PIKKU-UUTISIA

Tänäisen keskiviikon uutiset vilisevät kummallista journalismia. Lööppilehti mainostaa videota otsikolla: Metsästä löytyi outo luonnonilmiö Kuusamossa – Katso video! Iltalehden lukijaksi tituleerattu nimetön apina oli käynyt metsässä oikein kameran kanssa. Oli löytänyt sieltä ”erikoisen vesilammikon” ja rahastanut ”uutisella” taskurahat Alma Medialta.

Kuka tässä nyt huijaa? Kuka nyt ylipäätään haluaisi profiloitua ”Iltalehden lukijaksi”? Onko tämä ”Iltalehden lukija” piruuttaan kokeillut, mikä kaikki shit mediaan uppoaa? Vai ovatko toimittajat vain testanneet, mikä kaikki shit lukijoihin uppoaa?

Myönnän, klikkasin linkkiä. Puolustuksekseni yritän selitellä, että luonnonilmiöt (esimerkiksi paljaat naarasrinnat) kiinnostavat minua aivan suunnattomasti. Tai ehkä tämä oli toimittajien projekti kansakunnan mielenterveyden edistämiseksi? Apinoille tulisi hyvä mieli, kun he kaikki pystyisivät vaivatta ratkaisemaan ”oudon kuusamolaisen luonnonilmiön” arvoituksen.

Sanotaan, että suomalaiset ovat vieraantuneet luonnosta, mutta silti tuntuu vaikealta uskoa, että nykyajan huippujournalistit eivät olisi koskaan ennen lähdettä nähneet. Siis sellaista luonnossa ihan oikeasti pulputtavaa vesilähdettä, ei mitään uutislähdettä…

Itse tyydytys

Oikeasti tämä on tiistainen uutinen, mutta satuin lukemaan sen vasta tänään. Liekö asialla ollut sama toimittaja kuin edellisessä ”uutisessa”? Otsikoksi oli vetäisty raflaavasti: Naisten masturboinnilla yllättäviä terveyshyötyjä. Ahkeralla vispaamisella naiset voivat hidastaa iän tai käyttämättömyyden mukanaan tuomia muutoksia klitoriksessa ja vaginassa. Näin sanoo amerikkalainen johtava urologi Cathy Naughton.

Mikä tässä nyt oli toimittajan mielestä ”yllättävää”? Ehkä Cathy vain halusi mainostaa ihanaa masturbointia estyneille amerikattarille, joista vain 39 prosenttia kehtaa tunnustaa tyydyttävänsä itseään. Kuinka moni heistä tunnustaisi tyydyttävänsä itseään suklaata ja irtokarkkeja mussuttamalla? Karkinsyönti näyttää olevan moraalisesti hyväksyttävämpi tapa helliä itseään kuin runkkaaminen, vaikka sokeri on suoranainen huume.

Seksi sen sijaan on terveellistä, myös yksin nautittuna. Onkohan toimittaja koskaan kuullut, että kannattaisi harrastaa liikuntaa pysyäkseen vetreässä kunnossa ja hengissä? Samasta asiasta on masturbaatiossakin kyse. Pimppa ei mitenkään eroa muusta ruumiista, ei sen puoleen peniskään. Ellei niitä käytä, ne ”surkastuvat”. Osuvampi otsikko jutulle olisi ollut: Naisten ja miesten mastuboinnilla luonnollisia terveysvaikutuksia.

Koska rakenne

Demarikansanedustaja ja tohtori Merja Mäkisalo-Ropponen (naar.) oli käpertynyt viltin alle itkemään, kun hänen rakennekynsilleen oli vitsailtu Yle:n legendaarissa Uutisvuoto -ohjelmassa: Jos rehellinen olen, niin se ilta ja seuraava päivä meni peiton alla itkeskellessä. Sitten minä päätin sisuuntua.

Ehkä ei kannattaisi aina olla rehellinen. Mäkisalo-Ropponen on varmaankin aivan ihana apina, mutta valitettavasti tällainen avautuminen antaa pontta niille pohdinnoille, joissa epäillään naarassukupuolen kelvollisuutta johtotehtäviin. Jos Putin tulisi esittämään Porkkalanniemen palauttamista venäläisille, oikea reaktio ei todellakaan olisi petivaatteiden alle hautautuminen.

Sinänsä tuo Uutisvuodon vitsailu oli harvinaisen terävää. Päätuomari, ihaNainen Baba Lybeck oli suorastaan tikahtua moiseen hauskuuteen. Ei tällaisesta pitäisi poliitikon loukkaantua, koska se vain lisää mainetta eli äänisaalista seuraavissa vaaleissa.

Oikealla asialla Mäkisalo-Ropponen toki on, kosmetiikan myrkyt ovat vaarallisia. Mutta miksi hänen kirjallinen kysymyksensa keskittyi vain rakennekynsien ja irtoripsien asennuksen luvanvaraistamiseen? Eikö hiustenvärjäys enää altistakaan myrkyille? Kynsilakanpoistoaineetkaan eivät kovin hyviltä tuoksu.

