KIRJAHULLUUS

Kaikkien kääntämieni kirjojen tarkoitus on tökkiä vakiintunutta ajattelua. Jos pysähdymme, kehityskin päättyy ja meille syntyy tänne ihan ikioma Neuvostoliitto. Sitä vastaan pitää taistella.

Kimmo Pietiläinen

Tuli käytyä kirjamessuilla. Tällaiselle kirjahullulle apinalle kirjamessut ovat yhdistetty taivas ja helvetti. Taivas tietysti siksi, että sieltä löytyy kirjoja joka lähtöön, uusia ja vanhoja, kauniita ja vielä kauniimpia. Jo kirjojen keskellä oleilu sinänsä tuottaa nautintoa ja antikvaarisella osastolla bonuksena tulee ihana historian tuoksu. Koskaan ei tiedä, millaisia elämyksiä eteen sattuu ilmaantumaan.

Helvettipuoli liittyy rahaan ja aikaan eli niiden puutteeseen. Jo kirjakaupassa käyminen on pieni kiirastuli ja messut ovat sen monikerta. Tällaisissa tilaisuuksissa todellisuus konkretisoituu; mistään ei löydy niin paljon aikaa, että voisi kaikki kiinnostavat teokset lukea eikä mistään tavalliselle perusapinalle niin paljon rahaa siunaannu, että kaikki ihanat kirjat voisi omaan hyllyynsä ostaa – kirjahullulle kun ei riitä, että on olemassa kirjastoja! Lisäksi nykykirjastoista on tehty niin steriilejä ja mauttomia, ettei sieltä edes löydy sitä lapsuuden ajan tunnelmaa, joka vanhaan rakennukseen ahdetusta täpötäydestä labyrintistä (ja nutturapäisistä kirjastotädeistä) huokui.

Kirjojen tasa-arvo

Mielestäni selvisin messureissusta kiitettävästi, sillä en sortunut himojeni vietäväksi. En ostanut edes Apinajohtajan käsikirjaa. Mukaan tarttui vain yksi opus ja sekin löytyi neljällä eurolla Atena kustannus Oy:n alepöydältä. Himokas härkäsammakko ja muita eläinkunnan seksipetoja -kirja on hulvaton tietoteos eläinten rakkaus- ja seksielämästä. Kirja on saksalaisen Markus Bennemannin kirjoittama ja saanut loistavat arvostelut saksankielisellä alueella. Miksei olisi, koska se avartaa käsitystämme myös oman lajimme seksikäyttäytymisestä. Emme ole keksineet mitään itse. Mutta miksi kirjan suomalainen nimi on näin kökkö? Onko syyllinen kustantaja vai suomentaja Heli Naski? Miksei alkuperäinen nimi Himon evoluutio, eläinten omituinen pariutumiskäyttäytyminen kelvannut?

Härkäsammakko ilmestyi pari vuotta sitten. Ei siis kovin vanha kirja, mutta silti alennuksessa. Tuskin olet missään tähän kirjaan törmännyt. 99 kirjaa sadasta tai ehkä paremminkin 999 kirjaa tuhannesta jää vaille minkäänlaista julkisuutta. Eikö olekin kummallista, että lauman huomio keskittyy johonkin harvaan, eivälttämättäniinkummoiseen opukseen, josta media jauhaa viikkokausia. Viimeisimmät esimerkit ovat Eveliina Talvitien Keitäs tyttö kahvia ja Panu Rajalan Lavatähti ja kirjamies.

Jotain kertoo sukupuolten välisestä tasa-arvosta se, että Talvitie on saanut päällensä pelkkää suitsutusta ja Rajala pelkkää lokaa. Mies ei saa puhua totta, naiselta taas odotetaan tunteellista mutuavautumista.

Huippuhetki

Messuilla oli onneksi mukana myös Suomen korkeatasoisin ja paras kustannusyhtiö Terra Cognita. Jälleen nimi, joka ei useimmille kerro mitään. Luultavasti siksi, että se on erikoistunut julkaisemaan maailman huippua edustavaa luonnontiedettä, tekniikkaa ja matematiikkaa. Kukapa nyt sellaisesta tässä psykososiaalisessa yhteiskunnassa jaksaisi kiinnostua – korkeintaan joku onneton urosapina.

