HARMOONISSA: Maria Lund

Kaikelle kansalle ilmoitettakoon, että ihana Maria on raskaana ja synnyttämisen aika osuu lähelle edellisen poikavauvan, esikoisensa, syntymähetkeä eli tammikuuta (neljä vuotta sitten). Muistan tuon hyvin, koska ensimmäinen pennunpentuni syntyi kuukautta aiemmin. Apinametsä onnittelee Mariaa ja Joosef… eikun Valtteri Tynkkystä!

Olenkohan nyt nationalisti, kun osallistuin (sen verran mitä muistin) Marian toiveeesta yhteiseen Maamme -lauluun itsenäisyyspäiväkonserttinsa aluksi? Nykyelo on mennyt aivan mahdottomaksi, kun Suomi on pullollaan suvaitsevaisuuden miekkaa heiluttavia kaikenkarvaisia maailmanparantajia ja besserwissereitä, jotka määrittelevät läheisensä milloin suvaitsemattomiksi, milloin impivaaralaisiksi, milloin muuten vaan vanhanaikaisiksi menneisyyden apinoiksi.

Ei se ole kansainvälisyyttä, että katsotaan vain länteen. Se on ideologia. Ei se ole sivistystä, että suomalaisuus leimataan nationalismiksi tai kansallisvaltio halveksittavaksi perinteeksi. Se on tyhmyyttä.

Takaisin iloisempiin ajatuksiin.

Maria Lundin näkeminen ja kuuleminen saa mielen aina ilosta laukkamaan ja nautinnosta hyrisemään. Viimekesäistä kesäteatteriesitystä seuratessa tulin jo ajatelleeksi, mahtaisiko Maria olla taas pieniin päin. Ei sitä muusta aavistanut kuin asuvalinnasta. Tai sitten olen ennustaja. Todennäköisesti se oli kuitenkin vain pelkkä positiivinen arvaus…

Sillä positiivinen asiahan lapset ovat. Elämän jatkumisen välttämätön edellytys, josta oikeat, estrogeeninsä hallitsevat naaraat eivät tee ongelmaa eikä kauhistusta. Maria on aivan oikein todennut, että elämän tarkoitus on lisääntyminen – ja se on hauskaa sitä paitsi. Ei ollut synnytyskokemuskaan tälle huippunaaraalle mikään valittamisen paikka.

Tulee väkisin ihmetelleeksi, miksi lapsia vihaavan aatteen edustajat on päästetty johtamaan Suomen tulevaisuuspolitiikkaa.

Marian Harmooni– esiintymisestä pääsi nauttimaan kahteen kertaan, joista toinen siis sattui itsenäisyyspäivän illaksi. Presidentinlinnan juhlat jäivät näin ollen näkemättä. Jostain syystä ”menetystä” ei edes muistanut Mariaa katsellessa. Meillä oli täällä Kehä III:n väärällä puolella vielä paremmat bileet!

Maria ja rytmipojat
Maria ja rytmipojat

Konsertti oli sijoitettu oivasti ruokailun lomaan. Ensin musiikkia, sitten kalaisa alkupala ja uusi setti taivaallista laulua. Pääruuaksi yönylihaudutettua herkullista ja runsasta karitsanpotkaa. Ennen jälkiruokaa jälleen musiikillinen ilotulitus, joukossa myös pari joulunumeroa.

Mariaa ei tietenkään ole aivan yksin taidenautinnosta kiittäminen, myös kitaristi Peter Engberg ja basisti Valtteri Tynkkynen toteuttivat osansa loistokkaasti.

Valtteri Tynkkynen
Valtteri Tynkkynen

Molempina iltoina yleisön joukosta saattoi bongata musiikin ammattilaisia, esimerkkinä Arja Koriseva minihameessaan. Omaan pöytääni minulla oli ilo saada pariskunta, jonka kauniimpi osapuoli on laulunopettaja. Kuinka hedelmällinen kohtaaminen tämäkin! Marian ammattitaito sai tunnustuksen tältä asiantuntijalta. Hän kehui Marian minunkin puolestani ja muisteli samalla Marian äidin, Tamara Lundin, esittämää Lapin tangoa. Hän toivoi kappaletta myös Marian ohjelmistoon. Toiveeseen on helppo yhtyä!

Myöhemmin googlailin Lapin tangon perään ja ilahduin löydöstäni. Maria on kuin onkin esittänyt kappaleen jossain yhteydessä. Vallan mielenkiintoinen versio, ei kuulosta edes tangolta – rohkea ja ennakkoluuloton veto. Tulin samalla taas ihastelleeksi Marian Ja Tamaran yhdennäköisyyttä. Ei tietenkään ole mikään yllätys, mistä Marian symmetria on peräisin. Muistan ihailleeni Tamaraa jo 1960 -luvulla…

Miljoonien vuosien takaa periytyvä metsästysviettinikin sai saaliinsa. Laittelen sitä pikku hiljaa muidenkin nautittavaksi YouTubeen. Tässä maistiaisena encorena nautiskeltu Oi niitä aikoja:

Tahtoo tässä olla jo sen verran vuosia alla, ettei tuota kappaletta voinut kuivin silmin kuunnella. Se on muuten venäläistä alkuperää, satuitko tietämään? Sävellys Boris Fomin, alkuperäiset sanat Konstantin Podrevski ja suomalaiset sanat Reino Bäckman.

