AKRYYLIKUVA

Muualla Euroopassa kuvasuurennoksia on jo vuositolkulla tehty akryylille ja aluminiinille. Suomessa tietotaito on tähän mennessä ollut vain perheyritys Ferinkuvan hallussa. Vasta viime viikolla yksi suurista kuvataloista tajusi tuoda nämä tuotteet myös suomalaismarkkinoille.

Teetin kesän alussa kuvan lahjaksi ja halusin sen ehdottomasti akryylikuvana, joka on käytännössä ikuinen. Ferinkuva lupaa haalistumisenketoksi 200-400 vuotta. Kuva kiinnitetään erikoismenetelmällä akryylilevyn taustaan, jolloin saadaan täysin vesi- ja ilmatiivis tuote. Suurissa vedoksissa taustalla voidaan käyttää myös alumiini- tai puulevyä. Akryylikuvaa käytetään usein taidevalokuvien esittämiseen museoissa ja gallerioissa eri puolilla maailmaa. Ferinkuva on laajentanut akryylikuvan käytön myös sisustukseen. Kuva toimii vaikkapa pöytänä, leikkuulautana, valaisimena tai tilanjakajana! Minimikoko on 5×5 ja maksimikoko 127×250 cm.

Minulla oli sen lahjani kanssa yksi ongelma, sillä en osannut valita kahdesta kuvasta sitä oikeaa. Halusin molemmat, mutta kuitenkin vain yhden lopputuotteen. Tuli mieleen, että jospa olisi mahdollista tehdä kaksipuolinen kuva; sen voisi aina kääntää, kun kyllästyy katsomaan samaa maisemaa. Kyselin fotoliikkeistä apuja, mutta vastaus oli, ettei sellaisia Suomesta saa. Yllätys oli positiivinen, kun netistä kuitenkin löytyi tämä karjalohjalainen Ferinkuva. Toinen yllätys oli sieltä saamani loistava ja korkeatasoinen palvelu. Kolmas myönteinen yllätys oli vielä lopputulos, joka postipaketista löytyi.

Akryyli todella tuo värit ja sävyt hienolla tavalla esille. Oma kuva näytti melkein taideteokselta. Tilasin kirkaspintaisen kuvan, vaikka tarjolla olisi ollut myös heijastamaton pintavaihtoehto. Valinta osoittautui hyväksi, sillä kirkaskaan pinta ei heijastellut liikaa.

Minulla oli nyt kaksipuolinen kuva. Jäljellä oli vielä ripustamisongelma. Miten sen saisi näytille ogelmitta, kun kuvan taustaan ei ollut mahdollista kiinnittää normaaleja ripustuksia? Suurikokoinen suurennos olisi varmaankin ollut kiinnitettävä kulmiin poratuista rei’istä vaijereilla esimerkiksi kattoon. Sellaisena se toimisi esimerkiksi tilanjakajana.

Kaksipuolinen akryylikuvaTeettämäni kuva oli kuitenkin A4 -kokoa, joten se olisi mahdollista sijoittaa myös pöydälle. Eikun sisustuskauppoja kiertämään, sillä netti ei nyt tuottanut yhtään käyttökelpoista tuotetta kyseiseen tarkoitukseen. Onneksi bongasin jo toisesta myymälästä mallikkaan valokuvapitimen, takorautaisen oloisen jämäkän telineen. Sitä ei löydy edes kyseisen firman nettikaupasta, joten reaalimaailma osoittautui jälleen kerran virtuaalimaailmaa paremmaksi.

Entä sitten hinta? Akryylikuva on toki kalliimpi kuin se perinteinen ratkaisu eli paperituloste ja halpahallin tarjouskehys. Eräät valokuvaajat ja taiteilijat tarjoavat töitään netissä akryylisuurennoksina hintaan 700-1000 euroa. Siihen sisältyy jo kunnon korvaus luovasta työstä, sillä esimerkiksi 60×40 cm peruslaatuinen akryylikuva irtoaa 80 eurolla.

1930-luvun lasikuvaSinänsä mielenkiintoinen löytö omasta arkistosta: jo 1930 -luvulla on osattu tehdä akryylikuvan oloisia tuotteita. Silloin kuva kiinnitettiin lasilevyyn. Tuote tuskin on sen paremmin ilma- kuin vesitiiviskään, mutta saa aikaan lähes samanlaisen vaikutelman kuin akryylikuva. Painoeron toki huomaa heti, kun ottaa tämän vanhan kuvan käteensä.

4 kommenttia artikkeliin ”AKRYYLIKUVA

    1. Joo, saatan olla väärässä, mutta miksiköhän fotokauppiaskaan ei sitä tiennyt? Ja miksi Ifolor juuri nyt näyttävästi mainostaa, että upeat uutuustaulut (akryyli- ja alumiinitaulut) ovat nyt täällä?

      Kuvia on toki pohjustettu mitä ihmeellisimmille materiaaleille, mutta akryylitaulussa kuva on akryylin takana tai ”sisässä”, miten nyt vaan. Ferinkuvan sivuilta lainattua: ”Valokuvat kiinnitetään erikoismenetelmällä akryylilevyn taustaan, jolloin akryyli ja kuva yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi… tuotteet ovat täysin vesi- ja ilmatiiviitä. Taustalevynä voi olla akryyli-, puu- tai alumiinilevy, vaikka aina taustalevy ei ole tarpeellinen.”.

      Olen aina luullut, että pohjustaminen tarkoittaa tuota taustalevyyn kiinnittämistä. Akryylikuvassa akryyli on kuvan edessä.

  1. Oli nyt edessä tai takana, pohjustusta se on. Puite Oy muistaakseni on tehnyt yli kymmenen vuotta ( 10 vuotta sitten ainakin) akryylipohjustusta. Tosin taiteilijoille ja muille varakkkaille. Ei suurelle yleisölle sitä ole markkinoitu.

  2. Käsittääkseni kumminkin Dialab on Suomen ensimmäinen acryylikuvia valmistanut yritys..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s