KESÄN KOHOKOHTIA: Tikusta asiaa

Kävin reilu viikko sitten katsomassa kesäteatteriesityksen Piukat paikat, jota tähdittää Sugarin roolissa ihaNainen Maria Lund. Se oli, jos mahdollista, edellisvuosiakin loistavampi ja hauskempi elämys. Kannattaa mennä katsomaan, vielä on viikko aikaa! Siitäkin kirjoitan kunhan ehdin. Tällä kertaa kuitenkin muistelemme Mariaa viimekesäisenä Kaisa Karhuttarena.

Jaa että tällainenkin urosapina kuin Algoth Tietäväinen on Suomessa joskus elellyt… Sanotaan, ettei nimi miestä pahenna, mutta Algoth kuitenkin vaihtoi nimensä Algot Untolaksi. Joku voisi ihmetellä, että oliko se nyt Tietäväistä parempi vaihtoehto. Hän kuitenkin valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1891. Parikymmentä vuotta myöhemmin hän rupesi kirjailijaksi toimittuaan sitä ennen paitsi opettajana, myös puutavarakauppiaana Pietarissa, vallankumoustaistelijana, suomalaisen puolueen (kokoomuksen edeltäjä) vaaliagitaattorina sekä Satakunta -lehden päätoimittajana.

Tulitikkuja lainaamassa Maria ja Jyrki
Maria ja Jyrki matkalla pussauskoppiin?

Muistelen, että oppikoulussa oli pakko lukea Untolan romaani Tulitikkuja lainaamassa. Silloin se ei alkuunkaan sytyttänyt apinametsän pojankoltiaisia. Se oli yhtä puuduttava kokemus kuin vaikkapa Seitsemän veljestä, Rautatie tai Punainen viiva. Kun viime kesänä sitten näin tulitikkuseikkailun Kartano Kievarissa, jouduin pakosta ihmettelemään, kuinka tällainen mestariteos ei jaksa lapsia kiinnostaa. Mahtaisiko kyseessä olla samankaltainen ilmiö kuin viinimarjoista tykkääminen? Lapsuudessa punaviinimarjat kun olivat monin kerroin mustia herkullisempia. Jossain kolmenkympin vaiheilla tilanne oli fifty-fifty ja nyt mustat voittavat ylivoimaisesti. Tämäkö on sitä paljon mainostettua ”ihmisenä kasvamista”– että kehon kemia muuttuu?

Tulitikkuja lainaamassa Hepalla paasee
Rahalla saa ja hevosella pääsee. Maria, Janne ja Jyrki, hevosta pitelee Elina.

Untamo -nimikään ei sitten Algotille kirjoittamishommissa kelvannut. Hän halusi muuttua Maijuksi työstäessään tätä ehkäpä tunnetuinta romaaniaan Tulitikkuja lainaamassa. Maiju Lassila oli kuitenkin vain yksi kuudesta salanimestä, joita Algot käytti. Romaani oli niin hyvä, että se voitti valtionpalkinnon. Untamo kuitenkin kieltäytyi vastaanottamasta tunnustusta.

Tulitikkuja lainaamassa Ilo irti
Tanssi on tulitikkuja tärkeämpää. Oikealta Janne, Timo, Valtteri, Elina, Jyrki, Maria…

Romaanin ilmestymisen aikoihin vuonna 1910 Untamo oli vielä valtiovallan suosiossa. Pian suhtautuminen muuttui, kun Untamo vaihtoi puoluetta liittyen SDP:hen ja rupesi kirjoittamaan Työmies -lehteen. Sisällissodan alla hänestä tuli lehden toimittaja, mikä tiesi hänelle hengenmenoa. Untamo ammuttiin matkalla Suomenlinnaan, jonne sotavankeja kuljetettiin teloitettavaksi.

Untamon elämä olisi jo itsessään romaanin tai edes laulun arvoinen. Hän oli kahdesti naimisissa. Ensimmäisen puolison sanottiin olleen intersukupuolinen. Toisesta vaimosta tuli ero, kun tämä oli kaatanut rikkihappoa Algotin palleille

Tulitikkuja lainaamassa Jyrki Kemppainen
Jyrki Kemppainen on todellinen heittäytyjä.

Tulitikkuja lainaamassa taitaa olla teattereiden vakio-ohjelmistoa ja miksei olisi. Ainakin Mikko Kivisen viimekesäinen ohjaus Kartano Kievarissa oli hulvatonta katsottavaa, kun näytelmän koomiset väärinkäsitykset huipentuivat rakkaussählinkeihin ja ”Ameriikkaan” lähtöön saakka. Tämä kuten myös edelliskesän Tukkijoella -näytelmä siis pyörii miehen ja naisen ikuisen mysteerin ympärillä. Kuinka voikin olla mahdollista, että naapurista tulitikkuja vaimolle lainaamaan lähtenyt Ihalaisen Antti päätyy kaupunkiin riiuuressulle ja sitä tietä putkaan saakka. Tästä samasta marsin ja venuksen välisestä vetovoimasta nautitaan tietysti myös Piukat paikat -musikaalissa.

