IHANAT SOPRAANOT TENORIMAUSTEIN

Voiko konsertti olla täydellinen, ilman pienintäkään virhettä tai parantamisen varaa? Jos kysytään artistilta, luultavasti aina jotain petrattavaa löytyy. Jos kysytään fanilta, vastaus on sitä varmempi kyllä, mitä kovemmin hän idoliaan ihailee.

Lukijani tietävät, että ihailen Maria Lundia estottomasti. Myös Johanna Försti on Apinametsärankingin kärkipään Naisia. Kun heidät pistää samalle lavalle, niin eihän tulos voi olla muuta kuin täydellinen.

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_40

Tämä tuli todistetuksi joulun alla, kun kävin Lilja Production -tuotannon konsertissa Tuliset Tenorit ja Suloiset Sopraanot. Marian ja Johannan seurana loistivat Pentti Hietanen sekä Tero Harjunniemi. Jälkimäinen nimi oli minulle aivan uusi, mikä todistanee vain surkeaa musiikkimaailman tuntemustani. Tai ehkä tuntemukseni on vain vinoutunut tuonne naaraspuolelle… Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_587

Myös uskomaton apina voi näköjään riehaantua joululauluista, jotka useimmat sentään sisältävät raamatullisia säkeitä. Tämä sillä edellytyksellä, että esitys on niin täydellinen kuin se tällä kertaa oli. Alitajunta sivuuttaa automaattisesti sanoman ja sanat, kunhan elämys on tarpeeksi visuaalinen, iloinen ja rytminen.

Niin Sopraanot kuin Tenoritkin (sekä orkesterin Ladyt!) vaihtoivat asuja tilanteeseen sopivasti. Jos laskin oikein, Maria lauloi ainakin viidessä eri mekossa, joita kaikkia hän kantoi täydellisesti, jopa sitä niukkaa Barbie -mekkoa viisitoistasenttisten korkkareiden kera.

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_416
Barbielta käy tanssikin. Mervi Myllyoja, Maarit Holkko-Wagoner sekä Juha Tikka kannustavat

Barbielta käy tanssikin, Mervi Myllyoja, Maarit Holkko-Wagoner sekä Juha Tikka kannustavat

Tuo Barbie -episodi vaatii selityksen. Maria kysyi jossakin välissä yleisöltä, onko tullut joulupukille kirjoitettua ja mitä on ollut toivelistalla. Katsomosta kuului möreä miesääni, joka lausui sanan Barbi. Sekös oli hauskaa ja johdatteli Marian(kin) pikkutuhmiin aatoksiin. Kohta Maria ilmestyi lavalle niukkaan, punaiseen paljettimekkoon pukeutuneena ja kysyi mieheltä onks tää nyt tarpeeks barbii…

Kyllä se oli!

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_423
Maria ja Jukka Nykänen

Myöhemmin tuli mieleen, että saattoihan tuo episodi olla ennalta sovittukin. Joku roudareista ehkä istui katsomossa… Vaikka näin olisikin, homma toimi loistavasti ja Maria veti sen niin luontevasti ja ammattitaitoisesti kuin vain voi kuvitella.

Maria on superlahjakkuus, kuten ohjelmatiedoissakin sanotaan. Siihen ei ole tarvittu Teatterikorkeakouluja, vain luontaiset huippugeenit ja määrätietoinen itsensä kehittäminen. Ehkä poliitikkommekin voisivat hieman hellittää koulutushypestään. Elämässä voi menestyä ilman tutkintojakin. Moiseen takertuminen vain syrjäyttää monen nuoren, kun heitä pelotellaan ”totuudella”, ettei töitä saa ilman tutkintoja. Kyllä saa. Eikä Maria ole ainoa poikkeus. Mainitsen vain kaksi nimeä: Vesa Keskinen ja Heikki Kärnä.

