, lasten saaman keskimääräisen hoivan laatu huononee automaattisesti. Okei, on poliittinen päätös valitsemmeko rahan mieluummin kuin lapset, mutta on oltava rohkeutta myös kysyä, onko meillä siihen varaa.

Hiilamo analysoi mielipidettäni identiteettikysymyksenä. En kuulema ole valmis ymmärtämään sukupuolten uusia identiteettejä. Kiitos tästä. Olisi vielä mukavampi kuulla, jos nämä radioon ja valtakunnan kaapin päälle päässeet eliittiapinat joskus vaivautuisivat pohtimaan, voisiko heidän omassa ajettelussaan olla sijaa uusille tuulahduksille. Hiilamon puolituntisessa ei esimerkiksi uhrattu puolta sekuntia biologisten reunaehtojen pohtimiseen.

Sanna leimasi kotiäitiyttä puolustavat shoutboxin puheenvuorot tunnepohjaiseksi reagoinniksi. Milloin tunne on muuttunut naisten suussa kirosanaksi? Ilmeisesti Sanna ja Heikki itse edustivat neutraalia järjen ääntä?

Oli ihan kiintoisaa seurata shoutboxin kommentteja. Valtaosa niistä ei ymmärtänyt alkuunkaan studiossa käytyä pulinaa. Tässä parhaita paloja:

Coco: Kuullostaa kovin teoreettisilta heitoilta siellä studiossa. Aivan kuin käytännön elämän kokemus puuttuisi kokonaan.

ongelmajäte: Prof. hiilamo puhuu lapsen sosiaallisesta kehityksestä lastentarhassa. Suosittelen kaikella ystävällisyydellä lukemaan kollega Keltikangas-Järvisen uusimman kirjan Pienen lapsen sosiaalisuus.

Huolestunut: Heikki Hiilamoko on imettänyt työssäkäyvänä? Repikää vaan kaikki pienten lasten äideistä irti, niin saadaan tasapainoisia aikuisia.

Kotiäiti: Olen ollut kotiäiti. Eronnut sellainen ja menettänyt kaikki taloudelliset edut. Mutta osaani en vaihtaisi. Lapset ovat terveitä, yhteiskunnan hyviä kansalaisia, veronmaksajia parhaasta päästä ja pitävät huolta minustakin. Olen jo elämäni loppusuoralla.

Äiti: Hiilamolla ei selvästi ole kovinkaan hyvää näkemystä lapsiperheiden elämästä.

kotiäiti: Studiosta puuttuu lasten kotihoitomyönteinen haastateltava !

Huolestunut: Paikalla pitäisi olla lapsen kehitykseen perehtynyt henkilö. Hiilamon asiantuntijuus ei vakuuta.

Lisää suhteellisuutta

Hallitus on viestittänyt, että se tekee joka päivä ympäripyöreitä työpäiviä ostaakseen telakan, joka ei ole myynnissä ja etsiessään ratkaisuja, joilla kannattamattomaan laivabisnekseen saisi pumpatuksi verovaroja. Pidän tällaisia puheita merkkinä suhteellisuudentajun lopullisesta haaksirikosta.

Samaan aikaan hallitusta on pyydetty turvaamaan suomalaisen ruudintuotannon jatkuminen. Sitä on valmistettu Laukaan Vihtavuoressa vuodesta 1926 alkaen, jolloin Valtion ruutitehdas aloitti toimintansa. Tuotanto meni pääosin sotaväen tarpeisiin. Firman omistaa nykyään ranskalainen valtionyhtiö Eurenco, joka on päättänyt panna pillit pussiin. Yritykselle oli jo löytymässä suomalainen ostaja, mutta hänellä oli liian suuri pyyntö hallitukselle. Yrittäjä toivoi valtiolta situomusta, ettei joutuisi vastuuseen lähes vuosisadan ajan alueen maaperään päästettyjen ongelmajätteiden puhdistamisesta. Eurencon edeltäjäthän pilasivat myös läheisen Vihtajärven niin pahaan kuntoon, ettei sieltä löytynyt yhtään kalaa. Se taisi olla aikoinaan maamme pahiten pilattu järvi. Nyt tilanne on sentään hieman parempi.

Hallitus ei antanut sitoumusta. Näin hallitus päätti lopettaa sata työpaikkaa, jotka eivät olisi maksaneet sille mitään, sillä tehtaan maaperän puhdistaminen kaatuu joka tapauksessa veronmaksajien kontolle. Yrittäjäehdokas on nyt luopunut hankkeesta ja ainoa oljenkorsi on Patria, jolle Eurenco on antanut kuukauden aikaa päättä, jatkuuko ruudintuotanto Suomessa.

Hallituksen käyttäytyminen on ollut melko kummallista, sillä yksikään ministeri ei tunnu olevan asiasta kiinnostunut eikä kukaan ota mitään kantaa asiaan. Puolustusministeri Carl Haglund vain kummasti hirnahteli, kun puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö puhui tehtaan pelastamisesta A-studiossa.

Ja loppuun sitten suhteellisuudentajuttomuuden maailmanennätys? Ainakin se on naurettavuuden huippu. Näinkö Suomen suurin päivittäistavarakauppa arvostaa kuluttajia? S -ryhmän lehti Yhteishyvä tarjoaa (sivu 82) kanta-asiakkailleen aivan vastustamattoman tarjouksen:

osta matka Hollantiin 845 eurolla, niin saat S-etukortilla kahvin ja omenapiirakan (4,25 euroa) Keukenhofissa – ilmaiseksi!

2 kommenttia artikkeliin ”SUHTEELLISUUDENTAJUTTOMUUTTA

  1. Yhtä hyvin voi käydä toisinkin päin.

    Mihin tämä viittaa?

    / Kari Hurtta

    Sinulla taitaa olla nyt ongelma edessäsi hyvä herra/rouva. Oletkohan oikeassa paikassa? Taisit kenties hieman eksyä? Ehkäpä olit etsimässä jotain, mitä sinun ei kuulunutkaan löytää? Niin tai näin, jatka etsimistä, ei siitä haittaakaan ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s