PÄIVYSTÄVÄ PIANISTI

Viikon tasa-arvo: Yle Femin eli ruotsinkielisen tv-kanavan kaikki ohjelmat eivät näy Pohjois-, Keski- ja Itä-Suomessa. Syy on yksinkertaisesti raha; yleisradio ei arvosta metsäsuomalaisia yhtä paljon kuin rannikkosuomalaisia.

Pakko on nyt kommentoida tuota ingressiä hieman. SVT -alkuisten ohjelmien näkyvyyttä on rajoitettu ja Impivaaroilla niiden tilalla toosasta tirkistää Textnytt ja kaiuttimista kuiskii Radio Vega. Onkohan Yleisradiolla liikaa kanavia? Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun moinen kerettiläinen ajatus puskee mieleen. Jos on rahasta pulaa, silloin on viisasta leikata, ainakin mikäli uskomme pääministeri Jyrki Kataista – ja miksemme tämän yhden ainoan kerran uskoisi.

Suomi ei menettäisi yhtään mitään, vaikka julkisen palvelun laitoksella olisi yksi radiokanava ja yksi televisiokanava vähemmän. Sen sijaan voisi panostaa nettiin, sieltä apinat viihteensä ja tietonsa jo muutenkin etsivät. Tällainen valtakunnan jako kahteen ei ole mistään kotoisin. Vähintäänkin se on vastoin pakkoruotsifilosofiaa. Ilomantsissa ei saa opiskella ruotsin tilalla venäjää, vaikka se olisi kaiken järjen mukaan ruotsia tärkeämpi kieli – koko Suomessa. Kaikkiin suomenkielisiin kouluihin voisi minun puolestani panna pakkoruotsin tilalle pakkovenäjän. Se osoittaisi jonkinlaista tulevaisuuteen katsomista. Pakkoruotsi edustaa menneisyyttä.

Yle ei siis halua maksaa Kopioston vaatimia maksuja SVT -tuotannon ohjelmista muualle kuin rannikkoseuduille. Mikä on logiikka? Ankkalampilaiset on niin ihkui? Impivaaralaiset ei kuitenkaan tarvii näitä ohjelmii? Eihän ne osaa ruotsii, vaikka on sitä vuosikausii tavanneetkii. Ja mitä me nyt tasa-arvoo mietittäisii, sehän on ihan perseestä koko ajatuskii…

No tuosta tasa-arvosta olemme samaa mieltä, mutta samalla logiikalla voisimme lipsua siitä ruotsin tankkaamispakostakin. Mihin me sitä kieltä tarvitsemme, kun emme saa katsella edes ruotsinkielistä televisio-ohjelmaa? Enpä ole huomannut tästä epäkohdasta minkäänlaista pulinaa missään ajankohtaisohjelmassa. Ai niin, nehän ovat kaikki a-studiot ja muut Yle:n omia ohjelmia. Kuka sitä nyt omaa pesäänsä rupeaisi likaamaan.

Pimputtelua

Iltana muutamana sänkyynmeno lipsui väärän vuorokauden puolelle. ”Uusitulla” Radio Puheella piti alkaa Elävän arkiston ohjelmia. Vanhoja vuosikymmenten takaisia tallenteita siis. Tulee tietysti halvaksi, kun lähettää eetteriin jo kertaalleen maksettuja minutteja. Sinänsä minulla ei ole mitään käytäntöä vastaan niin kauan kun ei tarvitse muinaisia urheiluselostuksia kuunnella. Monet näistä ohjelmista ovat kertaluokkaa tai kahta parempia kuin nykyiset jaaritukset ja vähintäänkin tulee selväksi, ettei mikään ole apina-aivoissamme muuttunut.