Olisi varmaan kaikkein turvallisinta kieltää meikkaus kokonaan. Samalla varmistettaisiin naisten keskinäinen tasa-arvo. Onhan doping kielletty urheilussakin.

Sattuuko muuten kukaan tietämään, mahtaako ihaNainen Baba Lybeck olla jotain sukua lääkärille ja Juhani Ahon kalakaverille E.W. Lybeckille?

Neljänkympin ja kuoleman välillä

Nuorisopoliitikoilta on totuttu kuulemaan ikäviä heittoja vanhoista miehistä päättäjinä. Nyt vanhukset ovat jo itse mollamassa itseään: Kuntapäättäjillä ”pelottavan korkea keski-ikä”.

Ensiksi tietysti haukutaan miehet, kuten muodikasta on: Mitenkään epätavallista ei ole, että yli 70 -vuotias miesvaltuutettu päättää pikkulasten koulukyyditysten tarpeellisuudesta ja raskaana olevan naisen nauvolakäyntien määrästä. Kyllähän päätöksenteko on epätasapainossa, kun päättäjät ovat neljänkympin ja kuoleman välillä.

Tällainen puhe kielii henkisestä laiskuudesta. Ei nimittäin ole mikään sattuma, että (iäkkäät) miehet ovat evoluution kuluessa valikoituneet niiksi, jotka hoitavat laumaa koskevat päätökset parhaiten eli tasapuolisimmin ja kokonaisedullisimmin. On ehkä muotia kuuluttaa nuoria ja naaraita ohjaksiin, mutta ei moiselle vaateelle mitään todellista perustetta löydy. Onko Suomen asioiden hoito muka parantunut nuorten ja naisten osuuden lisääntymisen myötä?

On myös niin vanhanaikaista valittaa, ettei nuoria saa kiinnostumaan yhteisten asioiden hoitamisesta. Samaa valitusta on saanut kuunnella vuosikymmenet milloin kalastuskuntien, milloin metsästysseurojen tai minkä tahansa muun yhdistyksen taholta. Ei moisessa valituksessa ole järjen häivää. Nuorilla on paljon parempaakin tekemistä kuin hallitusten kokouksissa istuminen. Kyllä ne sieltä sänkyjumpasta aikanaan mukaan tulevat, kunhan ovat ensin vanhentuneet – eli viisastuneet.

Vanhuus ja laumaviisaus todellakin kulkevat käsi kädessä, lue vaikka näitä:

Maamme taitaa oikeasti olla ikärasistinen.

Arktinen hysteria

Varastin otsikon kirjailija Marko Tapperilta. Kopioiminen on nyt muotia ja vielä enemmän muotia on kopioimisen paheksuminen. Marimekko on joutunut sijaiskärsijäksi naissuunnittelijoidensa tempausten vuoksi. Mutta ihan oikeesti hei. Kukapa ei olisi hyödyntänyt ideoita ympäristöstään? Kuvat, äänet ja sanat tarttuvat päihin pulpahtaen aivoista uusina tuotteina.

Erityisen epäoikeudenmukaista on ollut suunnittelija Maija Louekarin teilaaminen. Hänhän vain käytti Markus Lepon valokuvaa inspiraationsa lähteenä ja lopputulos on aivan omanlaistaan taidetta. Suomessa on jopa niin kumma lainsäädäntö, että korkeimman oikeuden päätöksellä valokuvia saa kopioida sydämensä kyllyydestä. Valokuva ei siis ole itsenäinen teos. Kopiointioikeutta käyttää hyväkseen esimerkiksi taiteilijaksi itseään nimittävä Reijo Viljanen. Hän plagioi ja myy muun muassa Vuoden Luontokuvakilpailuissa palkittuja kuvia – ja on ylpeä tekemisistään.

Muistamme myös taitelijoita, jotka hyödyntävät teoksiinsa pikkutarkasti kalliomaalausten aiheita. Ei se nyt mitenkään eroa Louekarin tavasta tehdä desingnia. Ainoa ero on tietysti siinä, että Louekari yritti valehdella.

Mutta Greenpeacestahan minun piti kirjoittaa. Järjestö yritti estää venäläisten öljynporausaikeet Jäämerellä pyrkimällä porauslautalle. Yritys epäonnistui, aktivistit vangittiin ja Venäjä kaappasi heidän Arctic Sunrise -laivansa.

Greenpeace saa nyt asialleen mahtavaa mainosta ja hyvä niin, sillä Jäämerellä tapahtuva poraus on ympäristöriskejä täynnä. Jostain syystä venäläiset eivät näytä hallitsevan mediamaailmaa. Jos he olisivat toivottaneet aktivistit tervetulleiksi lautalleen ja pyytäneet näitä ruokalaansa lounaalle keskustelemaan sivistyneesti eri vaihtoehdoista, mitään hässäkkää ei olisi syntynyt eikä kukaan vieläkään tietäisi, kuka on Sini Saarela.

