PÄÄMINISTERIN UUDENVUODENTERVEHDYS

Ei oo Suomi köyhä eikä kippee, kun taas ammuttiin taivaalle kymmenen miljoonaa euroa ihan vaan siitä ilosta, että saatiin paholaiset peloteltua pois nurkista.

Mitä apinoiden pitäisi ajatella pääministeristään, joka uudenvuodentervehdyksellään paljastaa täydellisen logiikattomuutensa ja juoksunsa yhden ideologian perässä? Kuinka moinen palvelee kansakuntaa, joka hänet on pallilleen asetellut? Tai ehkä onkin niin, ettei tuo teksti olekaan lähtöisin Jyrki Kataisen aivoista. ”Tervehdys” on niin sekavaa ja asenteellista höpinää, että ensimmäisenä tulee epäilleeksi, josko eräs Pekka Himanen on sen krapulassaan väsännyt…

Kirjoituksessa Katainen itse asiassa sanoutuu irti kansakunnastaan sekä suomalaisesta hyvinvointivaltio -unelmasta. Hänen mukaansa ei ole suomalaista unelmaa, on vain viisi ja puoli miljoonaa apinakohtaista unelmaa. Tämä EU -komissaarin (kuinka huvittava titteli!) postista unelmoiva eliittiapina ei tietenkään kehdannut sanoa, että totta kai meillä pitää olla yhteinen eurooppalainen unelma, vaikkei suomalaista unelmaa olisikaan.

Muistamme ehkä, että vielä viisi vuotta sitten Jyrki haikaili Suomeen talvisodan henkeä. Mikä sitä paremmin kuvastaisi suomalaista unelmaa?

Suurin osa Jyrkin eli Pekan tekstistä toistaa vanhanaikaista hokemaa muutoksen välttämättömyydestä. Jos lauman johtaja ei mitään muuta keksi kuin pelotella apinoitaan muutosvoimien murroksella, niin eipä ole häneltä paljon mannaa odotettavissa.

Joku rahanpuutteessa kitkutellut konsultti keksi 1990 -luvulla, että ruvetaanpa sarnaamaan muutoksesta ja kaupitellaan Suurille Johtajille muutosjohtamisen reseptiä. Hyvin idea upposikin. Kaveri lienee tänä päivänä miljardööri. Todellisessa elämässä oppinsa eivät kuitenkaan näy positiivisella tavalla. Päinvastoin, meillä tehtaillaan muutoksia pelkän muutoksen vuoksi, mikä käy kansakunnille kalliiksi. Ehkäpä siinä onkin yksi syy tähän nykyiseen lamaannuksen tilaan?

Jos joku kuvittelee, että ihmiskunta eläisi juuri nyt jotain erikoista muutoksen aikakautta, on pelkkä idiootti tai ainakaan tämä joku ei ole koskaan lukenut pätkääkään historiaa. Ai niin, mutta kokoomushan on ilmoittanut irtautuneensa historiasta ja elävänsä pelkkää komiaa tulevaisuutta. Eivät siellä tajua, että historiaton tulevaisuus on yhtä kuin katastrofi.

Kataisen henki

Katainen yrittää valaa uskoa apinoihin hehkuttamalla suomalaista luovuutta. Kuinka omaperäistä! ”Luovuutta” pursuavia ovat hänet luovuudesta kertovat esimerkkinsäkin: peliteollisuus, pienyritykset ja ulkomaisten yritysten datakeskukset. Japanilaisten ostaman peliteollisuuden nousuun hallituksella ei ainakaan ole ollut osaa eikä arpaa ja noiden kahden muunkin tulevaisuutta hallitus on parhaansa mukaan nakertanut. Yhteisöveron alentaminen lihottaa vain suuryritysten kukkaroita ja tuloerojen kasvattaminen heikentää yhteiskunnallista vakautta, jota ulkomaiset datafirmat luolilleen etsivät. Eikä Mikrosoftin nyt parhaalla tahdollakaan voi sanoa ilmentävän suomalaista luovuutta.

Katainen sanoo uudistavansa Suomen perin pohjin. Siihen häntä ajaa maassamme meneillään oleva suuri henkinen muutos. Suomalaiset apinat kuulema vaativat entistä enemmän valinnanvapautta ja yksilöllisiä ratkaisuja sekä mahdollisuutta olla oman elämänsä päättäjiä. Pääministerimme tiedostaa, että tähän päätöskykyyn vaikuttaa apinan ikä ja terveys. Sitä Pääministerimme ei kuitenkaan halua sanoa ääneen, että päätöksentekoon vaikuttaa kaikkein eniten lompakon paksuus ja pankkitilin saldo. Vai onko niin, että kokoomuksen mielestä köyhyys on sairautta?