Maria veti Hyvää Joulua, Babe -biisin pienessä ”hiprakassa” niin luontevasti kuin sen vain voi tehdä. Mahtoiko se olla koko konsertin huippuhetki? Vai olisiko se ollut Marian esittämä ja sanoittama Pukki Rakas, jonka Eartha Kitt ensimmäisen kerran levytti nimellä Santa Baby, ikimuistoisena vuonna 1953?

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_263

Johanna on tunnetusti Suomen Aretha Franklin. Hänen jammailuaan voisi kuunnella tuntikausia. Onneksi konsertissa kuultiin myös soul -sovitus eräästä joululaulusta. Harmi ettei siinä euforiassa tullut mieleen painaa kappaleiden nimiä muistiin tai vielä vähemmän kirjoitella niitä paperille.

Pentti ja Tero yllättivät upeilla ja miehekkäillä äänillään sekä habituksellaan. Näin myös naisyleisölle oli tarjolla silmänruokaa. Voiko tämän tasa-arvoisempaa konserttia edes kuvitella: Kauniita Naaraita ja Komeita Uroksia!

Loistavaa musiikkielämystä ei tietystikään synny ilman loistavaa orkesteria. Lavalla musisoi yhdeksän musikanttia kapellimestari Jukka Nykäsen johdolla; toinen toistaan taitavampia persoonia, jotka elivät kiitettävästi showssa mukana. Eikä tästäkään joukosta silmänruokaa puuttunut. Parhaiten jäi mieleen eläväinen viulisti Mervi Myllyoja, jonka rotusääret pääsivät lyhyessä hameessa oikeuksiinsa.

Mervi Myllyoja, alias Merilyn, paljasti kammottavan aukon sivistyksessäni. En ole hänestä koskaan mitään kuullut, vaikka kyseessä on Suomen eturivin viulisti, jo kolmevuotiaasta levytysuransa aloittanut muusikko ja ulkomaillakin (muun muassa Egyptissä…) ihailtu kaunotar! Hänkään ei asennoitunut viralliseen koulutusputkeen liiallisella akateemisuudella.

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_146
Merilyn ja Juha Tikka

Merilyn on niin fantastinen Nainen, että hänet täytyy ilman muuta lisätä omalle fanituslistalle.

Miksi media nostaa vain kyykyssä soittavia ja Playboyn sivuilla esiintyviä taiteilijoita koko kansan tietoisuuteen? Jotain kieroahan tässä tiedotusvälineiden rahanmetsästyksessä on. Merilyn on paitsi nuorempi ja kauniimpi kuin Linda Lampenius, myös soittaa paremmin viulua. Silti Wikipedia ei tunne häntä lainkaan! Itse asiassa Lampeniusta esitellään Wikipediassa perusteellisemmin kuin kaikkia joulukonsertin tähtiä yhteensä.

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_459
Juha Lanu

Täydellisessä konsertissa lavalta muistettiin kiittää paitsi tekniikan miehiä nimeltä mainiten, myös retkueen bussinkuljettaja Anneli Peltomäkeä! Lisäksi tuottajat saivat ansaitut kiitoksensa. Lilja Productionin takaa löytyy kaksi ihanaa Naista, äiti Lilja sekä tytär Niina Kainulainen. Liljalla on takanaan jo 28 vuoden kokemus alalta. Hän aloitti järjestämällä Tamara Lundin ja Alexandru Ionitzan kaikki Suomen konsertit. Listalta löytyy muitakin huikeita nimiä Dannystä, Paula Koivuniemestä ja Katri-Helenasta Jari Sillanpäähän. Uraan on mahtunut 140 kiertuetta ja noin 2700 loppuunmyytyä konserttia!

