KIOSKI 24h

Lääkäri määräsi käyttämään aurinkolaseja. En ole aikaisemmin sellaisia pitänytkään. Päällisinpuolin yksinkertainen juttu mennä lähimpään markettiin ostamaan kympillä tai kahdella mieleiset, kun kaikissa uv -suojauksen vakuutetaan olevan sataprosenttinen. Olen nyt kokeillut kahden suurimman kaupparyhmän aurinkolaseja ja molemmat hajosivat itsekseen nenänpäälle parin viikon käytön jälkeen. Onneksi sain rahani takaisin.

Eikun sitten Instrumentariumiin. Siellä hinnat hipovat satasta ja myyjätär pelotteli, etteivät marketlasien uv -suojaukset ole välttämättä kunnossa, vaikka merkinnät niin kertoisivat. Kuulema tästä oli jossain lehdessä ollut tutkimustuloksiakin. Jos näin todella on, herää kysymys, miksei valvova viranomainen (onko sellaista?) vedä kyseisiä tuotteita suureen ääneen markkinoilta. Valvotaanhan lelujenkin turvallisuutta. Kelvottomien aurinkolasien käyttö kun on todella vaarallista, sillä ne suurentavat pupillin ja näin vahingollista uv -säteilyä pääsee silmään normaaliakin enemmän.

Eikun sitten googlailemaan. Nyt menikin monimutkaiseksi. Optikkoliikkeiden edustajat tietysti kehuvat omiaan ja kyseenalaistavat halpislasit. Yhtään kunnon tutkimusta ei tunnin etsiskely silti tuottanut (jotenkin tuli sellainen olo, ettei googlehaku enää toimi menneiden vuosien tehokkuudella). Löytyi silmälääkäreitä, joiden mielestä aurinkolasit ovat pelkkää huijausta ja toisia, joiden mielestä niitä pitää käyttää ulkosalla aina, satoi tai paistoi.

En ole yhtään viisaampi kuin ennenkään. Ehkä se ei haittaa, sillä ei tunnu poliittinen eliittikään ymmärtävän päätöstensä seurauksia.

Vaataiskylan kioski

Nappulat vauhdissa

Sosiologi Arto Selkälän väitöskirja osoittaa, että suomalaisten sosiaalijohtajien arvot ovat koventuneet. Joka viidennessä kunnassa työtä tehdään sillä asenteella, että vähäosaiset ovat itse vastuussa kurjuudestaan – siis sitä samaa reaganilaista kilpailukykypolitiikkaa, jota nykyinen hallituksemme harrastaa. Näin tehdään riippumatta siitä, mikä on kunnan taloudellinen tilanne. Edes hallituksen hehkuttama suuruus ei auta, sillä myös vahvoissa peruskunnissa vähäosaisia syyllistetään.

Kuka mahtaa olla Suomen hallituksen Reagan? Olisiko se vänrikki Nappulan oloinen poika, joka ehdottaa, että tulevaisuudessa vaarallisiin maihin matkustaneilta ja pulaan joutuneilta suomalaisilta pitäisi periä takaisin pelastamisesta aiheutuneet kustannukset?

Jemenissä kaapattu Kalevan pariskunta rokotti suomalaisia puolen miljoonan euron edestä. Kuinka moni siepattu haluaisi edes tulla pelastetuksi, jos tietäisi joutuvansa elinikäiseen velkavankeuteen? Liittoutuminen sieppaajien kanssa saattaisi hyvinkin vaikuttaa kelpo vaihtoehdolta.

Ministeri Haglundin ajattelu pohjautuu oikeistossa vallitsevaan oppiin siitä, että jokainen saa ansionsa mukaan. On oma vika, jos sairastuu tai joutuu työttömäksi. Tällainen filosofia toki mahdollistaisi verojen huomattavan laskemisen, mikä onkin kokoomuksen ja RKP:n julkilausuttu missio. Jokainen voi päissään miettiä, kuinka valtavasti yhteiskunta säästäisi, jos kaikki viinanlitkijät, tupakanpössyttelijät ja roskaruokia ahmivat joutuisivat itse maksamaan sairastumisensa. Listan jatkaminen on helppoa. Äidinmaitokorvikkeella ruokitut, päiväkodeissa kasvatetut, adrenaliinifriikit, syrjäytyneet ja tietysti työttömät. Ainakin ne kaksi ”paikallista miestä”, jotka lähtivät moottorikelkkailemaan Utsjoen lumettomille teille, loukkaantuivat vakavasti ja jouduttiin kiidättämään helikopterilla Norjaan hoidettaviksi. Ainakin ne saisivat maksaa kulunsa ihan itse.