Tällainen höpinä henkisestä muutoksesta on yhtä turhanpäiväistä kuin mölinät muutoksesta ylipäätään. Kannattaa muistaa, että kaikki tällaiset puheet on keksitty vain oman ideologian oikeuttamiseksi. Kuka tahansa voi löytää ympäriltään merkkejä juuri sellaiseen ”muutokseen” kuin haluaa. Kun nimeää tällaisen pienessä piirissä vellovan ”ilmiön” suureksi muutokseksi, tulee samalla määritelleeksi oman politiikkansa ainoaksi oikeaksi lääkkeeksi kansakunnan ”ahdinkoon”. Ja tuota ahdinkoa meille on koko hallituksen voimin totta tosiaan oikein urakalla syötetty.

Yhtä hyvin Katainen olisi voinut napata ympäriltään voimistuvan yhteisöllisyyden. Mutta se ei sovi republikaaniseen aatokseen. Siksi Katainen saarnaa valinnanvapaudesta. Apinoilla pitää olla vapaus valita, mihin rahansa käyttävät. On siis oltava vapaus valita, maksaako veroja vai kiikuttaako pilttinsä yksityiseen laitoshoitolaan, yksityiseen kouluun, yksityiseen yliopistoon ja yksityiseen terveystaloon. Puuttuu enää yksityinen armeija. Ehkä sekin on jo suunnitteilla, kun näitä julkisia varuskuntia parhaillaan innolla lakkautetaan.

Kannattaisi muistaa, ettei ihminen muutu lajina miksikään vuosikymmenessä eikä kahdessa. Siihen tarvitaan kymmeniätuhansia vuosia, jos edes sekään riittää. Ehkä pitää odottaa kokonaan uutta ihmislajia, jos oikeaa muutosta haikaillaan. Julkkisapinoiden ulkoistamia sammakoita pureskellessa huomaa, ettei kukaan näistä apinoista näytä tätä (yksinkertaista) perusasiaa ymmärtävän. Vielä vähemmän ymmärrystä lienee odotettavissa tulevaisuudessa, kun tämä sateenkaarihallitus haluaa, että lukion oppimäärän voi tulevaisuudessa suorittaa lukematta ensimmäistäkään riviä biologiaa.

Mutta se Kataisen kaikkein suurin sammakko, se toistuu hänen tervehdyksessään ainakin kolme kertaa:

Enää ei koeta oikeana, että että joku ylhäältä tekee elämäämme koskevia keskeisiä valintoja puolestamme. Holhouksen sijaan haluamme olla oman elämme päättäjiä.

Jos Katainen oikeasti olisi tätä mieltä, hän oitis luopuisi ajamasta kunta- ja soteuudistuksia kuin käärmeitä pyssyyn. Nämä ylhäällä tammipöytien ääressä ja  ideologia edellä sorvatut ”uudistukset” kun edustavat juuri sellaista jääräpäisyyttä, mitä vastaan Katainen kehuu taistelevansa. Voisiko suurempaa kaksinaismoralismia Suomesta vuoden 2014 kynnyksellä löytää?

Kaikkein suurinta holhousta Jyrki Kataisen johtama hallitus kuitenkin on osoittanut päättämällä alamaistensa puolesta, kuka perheissä on kelvollinen hoitamaan omia lapsiaan!

Niinistön henki

Meillä on kokoomus sekä pääministerinä että presidenttinä. Onneksi jälkimmäisellä pallilla istuu hieman täysipäisempi (eli vanhempi) apina kuin edellisellä. Presidentti Sauli Niinistön kielojen kera pitämä uudenvuodenpuhe on aivan toista luokkaa, siis ylöspäin, kuin pääministerimme. Kun Katainen saarnaa ahneuden ideologiaa, Saulilta sentään löytyy tervettä kritiikkiä moiseen. Hyvin kirjoitettu ja ajateltu puhe antaa anteeksi myös ylimitoitetun Eurooppa -uskon ja jopa jumalan siunauksen toivottamisen. Emme näköjään vieläkään elä uskonnonvapautta kunnioittavassa valtiossa. Kaikki eivät halua tulla epäjumalien siunaamiksi.

Niinistön puheeseen sisältyi mielenkiintoinen lause:

Jos demokratiassa ajaa asiaansa väkivaltaa käyttämällä, sanoissa tai teoissa, se on väkivaltaa kaikkia kohtaan.

Miksi juuri tämä kohta toi mieleen Jyrki Kataisen uudenvuodentervehdyksen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s