PÄÄ KII, HERMUNEN!

Vanhat ukot on ihan kaameita, ukonkääkillä on huono itsetunto. Nuoret ovat freesimpiä ja raikkaampia.

– Anna-Kaisa Hermunen 65v, 31.3.2013

Minulla on tapana kirjoitella jutunalkuja aina kun tulee jokin herkullinen aihe mieleen. Niinpä arkistoon on kertynyt satoja otsikoita, joita ei koskan ehdi työstää eteenpäin ja jotka aikaa myöten menettävät mielenkiintoaankin. Yksi syy niiden jämähtämiseen on myös se, että sorrun kommentoimaan parhaillaan menossa olevia turhanpäiväisiä hässäköitä, mistä tämäkin kirjoitus on nolo esimerkki.

Tällä kertaa poikkeuksellista on kuitenkin se, että pystyin hyödyntämään viisi vuotta vanhaa aihetta. Olin raapustanut seuraavan otsikon maaliskuun 19. päivä vuonna 2008: Suomen huonoin kolumnisti. Näillä sanoilla luonnehdin toimittaja Anna-Kaisa Hermusta, joka siihen aikaan kirjoitteli kolumnejaan Keskisuomalaiseen. Mahtoiko hän saada siitäkin hommasta kenkää vai miksi jäi pelkkien pohjalaisten kiusaksi Kalevaan?

Nyt sitten on nähty sekin ihme, että pelkkä vittumaisten kolumnien kirjoittaminen riittää perusteeksi Arto Nybergohjelmaan pääsylle. Vai oliko kutsun todellinen syy siinä, että Nyberg taitaa olla ainoa televisiomaailman toimittaja, jota Hermunen ei ole kirjoituksissaan haukkunut? Itse asiassa ohjelmassa paljastui, että Nyberg on Hermusen idoli – ellei suorastaan kosteiden unien kohde.

Hermusen traumat

1. Anna-Kaisa on 65 -vuotias lapseton uranainen. Siksikö hän on keskittynyt erityisesti äitiyttään peittelemättömien naarastoimittajien, kuten Vappu Pimiän ja Maria Hintikan, lyttäämiseen?

2. Anna-Kaisa asuu yksin torpassaan Laukaan ihanan Kuusaankosken rannalla. Siksikö hän haukkui ohjelmassa kaikki vanhat miehet ja siksikö hän on keskittynyt mollaaman niitä miespoliitikkoja, jotka ovat kiinnostuneita vastakkaisen sukupuolen edustajista? Hermusen mukaan miehen innostus naissukupuoleen on rikokseen rinnastettava ilmiö.

Hermunen valitti ohjelmassa, että jos tapaan ikäiseni miehen, mies juoksee yleensä karkuun. Hän luulee keksineensä ilmiölle selityksenkin: julkisuudessa ollutta ihmistä pelätään.

Anna-Kaisa on väärässä. Ei julkisuus tee kenestäkään pelottavaa, ellei hän ole sitä luonnostaan. Kyllä minäkin juoksisin riivinrautaa karkuun, mutta toisaalta suostuisin monen raikkaan televisiosta tutun naaraan vietäväksi, jos vain sellainen tilaisuus kohdalle sattuisi. Sekä Pimiä että varsinkin Hintikka kelpaisivat loistavasti sänkypuuhiin, samoin kymmenet muut ihanat tv-enkelit. En pelkäisi edes Katherine ”Brooke” Kelly Langia, vaikka hän on vehkeillyt ruudussa jo parikymmentä vuotta.

Sisäisellä kauneudella siis on väliä. Julkisuus vain paljastaa sen kaikille. Seksuaalisesti kiinnostavat ihmiset kiinnostavat apinoita riippumatta siitä, ovatko he televisiosta tuttuja vai eivät. Ehkä Ilta-Sanomat ei aikoinaan turhaan vetäissyt otsikkoa: Anna-Kaisa Hermunen ärsyttävin tv-kasvo.