Loppujen lopuksi päästäisiin kaikkein helpoimmalla, kun kaikki VHM:t määriteltäisiin apinoiksi, joita ei verovaroilla hoideta eikä pelasteta.

Roskaruoasta puheenollen, olen kauhian hämmästynyt siitä innosta, jolla media suhtautui maailman toiseksi suurimman paskaruokafirman rantautumiseen Suomeen. Ikäänkuin meillä ei syötäisi jo ennestään tarpeeksi epäterveellisesti. Burger Kingit Suomeen tuo Restel, jonka ravintolatoimialajohtaja on Leena Turunen. Hänelläkään ei siis ole mielessään kuin yksi asia. Raha. Ketä yrittäjää kansanterveys nyt kiinnostaisikaan?

Ei ainakaan Björn Wahlroosia. Oli jotensakin huvittavaa lukea, kuinka innokkaasti Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo irtisanoutui pastori Kai Sadinmaan kapitalismikritiikistä. Siinä Sadinmaa muun muassa rinnasti Wahlroosin ja Breivikin. Rinnastus on täysin oikea. Molemmat näyttäisivät olevan soturigenin kantajia. Wahroosin onneksi hän on saanut lapsuudessaan tarpeeksi rakkautta, joten geeni ei ole päässyt aktivoitumaan samalla tavalla kuin aateveljellään.

Sadinmaa arvosteli myös kirkkoa liittoutumisesta eliitin kanssa – ja Keskitalo todisti reaktiollaan hänen olevan oikeassa. Sadinmaan kirjoitus on niin totta. Kaikkihan me nämä asiat tiedämme, mutta silti kukaan ei tee mitään.

SivuseikkaMainos houkuttelee

Hallitus väänsi sotesovun. Pakkohan se oli, muuten Katainen olisi menettänyt kasvonsa. Kasvoton pääministeri tietäisi lopun alkua ja sitähän kepuvihaajat eivät halua. Nyt kun heillä on mahdollisuus lopettaa kepulaiset kunnat, he uhraavat sen eteen kaikkensa. Sääli vain, että siinä pesuveden mukana menevät kansalaisten terveys- ja sosiaalipalvelutkin. Mitäpä poliitikko ei oman ideologiansa eteen tekisi?

Soteratkaisu ammuttiin asiantuntijoiden toimesta alas kuin syksyn ensimmäinen tavi Heinälammella. Emiritusprofessori Martti Kekomäki sanoi ääneen sen, minkä jokainen tervejärkinen apina on ainakin kaksi vuotta tiennyt: tällä menolla ajaudutaan huonompaan tilanteeseen kuin nyt.

Mutta sote on hallitukselle sivuseikka. Hallitus haluaa Suomeen vahvoja peruskuntia. Ne muuten olisivat laatuaan ensimmäiset maailmassa! Hallitus haluaa pitää päätösvallan kunnilla, koska se takaisi yksityisille terveysfirmoille varmat markkinat huolimatta siitä, että kokemukset tähänastisista ulkoistuksista ovat kaameita. Sosiaalibarometri 2013 sen paljastaa. Kunnilta kysyttiin ja puolet vastaajista sanoi ulkoistamisen lisänneen kustannuksia, vain kymmenesosa luulee säästäneensä. Yli puolet vastaajista kertoi, etteivät ole olleet tyytyväisiä ostopalvelujen laatuun. Yleisimpiä laatupuutteet ovat olleet yli 30 000 asukkaan kunnissa!

Ikävää luettavaa Kataiselle ja Virkkuselle. Ai niin, mutta eiväthän he koskaan tällaisia tutkimuksia lue.