Tulitikkuja lainaamassa Janne Raudaskoski ja Jyrki Kemppainen matkalla kaupunkiin
Janne Raudaskoski ja Jyrki Kemppainen matkalla kaupunkiin

Janne Raudaskoski veti loistavasti Antin roolin. Hänen vaimonaan Anna-Liisana ahkeroi ja toiselle miehelle melkein suostui Kirsi Ståhlberg. Monella näyttelijällä oli kaksoisroolit, niin Kirsillä kuin myös Maria Lundilla, samoin Timo Rautiaisella ja Veli-Matti Linnalla. Maria esitti sitä kaupungin kaunista leskirouva Kaisaa, joka kommellusten kautta saa itselleen uuden miehen eli moniosaaja Jyrki Kemppaisen tulkitseman Jussi Vatasen. Onnellinen loppu siis kaikesta sählingistä huolimatta – vaikka tulitikunmetsästyksen tulos olikin vain yksi tulitikku. Ja sekin oli jo kerran raapaistu!

Tulitikkuja lainaamassa Timo Rautiainen
Timo Rautiainen joutuu aina pahiksen rooliin.

Kesäteatteriin kuuluu huumori, mutta Maiju Lassilan teksti tarjoaa myös ajateltavaa. Ei ole tärkeintä materia vaan se, ettei tarvitse yksin maailmassa kärvistellä.

Näytelmäsovituksen vahvuus oli paitsi onnistuneessa näyttelijävalinnassa, myös musiikissa ja tanssissa. Musiikkinäytelmä on toki paikallaan, kun pääosassa loistaa Marian kaltainen virtuoosi. Hienosti lauloivat myös muut näyttelijät ja mikseivät olisi laulaneet, onhan esimerkiksi Timo Rautiainen ammattimuusikko. Jostakin syystä hänelle lankeavat aina pahiksen roolit. Musiikin sovituksen ja johtamisen hoiti mallikkaasti Marian puoliso Valtteri Tynkkynen. Niin Maria, Kirsi kuin ihastuttava Elina Mäkinenkin kävivät pimputtamassa sopivan tilaisuuden tullen digipianoa, Jyrki ja Timo puolestaan rämpyttivät kitaraa.

Tulitikkuja lainaamassa Elina Makinen ja Valtteri Tynkkynen
Elina Mäkinen ja Valtteri Tynkkynen soitannan lumoissa.

Erityismainta täytyy antaa nimettömäksi jääneelle Hevoselle, joka käyttäytyi rauhattoman näyttämön ja nauruun tikahtuvan yleisön keskellä mallikelpoisen rauhallisesti.

Katsomossa saattoi hyvin aistia kuinka hauskaa näyttelijöillä on täytynyt olla rooleja hioessaan. Luultavasti monet kohtaukset ovat syntyneet joukolla asioita pohtiessa ja ideoita heitellessä. Muun muassa parivaljakko Ihalaisen ja Vatasen kekseliäät sutkaukset ja reipas saunomiskohtaus jäivät mieleen, vaikkei lauteilla ihan alasti oltukaan. Ja Marian keikailu peilin edessä sekä mustien hiustensa heilautukset pakottivat toivomaan, että olisi vasta 30 -vuotias…

Tulitikkuja lainaamassa Maria hulmuaa
Maria ja hiukset. Mitä muuta mies voisi toivoa…
Tulitikkuja lainaamassa Näin nainen hurmaa
Maria -hurma jatkuu ja jatkuu…
Tulitikkuja lainaamassa Maria
Ilta-aurinko valaisee näytelmän tähden.
Tulitikkuja lainaamassa Marian ilta
Näin laulaa rakastunut Nainen.
Tulitikkuja lainaamassa Jokohan sita  yhteen mentas
Jokohan sitä yhteen mentäis, pohtivat Jyrki ja Maria, Janne taustalla siunailee.
Tulitikkuja lainaamassa Maria uuh
Maria!
Tulitikkuja lainaamassa Maria ja Kirsi
Marialla Ja Kirsillä synkkaa.
Tulitikkuja lainaamassa Pojat saunoo
Näin pojat saunoo. Janne vihtoo Jyrkiä.
Tulitikkuja lainaamassa Maria niin lähellä
Maria niin lähellä… että Jyrkiltä pasmat jo sekoaa. Kenellä ei sekoaisi?
Tulitikkuja lainaamassa Nainen rakastuu
Mariasta on moneksi: Kaisa hurmaa Vatasen.
Tulitikkuja lainaamassa Toitkos niita tikkuja
No toitkos niitä tikkuja? Tai tärkeämpää on, että palasit terveenä kotiin… Kirsi ja Janne elementissään.
Tulitikkuja lainaamassa Soittajille kiitos
Kiitokset soittajille, ilman heitä ei musiikkinäytelmä onnistu.
Tulitikkuja lainaamassa Maria Lund
Maria Lund.

Katso myös:

KESÄN KOKOKOHTIA: Maria Lund

KESÄN KOKOKOHTIA: Tukkijoella

Rockin’ Around

Suomen tärkein päivä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s