Kaikkein typerintä on syyttää aktivisteja merirosvouksesta, sillä ainoa kaappaus tapahtui venäläisviranomaisten itsensä toimesta! Millä nämä kaikki eliitin edustajat (myös suomalaiset) saataisiin uskomaan, että on aivan turha estää erilaisia seinälleripustautujia ja puihinkiipeilijöitä toteuttamasta tarpeitaan. Ei kai se nyt ketään oikeasti häiritse, jos joku istuu valjaissa rakennuksen ulkoseinällä vaikka kuukauden? Ei moinen demonstraatio edes mediaa jaksaisi kiinnostaa, julkisuus kun syntyy vasta väkivallan käytöstä.

Proteiiniähky

Maa-ja metsätalousministeriö kyntää syvällä. Ministerin ja ministeriön kala- ja riistaosaston toimet eivät kestä päivänvaloa. Kenen tahansa luulisi ymmärtävän, että uusiutuvia luonnonvaroja tulisi kohdella niin, ettei syödä pääomaa. Mutta osataan sitä maatalouspuolellakin. Maatalous on ympäristömme suurin kuormittaja. Nyt ministeriö pohtii ympäristötukien painottamista niille tiloille, joista tulee eniten kuormitusta Itämereen. Käytännössä se tarkoittaisi enemmän tukia (ruotsinkieliselle) rannikolle ja vähemmän tukia (suomenkieliselle) sisävesialueelle.

Tämä logiikka on yhtä ontuva kuin ministeriön lohikiintiöpolitiikka. Kun näkee vain yhden asian kerrallaan, saattaa päätyä tällaiseen luuppiin. Ministeriössä nähdään nyt vain Itämeri. Ihan sama juttu kuin poliitikoilla, jotka tunnistavat ympäristöongelmaksi vain ilmastonmuutoksen. Ei maapalloa tällä tavalla pelasteta.

Ehkä kannatta muistaa, että ympäristöministeriön hankkeet haja-asutusalueen jätevesien käsittelemiseksi lähtivät siitä, että puhdistustointen pitää olla yhtä tehokkaita niin Ilomantsin erämaissa kuin Aurajoen varrella. Perusteena on se, että kuormitus kaikkialta kuitenkin ennemmin tai myöhemmin päätyy Itämereen. Kuka olisi huolissaan sisävesien laadusta?

Onko lohi lihaa? Ruokahysteerikot ovat nyt lanseeranneet lihattoman lokakuun. Se rimmaa yhtä hyvin kuin tipaton tammikuu, mutta molemmat ovat yhtä idioottimaisia keksintöjä. Joo, meillä syödään liikaa punaista lihaa, mutta ei tällaisilla kampanjoilla mitään pysyvää saada aikaan. Oikeastaan saadaan aikaan vain vahinkoa, jos apinat lopettavan myös kalansyönnin. Kannattaisi paneutua asiaan hieman tarkemmin, sillä kaikki liha ei ole yhtä pahasta. Kannattaisi muistaa, ettei soijanviljelykään ongelmatonta ole ja sen syöminen se vasta riskaabelia onkin. Aasiassa sitä popsitaan ihan simona ja siksi maailman sarvikuonot on kohta tapettu sukupuuttoon.

Seuraavaksi soijaton syyskuu?

2 kommenttia artikkeliin ”PIKKU-UUTISIA

 1. Mua ottaa päähän noi nykyajan ”uutislinkit” joiden ainoa tehtävä on saada utelias ihminen klikkaamaan linkkiä. Tiedäthän: suomalaisten kiihottavin fantasia, onko se myös sinun? Miestä vastassa uskomaton yllätys, katso kuva. Jne jne. Mä olen laittanut noi jutut boikottiin. Jos linkki ei kerro mistä on kyse, vaan ainoastaan lisää uteliaisuutta ja haluaa klikkausta, jätän väliin. Jos oikein uteloittaa, googlaan varsinaisen uutisen jostain muualta.
  Suosuttelen. Jos vaikka lopettaisivat kun ihmiset ei enää klikkaa.

  1. Sama täällä. Myös mua ottaa päähän tämä ”katso kuva!” -journalismi. Se vaikuttaa lukijoiden aliarvioimiselta, mutta se taitaa silti toimia. Ei sitä muuten harrastettaisi. Tämä vain osoittaa, kuinka helposti ihminen on manipuloitavissa.

   Tuon tavan takana on tietysti raha, sillä mediatalot metsästävät klikkauksia. Mitä enemmän klikkauksia sivustolla, sitä reilummalla kädellä mainostajat palkitsevat. Ovatko mainostajat siis samanlaisia sähköjäniksiä kuin lukijat?

   Minäkin yritän boikotoida noita houkutuksia, mutta joskus uteliaisuus voittaa. Olisi tietysti hienoa, jos voisimme käyttäytymisellämme vaikuttaa maailman menoon. Epäilen kuitenkin, että tässä toimii sama ilmiö kuin lähes kaikessa muussakin inhimillisessä toiminnassa: muutos on kyllä mahdollinen mahdollisuuksien maailmassa (yksilötasolla), mutta lähes mahdoton todennäköisyyksien maailmassa (laumatasolla). Nyt jo Ylekin on ottanut tavan käyttöön. Siellä tosin jätetään sana ”katso” pois ja luotetaan, että pelkän ”kuvan” tai ”videon” mainitseminen otsikossa riittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s