Vaikea sanoa, mikä Marian tuotannosta eniten olisi apinaluontooni vaikuttanut. Mahtaisiko se olla Sekaisin? Senkin saimme itsenäisyyspäivänä kuulla.

Sekaisin Mariasta. Katseensakin jo vaatii nitrosuihkeen...
Sekaisin Mariasta. Katseensakin jo aiheuttaa nitrosuihkeen tarpeen…

Oma vaikutuksensa täydelliseen iltaan oli myös ravintola Harmoonilla. Jaa että mikä harmooni? Jokapojan kauhu kansakoululuokan kateederilla? No täällä Jyväskylän rautatieaseman kupeessahan noita soitinpelejä rakenneltiin. Harmonimestari Aapeli Halosen jugendtyylinen, tiili- ja hirsirakenteinen tehdas/asuinrakennus valmistui tuolloiseen Jyväskylän käpykylään vuonna 1910. Talosta muodostui aikansa kulttuurikeskus ja miksei olisi muodostunut: rakennuksen suunnitteli Aapelin veli, taidemaalari Antti Halonen. Veljessarjan tunnetuin jäsen, taidemaalari ja professori Pekka Halonen arvatenkin oli tuttu vieras talossa.

Alkuvuosikymmeninä talossa pitivät majaansa muun muassa käpykylän ensimmäinen kuvanveistäjä Oskar Raja-Aho ja maailmanmatkaaja Viktor Kilpinen. 1960 -luvulla talo päätyi Valion omistukseen autokorjaamoksi ja vuokrakiinteistöksi. Alennustilan huipennukseksi Valio aikoi purkaa koko talon. Onneksi katastrofi ehdittiin viime hetkillä estämään ja talo saatiin kaupungin omistukseen. Vuoden 2013 keväällä talon osti perheyritys Arts &Crafts Restaurants Oy. Yrittäjillä Jyrki ja Riitta Halttusella on missiona pelastaa vanhoja rakennuksia ja synnyttää niihin uutta liiketoimintaa. Tähän mennessä tavoite on onnistunut hienosti.

Suomi tarvitsee juuri tällaisia vastuullisia ja näkemyksellisiä yrittäjiä!

Maria ja Peter
Maria ja Peter

Halttusilla näyttää olevan silmää kauneudelle kaikilla tasoilla. Se näkyy myös taitona valita palvelutaidoiltaan ja symmetrialtaan ylivoimainen henkilökunta. Ehkä se on jopa helppoa, sillä ulkoisesti kauniilla apinoilla on tutkitusti myös sisäinen kauneus keskimääräistä paremmassa kunnossa – minkäs sitä geeneilleen voi.

Tämän luokan tarjoilijat saavat asiakkaat tulemaan uudestaan. Hyvästä palvelusta maksaa mielellään. Kesää ja terassiaikaa odotellessa!

Joka asiassa yksi on kuitenkin ylitse muiden. Tällä kertaa se oli eräs naarastarjoilija, todellinen hottis. Kaunis, iloinen, ystävällinen ja osaava. Olisin kosinut siltä seiso… eikun istumalta, jos olisin kehdannut – ja ollut 40 vuotta nuorempi. Eihän moinen innostuminen ole sallittua tämänikäiselle urosapinalle. Ikää pitäisi olla yli sata vuotta, sitten mies näköjään saa naiset polvilleen, kuten tapaus Hannes Hynönen osoittaa. Siinä iässä voi jopa kehua presidentin kuumaa puolisoa Jenni Haukiota eikä edes feministi Sofi Oksanen kehtaa valittaa ylistämällä alistamisesta.

Naarailla on sentään karkausvuosien hamekangasautomaattinsa: miehen on ostettava retonki ellei suostu naimaan. Toki kosimisessa naisilla on suurempi riski saada myöntävä vastaus, mutta silti miehetkin tarvitsisivat jotain tasa-arvonsa eteen. Olisiko treffikosinta- idea mitään? Mies voisi kosia ketä naarasta tahansa, milloin ja missä tahansa. Jos mies saisi pakit, hän joutuisi tarjoamaan kieltäytyjälle gourmetillallisen. Eikös tämä olisikin tasa-arvopolitiikan perinteiden mukainen menettely? Ravintoloitsijatkin kiittäisivät.