Sama barometri paljastaa, että osatyökykyisten ja pitkittyneesti työttömien työllistymismahdollisuudet vaikuttavat romahtaneen. Johtaja Riitta Särkelä Suomen sosiaali ja terveys ry:stä arvioi tämän johtuvan siitä, että TE -toimistoissa on siirrytty henkilöasiakkaiden palvelemisesta työnantajien palveluun…

Väätäiskylällä tapahtuu

Löytyykö Suomesta kioskia, joka olisi auki vuorokauden ympäri?

Ehkä jostain Helsingistä, joku saattaisi kuvitella. Tai jostain muusta SUURESTA kaupungista, sillä suuressahan kaikki edistys majailee, ainakin mikäli uskomme nykyisiä hallituspuolueita. Jos tiedät jossain tällaisen kioskin, niin kerro minullekin. Lainsäädäntö ei sellaista ainakaan rajoittaisi.

Ainoa tiedossani oleva ympärivuorokautinen kioski ei kuitenkaan löydy sadantuhannen asukkaan kaupungista, vaan 60 asukkaan kylästä. Väätäiskylästä. Jaa, että mistä? Et ole varmaan koskaan kuullutkaan. Et kai ole kuullut Multiastakaan, jonka pohjoisin kylä Väätäiskylä on. Multialla asuu vain 1800 apinaa. Metsäfirmat ja metsähallitus hakkasivat kunnan metsät ja ojittivat suot 60- ja 70- luvuilla lähes viimeiseen päästäiseen saakka. Niin vaan on Multia kuitenkin tästäkin nöyryytyksestä selvinnyt. Vaan selvinneekö hallituksen kuristuslinjasta?

Väätäiskylä tunnetaan kyläläisten talkootyönä pystyttämästä ja ylläpitämästä tanssilavasta. Kylältä löytyy toinenkin tanssipaikka Vanha Väätäsen riihestä. Tällä maatilamatkailukohteella on asuttu vuodesta 1565 lähtien – milloinkas se Helsinki onkaan perustettu? Tänne voisi vaikka muuttaa, olisi sopivasti mökki järven rannalla myytävänä.

Tanssilavan läheltä löytyy sitten se kylän kolmas nähtävyys eli Kioski 24h. Se on ollut toiminnassa jo kuusi vuotta, keväästä syksyyn. Tänä vuonna se avasi ovensa ennen vappua. Kaksi rakennusta, joista toisessa minikirppari. Pari vuotta sitten ostin sieltä Haynes -manuaalin Citroën BX. Mitään en tekniikasta ymmärrä, mutta satun olemaan kärkimerkkifani. Sinä kesänä kioskissa oli pesinyt haarapääsky.

Näillä näppäimillä paikalle avataan kolmas, jäätelönmyyntiin erikoistunut mökkerö. Ja siinä on palvelukin mukana, nämä nykyiset kun toimivat itepalveluna. Valitset tuotteet ja maksat ne seinällä olevaan laatikkoon. Täällä siis luotetaan ihmisiin. Hinnat eivät hirvitä ja valikoima on yllättävän monipuolinen; linnunpöntöistä ja kiemuramakkaratikuista pizzaan, hunajaan, pullaan ja kahviin. Kesällä tietysti ilman torjunta-aineita viljeltyjä mansikoita…

Kioskia pyörittää naapurissa asuva Tuomo Oksanen. Kioskinpito on hänelle harrastus. Koskaan ei ole ilkivaltaa tehty ja ostokset maksetaan rehellisesti, joskus tippien kera.

Miten mahtaisi homma onnistua vahvassa peruskunnassa eli Helsingissä? Tässä on se suuren ja pienen ero.

Tässä on myös se ero Oksasen sekä Haglundin ja kumppaneiden välillä. Oksanen on vielä niin maalainen, että muistaa vanhan kansan sanonnan: niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Eliitti ei ole tätä totuutta koskaan ymmärtänyt ja siksi se joutuu kerta toisensa jälkeen ihmettelemään, miksei kansa luota heihin. Luottamusta saavatkin odottaa niin kauan, kunnes tajuavat kansalaispalkan välttämättömyyden.

Itepalvelua tarjolla 24h

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s