Terra Cognitan kirjat tunnistaa mustasta kannesta, jossa saattaa olla kuva vanhasta taideteoksesta tai vaikkapa hymiö. Kustantamo on oikeastaan yhden miehen eli Kimmo Pietiläisen projekti. Kimmo käy jo hyvän matkaa seitsemättäkymmentä toteuttaen näin hallituksen vaatimusta työurien pidentämisestä. Hän on koulutukseltaan fyysikko, mutta aloitti vapaan tiedetoimittajan uran jo 40 vuotta sitten. Hän vastasi 1990 -luvulla Art House -kustantamon luonnontieteellisistä käännöksistä. Terra Cognitan hän perusti vuonna 1997, koska oli huolissaan suomenkielisen tiedekirjallisuuden olemattomuudesta. Suuret kustantamot eivät sitä halunneet julkaista eikä valtiovallallakaan ole ollut kiinnostusta sitä tukea.

Kuulostaa tietysti suurelta paradoksilta, että kehumme elävämme tieteen aikakaudella, mutta silti luonnontieteellinen tieto näkyy yhteiskunnassa ja päätöksenteossa tuskin mitenkään. Pietiläinen aloitti yhden miehen sotansa tätä vääryyttä vastaan ja onkin onnistunut tuottamaan suomalaisten käyttöön hämmästyttävän määrän maailman huippukirjallisuutta. Pietiläinen kääntää itse julkaisemansa kirjat, mikä näin sivustaseuraajaa suorastaan hengästyttää: seitsemän kirjan suomentaminen vuodessa muiden hommien ja jopa omien kirjojen kirjoittamisen lisäksi on kunnioitusta herättävä saavutus. Pietiläisen listalta löytyy muun muassa Richard Dawkins, Edward Wilson, Jared Diamond, Richard Feynman, Daniel Bennett, Sam Harris ja Phillip Ball. Kas kummaa, uroksia kaikki…

Luulisi, että tällaisilla ansioilla olisi median lempiasiantuntija, varsinkin kun Kimmolta irtoaa myös kärjekkäitä mielipiteitä. Näin ei kuitenkaan ole – vai oletko nähnyt jossain viime aikoina Pietiläisen haastattelun? Jos olet, niin laita linkkivinkki! Suomessa eletään vielä sellaisella keskiajalla, että pitää olla rastatukkainen goottityttö toimittajien aivoihin päästäkseen.

On Pietiläinen toki saanut aherruksestaan tunnustustakin. Mutta palkinnot ovat nekin tulleet jollakin tavalla marginaalista: Suomen tiedetoimittajain liitto, Skepsis, Mensa, Humanistiliitto ja VapaKimmo Pietiläinena-ajattelijain liitto. Rahallista mammonaa näiltä tahoilta ei liiaksi asti ole odotettavissa ja niin Pietiläinen on tehnyt työtään tuhannen euron kuukausiansioilla…

Pietiläinen oli kirjamessuilla henkilökohtaisesti myymässä teoksiaan, samoin kuin on noin puolessasadassa muussa kirja- tai tiedetapahtumassa vuosittain. Kuka toinen kirjakustantamon johtaja pystyy samaan? Terra Cognitan uutuuksien listalta löytyvät muun muassa Jared Diamondin Maailma eiliseen saakka, Donal O’shean Poincarén konjektuuri ja Osmo Tammisalon Ihmisluontoa etsimässä. Ainakin tuo viimeksimainittu kuuluu luokkaan pakko lukea.

Uskovaisten evoluutiobiologia

Messupöytälöydöistä ehdottomasti kummallisin oli kirja Evoluutiobiologia. Ihmetytti jo se, etten ole sellaiseen aikaisemmin törmännyt, kun kirjasta kuitenkin löytyi painovuosi 2010. Painopaikka, joku virolainen raamattupaino, pisti viimeistään epäilemään. Kirjoittajatkin, Jorma Toppari ja Eero Junkkaala, olivat aivan outoja biologeiksi. Jostakin syystä en tullut tarkistaneeksi, minkä firman reviirillä tuo iso kasa kirjoja mahtoi olla. Myöhemmän salapoliisityön tuloksena päädyin Aurinkokustannukseen. Sillä on kristillinen tausta.