3. Anna-Kaisa sai potkut vuosikymmenen mittaisen Hermunen -keskusteluohjelmansa jouduttua MTV3 säästöleikkurin uhriksi vuonna 2001. Siksikö hän vieläkin muistelee tapausta katkerana ja kertaa tuntojaan jokaisessa haastattelussaan? Luulisi vuosikymmenen jo tasoittaneen pahimmat töyssyt, mutta näyttää käyneen päinvastoin; televisiossa ei ole hänen mielestään enää mitään hyvää, Nybergiä ehkä lukuun ottamatta.

Hermunen luonnehti toimittajakollegojaan pelleiksi, jotka hilluvat ruudussa nollatason yleissivistyksellä ja 75 prosentin narsismilla varustettuna. Erityisen maininnan Nybergin ohjelmassa saivat Mikko Leppilampi, Tuomas Enbuske, Vappu Pimiä, Stan Saanila, Hjallis Harkimo ja kakkosella hilluva reppana Joona Kortesmäki. Kortesmäkeä en ole koskaan nähnytkään, mutta Leppilampi sentään on ainoa suomalainen juontaja, joka ei tarvitse lunttilappuja. Enbuske on maan parhaita toimittajia, vaikken hänen yhteiskunnallisia mielipiteitään kannatakaan. Harkimon synniksi Hermunen mainitsi pehmeyden naisministereiden edessä – mutta tämähän vain todistaa oikeaksi sen, että elämme naisten maailmassa. Alfauroskin siinä väkisin sulaa.

Saat itse arvoida, kumpi mahtaa olla sivistyneempi:

Enbuske: olen aina arvostanut Hermusen ammattitaitoa ja arvostan yhä. Haluan kuitenkin selvittää hänen väitteensä yleissivistyksestäni. Haastan hänet kilpailuun, jossa joku puolueeton taho mittaa sen: minä vastaan Hermunen.

Hermusen vastaus: tyypillistä pelleilyä häneltä. Se on niin lapsellinen, en minä lähde tuohon pelleilyyn mukaan ollenkaan. Olen kypsä ja fiksu nainen, ehdotus vain kertoo hänen tyylistään ja tasostaan. Antaa pojan tehdä rauhassa ohjelmaansa.

Myös Vappu Pimiä suhtautui Hermusen haukkuihin järkevästi: en halua lähteä mukaan tällaiseen lainkaan.

Harmi, että Hermunen pilaa itse viestiensä sisällön, sillä on hänellä on myös hyviä havaintoja Yleisradiosta, kuten kakkosen epäonnistunut profilointi. Olisi hän voinut samalla haukkua Radio Puheenkin uuden ”ilmeen”, mutta ehkä hän ei kuuntele radiota. Ylellä olisi vielä paljon mahdollisuuksia tehostaa toimintaansa. Miksi esimerkiksi Leikola ja Lähde tarvitsevat ohjelmaansa sihteerin eli Heidi Laaksosen toivottamaan vieraille hyvää päivää ja näkemiin? Jos julkisen palvelun yleisradiotoimintaa oikeasti haluttaisiin tehostaa, Yle Fem ja Teema yhdistettäisiin kulttuurikanavaksi, kakkonen lopetettaisiin kokonaan ja ykkösestä tehtäisiin uutis-, dokumentti- ja tiedekanava. Radiopuolellakin selvittäisiin puolella nykyisistä kanavista. Säästyneet varat voisi sijoittaa nettipalveluihin.

Hermusen oivallukset menettävät uskottavuutensa myös historiantajun puutteen vuoksi. Ei ole mitään, mikä leimaisi ”tätä aikaa”. Kyllä ne sirkushuvit on osattu jo muinaisessa Roomassa ja sitä ennenkin.

Toivotonta touhua

Nybergin hermusgate sai aikaan valtavan polemiikin. Hyvä Nybergille, sillä hermusjaksoa on katsottu Areenassa jo 80 000 kertaa. Edellisviikkoinen ohjelma on saanut vain 4000 klikkausta eli hermuslisä on 20 -kertainen! Toki tähän nosteeseen oman lisänsä tuo punkin uudeksi komeetaksi mainostettu Teemu Bergman, jonka vuoro oli istua tuolille Hermusen jälkeen. Teemu on Pää Kii -yhtyeen keulahamo. Erikoisinta kuviossa on se, että Arto sortui jälkikäteen haukkumaan vierastaan Teemua raskaalla kädellä: ulosanti oli ihan toivotonta!