Tällaisen illan tarjoamalla positiivisella tunteella elää monta päivää. Tulee mieleen pentuvuodet, kun kävin yksin kinossaTarzan -elokuvia katsomassa: kotimatkat sujuivat kuin hurmoksessa pitkin talojen seiniä hyppien. Nytkin kierrokset olivat kotona vielä niin korkealla, ettei uni tahtonut tulla silmään. Ja sitten kun nukahdin, näin itseni maailman huipulla! Olin neuvotteludelegaation johtajana vääntämässä maailmanrauhaa Vladimir Putinin kanssa. Näin se meni:

Vladimirin kädenpuristus oli jämäkkä ja ajattelunsa loogista. Hän esitti sovinnonteolle kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen maksaisi 8 miljardia euroa. Toiseen tarvittaisiin vain 500 miljoonaa, mutta sen lisäksi Venäjälle pitäisi toimittaa määrättömästi omenamehua. Kolmas vaihtoehto edellyttäisi sarvikuonojen pelastamista sukupuutolta. Se tapahtuisi piilottamalla internettiin ihmisten alitajuntaan vaikuttavia mikroviestejä.

Vetäydyimme punnitsemaan vaihtoehtoja huoneeseeni, joka sijaitsi venäläisen urheiluopiston tiloissa. Kollega tarkasti huoneen ja löysi taulun takaa pikkuisen mikrofonin. Niinpä siirryimme aulatilaan, jossa urheilijanuorukaiset ilakoivat sopivasti taustamelua aiheuttaen. Vähitellen kulkeuduimme ruokalaan, jossa ihanat venäläisletut saivat yhden kalastuspäällikön toisensa jälkeen vakuuttumaan siitä, että liittyminen Venäjään olisi Suomen kannalta paras vaihtoehto.

Valitettavasti heräsin ennen kuin selvisi, kuinka neuvotteluissa lopulta kävi.

Maria Lund laulun taikaa

2 kommenttia artikkeliin ”HARMOONISSA: Maria Lund

 1. Oletko tutustunut vielä tähän sivustoon? Sivusto käsittelee suunnittelussa olevaa EU:n, Yhdysvaltojen ja Kanadan välistä vapaakauppasopimusta.

  https://stop-ttip.org/

  Kyseinen sopimus mahdollistaa sen, että ulkomaalaiset (eivät kotimaiset) suuryritykset voivat haastaa valtion oikeuteen, jos he kokevat, että sen lainsäädäntö ja asetukset ovat vähentäneet heidän voittojaan. Korvaukset maksetaan kyseisen valtion VEROVAROISTA eli veronmaksajat maksavat ne!

  Eli jos vaikkapa joku ulkomaalainen, Suomessa toimiva kaivosyhtiö näyttää, että Suomen ympäristölainsäädäntö on vähentänyt sen voittoja, niin se voi haastaa Suomen valtion oikeuteen (joka ei ole julkinen oikeudenkäynti vaan yksityinen välimiesoikeus) ja korvaukset maksavat suomalaiset veronmaksajat!

  Sopimuksen mukaan niiden yritysten on oltava mukana sellaisen lain tai asetuksen valmistelussa, joka mahdollisesti vaikuttaa niiden kaupankäyntiin. Siis ennen kuin kyseinen laki tai asetus menee kansan valitseman eduskunnan käsittelyyn. Konsernien etu menee äänestäjien edun edelle!

  Neuvottelut käydään myös salassa.

  Ruokaturvallisuus uhkaa laskea samalle tasolle USA:n kanssa, mikä helpottaa geenimuunnellun ruoan markkinoille tuloa.

  Voisitko linkata näitä linkkejä eteenpäin ja kertoa ihmisille tästä? Kyseisen addressin voi kirjoittaa netissä samalla sivustolla, mutta sen voi myös tulostaa ja lähettää paikallisosaston Suomen osoitteeseen. Kun klikkaa kohtaan Suomi (Finnland), niin saa tulostettavaksen suomenkielisen addressin:

  https://stop-ttip.org/signature-lists/

  1. Kiitos vinkistä! Noita sivuja en ole lukenutkaan. Muualta olen toki seurannut tätä huolestuttavaa TTIP-kehitystä. Samalla kun pyllistämme itään, kumarramme läntiselle kapitalismille. Ei TTIP:ssä todellakaan ole tällaisenaan mitään järkeä. Mutta ihminenhän ei koskaan ole ollut eikä koskaan tule olemaankaan järkevä olento. Emme saa edes ilmaston lämpenemistä aisoihin, olemme kahden asteemme kanssa auttamatta jo myöhässä.

   Voin suositella linkkejäsi kaikille. Yksi vahva organisaatio sivuston takana on kansainvälinen globalisaatiokriittinen ATTAC-järjestö, joka vaatii muun muassa veroparatiisien sulkemista, kansainvälistä valuutanvaihtoveroa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja kehitysmaiden velkojen mitätöintiä – kaikki erittäin kannatettavia asioita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s