KESÄN KOHOKOHTIA: Kesälempeä

Muistellaan hetki viime kesää. Maria Lund neljättä kesää Kartanokievarin kesäteatterissa. Menimme suosikkinaaraani kanssa paikalle edellisvuosien huikeat esitykset mielessä. Odotukset olivat sen mukaisesti korkealla. Suurten klassikoiden sijaan tarjolla olisi nyt tuoretta tekstiä, Tiina Brännaren ja Eppu Nuotion kirjoittama Kesälempeä eli Nakki kahdella naisella.

Mikäs sen houkuttelevampaa kuin kesälempi? Kirjoittajat kertovat aiheen syntyneen mökkinaapureita tarkkailemalla. Naapurisopu joutuu aina silloin tällöin koetukselle ja varsinkin, jos kolme mökkiä rakennetaan näyttämölle samaan pihapiiriin. Siitä syntyi helposti iskevää tilannekomiikkaa kesäaiheisten laulujen ja taidokkaiden tanssahtelujen ryydittämänä. Musiikin sovituksesta ja johtamisesta vastasi jälleen Valtteri Tynkkynen.

Marian roolihenkilö oli tällä kertaa keski-ikäinen Herkku, nainen jonka mies Nakki (Jyrki Kemppainen) oli lähtenyt nuoremman houkutuksen, Kisun (Roosa Karhunen) perään. Herkku oli matkustanut nuolemaan haavojaan uudelle mökilleen, mutta perillä odottaa yllätys: Nakki ja Kisu viereisessä mökissä kuhertelemassa!

Kolmannessa mökissä majailee rikas leskirouva Anna-Liisa Ahteri (Elina Mäkinen). Erinäisten sekoilujen jälkeen jokaiseen mökkiin saadaan syntymään onnellinen pariskunta: Herkku ja Nakki löytävät toisensa uudelleen. Kisu rakastuu nuoreen ja komeaan Muusikko-Pateen (Miika Alatupa). Ahteri– rouvan kainaloon päätyy puolestaan Kisun äkkiväärä isukki (Risto Autio).

Eihän tuossa juonessa nyt mitään järkeä ole, mutta ei sitä taida olla elämässä ylipäätään. Kesäteatteri-iloitteluna homma toimi hienosti ja luulen, että katsomosta lähti tyytyvänen yleisö omille mökeilleen lempeilemään.

Maria Lundin raskaus oli jo alkuvaiheissaan esitysten aikaan. Rooliasunsa houkutteli jo silloin aavistelemaan tulevaa helmikuista perhetapahtumaa. Muutenkin Maria yllätti lavalla. Upeat hiuksensa oli piilotettu huivin alle, meikit oli jätetty tyystin laittamatta ja nenälle olivat ilmestyneet silmälasit. Median uutisointi keskittyikin siihen, että osa yleisöstä oli hämmentynyt. He olivat tulleet katsomaan Mariaa, mutta eivät olleet häntä mielestään nähneet!

Kaunis Naaras on kaunis myös ilman meikkiä. Kuten Taija Kolehmainen jutussaan mainitsee: Maria on niin taitava kaikessa tekemisessään, hyvät geenit!

Huomiotaherättävän kauniita olivat muutkin näytelmän naaraat. Roosa Karhunen on jyväskyläläinen nuori näyttelijänalku ja tanssija, todella taitava ja herkullinen onkin. ”Sopivasti lihava” Elina Mäkinen on viitasaarelainen taksiyrittäjä ja harrastajanäyttelijä, ihastuttavan hurmaava persoona. Nämä kolme kun saisi joskus yhdessä iltateelle, niin maailma olisi ruusunpunainen.

Pieni pettymys meinasi iski heti näytelmän alussa, kun teatteri-isäntä Mara Hakkarainen (minuunpäin vilkaisten) ilmoitti, että tätä esitystä ei sitten kuvata kuin korkeintaan 60-luvun kaitafilmikameralla ja silloinkin viimeiseltä penkkiriviltä. No ei sattunut moisia vermeitä mukaan.

Aika paha apinalle, joka oikeastaan kokee maailman kameranetsimen läpi. Kieltoa ennen ehdin kuitenkin ottaa Marasta muutaman kuvan ja loppukumarrusten aikana uskaltauduin taas painamaan laukaisinta.

Mikä lie ollut kiellon syynä? Yksi selitys paljastui näytelmän edetessä, kun näyttelijät riisuituivat alasti! Tosin yleisön suuntaan pyyhkeiden takana, mutta orkesterin pojilla oli suora näkymä ihanuuteen. Luulen kuitenkin, että pois heitettyjen pöksyjen ja rintsikoiden alla oli vielä toiset – kaiken varalta. Olisi mukava tietää, montako kertaa pyyhkeet pettivät kesän aikana.

Käsiohjelmasta poimittua:

Risto Autio: Minä olen aina oikeassa. Kerran luulin olleeni väärässä, mutta erehdyin.

Jyrki Kemppainen: Hömppä on hauskaa, mutta kaikki hauska ei ole hömppää.

Roosa Karhunen: Miehissä kiehtoo raha, valta ja julkisuus.

Elina Mäkinen: Perästä kuuluu.

Miika Alatupa: Rakkauslaulut on rok!

Veli-Matti Linna: Ihmisessä ja naisessa pitää olla jotain, mistä ottaa kiinni.

Valtteri Tynkkynen: Vaikeuksien kautta tappioon.

Maria Lund: Herkku harrastaa intohimoisesti nakinsyöntiä!

Jos oikein Mariaa tulkitsen, tuo ”nakki” on lähinnä vertauskuvallinen ilmaisu…

Suuntana Imatra

Tänä kesänä teatterimatka suuntautuukin sitten Imatralle. Maria Lund loistaa 60- lukulaisessa ilmapiirissä Kruunupuiston kesäteatterissa. Luvassa on Suklaasydän– musiikkikomedia. Kuulostaa niin herkulliselta! Luvassa on klassikkoiskelmiä Pikku pikku bikineistä alkaen. Toivottavasti siellä valokuvaaminen on sallittua. Ensi-ilta lauantaina 27.6.!

Kartanokievariakaan ei kannata unohtaa, sillä Roosa Karhunen tähdittää siellä Melkoisia muskettisotureita -näytelmää.

Isäntä Mara Hakkarainen
Isäntä Mara Hakkarainen
Maria Lund naturel
Maria Lund naturel
Kesälempeä: Roosa Karhunen, Miika Alatupa, Jyrki Kemppainen, Maria Lund ja Risto Autio.
Kesälempeä: Roosa Karhunen, Miika Alatupa, Jyrki Kemppainen, Maria Lund ja Risto Autio.
Nakki Herkulla
Nakki Herkulla
Maria Lund ja Jyrki Kemppainen
Maria Lund ja Jyrki Kemppainen
Elina Mäkinen
Elina Mäkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s