Niinpä, monilla urosapinoilla on surkea ulosanti, mikä sekin on vain biologiaa. Siitä huolimatta apina puhui pelkkää asiaa.

Eiköhän asia ole niin, että keskusteluohjelman isäntä on vastuussa siitä, keitä ohjelmaansa kutsuu ja miten saa heidät puhumaan. Tuollaisiahan nuo ovat, Nyberg myöhemmin arvioi taiteilijoita yleensä… Hermunen kiivastui ja uhkasi kävellä ulos studiosta, kun Teemu sanoi pari kertaa vittu. Melko suvaitsematonta porukkaa. Miksi kaikkien muka pitäisi käyttäytyä yhdellä ja samalla tavalla? Ja miksi ne ovat yleensä urosapinoita, joiden käytöstä halutaan muuttaa? Homojenkaan ei enää tarvitse istua kaapeissaan, joten ehkä olisi aika löysätä naarasmaailman virittämiä suitsia muillakin elämän osa-alueilla.

Nyberg selitti, että Teemun puheita piti saksia jälkikäteen, ohjelma kun oli nauhoitettu toista viikkoa aikaisemmin. Silti Hermunen valitti omassa osuudessaan, että tääkin pääsiäisviikonloppu meni ihan pilalle, kun piti tulla sua tapaamaan.

Jos Nybergille saisi antaa ohjeen. Kaksi vierasta lähetystä kohden saattaisi toimia kolmea paremmin. Nytkin illan kolmas vieras eli huumetutkija Jussi Perälä jäi kokonaan kahden ”sankarihahmon” varjoon, vaikka hänellä oli kaikkein eniten annettavaa.

Suomen huonoin kolumnisti

Tällaiset muistiinpanot olin kirjoittanut viisi vuotta sitten:

Täydellinen rimanalitus 16.3.08. Olen ennenkin ihmetellyt, miten Keski-Suomen kauneimmassa maisemassa syntyy niin kaunaisia ja ala-arvoisia kirjoituksia, mutta tämä nyt oli pelkkää roskaa. Hermusella ei ollut asiaan mitään uutta näkökantaa. Kannattaisi joskus vaivata aivojaan ja yrittää katsoa asioita muustakin näkökulmasta kuin siitä helpoimmasta, siitä jolla media rahaa tahkoaa. Se on se yhden totuuden menetelmä, jolla sirkushuveja janoava rahvas saadaan huutamaan: tapa se!

Alkajaisiksi Hermusen kannattaisi lukea vaikka naisen kirjoittama kirja The Female Brain.

Kun Hermunen nyt itse aloitti tämän loanheiton, ei voi muuta sanoa, kuin että vanhat kouluajat tulevat mieleen: peniksen puutteessa kituuttavan vanhanpiian säälittävää vallankäyttöä.

Myös Keskisuomalaisen linja ihmetyttää. Tällaisen jutun julkaiseminen (ja jopa siitä maksaminen) kertoo vähintään yhtä huonosta harkintakyvystä kuin mitä ministeri Kanerva on osoittanut.

En ollut kopioinut tuota rimanalitusjuttua, joten jää hieman arvaukseksi, mistä Hermunen oli tuolloin 16.3. kirjoittanut. Ehkä olen kirjannut päivämäärän väärin, sillä Hermusen pari lehteä aiemmin kirjoittama kolumni löytyy vielä netistäkin ja se sopii kyllä hyvin kuvioon. Siinä haukutaan Ilkka Kanerva sekä Matti Vanhanen luokattomiksi miehiksi, koska heillä on silmää naiskauneudelle. Kuukautta myöhemmin Hermunen palasi vielä samaan aiheseen.

Jutussa Hermunen kehtaa sanoa, ettei ole feministi. Ehkä hän ei vain tiedä olevansa, sillä moni asia viittaa syyllisyyteen. Osa naaraista luulee olevansa feministejä, vaikka eivät olekaan ja sitten näyttää löyvän feministejä, jotka eivät tiedä olevansa sellaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s