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_739
Taiteilijapotretti

Tuollainen taidepläjäys aiheuttaa eräänlaisen euforisen tilan, jonka jälkeen realistiapinakin saattaa hetkeksi kuvitella maailman ongelmien ratkeavan kuin taikaiskusta. Tunne on samanlainen kuin pikkupoikana Tarzan -elokuvan jälkeen matkalla elokuvateatterista kotiin. Joskus tuo auvoinen olotila saattaa kummitella vielä seuraavana aamunakin, mutta ei tällä kertaa. Kotimatkalla erehdyin nimittäin lähikaupan postitiskille. Siellä sattui päivystämään jo ennestään töykeäksi havaitsemamme keski-ikäinen riivinrauta. Realismi palasi maailmaan.

Onneksi muutaman päivän kuluttua saman lähikaupan Heidi palveli meitä kiitettävällä tavalla ja palautti yrityksen maineen. Etsimme kadoksissa ollutta lahjapakettia. Sitä ei muuten löytynyt. Vielä ei ole tiedossa, oliko vika Postissa vai Photoboxissa.

Liljan ystävällisellä avustuksella liitän oheen orkesterin kokoonpanon ja konsertissa esitetyt kappaleet.

Orkesteri:

Jukka Nykänen, kapellimestari, piano

Juha Tikka, basso, koskettimet

Tapio Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet

Juha Lanu, kitarat

Robert Löflund, saksofoni, huilu

Mikko Karjalainen, trumpetti

Mervi Myllyoja, viulu

Maarit Holkko-Wagoner, alttoviulu

Helena Paavola, selloMaria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_618

Kappaleet:

1. Kerran joulukuun aikaan – TT&SS

2. Sylvia ja tonttu – TT&SS

3. Riemuita saa+Riemuitse tytär Siionin – Pentti

4. Santa Lucia – Tero

5. Oi Betlehem sä pienoinen – Johanna

6. Avaruus – Maria & Tero

7. En etsi valtaa loistoa – TT&SS

8. Marian poika – Johanna

9. Santa baby – Maria

9. Please come home for christmas – Pentti

10. Sydämeeni joulun teen – TT&SS

Väliaika

1. Pieni rumpalipoika – TT&SS

2. Kuulen taivaan tiukujen soivan – Pentti + tytöt

3.Taivas sylissäni/Himlen i min famn – Maria

4. Varpunen jouluaamuna – Tero

5. Santa clause is coming to town – Johanna

6. Hyvää joulua, babe – Maria

7. Oi jouluyö – Pentti

8.Valkea joulu – TT&SS

9. The Prayer – TT&SS

10. Joulupotpuri – TT&SS

11. Joulunrauhaa

12. Jouluyö, juhlayö

PS. Olenkohan maailman ainoa fani, joka ei löydä edes kaikkitietäväisestä netistä ihailunsa kohteen tulevia keikkoja? Se mikä löytyy, tulee vastaan lähinnä sattumalta, varsinkin yksittäiset keikat. Testasin tätä nyt taas, ja melko vaatimaton oli saalis. Merviltä ei löytynyt mitään. Johanna laulaa Kuopiossa Mikael Konttisen kaa 25. helmikuuta. Marian rooli kurtisaani Lucy Harrisina Jyväskylän kaupunginteatterissa oli toki jo tiedossa ja liputkin sinne varattuna. Sen lisäksi on tulossa ainakin kaksi kiertuetta: viihdekonsertti Sinun omasi yhdessä Pentti Hietasen ja Angelika Klasin kanssa sekä jatkoa Sopraanot Metsäkedolla -rundille, mukana Tomi Metsäketo, Päivi Pylvänäinen ja Maija Ruuskanen.

Ensi kesänä sitten räjähtää, kun Maria ilmestyy kesäteatterin lavalle Turussa – ja luultavasti asuukin siellä, niin tiuhaan huikeita esityksiä on jälleen luvassa. Toivottavasti Samppalinnan esityksessä saa ottaa kuvia; pitää varmaan tiedustella asiasta jo alkuvuonna…

Valitut3

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_666

 

 

Maria Lund Johanna Försti _2015_12_19_9999_797

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s