KESÄN KOHOKOHTIA: Maria ON Sugar

Vuodenkierto on taas siinä vaiheessa, että kesäistä ulkoilmateatteria pukkaa joka toiselta kyläkunnalta. Hyvä niin, sillä tarjolla on pääosin positiivisia elämyksiä. Suomalaiset janoavat jotain tällaista kestääkseen taas kokonaisen vuoden ajan kyvyttömän hallituksensa harjoittamaa omaan pussiin pelaamista.

Piukat paikat_2013_07_24_9999_8Valtakunnan parasta mielenterveyttä on vuodesta 2011 alkaen tarjoiltu Kartano Kievarin Kesäteatterissa Äänekoskella. Tukkijoella, Tulitikkuja lainaamassa ja viimekesäinen huima Piukat Paikat ovat olleet paitsi hauskoja, myös korkeatasoista musikaalista ilotulitusta. Samanlaista osaamista on odotettavissa myös parhaillaan esitettävältä musiikilliselta komedialta Kesälempeä.

Mutta ennen sitä on syytä muistella viime kesää ja Maria Lundia.

Maria on nimittäin ollut kaikki nämä vuodet esitysten ehdoton Kuningatar. Ei niin, etteivätkö muut näyttelijät olisi olleet suorastaan loistavia, mutta Mariassa on jotain elämää suurempaa. Siksi hän oli itsestäänselvä valinta Sugarin vaativaan rooliin, jonka teki tunnetuksi itse legenda Marilyn Monroe vuonna 1959 valmistuneessa elokuvassa Some Like It Hot. Yhdysvaltain elokuvainstituutti valitsi sen vuonna 2000 kaikkien aikojen parhaaksi amerikkalaiseksi komediaelokuvaksi.

Piukkojen Paikkojen juoni lienee kaikille tuttu, joten ei siitä sen enempää. Miesten päät sekoittava Sugarin rooli yhdistää kaksi Mari -alkuista elämäni suurinta virtuaalirakkautta: Marilyn Monroen ja Maria Lundin. Siinä vasta pari. Blondi ja tummaverikkö. Mahdoton päättää, kumman ottaisi. Jos tekisi ajatusleikin, niin varmaan ottaisin Marian ”ikuiseen” suhteeseen. Marilynin psyyke oli niin vaativa, etten olisi sen vaatimuksia koskaan pystynyt täyttämään. Eivät siihen kyenneet minua paljon alfemmatkaan urokset.Piukat paikat_2013_07_24_9999_846

Marilyn oli Sugarin roolissaan 32 -vuotias, Maria juuri 30 täyttänyt. Marilyn oli luonnonlahjakkuus, se näkyi kaikessa hänen tekemisissään. Maria on samanlainen. Käytännössä tämä tietysti tarkoittaa hyviä geenejä. Ja hyvät geenit näkyvät ulospäin! Yllättävän hyvin Marialle sopii myös blondius, katsopa noita kuvia!

Marilyniä elokuvassa suutelemaan päässeen Tony Curtisin kerrotaan sanoneen, että kokemus oli kuin Hitleriä olisi suudellut. Curtis on sanonut sen olleen vitsi (tyhmä vastaus idioottimaiseen kysymykseen). Todellisuudessahan hänellä ja Marilynillä oli ollut suhde 1940 -luvun lopulla. Curtisin Josephine- roolin Äänekoskella näytellyt Ville Keskilä puolestaan pääsi suutelemaan Mariaa! Mikä mahtaa olla hänen kommenttinsa, olisi kiintoisa tietää. Suutelojen määrä ainakin oli kiitettävä. Toisaalta on muistettava, että teatterisuudelmat ovat useimmiten näyteltyjä, eivät oikeita. Tämä paljastuu, kun noita kuvia tarkasti analysoi. Ei siinä sylkeä vaihdeta. Hitler -vertaus voi jopa olla paikallaan, jos joutuu feikkamaan, vaikka oikeasti tekisi mieli panna kielikin peliin… Curtis tosin paljasti Marilynin todella panneen kielensä asialle.

Piukat paikat_2013_07_24_9999_143Toista naisten vaatteisiin pukeutunutta sankaria Daphnea esittänyt huippukyky Jyrki Kemppainen joutui tyytymään rakastunutta Osgood -miljonääriä näytelleen Veli-Matti Linnan pussaamiseen – viuhkan takana tosin. Tämän suhteen täyttymykseen päättyykin koko näytelmä, kun Osgood valepuvun paljastuttua toteaa viimeisessä repliikissä: well, nobody’s perfect.

Elämän yksi totuuksista: kukaan ei ole täydellinen. Paitsi ehkä Maria. Hänen geeniensä erinomaisuus ei rajoitu ulkoiseen symmetriaan. Hän päihittää kaikenmaailman filosofit ymmärtäessään muun muassa elämän tarkoituksen. Se on tietysti lisääntyminen, ainoa syy, miksi me täällä taaperramme. Se on hauskaa sitä paitsi, Maria vielä täydentää ja todistaa näin, että on mahdollisimman kaukana miehiä vihaavista feministeistä. Facebook -sivullaan hän kertoo toisen totuuden: Ihminen on pedoista vaarallisin. Sen takia se varmaan on pärjännyt niin pitkään tällä planeetalla. Häpeän rotumme puolesta. Niin usein, niin monesta syystä.

Uskomattoman hienoa!