Tietysti tällainen kirja jäi sen verran askarruttamaan, että kotona piti ruveta googlailemaan. Hämmästyksen kummastus vain kasvoi entisestään, sillä missään kirjaa ei tuntunut olevan myynnissä. Nettikaupat kertovat sen olevan tulossa tai ilmestyvän 31.12.2013! Mikä kummallisinta, kirjaa ei löydy edes kustantajan eli Perussanoman nettikaupasta. Perussanoma on Suomen Raamattuopiston Säätiön, Sanansaattajien ja Lähetysyhdistys Kylväjän yhteinen propagandanyrkki.

Eivät ole Toppari ja Junkkaalakaan mitään biologeja. Toppari on uskovainen endokrinologian professori Turun yliopistossa ja Junkkaala pakanoita maailmalla eheyttävä teologian tohtori. Evoluutiobiologia -kirjaa ei löydy edes Junkkaalan omilta nettisivuilta, missä hän ylpeänä esittelee tuotantoaan. Ei sitä myöskään löydy Junkkaalaa koskevasta wikipedia-artikkelista tai Topparin omasta julkaisuluettelosta. Jälkimmäisen ehkä ymmärtää, kun Toppari yrittää olla uskottava tiedemies eivätkä siihen rooliin jumalat oikein istu. Siviilissä hän on tutkinut tärkeää aihetta eli hormonihäirintää.

Törmäsin siis kirjaan, jota ei ole olemassakaan! Onko tämä nyt niitä jumalan ihmeitä?

Löytyykö selitys Pauli Ojalasta? Hän tuntuu olevan Suomen ainoa tai ainakin äänekkäin kreationisti, jolta ei sanomisen vimma lopu. Pauli näyttää hermostuneen lopullisesti, kun tieto Evoluutiobiologia -kirjan teosta tuli julkisuuteen vuonna 2010. Hän on myös se, joka pani alulle kirjaa vastustavan nettiadressin. Sen on allekirjoittanut 165 apinaa, viimeisin nimi on lisätty tässä kuussa. Paljastaako luku suomalaisten kreationistien lukumäärän? Onko näin pienellä vähemmistöllä niin suuri sananvalta kristittyjen keskuudessa, että koko kirja vaietaan olemattomaksi?

Vaientamisen kulttuuri ei toki ole mikään kristittyjen yksinoikeus. Feministiuskovaisilla on käytössään aivan sama strategia. Edistyksellisyyskisassa mitali pitänee kuitenkin ojentaa kristityille, koska sieltä sentään on löytynyt rohkeutta kirjoittaa evoluutiosta hyväksyvään sävyyn. Enemmistö heistä siis lienee kehityskelpoista väkeä, päin vastoin kuin sukupuolen kulttuurisiin ja sosiaalisiin konstruktioihin vannovista feministeistä. Taitaa mennä vielä vuosisata, ennen kuin tasa-arvoaltaassaan pulikoivat sisaret uskaltavat avata edes tuon Topparin ja Junkkaalan kirjan – yhdenkään biologin kirjoittamasta nyt puhumattakaan.

2 kommenttia artikkeliin ”KIRJAHULLUUS

  1. Tietokoneet ovat pitkälti pilanneet kirjastot. Lapset pelaavat koneilla ja metelöivät. Jos tietokoneet kannettaisiin ulos, voitaisiin taas puhua kirjastoista.

    1. Saatatpa olla oikeassa. Nykyään kirjastoista voi lainata vaikkapa porakoneen, ompelukoneen tai kitaran. Hyvä niin, mutta eihän näillä kirjojen kanssa ole mitään tekemistä. Pitäisikö ruveta puhumaan olohuoneista? Olohuoneissakin oli ennen kirjahylly, mutta kuulema ei enää…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s