Tällä kertaa arkisto ei avautunutkaan. Kuului vain pimputusta. Muistat varmaan jo kuusikymmenluvulta tuon tutun pim, pim-pim-pim, pim, pim-pim-pim, pim, PIM. Olen aina luullut, että tämä teknisten sähellysten, nukahtamisten ja muiden inhimillisten virheiden vuoksi hätätilassa ilmoille päästetty pimputus tulee nauhalta eli nykykielellä tiedostosta. Mutta jos se tietsikka meneekin epäkuntoon? Mikä on varajärjestelmän varajärjestelmä?

Kuuntelin tuota pimppaa vartin verran uteliaana – josko sille jo seuraavan pimpauksen jälkeen saisi jonkin selityksen. Ei saanut. Mutta pian tapahtui kummia. Pimppaaminen meni raiteiltaan. Korviin tunki aivan kummallisia nuotteja, ikään kuin joku olisi siellä ruvennut säveltämään jotain uutta vikatilamerkkiä. Eihän mikään nauhatallenne sellaista osaa!

Hiljaa hiipi mieleen, että jospa Yle:llä onkin Päivystävä Pianisti aina valmiina hätätilan varalta. Sepä olisi hieno homma! Joutoaikoina voisi harjoitella Sibelius-akatemian läksyjä, kunhan olisi vain hereillä, kun äänitarkkailija tai joku muu insinööri näyttäisi käsimerkkiä: nyt pimputat!

Päivystävän Pianistin kolmivuorotyö sopisi siten musiikkia opiskeleville kuin nakutettu. Miten tähän hommaan apinat valitaan, kun en ole koskaan nähnyt missään Päivystävän Pianistin työnhakuilmoitusta? Menevätkö duunit lukemattomien Yle -johtajien tyttärille vai? Palkka lienee siinä tapauksessa ruhtinaallinen. Tuona yönä hommaa oli kuitenkin mitä luultavimmin tuuraamassa urosmuusikko. Näin se homma mielikuvani mukaan on täytynyt mennä:

Mies pianon takana keskittyy. On äärimmäisen vaikeaa esittää nauhoitusta, koska millisekunninkaan eroja ei pimputuksen tahdissa sallita. Varttitunti tuntuu ikuisuudelta. Pi-pim-pam, mitä hittoa. Silmäkulmassa vilahtaa paljas tissi. Pi-pi-piimpampom. Tasa-arvon merkeissä insinöörivahtimestariksi palkattu naaraspuolinen opistoinsinööri on saanut villin ajatuksen. Tällaista ei ammattikoulussa opetettu, mikä todistaa insinöörimme kyvykkyyden luovaan toimintaan. Pitäähän täällä tyhjien hallien yksinäisyydessä nyt jotain säpinää saada aikaiseksi. Ainakin Päivystävä Pianisti jäykistyi! Haa! Pimppeli-pom.

pianisti

Insinöörivahtimestarimme ei tainnut tietää, että vilauttelu on kielletty, ainakin mikäli uskomme CBS -televisioyhtitä – ja miksemme nyt tämän yhden ainoan kerran uskoisi. Tosin tähtöset eivät koskaan usko tällaisia kieltoja ja hyvä niin. Naisten pitää saada tehdä juuri niin kuin he haluavat, vaikka sitten kietoutua huntuun. Huntukielto ja vilauttelukielto ovat siten molemmat yhtä syvältä.

Voisihan tämä yhteinen Ylemme joskus ihan oikeasti esitellä, mitä kaikkea studioissa öisin tapahtuu. Ei tuo pianistin seksuaalinen häirintä varmaan ole edes siitä roisimmasta päästä. Työpaikkapaneskelu on yleisempää kuin uskommekaan, ei se ole Suojelupoliisin yksinoikeus. Olisi oikeasti kiinnostava tietää, keitä öisessä Pasilassa käyskentelee ja missä hommissa. Idea voisi olla vaikkapa tosi-tv:n väärti? Oivasti toteutettuna siitä voisi saada aikaiseksi jopa kansainvälisesti menestyvän formaatin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s