Kesäteattereissa kiehtoo se, että esitykset tehdään pääosin amatöörivoimin. Voisi melkein kysyä, mihin me tarvitsemme Teatterikorkeakoulua, kun parhaat kyvyt löytyvät sen ulkopuolelta. Esimerkiksi Jyrki Kemppainen on entinen maanviljelijä, jonka osaaminen ulottuu myös muusikoksi, studioalan yrittäjäksi ja nuorisotyöntekijäksi. Sweet Suen roolin loistavasti vetänyt viitasaarelainen Elina Mäkinen kuuluu myös tähän monitoimiosaajien joukkoon. Näitä Elinoita ja Jyrkejä maaseudulla elelee vaikka kuinka. He eivät patsastele median pyörittämillä turhien julkkisten markkinoilla ja tuskin he edes moiseen kaupunkilaistyhjiöön näytille haluaisivatkaan.Piukat paikat_2013_07_24_9999_123

Kiitoksen ansaitsee myös ohjauksesta vastannut Tiina Brännare, Keskilän lisäksi toinen alan korkeakoulutuote. Hän on erikoistunut musiikkiteatteriin ja se näkyi tässäkin tuotannossa. Lavalla esitettiin kerrassaan 17 musiikkinumeroa. Siitä olisi saanut vaikka albumillisen verran tallennetta Marian ja muiden esiintyjien faneille myytäväksi. Brännare on ohjaajan puikoissa myös tämänkesäisessä Kesälempeä -esityksessä.

Erityisen maininnan ansaitsee vielä lavastuksesta huolehtinut Timo Puhakka. Niin nerokas, toimiva ja joustavat tunnelmanvaihdot takaava lavastus, että myös Keskisuomalaisen Jorma Pollari kehui sen ylittävän ulkoesitykselle asetettavat odotukset.

Sugar blogiin6 (2)Aivan lopuksi haluan kiittää Mariaa Suomen kauneimmasta niiauksesta. Sen hän muistaa tehdä jokaisen esiintymisensä jälkeen. Niin kaunis ele, niin yleisöä kunnioittava! Varmaankin äitinsä Tamaran opettama ja moneen kertaan lapsuudessa hiottu. Pakostakin tulee ihmetelleksi, miksei kukaan muu (naaras) sellaiseen kykene. ”Tasa-arvoko” pakottaa kaikki tylsästi kumartamaan???

Tasa-arvoa tämäkin: Piukat paikat on vain Naisille sallittu Kuntosali Helsingissä ja Porissa.

Lisää Kartano Kievarilta ja Mariasta:

KESÄN KOKOKOHTIA: Tukkijoella

KESÄN KOHOKOHTIA: Tikusta asiaa

KESÄN KOHOKOHTIA: Maria Lund

Rockin’ Around

Suomen tärkein päivä

Maria Lund blondina
Maria Lund blondina

 

Sugaria ahdistaa
Sugaria ahdistaa

 

Junakohtaus. Tässä ei tehdä sitä, mitä voisi kuvitella...
Junakohtaus. Tässä ei tehdä sitä, mitä voisi kuvitella…

 

Maria on Sugar
Maria on Sugar

 

Hyttiakrobatiaa, Maria ja Jyrki Kemppainen
Hyttiakrobatiaa, Maria ja Jyrki Kemppainen

 

Tissikatse aidoimmillaan
Tissikatse aidoimmillaan

 

Naaraan valta
Naaraan valta

 

Bändin Naiset
Bändin Naiset

 

Ihana Elina Mäkinen
Ihana Elina Mäkinen

 

Maria ja Tiuku Holma
Maria ja Tiuku Holma

 

Marian laulut
Marian laulut

 

Pientä pohdintaa
Pientä pohdintaa

 

Geenien ilotulitusta
Geenien ilotulitusta

 

Minne päätyi Ville Keskilän simpukka?
Minne päätyi Ville Keskilän simpukka?

 

Lisää geenitaidetta
Lisää geenitaidetta

 

Maria Lund ja miehet
Maria Lund ja miehet

 

Floridan auringon alla
Floridan auringon alla

 

Jyrki Kemppaista ahdistaa
Jyrki Kemppaista ahdistaa

 

Viettelykatse
Viettelykatse

 

Kauneutta päivänvarjon alla
Kauneutta päivänvarjon alla

 

Jyrki Kemppaisen ja Veli-Matti Linnan kuuluisa ruusutanssi
Jyrki Kemppaisen ja Veli-Matti Linnan kuuluisa ruusutanssi

 

Tässä kuohahtaa moni asia
Tässä kuohahtaa moni asia

 

Seksuaalista häirintää
Seksuaalista häirintää

 

Häirintä johtaa toivottuun lopputulokseen
Häirintä johtaa toivottuun lopputulokseen

 

Onko miehellä monta vaihtoehtoa?
Onko miehellä monta vaihtoehtoa?

 

Keskilä tekee mitä miehen tulee tehdä
Keskilä tekee mitä miehen pitää tehdä

 

Elina Mäkinen ja gansterit Joni Bister sekä Konsta Nieminen
Elina Mäkinen ja gansterit Joni Bister sekä Konsta Nieminen

 

Pahan loppu
Pahan loppu

 

Marian katse
Marian katse

 

Marian sixpack
Marian sixpack

 

Maria
Maria

 

Jotain hyvin tärkeää...
Jotain hyvin tärkeää…

 

Kymmenen Maria - ilmettä
Kymmenen Maria – ilmettä

 

Marian poseeraus
Marian poseeraus

 

Musiikkiteatterissa tietysti myös tanssitaan. Miika Alatupa pyörittää Roosa Karhusta ja Tiuku Holmaa
Musiikkiteatterissa tietysti myös tanssitaan. Miika Alatupa pyörittää Roosa Karhusta ja Tiuku Holmaa.

 

Maria Lundin ja Ville Keskilän hellät hetket
Maria Lundin ja Ville Keskilän hellät hetket

 

Kiitokset molemmin puolin
Kiitokset molemmin puolin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s